Tujina

Koreja odpira meje

Pjongjang/Seul, 23. 12. 2011 11.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iz Pjongjanga so sporočili, da bodo dovolili vstop v državo vsem delegacijam iz Južne Koreje, ki bi želele izraziti sožalje ob smrti severnokorejskega voditelja Kim Jong Ila.

Južnokorejska vojaka na meji
Južnokorejska vojaka na meji FOTO: Reuters

Zato so že sprejeli ukrepe za odprtje zračnih povezav in kopenskih poti skozi obmejno mesto Kaesong. Novico o odprtju mej je objavila uradna severnokorejska spletna stran Uriminzokkiri, pri čemer je kritizirala odločitev vlade v Seulu, da v Pjongjang ne pošlje uradne delegacije, temveč udeležbo na pogrebu prihodnjo sredo dovoli le dvema delegacijama.

Gre za delegaciji v sestavi svojcev nekdanjega južnokorejskega predsednika Kim Dae Junga in nekdanjega vodje koncerna Hyundai Čunga Mong Huna. Kim Dae Jung in Kim Jong Il sta se leta 2000 srečala na prvem vrhu med državama po koncu korejske vojne. Skupina Hyundai pa je bila vodilna pri vzpostavljanju gospodarskih stikov med Južno in Severno Korejo.

Na spletni strani Uriminzokkiri je Severna Koreja Seul kritizirala tudi, ker ob smrti "ljubljenega vodje" ni izrekel uradnega sožalja, kar naj bi bilo žaljivo. Seul je sicer izrazil sožalje severnokorejskemu narodu.

Severnokorejska državna televizija je v ponedeljek sporočila, da je v soboto v 69. letu starosti umrl vrhovni državni vodja Kim Jong Il. Državo naj bi sedaj vodil odbor pod vodstvom vplivne vojaške komisije, dokler najmlajši sin pokojnega vodje Kim Jong Un ne bo uradno postal novi voditelj.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

upornik_007
24. 12. 2011 00.02
-2
v S. koreji se vedno bolje zivijo kot pa neki africani k nimajo za oblect in zivijo v barakah al pa v sotorih
European22
24. 12. 2011 11.06
-2
Kako pa veš si bil tam! Konec koncev pa ne smeš Priseljence šteti za američane! To je isto kot bi med prezposelne pri nas šteli tiste afganistance v azilnem domu! V ameriko pa letno prebeži okoli 100k folka! Če bi bili američani kitajci bi bilo vsako leto 100k ljudi manj!
david21
23. 12. 2011 18.25
-4
The_Infamous si pa prevec pameten ti pa zlo dobro ves kako je tam si ze bil???? potem ne govori ce si prebral da noben vlak ni zapustil pjongjanga to se ne pomeni da je res severna koreja tud pravi marsikaj pa jim ne vrjames zakaj??? se sam neves. vsaka drzava ki je pod ameriskim embargom naj bi bila slaba pa naj bi bila najrevnejsa pa je to res mislim da ne je se veliko drzav na takem ali se slabsem. je pa normalno da nebore biti zelo razvita ko ji skoraj cel svet obrnil hrbet zaradi ameriskih interesov.
Bolivar
23. 12. 2011 19.27
+3
Seveda embargo zelo škodi državi, ampak ker ni uveden svetovni embargo je ta embargo pravzaprav ni efektiven. Današnji embargi nad recimo S.Korejo ali Iranom so implementirani le s strani Zahoda, ne pa tudi s strani drugih kot so Rusija, Kitajska, Indija, Pakistan idr. Razen na področji skupnih proizvodov, recimo v letalski tehnologiji je danes možno sodelovanje ameriškega Boeinga in ruskega Suhojeva na področju civilnega letalstva in posledično nova letala Suhoj ki prihajajo s tekočih trakov ne bo možno izvažati v Iran ali S.Korejo, ker vsebujejo dele iz nekaterih podjetij zahodnih držav, za katere pa velja embargo na prodajo. Podobno je bilo v preteklosti, v času Hladne vojne. Recimo v Aziji države kot so Japonska, Južna Koreja, Tajvan, Avstralija, Nova Zelandija kot amerške zaveznice skozi Hladno vojno niso mogle poslovati s Sovjetsko Zvezo ali Kitajsko niti z njunimi sateliti ne. Tudi temu se reče embargo implementiran s strani Moskve, Pekinga idr. njunih zaveznikov. So pa imele podporo Zahoda. Pa te države revščina ni prizadela v taki meri kot teh, ki so pod Zahodnim embargom. Celo gospodarstva Japonske, Južne Koreje in Tajvana(celo nima sedeža v ZN) so zrastla, tehnološka podjetja teh držav so danes glavni ponudniki zabavne tehnike, napredujejo celo v avtomobilski industriji.
lolipoly
23. 12. 2011 19.27
+1
S.Koreja je tudi od drugih drzav pod embargo, ne samo od ZDA, tako Japonska , Kitajska in Rusija , zato nekaj ze mora biti narobe, da so izolirani od vseh teh glavnih drzav!
Bolivar
23. 12. 2011 19.57
+6
Kitajska in Rusija ne izvajata embarga na S.Korejo
European22
23. 12. 2011 20.00
+3
Američani letno namenijo več miljonov za pošilke hrane(žito, moka,...) ki jo nato z baloni spuščajo v S.Korejo! Embargo je samo na orožje, nafto, in podobne sstvari ki se uporabljajo v vojaški industriji oz. v vojski! Cel svet jim je obrnil hrbet ko so napali J.Korejo, američani so jim šele kasneje prišl pomagat, seveda pod izgovorom da so jih napali S.korejci! Kdo bo pa kolega z državo ki vsake toliko udari po sosedu, ker so imeli prižgana božična drevesca in je odsev svetlobe segal v S. korejo! Mislim drugi kot komunistični in pa islamski režimi jih ne zagovarjajo!
anaheim812
23. 12. 2011 16.40
+2
janez od kje pa tebi, da v s. koreji čist lepo živijo? pa kaj pol če \"pečejo pice in majo en bowling, mogoče celo dva\" (tvoje besede) ..to pomeni, da se odpirajo?? mogoče, ampak zelooooo počasi, mobilnike ma par tisoč ljudi, pa še teh si ne morejo sami izbrati, koliko jih majo na izbiro 2, 3? in vsi so kitajske izdelave ...to je zate odpiranje svetu? pa še o smrti kim jong ila so se zlagali, ker so rekli da je umrl na vlaku ...pa noben vlak ni zapustil pjongjanga tisti dan :)
Feels_good_man
23. 12. 2011 14.11
+3
Ni to glih neko hudo odpiranje meja. Morali bi pustiti ljudem da grejo na kak dnevni izlet v južno korejo. ampak verjetno vedo kako se je to končalo za vzhodne nemce.
janez6bb
23. 12. 2011 12.08
-2
Crusader a ni to torija zarote, ker pred 20 leti je bila pa s. Koreja popolnoma izolirana:) pa bi bilo nemogoče da se je odprla, aja še nisi slišal, da lahko vsak potuje v s. korejo, kar poglej si naše turistične agencije:)
hot-shot69
23. 12. 2011 12.52
+3
Ne vem zakaj je bilo treba izbrisati moj komentar. A ne smem ljudem povedat, kako priti do SK??? Vizo Slovenec relativno lahko dobi, potovanje stane okoli 3000€, edino kar je treba pazit je, kaj in kako slikate in resni stiki z domačini in hotelskim osebjem pa so odsvetovani, da jim ne nakopljete težav.
janez6bb
23. 12. 2011 13.02
-6
no crusader boš zdej verjel, mislim a ljudje ne dojamete da se svet spreminja:) tudi s. Koreja pa če se sliši še tako neverjetno, ne pa da nekateri prodajajo buče o 90 procentov lačnih, ja nekoč vzroke pa poznamo, poleg izoliranosti - ne sprejetne pomoči so bile najbolj odgovorne poplave, na te pa režim nima vpliva.
hot-shot69
23. 12. 2011 13.28
+3
Janez, to ni res. Veliko je pripomogla tudi odločitev velikega vodje, da poseka večino gozdov v državi in jih spremeni v obdelovalno površino. V parih letih je erozija in izčrpanost prsti naredila svoje in zdaj težko proizvedejo dovolj hrane za vse prebivalce. Dokaz? Google earth :)
Hesus_Hristus
23. 12. 2011 14.18
+3
@janez6bb No, no ni se treba lagati. V DPRK je relativno lahko priti če si slovenec, toda oni te ne spustijo da prosto hodiš po celi deželi. Tujci smejo iti le v mesta ki so za to specializirana, torej, založena z denarjem, ter pod pogojem lahko greš z vodičem še kam drugam, če se njemu zdi da ne bi bilo nevarnosti razkritja realnega stanja dežele, ter da ne boš komuniciral z ljudem. Sploh pa, glavne destinacije so itak tiste po nacionalnih parkih, naprimer Kumgangsan.
janez6bb
23. 12. 2011 16.22
-5
hotshot sama sečnja gpzdov še ni dovolj za katastrofalne poplave, poslabša pa lahko situacijo, boš rekel da če pa ne bi sekali, pa ne bi bilo poplav:) kdaj so pa na dolenjskem toliko posekali da so jih lani prizadele poplave:)???
janez6bb
23. 12. 2011 16.25
-7
European22
23. 12. 2011 16.31
+6
janez6b strokovnjak za svetovne države, kaj jst ne vem, jst dobro vem da v S.korejo lahko greš, kaj pa lahk o tam počneš je pa druga stvar!
Bolivar
23. 12. 2011 19.09
+7
Poplave, požari, hurikani, tornadi in druge katastrofe prizadevajo tudi Japonsko, Rusijo, Kitajsko, ZDA, Tajsko, Filipine, Evropo, Pakistan idr. pa ne terjajo milijon žrtev. Torej kakor koli obrneš, severnokorejski režim ima precej krivde na glavi za lakoto v 90ih letih.
Bolivar
23. 12. 2011 19.16
+5
Če S.Koreja lahko kupuje oborožitvene sisteme v Rusiji in na Kitajskem bi lahko tudi hrano. Sicer pa izoliranost S.Koreje in embargo s strani Zahoda onemogoča edino transfer zahodne tehnologije, recimo ne morejo kupiti letal Boeing, Airbus ali pa kaj podobnega, hrana ni pod embargom, če kitajska in ruska tehnologija in orožje lahko prideta preko meje, kljub \"embargu\" zakaj nebi mogla hrana?
hot-shot69
23. 12. 2011 19.18
+2
janez,poplave pridejo in grejo, posledice teh katastrofalnih posegov v naravo pa nikoli ne bodo sanirali in zaradi tega tudi danes trpi proizvodnja hrane v državi.
European22
23. 12. 2011 11.36
-2
Za tistih par pa res ni potrebno odpirati mej!
European22
23. 12. 2011 11.37
+0