Tujina

Koreji se trudita umiriti napetosti

Seul, 09. 06. 2013 08.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko so bili zadnji meseci za Severno in Južno Korejo precej napeti, saj so grožnje z napadom kar deževale, sta se zdaj v mirnem ozračju sešla predstavnika obeh držav. Dogovorila sta se za skorajšnje srečanje na ministrski ravni.

Čun Hae Sung in Kim Song Hje
Čun Hae Sung in Kim Song Hje FOTO: Reuters

Predstavniki Severne in Južne Koreje so se danes sešli na prvih uradnih pogovorih po več kot dveh letih, njihov cilj pa je bil umiriti napetosti, ki so v zadnjih mesecih zaznamovale odnose med sosedama. Srečanje je potekalo v obmejni vasici Panmunjom, na njem pa so se dogovorili za skorajšnje srečanje na ministrski ravni.

Predstavnik južnokorejskega ministrstva za združitev Kim Hjung Seok je povedal, da so pogovori potekali v "mirnem ozračju". Po njegovih besedah so se posvetili okviru za pogovore na ministrski ravni in se dogovorili za organizacijo srečanja ministrov, ki bi se lahko začelo v sredo v Seulu. Poleg kraja in datuma so udeleženci današnjih pogovorov razpravljali tudi o programu in trajanju srečanja na višji ravni, je še dejal Kim.

Med temami pogovorov naj bi bili tudi ponovno odprtje skupne industrijske cone v Kaesongu, ponovno odprtju gore Kumgang v Severni Koreji za turistične obiske ter nadaljevanje srečanj ločenih družin z obeh strani meje.

Voditeljica severnokorejske delegacije Kim Song Hje
Voditeljica severnokorejske delegacije Kim Song Hje FOTO: Reuters

Do današnjega srečanja je prišlo po presenetljivi spremembi tona Severne Koreje, ki je nedavno predlagala začetek dialoga. Južna Koreja se je nemudoma odzvala s ponudbo ministrskega srečanja v Seulu, a je Severna Koreja odgovorila z željo po predhodnih pogovorih na nižji ravni. Končno se je stranema v soboto uspelo dogovoriti za današnje srečanje v Panmunjonu.

Severna Koreja je nedavno tudi sporočila, da je znova vzpostavila vojaško vročo linijo z Južno Korejo, ki jo je sicer prekinila konec marca.

Koreji sta se na zadnjih delovnih pogovorih sešli februarja 2011, na ministrski ravni pa se nista srečali že od leta 2007.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

appollyon
09. 06. 2013 13.26
+6
Pob je lačn!
puspan
09. 06. 2013 20.37
+3
aaaaaa122121
10. 06. 2013 09.24
+0
uboge ofce, sam OZn pravi da v SK ni lakote:) drgač ofci imata pa tut v slo 250.000 sodržavljanov ki živijo na pragu revščine, kaj ko bi se ofce začele ukvarjati z svojim pragom:) vam so pa milijarde ukradle elite pa cerkve, hehe še večje ofce ste:)
appollyon
10. 06. 2013 17.46
Ja kozel, se bo, sam kaj ko OZN tega ne pravi pravi prav nasprotno da se lakota vendo bolj veča, kitajci jim pa zato nakaćžejo vedno in vedno več pomoči, da se sinko razvaja! Malo prečokiraj kitajske novice, ga imajo že poln K* kozliček! sej bo sedaj pa hop na koz....