Tujina

Korak naprej ali nazaj? Turkmenistan v vesolje poslal svoj prvi satelit, a ne za raziskovanje

Ljubljana, 28. 04. 2015 13.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Satelitski krožniki kvazijo podobo naših mest," vlada Turkmenistana pojasnjuje zahteve po umiku satelitskih anten. Da ljudje ne bi več spremljali tujih satelitskih programov, so v vesolje poslali svoj prvi satelit.

V podjetju SpaceX pravijo, da direktnega kontakta s turkmenijsko vlado niso imeli, saj so satelit v vesolje izstrelili v sodelovanju s podjetjem Thales Alenia Space. (Vir: SpaceX/Twitter)
V podjetju SpaceX pravijo, da direktnega kontakta s turkmenijsko vlado niso imeli, saj so satelit v vesolje izstrelili v sodelovanju s podjetjem Thales Alenia Space. (Vir: SpaceX/Twitter) FOTO:

V ponedeljek je ameriško podjetje SpaceX uspešno izstrelilo še eno od svojih raket, tokrat v sodelovanju s podjetjem, ki ga je s posebnim razlogom najela vlada Turkmenistana. V družbi Thales Alenia Space so namreč po njihovem naročilu izdelali satelit, ki pa ne bo namenjen raziskovanju vesolja, temveč bo izboljšal prenašanje televizijskega in radijskega signala, pravijo pristojni. Vse lepo in prav, če ne bi izstrelitev sumljivo sovpadala z novimi zakoni. Na podlagi slednjih so oblasti v prestolnici Ašgabab in okolici letošnjega maja ljudem ukazale odstranitev lastnih satelitskih anten, oziroma satelitskih krožnikov. 

Predstavniki človekoljubne organizacije Human Rights Watch so nad novo pridobitvijo zaskrbljeni. Država z nekaj več kot 5 milijoni prebivalci je na seznamu najbolj zaprtih in represivnih držav na svetu. "Satelitska televizija je za državljane Turkmenistana zadnja vez z zunanjim svetom. Vlada bi morala prenehati s taktikami za kratenje svobode in ljudem pustiti, da sami izberejo svoje vire informacij," je dejala njihova predstavnica Rachel Denber.

Kot so še opozorili v organizaciji, se pozivi lokalnih oblasti v različnih krajih po državi k umiku satelitskih krožnikov vrstijo že vse od letošnjega marca. Pojasnjujejo, da lahko odslej televizijo spremljajo preko njihovega kabelskega omrežja.

Turkmenijska vojska
Turkmenijska vojska FOTO: Reuters

Lokalne nevladne organizacije menijo, da je tarča te kampanje Radio Azatlyk, ki je podaljšek radijske postaje Radio Liberty/Free Europe. V Turkmenistanu je spletna stran omenjenega radia blokirana, tako kot tudi marsikatera druga spletna stran, saj je edini ponudnik TurkmenTelecom v lasti države.

Vlada vztraja: satelitske antene kvazijo podobo mest

Oblasti sicer zahteve po umiku satelitskih krožnikov, ki 'krasijo' balkone in okna stavb, opravičujejo prav s tem, da kvazijo podobo mest. V ponudbi njihove kabelske televizije je sicer več televizijskih programov, a so ti večinoma ruski, turški in indijski. V njih ni informativnih programov, pravijo. V preteklosti je sicer vlada Turkmenistana večkrat prekinila celo programe kabelske televizije. Leta 2011 so prekinili predvajanje novice o eksploziji v bližini prestolnice.

Odstranitev satelitskih krožnikov pa ni edini 'lepotni' ukrep. Lansko poletje je približno 50 prebivalcev v prestolnici protestiralo, ker so oblasti odredile odstranitev klimatskih naprav, češ da so te v bližini ulic, ki jih večkrat uporablja Turkmenijski predsednik.

Ustava države sicer pravi, da gre za sekularno demokracijo in predsedniško republiko, a gre v resnici za avtoritativno državo. Po smrti prejšnjega je mesto novega predsednika leta 2007 prevzel Gurbanguly Berdimuhamedov. Vlada ima nadzor nad mediji, gospodarstvo pa večinoma vodijo ljudje z močnimi vladnimi povezavami. V zadnjih letih se sicer stvari počasi premikajo. Več pooblastil dobiva parlament, odpravili pa so tudi nekatere dopolnitve nekdanjega predsednika.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kg1
29. 04. 2015 10.45
+0
Nočejo ameriškega vpliva in ščitijo ljudi pred negativnimi posledicami medijskega programiranja....koga pa brigajo američani in njihove zelo izbrane novice...
aaaaaa122121
29. 04. 2015 15.13
Dragon_13
28. 04. 2015 14.53
+6
Kot da so informacije v "demokratičnem režimu" resnične, kar ni zlaganega in namerno izmišljenega, pa je prikazano tako da ustreza "demokraciji"...
User1063544
29. 04. 2015 07.49
-1
Če te smem popraviti... "Demokratična diktatura"
Feels_good_man
28. 04. 2015 14.43
+4
Ne štekam zakaj rabijo svoj satelit če bojo prepovedali satelitske krožnike. Bo prebivalstvo dobivalo signal iz njega prek telepatskih valovanj?
Misija1
29. 04. 2015 13.57
+2
Moralizator, za sprejem bodo pa se vedno potrebovali satelitske "kroznike" ozi. sprejemnike. Ni kaj dosti dodati, popolna diktatura muslimanske drzave, kot vsake taksne. Svetel primer je BIH in recimo Turcija, vse ostalo je zaprto in diktaturno nastrojeno. Se Turcija tu pade vstran verjetno.