Tujina

Kosorjeva potrdila obstoj sumljivega denarja, a zanikala obstoj črnih skladov HDZ

Zagreb, 03. 07. 2012 10.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V nadaljevanju sojenja v aferi Fimi-media, kjer je korupcije osumljen tudi nekdanji hrvaški premier Sanader, je pričala Jadranka Kosor. Razkrila ni nič novega, potrdila je obstoj skoraj pol milijona evrov, denar pa ni bil vpisan v finančne knjige.

Ivo Sanader je Jadranko Kosor osebno imenoval za svojo naslednico na čelu vlade in stranke, ko je nepričakovano odstopil 1. julija 2009. Znana je njena izjava iz tistih časov: "Tja, kamor gre Ivo, grem tudi jaz."
Ivo Sanader je Jadranko Kosor osebno imenoval za svojo naslednico na čelu vlade in stranke, ko je nepričakovano odstopil 1. julija 2009. Znana je njena izjava iz tistih časov: "Tja, kamor gre Ivo, grem tudi jaz." FOTO: Reuters

Nekdanja hrvaška premierka in predsednica HDZ Jadranka Kosor je v današnjem nadaljevanju sojenja v korupcijskem primeru Fimi-media potrdila, da je bilo v sefu stranke shranjenih približno dva milijona kun, kar je približno 270.000 evrov, in 300.000 evrov. Kot je dodala, omenjeni denar ni bil vpisan v finančne knjige HDZ.

Nekdanja predsednica stranke je o spornem denarju pričala podobno, kot je v ponedeljek na sodišču povedal nekdanji generalni sekretar HDZ Branko Bačić. Po njunem pričanju je denar stranki v začetku leta 2010 izročil nekdanji direktor hrvaške carine in glavni blagajnik HDZ Mladen Barišić, preden so ga odstavili s položaja v stranki. Kot trdi Kosorjeva, je bila prepričana, da gre za denar od donacij.

Kosorjeva je potrdila, da je generalni sekretar Bačić uradu za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) oktobra 2010 izročil denar, ki ga je prinesel Barišić, in sicer po tistem, ko so zaradi poročanja medijev sklenili, da donacije morda niso bile zakonite. Kot je dodala, je bil denar v sefu, ker HDZ ni potrebovala omenjenih več kot pol milijona evrov zaradi pozitivnega poslovanja v letu 2010.

Kosorjeva je bila članica predsedstva HDZ med letoma 2003 in 2009, ko je bila tudi ena izmed najtesnejših sodelavk takratnega premierja in predsednika stranke Iva Sanaderja, ki je prvoobtoženi v primeru Fimi-media.

Kosorjeva je še dejala, da omenjenega denarja osebno ni videla. "Če bi takrat vedela vse, kar vem danes, bi zagotovo predlagala, da denar vrnemo donatorjem ali vplačamo v proračun," je povedala nekdanja predsednica HDZ.

Kot je znano, tožilstvo bremeni Iva Sanaderja za sodelovanje pri odtujitvi najmanj deset milijonov evrov iz javnih podjetij in ministrstev prek oglaševalske agencije Fimi-media za črne sklade HDZ med letoma 2003 in 2009. Odgovornost za sodelovanje v aferi Fimi-media so poleg Barišića in nekdanje glavne računovodje stranke Branke Pavošević priznali tudi direktorica Fimi-medie Nevenka Jurak ter še dva direktorja podjetij, ki so pomagala Fimi-medii pri odtujitvi denarja. Obtožbe zavračajo tako Sanader kot tudi HDZ in nekdanji tiskovni predstavnik vlade in HDZ Ratko Maček.

 

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

binmister
03. 07. 2012 17.04
+2
Ivo gre za rešetke in Kosorjeva tudi