Tujina

FOTO: Voda je odlična, manjkajo le še poletne temperature

Bruselj, 22. 05. 2013 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Že načrtujete poletni oddih ob morju? Morda ob reki ali jezeru? Kakor koli se boste odločili, če boste ostali v Evropski uniji, ki se ji julija pridruži tudi Hrvaška, nevarnosti, da bi se osvežili v preveč onesnaženih vodah, skoraj ni.

Vzorce pobirajo med kopalno sezono, torej so tokratni iz leta 2012. Zbrali so jih na kar 22 tisoč mestih. V njih preverjajo prisotnost bakterij, ki nastajajo z odplakami in gojenjem živine. Izsledki so vsako leto boljši. V začetku 90. let je dobilo oceno odlično le 60 odstotkov kopališč, letos že 78 odstotkov. Vsaj minimalnim standardom pa je ustrezalo 70 odstotkov kopališč, tokrat je takih že 94 odstotkov.

Evropska okoljska agencija (EEA) je objavila najnovejšo raziskavo o kakovosti kopalnih voda v 27 članicah Unije ter na Hrvaškem in v Švici. Izsledki so več kot zadovoljivi. Vzorci na 94 odstotkih kopališč so ustrezali vsaj minimalnim standardom, kot odlično pa so kakovost vode označili v 78 odstotkih primerov. "Spodbudno je, da se kakovost kopalnih voda po Evropi še naprej izboljšuje, a storiti moramo vse, da bodo vse naše vode primerne za kopanje in pitje in da bodo naši vodni ekosistemi v dobrem zdravstvenem stanju,’’ je dejal komisar za okolje Janez Potočnik.

Med državami, ki še posebej izstopajo, je tudi Hrvaška, kamor bodo to poletje spet romale množice Slovencev. Naši južni sosedje se lahko pohvalijo z zavidljivim številom obmorskih kopališč – ob jadranski obali se jih zvrsti več kot 900 – in le na sedmih kopanje ni priporočljivo. Dobrih 96 odstotkov jih je dobilo najboljšo mogočo oceno.

Drugače je pri celinskih vodah, torej rekah, potokih in jezerih. Na Hrvaškem boste našli le sedem takšnih kopališč, šestim od teh pa se je najbolje na daleč izogniti.

Ravno obratno torej kot pri Sloveniji, kjer je možnosti za namakanje v rekah in jezerih več kot v morju. V številkah: ob kratki slovenski obali se zvrsti 21 kopališč, v notranjosti države pa jih je 26. In kakovost voda? Ob morju odlična, čeprav je v neposredni bližini ob italijanski obali nekaj povsem onesnaženih mest. Pri celinskih vodah smo se odrezali za odtenek slabše. Vzorci, pobrani na devetih mestih, so bili odlični, na 17 "zgolj" dobri. Preberite več ...

Skok v vodo
Skok v vodo FOTO: Reuters

In katere države so se odrezale najbolje? Na prvem mestu sta Ciper in Luksemburg, v katerih je voda na prav vseh kopališčih odlične kakovosti. Na Malti je takih 97 odstotkov, s 95 odstotki ji sledi Hrvaška, za njima pa so Grčija (93 odstotkov), Nemčija (88 odstotkov), Portugalska (87 odstotkov), Italija (85 odstotkov) ter Finska in Španija (83 odstotkov).

A za merilo lahko vzamemo tudi število kopališč, v katerih je kakovost vode odlična ali vsaj dobra. V tem primeru je Slovenija med najboljšimi, saj je ena od le šestih držav, kjer kopališč z vprašljivo kakovostjo vode sploh niso odkrili.

Največ možnosti, da vam bo po kopanju žal, imate, če se v vodo poženete v Belgiji, na Nizozemskem ali v Veliki Britaniji. "Od severnih fjordov do subtropskih plaž, Evropa je polna krajev, kjer se lahko ohladite v poletnih mesecih. Poročilo kaže, da je kakovost kopalnih voda na splošno zelo dobra, vendar je še nekaj krajev, kjer imajo težave z onesnaženjem, zato pozivamo ljudi, naj preverijo oceno svojega najljubšega plavalnega mesta," je dejala direktorica EEA Jacqueline McGlade. To lahko storite na tej povezavi.

Kakovost kopalnih voda v Evropi
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tedomedo_8
22. 05. 2013 09.58
+18
Za dober poletni turistični biznis se mora (zlagano?) napisati, da so evropska morja čista. Enako, kot v vsaki trgovini, kjer piše, da so vsi njihovi izdelki kakovostni, poceni. Pa še malce o tej sliki ciprskega morja - morje že zgleda mamljivo, ampak ta obala ni prav nič mamljiva, saj na teh skalah nimaš kje ležati in pot do morja je nevarna.
kokojambo
22. 05. 2013 08.46
+6
Še dober da mamo regres v privatnem sektorje ''zagotovljen''
ODSLUŽILDOB
22. 05. 2013 07.44
+21
Nevarnost da bi se osvežili v preveč onesnaženih vodah ni!!! Seveda ni marsikateri od nas si morja ne more več privoščiti!
jomano92
22. 05. 2013 08.11
+8
Maček2
22. 05. 2013 09.00
+5
Včeraj je bil članek,da ti dostop do morja ne smejo računat
Maček2
22. 05. 2013 09.01
+6
Ok je pa res,da je treba priti do njega in ,če nisi blizu gre bencin
Bu?ko Štru?ko
22. 05. 2013 09.07
-1
+prenočišče in hrana. Prenočišče je recimo camping najceneje, ampak te že tam pride vikend kmalu 100€ za 2, hrana je pa tudi veliko dražja kot drugje po državi, saj med sezono navijejo cene. Če pa sam kuhaš je pa malo problem v campingu. Ok kaka juhca že gre, kaj več je pa že prava umetnost če ti rata, če lohka sploh kuriš.
Teja Likar
22. 05. 2013 10.04
+5
Mi smo super jedli tud ko smo kampirali....pašto, gril, solate...sam mal potrudit se je treba ne???
gunja
22. 05. 2013 07.20
+5
zima zima bela