Tujina

Koreji sta se dogovorili o odprtju obmejnega industrijskega kompleksa

Seul, 07. 07. 2013 10.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predstavniki obeh Korej so podpisali dogovor o vnovičnem odprtju industrijskega območja Kaesong, ki je zaprt od aprila, ko je Severna Koreja zaradi zaostritve sankcij Varnostnega sveta ZN ukazala zaprtje obmejnega kompleksa.

Severna in Južna Koreja sta danes sklenili dogovor o vnovičnem odprtju industrijskega kompleksa Kaesong, ki je zaprt od aprila. Dogovor je sledil po več mesecih napetosti, ki so bile posledica februarskega jedrskega poskusa Severne Koreje in uvedbe novih sankcij Varnostnega sveta ZN proti njej.

Vstop v industrijsko cono Kaesong
Vstop v industrijsko cono Kaesong FOTO: Reuters

Po 15 ur trajajočih pogajanjih sta se strani dogovorili, da lahko južnokorejska podjetja znova zaženejo aktivnosti v svojih tovarnah v Kaesongu. V skladu z dogovorom bodo južnokorejski poslovneži od srede lahko znova prečkali mejo in pregledali stanje v svojih tovarnah.

"Severna in Južna Koreja bosta dovolili podjetjem v Kaesongu, da ko bodo pripravljena, lahko znova obnovijo svoje aktivnosti," sta državi zapisali v skupni izjavi.

Pogajalci obeh držav se bodo znova srečali v sredo, ko se bodo dogovorili o podrobnostih vnovičnega odprtja kompleksa. Južna Koreja med drugim od severne sosede zahteva zagotovilo, da ne bo nikoli več enostransko zaprla kompleksa. Poznavalci menijo, da bo Pjongjang le stežka pristal na takšno zahtevo, saj bi to pomenilo, da bi priznal odgovornost za zaprtje.

Industrijski kompleks v Kaesongu so odprli leta 2004 približno deset kilometrov severno od skupne meje kot simbol sodelovanja, a je kmalu postal žrtev stopnjevanja napetosti med državama.

Severnokorejska stran vesela dogovora

Po podpisu dogovora je vodja južnokorejske delegacije Suh Ho dejal, da so bili severnokorejski uradniki med pogajanji o reševanju vprašanja zaprtega kompleksa "zelo navdušeni". Kompleks v Kaesongu namreč predstavlja pomemben vir prihodkov za komunistično Severno Korejo, ki se bojuje z veliko siromašnostjo.

"Dobil sem vtis, da si Severna Koreja močno želi urediti vprašanje kompleksa," je po srečanju dejal dejal Suh.

Severna Koreja je aprila iz kompleksa umaknila svojih 53.000 delavcev, ki so tam delali za okoli 123 južnokorejskih podjetij, potem ko je južnokorejskim menedžerjem prepovedala vstop v cono. Zatem so območje zapustili tudi Južnokorejci.

Do prekinitve delovanja industrijskega kompleksa je prišlo v luči zaostritve krize na Korejskem polotoku po februarskem jedrskem poskusu Severne Koreje in posledični uvedbi novih sankcij Varnostnega sveta Združenih narodov proti njej.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.