Tujina

Korupciji podlegel tudi predsednik Federacije BiH?

Sarajevo, 26. 04. 2013 15.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik Federacije BiH Budimir naj bi sprejemal podkupnine za pomilostitve in tako v žep pospravil okoli 24.000 evrov. Policija je preiskala njegove prostore in ga prijela, poleg njega pa je aretirala še 18 oseb.

Po Bosni in Hercegovini je danes potekalo več obsežnih policijskih protikorupcijskih akcij, v okviru katerih so prijeli tudi predsednika Federacije BiH Živka Budimirja. Poleg njega so aretirali še 18 oseb.

Predsednik Federacije BiH je v rokah policije.
Predsednik Federacije BiH je v rokah policije. FOTO: Reuters

Tožilec za organizirani in gospodarski kriminal Oleg Čavka je dopoldne potrdil potek preiskav, ni pa želel govoriti o podrobnostih ali aretiranih. Pozneje so iz tožilstva potrdili, da je bil aretiran tudi Budimir. Preiskali so njegov urad in iz prostorov odnesli dokazni material.

Budimir naj bi bil osumljen korupcije zaradi sprejemanja podkupnin za pomilostitve. Poleg njega sta bila danes aretirana tudi predsednik komisije za pomilostitve Federacije BiH Hidajet Halilović ter Budimirjev svetovalec Peter Baršić.

Budimirjeva svetovalka Laura Bošnjak je potrdila, da policija preiskuje njegovo pisarno v tem poslopju. Zanikala pa je, da bi prejel podkupnino 47.000 konvertibilnih mark (okoli 24.000 evrov). Policija je preiskala tudi njegov urad v Mostarju v prostorih vlade bošnjaško-hrvaške entitete Federacije BiH.

Lokalni mediji so poročali, da je od 435 prošenj za pomilostitev Budimir, ki naj bi se skliceval na imuniteto, naj bi odobril 162 prošenj, tudi nekemu moškemu, ki je prestajal dve leti in pol zapora zaradi poskusa umora.

Iz tožilstva BiH so sporočili, da državna agencija za preiskave in zaščito (Sipa) na podlagi naloga tožilstva in sodišča BiH po državi izvaja tri operacije – Memory, Patriot in Pravda (Spomin, Domoljub in Pravica) proti več deset ljudem zaradi korupcije, zlorabe položaja, trgovine z mamili in organiziranega kriminala.

V akcijah sodelujejo tudi pripadniki obveščevalne agencije Osa, notranjega ministrstva srbske entitete v BiH, Republike srbske ter več kantonov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
27. 04. 2013 23.15
+3
"Korupciji podlegel tudi predsednik Federacije BiH?" -- Kaj je to? Poskus nekakšne duhovitosti s strani POP TV? Na področju bivše Juge ni niti enega politike prve lige, ki ne bi bil tako ali drugače tesno povezan s korupcijo. Vsaj polovica pa še s klasičnim kriminalom.
HooplaToopla
27. 04. 2013 23.16
+2
Aja pardon! Razen v Sloveniji, kjer imamo na oblasti večinoma poštenjake.
ljx
27. 04. 2013 15.27
Sve same poštenjačine!
Leonardo09
26. 04. 2013 16.10
+13
vsi bivši jugosi bodo počistli samo naša ne more ali noče,policija ,ki v času stavke dela pedantno se bi jih lahko med stavko lotila