Tujina

'Vse za Hrvaško, Hrvaško za nič na svetu'

Zagreb, 27. 10. 2010 07.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V hrvaškem saboru poteka vroča razprava o nezaupnici premierki Jadranki Kosor. Izgubili ste vsako politično in moralno verodostojnost, je bil oster vodja opozicije Milanović. Sanader je po njegovem govoru zapustil dvorano.

V hrvaškem saboru poteka razprava o predlogu za izglasovanje nezaupnice premierki Jadranki Kosor. Predsednica vlade se sicer nima česa bati, saj opoziciji na čelu s socialdemokrati (SDP) očitno ni uspelo prepričati manjšinskih poslancev, da bi ji obrnili hrbet.

Kosorjeva lahko mirno čaka na glasovanje o nezaupnici.
Kosorjeva lahko mirno čaka na glasovanje o nezaupnici. FOTO: Jani Dolinšek

Opozicija je sicer zahtevala razpravo o nezaupnici, ker je po njenem mnenju vlada odgovorna za vse slabše gospodarsko stanje v državi in neizvajanje reform. Prepričani so tudi, da je vlada zaradi številnih afer in notranjih spopadov v vladajoči HDZ pri državljanih izgubila verodostojnost.

'HDZ je kot pandemija'

"Hrvaška je talec notranjih sporov HDZ in to se mora nehati,“ je poudaril vodja opozicije in predsednik SDP Zoran Milanović. Poudaril je, da zoper sodelavce vlade in omenjene stranke poteka več preiskav zaradi suma težjih oblik kriminala. HDZ je celo primerjal s pandemijo. "Izgubili ste vsako politično in moralno verodostojnost,“ je zabrusil Milanović.

Nadaljeval je z govorom o tem, kako Hrvaški pada mednarodni ugled. Vlado je zato pozval, naj čim prej odstopi in razpiše volitve. "Ta vlada sramoti Hrvaško in čas je, da odidete,“ je bil odločen šef SDP.

Njegove besede so izzvale 28 replik in en zgovoren odhod iz sabora. Dvorano je namreč zapustil stari-novi poslanec Ivo Sanader, ki je pojasnil, da ima določene obveznosti in neodložljivo potovanje. Zato ga tudi ne bo na glasovanju. Pa tudi če bi bil, je dejal, ne bi glasoval proti vladi Jadranke Kosor. "Težko si predstavljam glasovati proti parlamentarni večini, ki sem jo sam ustvarjal. Kljub temu pa ostaja politični boj glede tistih zadev, ki se mi zdijo nedemokratične,“ je še povedal Sanader ob odhodu.

'Tukaj ne sodite ne meni ne moji vladi'

Kosorjeva se je na hude kritike odzvala z besedami, da sabor ni sodišče in da se ne bo branila, ampak preprosto predložila argumente. Poudarila je, da ni bila 'nastavljena', ampak je dobila podporo večine poslancev, in da je takrat napovedala tri boje – za gospodarsko okrevanje, vstop v EU ter proti korupciji in kriminalu. Povedala je, da je bila ob njenem prihodu situacija zelo resna in da je resno prijela za delo.

"Pred vami stojim s čistim srcem in čisto vestjo,“ je dejala premierka. Odzvala se je tudi na kritike, da je bilo njeno potovanje v Bruselj nepotrebno in nekoristno, in zagotovila, da je prav takrat dobila resnično podporo glede najtežjih poglavij pristopnih pogovorov za vstop v EU.

Tukaj ne boste sodili meni in moji vladi, to bo naredilo ljudstvo, je bila še odločna Kosorjeva. "Vse za Hrvaško, Hrvaško za nič na svetu,“ je zaključila.

Žalitve na osebni ravni

V ostri razpravi prevladujejo številne replike, poslanci pa se ne izogibajo niti medsebojnim osebnim žalitvam. Tako je na primer poslanec HDZ Boris Kunst predsednika Milanovića označil za "bedaka".

Socialdemokrat Nenad Stazić se je medtem strinjal, da so hrvaški državljani izgubili zaupanje v vlado, ki jo v parlamentu brani predsednik poslanskega kluba HDZ Andrija Hebrang. Ta je nedavno javno povedal, da si je prav on izmislil laž, ki jo je bivši premier Ivo Sanader lani navedel kot razlog za svoj odstop.

Hebrang je odgovoril, da "Stazić laže, da je Hebrang lagal, da je Sanader lagal". Stazić je namreč spomnil na znano Hebrangovo izjavo, da si je on izmislil, da je Sanader odstopil zaradi slovenske blokade hrvaških pogajanj z EU. Hebrang je danes pojasnil, da je "takrat zgolj povedal mnenje, ni pa trdil, da je res tako".

Maratonska razprava

Zaradi številnih podobnih prerekanj, ki so potekala do poldneva v času uvodnih govorov Milanovića in premierke Kosor ter v popoldanskem nastopu poslanskih skupin, so se razprave posameznih poslancev začele pozno popoldan. Za razpravo se je prijavilo 78 poslancev, do 20. ure pa je priložnost dobilo le nekaj od njih.

Kot je bilo neuradno slišati, je Milanović zavrnil predlog HDZ, da bi se vsi ostali poslanci odpovedali razpravi ter da bi na ta način kmalu sklenili sejo z glasovanjem o nezaupnici. Podpredsednik sabora Vladimir Šeks pa ni izključil možnosti, da bodo sejo zaključili v četrtek.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trpimir
28. 10. 2010 08.24
yerbas"Reka in Brioni so Slovensko ozemlje, Amen !" sanje so dovoljene, jutri je novi dan
Frane Šajn
28. 10. 2010 08.09
JA NAŠ OPRAVLJA DELO MOŽA SE HVALI NA TISTA VELIKA USTA, ONA PA DELO ŽENE KAJ ČMO.
sebajan
27. 10. 2010 20.44
Ženska ima vse možnosti, da dobi nezaupnico, naš veleum pahorček bi pa z njo naše nebo branil. JAO....
Uporabnik113189
27. 10. 2010 19.42
temacni27.10.2010, 19:10 na žalost moram priznati da imaš prav.
Tonček Balonček
27. 10. 2010 19.40
Škoda je Sanaderja, Janša mu je zaupal vse, kar pomeni, da gre za dobrega in plemenitega človeka! Mislim na Sanaderja seveda! Začuda tam sploh nimajo svojega Kučana in komunajzarjev, en cilj manj, tu je Janša v Sloveniji v veliki prednosti, večina jam od komunističnih pobojev leži na slovenskih tleh in vse to breme nosi Pahor, ne pa kakšni bivši hrvaški ali srbski komunisti! Škoda je, da jih niso pobili kje na avstrijskem Koroškem, bi bil kriv Heider!
Martian
27. 10. 2010 19.23
'Vse za Hrvaško, Hrvaško za nič na svetu' kokr da bi Pahorja poslušal
yerbas
27. 10. 2010 19.14
Reka in Brioni so Slovensko ozemlje, Amen !
123_Zoke_vec_ni
27. 10. 2010 19.10
No, pri nas politikov ne boš slišal reči: Vse za Slovenijo, Slovenije za nič na svetu...
butci
27. 10. 2010 19.09
Igor Hari 1
27. 10. 2010 18.55
Sej je čudno , da Sanader ni v priporu .................
upornik18
27. 10. 2010 18.47
plovi,plovi mala barka.........
bnam 2707
27. 10. 2010 18.34
Vse to je njihova stvar in se nas ne tiče.
Important notice
27. 10. 2010 18.09
Jadranka in Borut bosta ustanovila svojo državo!
trpimir
27. 10. 2010 08.28
"Kosorjeva naj bi preživela nezaupnico" Ma da?! Nemreš belivat!
Peter Kralj 1
27. 10. 2010 08.04
Jadranka in Borut sta res problematična. Vendar nista ona dva nesposobna, ampak tisti, ki ju je izbral in ju ne more v celoti voditi. Podoben problem ima nekdo v Rusiji.