Tujina

Novinarja BBC izgnali iz Severne Koreje, ker niso bili zadovoljni z njegovim poročanjem

Pjongjang, 09. 05. 2016 08.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po osemurnem zaslišanju so novinarja britanske BBC severnokorejske oblasti izgnale iz države. Niso bili namreč zadovoljni z njegovim poročanjem o kongresu severnokorejske komunistične partije.

Severna Koreja je pridržala in izgnala novinarja britanske BBC zaradi njegovega poročanja o kongresu severnokorejske komunistične partije.

Novinarja Ruperta Wingfield-Hayesa so skupaj s producentko Mario Byrne in snemalcem Matthewom Goddardom zadržali v petek na letališču v Pjongjangu, ko so odhajali iz države.

Po navedbah BBC so Wingfield-Hayesa zasliševali osem ur in ga prisilili v podpis izjave. Severnokorejske oblasti niso bile zadovoljne z njegovim poročanjem, je povedal poročevalec te medijske hiše iz Pjongjanga Stephen Evans.

Ekipa BBC je spremljala skupino Nobelovih nagrajencev na raziskovalni odpravi v Severni Koreji.

 

Potrdili Kimovo politiko

Severnokorejska komunistična partija je na svojem prvem kongresu po 36 letih formalno podprla politiko vodje Kim Džong Una o razvoju jedrskega arzenala skupaj z gospodarstvom.

Severna Koreja - kongres stranke - 1
Severna Koreja - kongres stranke - 1 FOTO: AP

Več tisoč delegatov je na tridnevnem kongresu vladajoče Delavske partije v nedeljo potrdilo poročilo, ki ga je Kim predstavil dan pred tem, s tem pa politiko hkratnega razvoja gospodarske gradnje in "krepitve samoobrambne jedrske sile tako po kvaliteti kot kvantiteti".

Potrdili so tudi, da država jedrskega orožja ne bo uporabila, razen če druge jedrske sile ne bodo ogrožale njene suverenosti ter da si bodo prizadevali za morebitno združitev Korejskega polotoka.

Na zadnjem kongresu Delavske partije pred 36 leti je bil Kimov pokojni oče Kim Jong Il izbran za naslednika ustanovitelja Severne Koreje Kim Il Sunga.

"Če pa se bodo južnokorejske oblasti odločile za vojno, bomo odgovorili s pravično vojno, v kateri bomo brez milosti izbrisali sile proti združitvi Korejskega polotoka," piše v dokumentu, ki ga je objavila uradna severnokorejska tiskovna agencija KCNA.

Poudarili so, da bodo nadaljevali z razvojem programa jedrskega orožja, dokler bodo "imperialisti nadaljevali s svojimi jedrskimi grožnjami". S tem so mislili ZDA.

Kim je na kongresu dobil tudi novi naziv - namesto prvega generalnega sekretarja stranke je sedaj njen predsednik, poroča AFP, ki dodaja, da se s tem krepi njegova oblast. Večni generalni sekretar stranke je sicer njegov oče Kim Jon Il, ki ga je po smrti decembra 2011 na čelu države nasledil Kim Jong Un.

Kim je sicer v sobotni triurni predstavitvi poročila tudi dejal, da si Severna Koreja želi boljše odnose s prej sovražnimi državami in predlagal vojaške pogovore z Južno Korejo za omilitev napetosti na njuni strogo varovani meji.

Vlada v Seulu je že zavrnila njegove trditve kot propagando brez pomena. "Nobene iskrenosti ni v govoru o potrebi po vojaških pogovorih, medtem ko se imajo za državo z jedrskim orožjem ter izvajajo jedrske in raketne provokacije," je dejal tiskovni predstavnik južnokorejskega obrambnega ministrstva Moon Sang Gyun.

Ocenil je, da so kongres pripravili samo zato, da bi znova potrdili namero Pjongjanga o razvoju jedrskega arzenala. Seul bo na te provokacije še naprej odgovarjal s sankcijami in pritiski, je dodal.

Severna Koreja je mednarodno javnost v zadnjih tednih in mesecih razburila s številnimi raketnimi preizkusi, na katere je Varnostni svet ZN odgovoril z najostrejšim sankcijam doslej.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (141)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BŠK
11. 05. 2016 12.16
+2
Te Korejci so bili od nekdaj vedno posebni in niso znali drugega kot badge engeneering
dreko123
10. 05. 2016 13.45
+2
Sej to se sploh ne čudim... če je bil iz British Bullshit Company-a se tud severnokorejencem ne čudim... BBC-jeve propagandne zionistične novinarje bi itak moral izgnat še iz kje drugje ker itak prodajajo samo buče in zahodno sponzorirano propagando na vseh področjih... oz. novianrjem na BBC-ju sploh ne mormo rečt novinarji podobno kot velja za naše 24ur. propagandne pisce.. pa ne da zagovarjam severno korejo govorim nasplošno
jung
10. 05. 2016 11.39
-1
Pa saj vsi vemo da ni bil novinar. Anglosasi so poslali špijona !!!
GentlemanPirate
10. 05. 2016 11.04
to je nagrada, ne kazen
staridida
10. 05. 2016 10.57
+1
Ima srečo, da so ga izgnali, lahko bi ga ustrelili, kot je Kim Džong svojega strica...
Principat
10. 05. 2016 10.05
+3
v sloveniji se je iz baje neke državne kvazi diktature* prenesla DIKTATURA in tudi UVEDLA v DANAŠNJE sleherno delovno okolje ,, zelo dobro vemo , koliko in kaj smo lahko govorili do 1990 in kaj lahko ( še ) samo danes poveš , kruta resnica , a vsi si ušesa mašijo in se sprenevedajo ,,le kulturniki lahko govorijo , a njih več kapitalisti le poslušajo kar želijo slišati
3334446789
10. 05. 2016 08.49
+4
To je država diktature, reda in enako mislečih. Ni 'kvazi' demokracije kot drugje, kjer lahko steguješ jezik, a zgodi se prav ničesar. Večina držav na tej strani oble, je upogljivih in ubogljivih učencev eu 'in nata. S Koreja je država moči in 'kao' jedrske oborožitve. Ampak nobeni imperialisti se je ne dotaknejo, ne vmešavajo se v njeno notranjo ureditev in je popolnoma suverena. Ljudstvo sledi Unu, ki točno ve kako se na šahovnici matira ali postavi v pat pozicijo številne imperialistične agresorje. Ne ferma žive snage in tudi te sile gojijo do njega strahospoštovanje. Ve se zakaj!!. Pravičnega reda na tem planetu ni, zato ne zagovarjam satirične demokracije, niti smešnih diktatorjev.,
GentlemanPirate
10. 05. 2016 11.06
+1
vsi pustijo s. korejo na miru samo iz dveh razlogov... 1. razlog je ta da nimajo nobenih naravnih bogastev ki bi zanimale razne ameriške in druge korporacije... in 2. razlog bližina kitajske, ki je pa res nihče noče dregniti, ko bo kakšna raketa padla pol metra čez mejo bodo takoj naredili cirkus... če kdo najde tehtnejši razlog se priporočam
3334446789
10. 05. 2016 11.24
+1
Pa še nekaj v zvezi s S Korejo. Včeraj je pri nas gostoval Laibach, ki ima koncerte po celem svetu. Jasno provokativne, a s toliko pronicljivega duha, da se ti ustavi pamet. Proti vojnam, agresiji, ideologijam z rušilno močjo. In kaj o tem koncertu, ki ga slavijo po svetu, poročajo mediji. Ne bev ne mev!, Pa je prena-polnjena Gallusova dvorana dobesedno dihala z njim. Koncert so seveda v S Koreji obsodili, ker ne slepomiši, nastavi direktno zrcalo (video) pred oči. Da ne bo sprt nekdo rekel, da trosim klanfe kot takrat s Turčijo.
3334446789
10. 05. 2016 11.27
Jasno, bistveno analizo, ki ne žali nikogar, je zgolj zrcalo naši družbi, so pa zbrisal. Ne vem kje živim!!!
Kollerik
10. 05. 2016 11.47
Kollerik
10. 05. 2016 08.19
+0
Kim-jong in njegovi rdečkoti so zlovešči primer, kaj se nam lahko naredi, če v tej deželi prevlada desni komunizem janšizma
SDS_je_poden
10. 05. 2016 10.40
+0
tankopiš
10. 05. 2016 12.18
-1
Danica Krajnc
09. 05. 2016 22.14
-1
Ubogi novinar. Dobro , da nisem v tem poklicu.
komarec
09. 05. 2016 20.32
+2
Znajo hitro narediti red in to rabi marsikatera država, zaradi tega ker postanejo nekateri državljani pokvarjeni, ko pridejo na oblast.
tankopiš
10. 05. 2016 12.19
-1
ho?emVšolo
09. 05. 2016 20.13
+2
je bil premalo neobjektiven
aaaaaa122121
09. 05. 2016 19.37
+0
Odbojkarski trener s srbskimi koreninami Branislav Moro, ki je doslej živel že v 11 državah po celem svetu, je razkril, kako je živeti v Severni Koreji. Po njegovih besedah ima javnost napačno predstavo o državi. "Številni na primer mislijo, da so tam lačni otroci. V resnici pa živijo bolje kot pri nas. Imajo boljše vrtce, z boljšimi pogoji. Ponekod imajo celo bazene, v katerih se učijo plavati,"
aaaaaa122121
09. 05. 2016 19.37
+0
Ob prihodu v državo so mu najprej pojasnili, da ne obstaja Južna Koreja. "Pravo ime 'južne' je Koreja, severne pa Demokratična narodna republika Koreja. Prva je naklonjena ZDA, druga Kitajski in Rusiji," je dejal. Po mestu se giblje svobodno in ima status varovane osebe. Priznava, da so ga preverili pred zaposlitvijo, "kar pa ni nič drugače kot v drugih državah".  Res pa je, da vse spremljajo in nadzorujejo. "Trening vedno snemajo, kar me je na začetku motilo, nato pa sem spoznal, da je tako v vseh službah." Velikega vodje še ni spoznal, je pa sam Kim Džong Un dal soglasje za podaljšanje zaposlitve. Z njim naj bi se srečal v prihodnjih mesecih. "Država je brez dolgov, imajo izredno dobro razvito industrijo hrane. Povprečni dohodek je od 300 do 350 dolarjev (276 do 322 evrov), pri čemer od države dobiš stanovanje in avtomobil. Izobraževanje, zdravstvo, komunala so zastonj. Država plača vse," je razložil. Po njegovih besedah imajo mladi popolnoma drugačne vrednote, ki jih ne bi spremenili, čeprav bi preko filmov ali glasbe do njih prišel vpliv Zahoda. "Vsa dekleta v moji ekipi znajo igrati klavir, violino. Da niti ne govorim o branju knjig." Nekoč je med treningom predvajal moderno zahodno glasbo in nihče ni bil navdušen. "Raje poslušajo kakovostno glasbo." Cel dan v spa centru, tako modernem, da imajo v njem sistem za umetne valove, stane dva dolarja (1,80 evra). Če v trgovini plačate v evrih, vam vrnejo v evrih. "Domače valute nisem videl. Obstajajo tudi brezcarinske trgovine, v katerih kupujejo tudi domačini." Živi v Pjongjangu in njegovo pričevanje temelji na izkušnjah iz življenja v prestolnici. Po njegovih informacijah tudi drugod ni tako slabo. "Predvsem ob morju naj bi zraslo na desetine velikih mest, zgradili so prava letovišča." Nad Pjongjangom je navdušen, predvsem zaradi čistoče. "Če boste na tleh našli smet, vam dam 100 dolarjev (92 evrov). Pjongjang je urejeno in čisto mesto s širokimi ulicami in velikimi trgi. Vse je zelo lepo." Prebivalce primerja z Japonci, kar se tiče dela. Po njegovih besedah niso nevedni, temveč so zelo izobraženi. "Znajo delati z računalniki, ampak so za računalnikom samo v službi." Zanimajo jih popolnoma drugačne stvari.
staridida
09. 05. 2016 20.11
+3
Ma sam če pogledaš satelitsko sliko na gugl zemlja, boš vidu, kakšna razlika je med S korejo in J Korejo..
Skunk Works
09. 05. 2016 20.41
+1
Tole lepi kar naprej.....bogdaj, čimveč levičarjev, da se vas izseli tja.....JA tale tipson je videl le Pjongjang, pa še to le kar so mu dovolili.....hkrati pravi da vsepovsod vse snemajo in nadzorujejo, pa baje taka svoboda......Stiki domačinov s tujci so takoali tako strogo nadzorovani, pa kdo si upa hvalit zahodno glasbo....saj ne bo šel samo on v gulag, ampak cela njegova družina z otroki vred......ja res lepa potemkinova vas..........
Skunk Works
09. 05. 2016 20.46
+0
Ja zanimajo jih popolnoma druge stvari kot nas, predvsem to kako se oni oz. cela družina izogniti "prevzgoje"v kakšnem podeželskem taborišču in podobno, za kar je že dovolj da te zašpeca sosed na kakšnem obveznem sestanku hišnega sveta v bloku....sicer pa berite knjige jih je dosti o razmerah tam, ena dobra je tudi od prof . Bogomila Frfile z FDV, da ne boste rekli da navajam samo "desne" vire...
Skunk Works
09. 05. 2016 20.48
+0
Sliko ljubljenega vodje je obvezno imeti na največji in prosti steni v dnevni sobi doma. Portret je potrebno čistiti, in gorje tistemu, ki ga dobijo, da je slika prašna, .....in še in še zanimivo, berite....
tali?ni tom
09. 05. 2016 21.38
+0
roseann,glede na izredno poznavanje s koreje me zanima če si bil-a tam? fascinantno tudi levičarje ki misliš da so kar vsi ki ne mislijo kot ti in jj brez pameti vsi povprek? tole me spominja na "enoumje" proti kateremu kakor da si?! ali se motim? sam recimo nisem bil nikoli v partiji,niti me niso silili razen nekaj je probala učiteljica v srednji šoli pa sem ji takoj povedal svoje z razliko od pohodnikov v jajce ki so spreobrnjeni po tvoje leivčarji pa nekak ne zagovarjam nobene strani oziroma ne levih ne desnih ker so oboji isti,vsaj trenutno doma in v svetu! gre se samo za denar in vpliv le da ljudje nočemo tega videt! mislimo pa eni s svojimi glavami oziroma možgani ne glede da nismo ali smo leci,desni sredni! imamo pa nekaj možganov svojih ne praznih glav da namesto nas mislijo liderji!
aaaaaa122121
09. 05. 2016 21.38
-2
ljudje roseann je v bistvu severni korejc, ve vec o severni koreji kot o sloveniji:):)
aaaaaa122121
09. 05. 2016 21.57
-2
jst pa levicarja, hehe, katera pravljica, v zivljenju se nisem stopil na volisce, in ze dolgo vem da so vsi isti, delijo se samo se pred kamerami za naivne ofce kot je rossan, s popolnoma votlo glavo.
aaaaaa122121
09. 05. 2016 22.00
+0
Bogomil nima nobene knjige o severni Koreji ljubica;)lahko pa poves naslov;)
aaaaaa122121
09. 05. 2016 22.15
-1
ups, pa le ima, samo zanimivo ce beres intervju, z njim o 10 dneh, ki jih je prezivel on v sk, je jasno da ni tako hudo kot pravijo zahodni mediji, in pa ljudje, ki so 20 let v preteklosti, tam dejansko ni beracev na ulicah, ker vsak dobi drzave kar potrebuje, je pa povsem drugacno oz zahodnega nacina zivljenja, sam hej kdo pa si ti da bos govorila kako morajo severno korejci zivet:)
Helebarda
10. 05. 2016 09.30
+2
Bogomil Ferfila - Severna Koreja : najbolj čudna, grozljiva in zaprta država na svetu. 2015
3334446789
10. 05. 2016 11.39
+1
Propaganda medijev lahko naredi čuda, celo pripelje do zmage. Zgodovina govori o tem. In če nekdo tu tako vztrajno reklamira S Korejo je verjetno zastopnik V medijev- Rusov, ki držijo roko nad S Korejo. OK, vsak ima pravico do svojega mnenja!!!
desirous
10. 05. 2016 12.19
tankopiš
10. 05. 2016 12.21
-1
Tudi jaz bom dal njegov portret na vidno mesto. v toalet za dobro prebavo.
desirous
10. 05. 2016 12.25
+1
Roseann, nekaj komentarjev na tvoje pisanje. - snemanje, nadzorovanje: če tega ni, se dogajajo grde zadeve, kot npr. pedo-fil-stvo v cerkvenih krogih - špecanje sosedov: če tega ni, potem pride do finančnih zlomov v škofijah - slika ljubljenega vodje na steni: a če bi bil pa križ je ok
Kollerik
10. 05. 2016 12.27
SoldiersOfOdin
09. 05. 2016 19.10
+4
Škoda da tega ni v Sloveniji, vas dobenga nebi več bvo ;)
murate
09. 05. 2016 17.34
+3
tak je red ,pr nas pa begunci in izbrisani povejo kaj in kako bo
Skunk Works
09. 05. 2016 17.16
+1
Pri nas se pa opranoglavi volilci delajo norce z nove tv, ter reporterja, (ter zraven veselo plačujejo vedno nove dokapitalizacije bank, se vozijo po vedno bolj razdrapanih cestah, ter vedno dalj čakajo na zdravstvene storitve,...itd), režimski mediji, ter celo sodstvo se pa spravljajo na njih in njihove novinarje......Ne vem kaj vas moti en nov medij, kjer je več konkurence je vedno bolje za potrošnika, raste kvaliteta cene padajo, konkurenca sama izvrže slabo, samo nekateri v socializmu vzgojeni, še niso v svojem osebnem razvoju prišli tako daleč, da bi to dojeli.... No prej ko slej bo svetovna realnost našla tudi v tale podalpski kot...
aaaaaa122121
09. 05. 2016 17.19
+3
nobenga ne moti nov medij:)je isti kot vsi ostali, zato se noben obremenjuje, hehe na moji tv shemi, je tm okoli 30, kar pove vse:) alternativni mediji so vam edina resilna bilka ofce
tankopiš
09. 05. 2016 17.28
+2
Roseann,res ne razumem naše oprane glave,(vsaka čast izjemam?,čakajo spet neko novo jugo,Tita ,socializem,skratka slepoti ni videti konca.
aaaaaa122121
09. 05. 2016 17.31
+0
slepoti politicno opredeleljenih ofcni vodeti konca, se en ki je bil veckrat v sk, a ne:)?
Kollerik
10. 05. 2016 11.49
+0
tankopiš marsičesa ne razume, pravilneje: nič ne razume in morda edino pravilno: ukazali so mu, da ne sme razumeti. Bravo tankopiš, možganski trust :)
tankopiš
10. 05. 2016 12.23
-1
aaaaaa122121
09. 05. 2016 17.06
+1
pa vedno znova ofce ignorirajo vprasanje o iraku, kje za vraga je ze to orozje za mnozicno unicevanje, v katerega ste ofce slepo verjele leta 2003, a si bil se v planicah:)
Skunk Works
09. 05. 2016 17.08
-2
Zgleda da si ti pastir po izobrazbi, glede na to, kako se spoznaš na drobnico......
aaaaaa122121
09. 05. 2016 17.17
+4
poglejte, se vedno nic o iraku, hehe ofcebodo sle spet na led, oz so ze na njem:) ne sezem pa do kolen tvojemu velikemu vodji janezku, on vas voz zejne cez vodo vsak dan:)
Skunk Works
09. 05. 2016 16.59
+2
Tule so takšni hvalospevi s koreji, da ne razumem zakaj naši levičarji ne gredo tja emigrirat v večjem številu.....saj tukaj vas samo iskoriščajo neoliberalci, v vaših JS pisarnah pa morate garati vsaj uro dve na dan, saj, kot trdijo nekateri vaši tukaj , morate podpirati zraven še realni sektor....to so res krivice, tam pa tak raj in pravičnost....
aaaaaa122121
09. 05. 2016 17.01
+0
hehe pa od kje ofce veste kako je v severni koreji, spodaj pa imas pricevanje nekoga iz bliznje drzave, ki dejansko ve, kako je tam spodaj:) zagotovo bolj kredibilen od cnn, bbc novinarjev:)
desirous
10. 05. 2016 12.30
Roseann, saj bi šli v Korejo, pa moramo tukaj dokončati nalogo in pospraviti zalego. Pri 10 delovnih urah tedensko pač ne gre tako hitro..
brainhead007
09. 05. 2016 15.59
-1
bravo Kim, nedaj se tem amerotom, da ti solijo pamet
aaaaaa122121
09. 05. 2016 15.27
+0
Znano je, da je kar 90% ameriških medijev kontrolira le šest podjetij. Do združevanj prihaja zlahka in nemoteno. Tako sta se združila denimo Viacom in CBS. Korporacija take razsežnosti je samozadostna enota, ki lahko svoje simbolne produkte in storitve komercialne narave trži in razpečuje po komunikacijskih kanalih, ki jih ima sama v lasti, saj ti dosežejo ogromen del svetovne populacije. Take združitve obenem omogočajo pometanje odgovornosti pod preprogo in pa nadzor nad objavljenimi novicami. Revija ali TV postaja v lasti Disneyja ne bo naročila ali predvajala reportaže o nevzdržnih delovnih razmerah v tovarni v Indoneziji, kjer izdelujejo Disneyeve igračke, ker bi mlatila po lastni vreči. 
puspan
09. 05. 2016 15.25
+0
Pujsi je na psu.
JE-BI-GA
09. 05. 2016 15.52
+2
tankopiš
09. 05. 2016 17.30
+0
3334446789
10. 05. 2016 11.42
-1
Naj se kar prči. Ve se za koga in zakaj! Ameri so pa počas odplaval, ni jim rešitve.