Tujina

Hrvaška naredila velik korak naprej v pogajanjih

Bruselj, 30. 06. 2010 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hrvaška je odprla še zadnja tri poglavja v pogajanjih z Evropsko unijo. Jandroković verjame, da bodo pogajanja končali do konca tega ali v prvi polovici prihodnjega leta.

Zastava Evropske unije
Zastava Evropske unije FOTO: Reuters

Hrvaška je na pristopni konferenci v Bruslju odprla še zadnja tri poglavja v pogajanjih z Evropsko unijo. Hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković verjame, da bo pogajanja končala do konca leta ali v prvih mesecih prihodnjega ter pristopno pogodbo z unijo podpisala v prvi polovici naslednjega leta.

Evropski komisar za širitev Štefan Füle je prepričan, da je ta cilj mogoče doseči. Dejal je, da bo komisija morda jeseni v poročilu o napredku naše južne sosede v EU konkretnejša glede datuma podpisa pristopne pogodbe in "drugih zelo pomembnih datumov za Hrvaško in EU".

Tako je odgovoril na vprašanje, ali lahko pove, kdaj bi Hrvaška lahko postala članica unije. Ob tem je komisar Füle tudi poudaril, da je časovni okvir pogajanj v rokah Hrvaške in da ni naloga komisije, da opredeljuje datume in roke.

Odprtih še 13 poglavij

Hrvaška je danes odprla poglavja o pravosodju, konkurenci ter skupni zunanji, varnostni in obrambni politiki, začasno zaprla pa poglavji o davkih in javnih naročilih. Tako ima danes odprta vsa poglavja, začasno zaprtih pa 20 od 33, o katerih se pogaja z EU.

To so vse strani v pogajanjih - Hrvaška, Evropska komisija in špansko predsedstvo EU - danes označile kot velik uspeh in si vzajemno čestitale. Španski zunanji minister Miguel Angel Moratinos je hrvaško delegacijo celo prijazno pozdravil v hrvaščini: "Dober dan, dobrodošli."

Vodja hrvaške diplomacije Jandroković je stanje Hrvaške v pogajanjih opisal v tekaškem žargonu: "Hrvaška teče zadnjih 110 metrov z ovirami." Minister je zadovoljen z napredkom, ki daje "vero, optimizem in energijo za končanje tega zgodovinskega projekta".

Največ pozornosti je bilo deležno poglavje o pravosodju, ki ga je komisar Füle označil za "poglavje vseh poglavij", minister Jandroković pa je izpostavil, da je prvič v zgodovini EU neka država odprla to poglavje v pristopnih pogajanjih z EU.

Poglavje o pravosodju je bilo namreč v preteklih pogajalskih procesih del poglavja o pravosodju in notranjih zadevah, ki je bilo precej bolj tehnično, kot je sedaj, ko je zaradi slabih izkušenj z Bolgarijo in Romunijo postalo zelo politično.

Hrvaška je dobila deset meril za zaprtje tega poglavja, med katerimi je tudi "popolno sodelovanje" s haaškim sodiščem. Skupno je pri treh danes odprtih poglavjih dobila petnajst meril za zaprtje, od tega štiri za poglavje o konkurenci in eno za poglavje o zunanji politiki.

Problem tudi ladjedelnice

Na vprašanje, kaj mora Hrvaška storiti za zaprtje poglavja o konkurenci, kamor sodi tudi pereče vprašanje ladjedelnic, je hrvaški minister danes odgovoril, da je to zelo pomembno poglavje, saj so ladjedelnice za Hrvaško pomembne iz gospodarskih in socialnih razlogov.

Carl Bildt in Gordan Jandroković.
Carl Bildt in Gordan Jandroković. FOTO: Reuters

Poudaril je, da si bo Hrvaška prizadevala za uspešno izvedbo privatizacijo tistih ladjedelnic, za katere so že prišle ponudbe; za tiste, za katere to ne bo mogoče, pa je po njegovih besedah pomembno pripraviti individualne načrte prestrukturiranja.

"Naša želja in cilj je, da smo stoodstotno pripravljeni na to, da se pridružimo EU," je še poudaril Jandroković. Komisar je ob tem izpostavil, da so potrebni rezultati, ki bodo države članice prepričale, da je Hrvaška res stoodstotno pripravljena.

Jandroković je še poudaril, da je treba poskušati rešiti vsa odprta vprašanja meje, ki so nastala po razpadu Jugoslavije. Po uspešni rešitvi tega problema s Slovenijo je Jandroković napovedal tudi prizadevanja za rešitev podobnih problemov s Srbijo in BiH.

O ugibanjih, da bo EU po vstopu Hrvaške v unijo zaprla vrata drugim državam Zahodnega Balkana, je Moratinos danes dejal, da ni nikakršnih dvomov o tem, da vrata EU ostajajo odprta ter da Hrvaška teh vrat ne bo zaprla, temveč jih še bolj odprla.

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borutko
01. 07. 2010 07.40
bostjan_e30.06.2010, 09:035 , neveš kako Turčija sodi v Evropo? Nekoč, recimo 500 let nazaj je že geografsko bila v Evropi. Vse do Dunaja. Nas takrat še nikjer ni bilo.
Brabus
30. 06. 2010 18.39
Še vedno trdim, da bomo vsi balkanci ostali v Evroslaviji, vsak z svojo valuto, zahodna evropa bo pa višja kasta.
literca
30. 06. 2010 18.36
Čimprej naj pridejo v EU , Pahor prosim vsaj to naredi če že ostalega ne moreš...ko pa pridejo v EU pa navali narode...
trpimir
30. 06. 2010 10.56
darolim1938, saj zato je referendum uspel! Če bi Slovenci želeli dobro Hrvatom bi večinsko glasovali proti :)
RobinHood
30. 06. 2010 10.35
Hrvaška bo v EU pa če mihočemo ali pa ne. Preveliko in prelepo morje da bi ostalo zunaj EU.
darolim1938
30. 06. 2010 10.35
Hrvaški je potrebno čim prej določiti stalno članstvo v EU. Zakaj bi se njim godilo bolj kot nam?
trpimir
30. 06. 2010 10.16
To da se Jadranki & Co mudi v EU (izključno zaradi lastne egzistence) NE pomeni da se tudi ljudstvu. Večina je apsolutno proti vstopu preden se popuca lastni prag. Silverwolf, brez skbi, hrvaški narod ni toliko "tup" kot si ga nekateri predstavljajo.
josip.hr
30. 06. 2010 09.59
ISPRAVAK Drugače pa. Hrvatom se naj NE mudi preveč v to EU ker tam niti od daleč ne teče med in mleko. Pač pa...
josip.hr
30. 06. 2010 09.56
Drugače pa. Hrvatom se naj mudi preveč v to EU ker tam niti od daleč ne teče med in mleko. Pač pa...
josip.hr
30. 06. 2010 09.55
Samo hočem čer da mi ni jasno zakaj mi Admin ne pusti oddati komentarja. Nisem bil žaljiv i se bojim da je to zarad mojega nika.
limonca4
30. 06. 2010 09.49
Silverwolf, točno tako, tako da bo le še slabše, če še njih sprejmemo. Povrh pa so nekateri tudi taki, da se ne morejo asimilirati oz. se tudi ne naučijo nemškega jezika, tudi če živi že 30 let v Nemčiji. Dobesedno nekateri živijo v "getih". V glavnem ne spoštujejo gostiteljice (drugačno oblačenje (zakrite ženske), govorijo le svoj jezik, netolerantnost, neasimilacija ...). Skratka, žalostno!
limonca4
30. 06. 2010 09.45
Če se bo nam pridružila Turčija, potem ne bo več Evropska unija, ampak Evroazijska unija. No, potem pa še druge azijske države povabmo, npr. Japonsko, Brunej, ... >:-) Bi bilo tudi dobro za nas. :-)))
HellWolf
30. 06. 2010 09.38
Hmm kuk poznam situacijo iz nemčije... ko bojo Turke spustil not bo naenkrat še večji naval sem gor, ne sam v Nemčijo, vsepovsod. Delajo napol zastonj, eden pa s seboj pripelje celo familij od sester pa do tet v tretjem kolenu. Če pa ne dobi službe pa zganjajo kriminal po ulicah... množijo se pa ko zajci. Hrvatom pa bom rekel eno... kolcalo se vam bo še po samostojnosti. Mi je nimamo ve odkar smo stopli v ta ''demokratični'' sistem. Ne poslušat politike... EU ne pomeni mleko in med.
trpimir
30. 06. 2010 09.12
proti.sem, te paranoja daje?
proti.sem
30. 06. 2010 09.06
Bojte se dne, ko bo Hrvaška v EU.....
bostjan_e
30. 06. 2010 09.03
Meni še vedno ni jasno kako Turčija sodi v EU? Niti geografsko, niti kulturno ne sodi v EU. Če že, potem naj povabijo še Singapur in Indijo?!?
bigLL
30. 06. 2010 08.53
kakšna turčija :S da bodo svoje bolane bombne napade in nevem kaj še vse, v imenu nevem koga in česa, pridno izvajali po vsej EU. stran s takimi
SvetiPeter
30. 06. 2010 08.30
Saj ne vedo kaj jih čaka :-))