Tujina

'Koruza je varna'

Berlin, 18. 04. 2009 10.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nemčija je prepovedala uporabo in prodajo gensko spremenjene koruze MON810 ameriškega podjetja Monsanto, ki je prepoved že ostro kritiziralo in jo označilo za nerazumljivo.

Nemčija je ta teden zaradi morebitne nevarnosti za rastline in živali prepovedala uporabo in prodajo gensko spremenjene koruze MON810 ameriškega podjetja Monsanto, ki je edina vrsta gensko spremenjene koruze, katere komercialna uporaba je dovoljena v EU. Monsanto se je odzval zelo kritično, Evropska komisija pa bo odločitev Nemčije preučila.

"Prišla sem do sklepa, da obstajajo upravičeni razlogi za domnevo, da predstavlja gensko spremenjena koruza MON810 nevarnost za okolje," je odločitev pospremila nemška kmetijska ministrica Ilse Aigner in pri tem zatrdila, da ne gre za načelno odločitev, ampak za enkraten primer. Pri tem je poudarila, da želi spodbujati nadaljnje raziskave gensko spremenjenih organizmov (GSO).

Polje
Polje FOTO: Reuters

Monsanto je nemško prepoved že ostro kritiziral in jo označil za nerazumljivo. "MON810 je varna za zdravje ljudi in živali ter za okolje. To dokazuje prevladujoče število znanstvenih raziskav," so poudarili in pri tem dodali, da je ta vrsta GSO v Evropski uniji dovoljena. "Začasna odprava tega dovoljenja s strani ene od držav članic skozi uporabo t.i. zaščitne klavzule zahteva nova znanstvena dognanja, s katerimi se pod vprašaj postavi varnost nekega gensko spremenjenega organizma," so poudarili in zatrdili, da v tem primeru ni tako.

"Prepričani smo, da razlogi, ki jih je podala ministrica Aignerjeva, niso zadostni za to, da se pod vprašaj postavi varnost proizvoda. Zaradi tega ne upravičujejo prepovedi," so sporočili iz ameriškega biotehnološkega giganta.

Obenem so poudarili, da so pristojni organi povsod po svetu – v EU, ZDA, Kanadi in na Japonskem ter tudi nemški zvezni urad za varstvo potrošnikov in varno hrano (BVL) – vedno znova potrdili varnost MON810, kar potrjuje tudi dejstvo, da njena uporaba narašča.

V Monsantu so napovedali tudi, da bodo počakali na končno odločitev BVL in nato preučili vse možnosti za pravne korake proti prepovedi, s katerimi bi dosegli, da bi nemški kmetje tudi v letošnji sezoni sejanja lahko uporabili MON810.

Zaradi odločitve Aignerjeve grozi tudi spor znotraj koalicije. Medtem ko socialdemokrati (SPD) in Krščansko-socialna unija (CSU), katere članica je tudi Aignerjeva, zagovarjajo prepoved, pa ji nasprotujejo v Krščansko-demokratski uniji (CDU).

Prepoved pričakovano podpirajo okoljevarstvene organizacije, proti pa so predstavniki kmetov. Proti uporabi MON810 so predvsem na Bavarskem, od koder prihaja CSU, zato so mnogi mnenja, da je Aignerjeva podlegla pritiskom iz največje zvezne dežele. Sama vztraja, da njena odločitev ni politična, saj so na Bavarskem zahtevali celo prepoved testiranj MON810.

Koruza
Koruza FOTO: Reuters

Evropska komisija je medtem napovedala, da bo odločitev Nemčije prepovedala. MON810 je sicer edina dovoljena vrsta gensko spremenjene koruze v EU, vendar pa je njena uporaba prepovedana v Franciji, Grčiji, Avstriji, Luksemburgu, na Madžarskem in sedaj še v Nemčiji. Vprašanje pa je, kako hitro namerava Bruselj ukrepati.

Ko je komisija pozvala k razveljavitvi prepovedi uporabe in prodaje gensko spremenjene koruze v Avstriji in na Madžarskem, je to večina članic v Svetu EU na marčnem zasedanju okoljskih ministrov zavrnila. Proti razveljavitvi je glasovala tudi Slovenija, ki sicer zakona o gensko spremenjenih organizmih še ni sprejela.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zupancicevajama@email.si
20. 04. 2009 09.49
Imam obcutek, da bomo na koncu placevali avtorske pravice,ce bomo sploh zeleli posaditi koruzo. Verjetno bo kontroliral SAZAS.
izbruh@gmail.com
20. 04. 2009 09.45
Ameriška multinacionalka se vmešava v Nemško notranjo politiko - tako funkcionira "globalizacija"
insaner
19. 04. 2009 19.26
popravek : imam, ne ima
insaner
19. 04. 2009 19.25
-2
rajši ima krožnik gensko spremenjene hrane kot prazen krožnik
mac4_m
19. 04. 2009 14.19
obama je bil nemara zadnji up človeštva, da krene na pravo pot in se neha zamujati z bedarijami kot so interesi nekaterih že tako prebogatih ljudi. Namreč narava ne čaka, ledene dobe, meteoriti, supervulkani.... Prej ko slej bo človeštvo postavljeno pred eno takih hudih preizkušenj, ki lahko uničijo vse kar obstaja.. In takrat bomo pripravljeni ali pa ne bomo. Tako, da če hoče človeštvo preživeti mora nehati izgubljati čas z prepotentnimi bogataši, ki čas človeštvu trošijo z bedarijami in z bedastimi medpodročnimi spori....Današnja doba je ultimativni test, ki bo ali ponesla človeštvo po vesolju ali jim zapečatila usodo na tem kamnu za katerega nikdar nikoli nihče ne bo izvedel, da je vseboval bitja, ki so bila sposobna velikih stvari..
kitaristdule
19. 04. 2009 13.57
miha123 S tem tazadnjim postom si pa pokazal koliko imaš v glavi. Kdo je ustvaril krize kot so ptičja gripa, nore krave in druge strahove? Morda eko fanatiki, kot jim praviš ti, ali morda farmacevtska industrija, ki služi miljarde s temi strahovi? Še pomniš zdravila proti gripi, ki ga je zmanjkalo po celem svetu zaradi strahu pred ptičjo gripo?
Uros321
19. 04. 2009 12.46
miha... pa kaj si ti plačan, da moramo poslušat tvoje idiotizme? ozon? Pa a si res tazadn kmet, al kaj? Kar poglej si kaj je z ozonom... nore krave? ja,res se ni nič zgodil, sam par milijonov krav so pobil in zažgal... In ta tvoja vrla fraza... eko-taliban.... kaj sploh to pomeni? Se mi zdi, da je bolj primerna uporaba na tebi in Monsanto, saj taki kot si ti in ta družba brez moralnih zadržkov uničujejo in sebe in Svet v katerem živijo. Res si ignorantus..... ps.: Seveda, da se zavedam da sem sam tudi zmanipuliran, a se vsak dan trudim, da bi pogledal čez manipulacije.... ti pa kot kaže z veseljem živiš v možganopralnici.
redinmir
19. 04. 2009 10.55
Tukaj je primeren samo rek Bog daj norcem pamet. Vse gensko spremenjene rastline so nevarnejše od raztrosenih jedrskih odpadkov na prostem. So čista katastrofa za naravo in za ljudi. Odrasle otroke pozivam, naj se ne igrajo z vžigalico v sosedovem seniku.
Dont.Panic
19. 04. 2009 09.55
Po ogledu dokumentarca, ki ga je že nekdo omenil (bil je tudi na slovenski televiziji), se koruze tudi dotaknem ne več. Bravo nemška ministrica, vsaj nekdo, ki ima še nekaj pameti.
Pticja_Grapa
19. 04. 2009 09.18
miha.123: Pa saj mnogi vemo, da je za vsem tem eko-fanatizmom predvsem pokanje cekinčkev. A Monsanto je vsekakor grd kravatarski stvorek, na katerega moramo biti še kako pozorni, kar pozanimaj se, kakšne težke ******** so v preteklosti že povzročali po svetu, tudi že po EU. Takšna morbidna korporacija že iz moralnih razlogov tu okrog nima več kaj iskati sploh... pa če je ta koruza varna ali ne.
miha.123
19. 04. 2009 08.47
Hi Naivna: Pa ne samo "ozon", spomni se še na bolezen "norih krav", pa ptičjo gripo,.... in vse strahove, ki jih umetno generirajo eko-fanatiki s pomočjo medijev in dela politike, ki potem "MORA UKREPATI", čeprav gre za popolnoma minorne zadeve, kot se vedno izkaže,... Sigh,...
spaparnas1
19. 04. 2009 08.15
Na youtube je za ogled na voljo odličen dokumentarec z naslovom The World According To Monsanto, za tiste kateri mislijo da bo gensko spremenjena hrana rešila svet
blue05
19. 04. 2009 08.07
testiranje GSO - vsaj 20 let bi potrebovali, da se vidijo posledice, kot za vsako novo stvar! DDT je že pozabljen, kmalu bomo izvedeli kako je z umetnimi barvili v živilih......za vsem stojijo veliki denarci, potrošnik je pa majhna riba, ki plačuje giga projekte. GSO ne rabimo, hrane je dovolj in se jo stresa v morje, da obdrži ceno....
Bolivar
19. 04. 2009 02.48
mac4_m Saj ne določajo Američani Evropske ustave,tukaj se gre zaradi ekonomskih interesov,sicer gensko spremenjena hrana ni zdrava tako kot naravna,a imamo gensko spremenjene hrane dovolj tudi v Evropi,npr. Govedo rejeno iz odpadkov živali in genskih dodatkov,podobno je s piščanci,in če mi prepovemo uvoz take hrane iz ZDA,jo bodo tudi ZDA preovedale za naše(evropske izdelke) na lastnem tržišču,itd. Najbolje je ,da preverjamo poreklo in ne kupujemo tujega(ameriško,kitajsko,...)tako e najlažje bori s tem,kajti še vedno je Evropa po kakovosti hrane prva na vrhu!
naivna
19. 04. 2009 02.08
Sem na strani Miha123 se strinjam z njim.. To kar se pa tice ECO- in narave je pa momentalno, medijska seja, ker imajo vsaj nekaj, da lahko po svoje izzivljajo. Pred tem je bila Ozonska luknja....me res zanima , kaj je z OZONOM sedaj, je prav vse umrlo?
mac4_m
19. 04. 2009 01.12
zakaj američani določajo evropsko zakonodajo????? V evropi velja evropska zakonodaja. In evropa si določa kaj je zanjo škodljivo. Še posebaj gensko spremenjeni organizmi, katerih vpliv na okolje in druga živa bitja ni testiran -vemo pa, da so mnogi teh predelanih organizmov škodljivi. Drugače je vseeno, če nehajo blefirat pa evropo prijavimo kot 52 to ameriško državo in uvedemo dolar in ameriške zakone...
delavec99
18. 04. 2009 21.22
uf nova delovna sila je prišla na šiht ,...že briše..treba opravičiti OD..
okhasan1
18. 04. 2009 20.37
dol s gensko spremeneno hrano!
miha.123
18. 04. 2009 20.12
He-he Uroš: Zelo mi je všeč tvoja implikacija, da ti pa NISI "produkt" manipulacij in pranja možganov :-))) Si približno toliko, kot smo vsi, ne ? Ampak - uživaj v svoji superiornosti sledilca trenutno zelo "in" eko-religiji ;-) Brez skrbi - čez par let bo nova religija "full in" - in mirno in nezmanipulirano ji sledi :-)
Uros321
18. 04. 2009 18.18
miha123.... kot sem že rekel.... brez lastne angažiranosti in želje po vedenju več, boš ostal to kar si. Produkt manipulacij in pranja možganov. Žalostno, a resnično.