Tujina

Kos bi bil na prostosti bolj ogrožen kot v zaporu

Sarajevo, 10. 06. 2010 16.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenca Franca Kosa, ki je sodeloval pri pokolu v Srebrenici, so prepeljali iz Osijeka v Sarajevo. Njegov odvetnik pravi, da ne bo vložil zahteve, da bi se branil s prostosti, saj je njegovo življenje na prostosti ogroženo.

Kosa so hrvaški obmejni organi prijeli 19. aprila, ko je želel prestopiti mejo med Hrvaško in Srbijo. Pristojni organi v BiH ga sumijo, da je sodeloval pri pokoli Bošnjakov v Srebrenici leta 1995, o čemer je bilo govora tudi na haaškem sodišču.
Kosa so hrvaški obmejni organi prijeli 19. aprila, ko je želel prestopiti mejo med Hrvaško in Srbijo. Pristojni organi v BiH ga sumijo, da je sodeloval pri pokoli Bošnjakov v Srebrenici leta 1995, o čemer je bilo govora tudi na haaškem sodišču. FOTO: Interpol

Hrvaška je danes Slovenca Franca Kosa, osumljenega za sodelovanje pri zločinu v Srebrenici med vojno v BiH, izročila oblastem v Sarajevu. Za zdaj pristojne bosanske oblasti še opravljajo preiskavo, ko pa bo zaključena, bodo spisali obtožnico, je za 24ur.com pojasnil njegov odvetnik Dušan Tomić. Dejal je, da ne bo vložil zahteve, da bi Kosa izpustili na prostost, saj bi bilo njegovo življenje tako bolj ogroženo. "Treba je povedati resnico o Srebrenici, saj bi verjetno tisti, ki bi morali biti tam, kjer je danes Kos, želeli ogroziti njegovo življenje. To pa zato, da se nikoli ne bi slišala resnica, ki jo on nosi v sebi," je menil Tomić

'Za genocid ga ni mogoče obsoditi'

"Edina možnost za človeka, ki ne prihaja od tod, za človeka, ki je prišel iz Slovenije, je, da pomaga popraviti tragičen položaj. Da pove resnico in tako Srebrenici končno postavimo piko. To je tudi tragedija srbskega naroda, ki mu pripadam sam. Zato naj za Srebrenico odgovarjajo ljudje, ki so zakrivili tak zločin. Ker pa je on Slovenec in o genocidu sploh ni razmišljal ter ga ni načrtoval, ne more odgovarjati za genocid. On je namreč človek, ki se je boril tako za hrvaško kot tudi bošnjaško vojsko ter nato še za srbsko. To je človek, ki je streljal na vse tri narode, zato ni mogel izvršiti genocida, lahko pa je ubijal po ukazu tistih, ki so to načrtovali," nadaljuje Tomić.

Kosov zagovornik meni, da mora njegov varovanec, če si želi zagotoviti vsaj minimalno prihodnost, povedati resnico. "To je bil tudi predpogoj, ki sem mu ga dal, ko me je prosil, če bi ga zastopal," pojasnjuje in dodaja, da mora biti to poučno za vse na prostoru Balkana in tega dela Evrope ter zato, da se to ne bi nikoli več nikomur zgodilo. Kos je to sprejel in se je zato po besedah Tomića odrekel zahtevi po izročitvi Sloveniji in je izrazil željo, da pride v Sarajevo in pove resnico. Ta je grozna, a vseeno veliko boljša kot laži, ki so že leta v povezavi s Srebrenico pojavljajo v javnosti, pravi njegov zagovornik.

"Laži pa so, da se ni zgodil grozljiv zločin, pri katerem je na žalost sodeloval tudi Franc Kos. Človek, ki kot Slovenec ni imel nobenih političnih razlogov, da bi sodeloval v tej vojni," pojasnjuje Tomić.

'Če v Srebrenici ne bi sodeloval, bi bil že mrtev'

Na vprašanje, če bi bilo Kosovo življenje ogroženo, če pri pokolu v Srebrenici ne bi sodeloval, pa je Tomič odgovoril, da je bil Kos kot vsi Slovenci zelo natančen pri izpolnjevanju ukazov nadrejenih. "In tudi ta ukaz je izpolnil, saj kot je sam rekel, če tega ne bi storil, bi ustrelili tudi njega. Franc Kos je v tistem trenutku naredil nekaj, zaradi česar je po njegovem mnenju ostal živ," je še zaključil sarajevski odvetnik.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NI355F2
10. 07. 2010 01.25
Ne ščitim nobenega, ampak naslov tega članka je zelo hecen, na nek način tudi zelo kontradikcionalen... Sedaj je Kos veliko bolj ogrožen na prostosti, saj mediji sujete napačne informacije. :)
Abacus
11. 06. 2010 04.50
V zapor kriminalca!
alpa
10. 06. 2010 17.50
Nevem zakaj ne verjamem temu Tomiću!!
anjerd
10. 06. 2010 17.31
Jaz bi mu naložil, da celo življenje ureja grobove tidstih, ki jih je poklal.
Gauner
10. 06. 2010 17.17
ja, ja, vsak izgovor je dobr!
Oleander
10. 06. 2010 17.16
V take stvari te ne more nihče prisiliti. To je lahko olajševalna okoliščina, za izgovor je pa zelo plehko.
AcCobra78
10. 06. 2010 16.59