Tujina

Korupcija tudi pri sosedih: milijardni posel, prirejeni razpisi, slamnata podjetja ...

Benetke, 12. 07. 2013 16.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
7

Italijanska policija je zaradi suma korupcije pri več kot pet milijard vrednem projektu gradnje protipoplavne zaščite za Benetke pridržala sedem ljudi. Sumijo jih vpletenosti v prirejanje razpisov v korist lokalnih podjetij in podkupovanja.

Protipoplavno zaščito v beneški laguni gradijo od leta 2003 in naj bi bila kmalu končana.
Protipoplavno zaščito v beneški laguni gradijo od leta 2003 in naj bi bila kmalu končana. FOTO: Reuters

Italijanska policija je danes v okviru velike preiskave o domnevni korupciji v zvezi s t. i. projektom Mojzes – gradnjo protipoplavne zaščite za Benetke – za sedem ljudi odredila hišni pripor, med njimi tudi za donedavnega direktorja konzorcija za gradnjo Giovannija Mazzacuratija. Še sedmim so prepovedali vsa potovanja.

Mazzacurati je po navedbah policije osumljen, da je javne razpise prirejal v korist posameznih podjetij, predvsem lokalnih. Preiskava se osredotoča tudi na slamnata podjetja, ki so izdajala račune za dela, ki niso bila nikoli izvedena. Kot so še pojasnili na policiji, konzorcij sumijo, da je preko avstrijskega slamnatega podjetja dvigoval cene materialov, ki so jih odkupovali od hrvaškega podjetja, denar, ki so ga pri tem zaslužili, pa nalagali na skrivnih bančnih računih. Vpletena podjetja se na očitke še niso odzvala.

Od leta 2000 so bile v Benetkah štiri rekordne poplave. Te so torej vedno pogostejše, italijanska oblast pa za to krivi podnebne spremembe.
Od leta 2000 so bile v Benetkah štiri rekordne poplave. Te so torej vedno pogostejše, italijanska oblast pa za to krivi podnebne spremembe. FOTO: Reuters

Skupno naj bi policija preiskovala okoli sto ljudi, preiskave pa potekajo tako v Benetkah kot tudi v drugih delih Italije. Vpleteni naj bi podjetjem, ki na razpisih niso bila izbrana, tudi plačevali za molk oziroma odstop od kandidature.

Benetke so z gradnjo mobilne protipoplavne zaščite ob vhodu v laguno začele leta 2003. Projekt naj bi po prvih ocenah stal okoli 5,4 milijarde evrov in bi ga morali končati v letu 2014. Po uradnih podatkih je projekt na dveh tretjinah. Protipoplavna zaščita bo ležala na morskem dnu, ob dvigu morske gladine pa naj bi jo nato postavili pokonci s pomočjo zračnega pritiska. Na tak način naj bi zaustavili morebitni velik val pri plimi.

Razprave o gradnji protipoplavne zaščite v Benetkah potekajo vse od velikih poplav leta 1966, ko je plima poškodovala večino stavb v mestu, vendar do realizacije projekta ni prišlo še več desetletij, saj se niso mogli zediniti, kako bi bila zaščita videti in kakšen bi bil njen vpliv na okolje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
12. 07. 2013 23.22
italija spaada med najbolj skorumpirane države nažalost
pepikrlinca
13. 07. 2013 00.06
+3
krass
12. 07. 2013 21.01
+1
Mafijski zgledi vlečejo. Mafija je že prodrla v vse pore našega življenja in nam ga počasi izpija. Do kdaj? Verjetno do našega bridkega konca, ko bo tudi sama postala povsem brezpredmetna.
Pjeva? Tuge
12. 07. 2013 19.16
+0
Že sama tale protipoplavna zaščita je en velik nateg, močno dvomim da bo kaj efekta od tega. Eni kar nekaj rišejo tja po luftu, narod pa vse pozlati.
janezpodre
12. 07. 2013 17.53
+4
Ti so izumil korupcijo pred 2500 leti, vi ste jo pa glih zdej odkril.
Roman Hren
12. 07. 2013 17.27
+1
Pa ravno Italijansko državno upravljanje smo morali kopirati?!