Tujina

Kosorjeva priznala, da poteka preiskava zaradi črnih skladov

Zagreb, 27. 10. 2011 12.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
5

Hrvaška premierka Jadranka Kosor je potrdila, da poteka kriminalistična preiskava tudi v HDZ. Kot je dejala, sama ni osumljena, je pa med osumljenci nekdanji predsednik stranke Ivo Sanader.

Jadranka Kosor
Jadranka Kosor FOTO: Reuters

Hrvaška premierka in predsednica HDZ Jadranka Kosor je na današnji izredni novinarski konferenci v Zagrebu potrdila, da je državno tožilstvo sprožilo preiskavo proti HDZ. Pojasnila je, da so dobili obvestilo tožilstva o razširitvi preiskave proti HDZ, ter poudarila, da je to eno najtežjih obdobij za stranko.

Hrvaški mediji že več dni poročajo o preiskavi urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) proti HDZ kot pravni osebi zaradi črnih skladov in pranja denarja med letoma 2003 in 2007. Kosorjeva je dejala, da sama ni osumljena, je pa potrdila, da je med osumljenci nekdanji premier Ivo Sanader.

Na novinarsko vprašanje, ali bo odstopila s položaja vsaj iz moralnih razlogov, glede na to, da je podpisala poročilo o financiranju svoje predvolilne kampanje, ko je bila kandidatka HDZ na predsedniških volitvah leta 2005, ki je tudi predmet preiskave, je odgovorila nikalno. "Ni govora o odstopu," je dejala.

Dodala je, da ne bo odgovarjala na podlagi medijskih zapisov, temveč bo o vsem spregovorila pred preiskovalci, če bo treba.
"Menim, kot sem menila tudi tedaj, da je bila omenjena kampanja, ki ni bila moja, temveč je bila kampanja HDZ, financirana na najbolj možen legalen način z računa HDZ," je odgovorila Kosorjeva. Izpostavila je, da HDZ dobi veliko denarja iz proračuna glede na število poslancev ter tudi iz naslova članarine 220.000 članov stranke in legalnih donacij.
Izpostavila je, da je to eno najtežjih obdobij za HDZ, potem ko je prevzela vodenje stranke po Sanaderjevem odstopu 1. julija 2009.

Izrazila je pričakovanje, da bodo preiskovalci nadaljevali delo tudi v primeru drugih strank, predvsem SDP, ter omenila nekaj primerov, v katere naj bi bili vpleteni socialdemokrati.
Izpostavila je, da se HDZ ne boji, do kod bodo pripeljale preiskave, ker "se bo zgodilo tisto, kar se mora zgoditi". "Kar se nas tiče, se lahko vrnemo v tisto brunarico na Jarunu in začnemo znova od začetka," je izjavila Kosorjeva. HDZ je nekaj deset ljudi ustanovilo junija 1989 v brunarici ob zagrebškem jezeru Jarunu.

Današnjo novinarsko konferenco je bila sklicana po seji predsedstva stranke. Poleg Kosorjeve je pred novinarje stopil le nekdanji generalni sekretar stranke Ivan Jarnjak, ki je kratko izjavil, da ni prejel nobenega uradnega obvestila o preiskavi proti njemu. Poudaril je, da se bo odzval na pogovor s preiskovalci, če bo treba, ter da bo razrešil dvome o svoji odgovornosti.

Hrvaški mediji so omenjali Jarnjaka kot enega izmed glavnih osumljencev za črne sklade v HDZ.

Na današnje izjave Kosorjeve glede preiskave in njene napade na opozicijo, se je na izredni novinarski konferenci odzval predsednik SDP Zoran Milanović. Povedal je, da preiskave ne more komentirati in da je popolnoma napačno, da odgovornost prelagajo na njegovo stranko.

Milanović je dejal, da SDP nima tajnih računov, ki jih je danes omenila Kosorjeva. "Tisto, kar se dogaja v HDZ, je ubilo vsako drugo razpravo o dogodkih na Hrvaškem. Prizadevali si bomo, da nas bodo ljudje slišali, pravosodje pa bo povedalo svoje," je sklenil predsednik SDP.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alterego
27. 10. 2011 14.33
če je kaj pravice, bo Jadranka delala družbo Ivotu...
Northwest
27. 10. 2011 13.59
..in ona nic ne ve,to je ravno tako kad bi tri druzine zivele v vecstanovanjski hisi in veter odnese streho,dve druzini vesta za to nezgodo eni se pa niti sanja ne kaj se je zgodilo.
wsharky
27. 10. 2011 13.06
... kaj takega ni mozno v sloveniji, nase stranke poslujejo popolnoma transparentno ... pa ja, da ja ...
rudra
27. 10. 2011 12.55
V Sloveniji jih ne poznamo.Mi imamo najboljše politike,ki poskrbijo zase brez črnih skladov.Si raje poskrbijo za črne fonde pri tajkunih,ki jih podpirajo.
tronkodak
27. 10. 2011 12.51
Pred enim mesecem je zanikal obstoj črnega sklada. sedaj pa ga je javno potrdila. pošteni politiki, bi se temu reklo. V Sloveniji je itak ilozorno pričakovati kaj takega s strani državnih organov. Sploh kam odhaja denar iz Hita in ilegalnih igralnic.