Tujina

Konvencija v dežju: Obama bo nastopil zunaj, če bo dež ali sonce

Charlotte, 04. 09. 2012 07.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Tudi ameriški demokratski stranki je zagodlo vreme. Mesto Charlotte, v katerem imajo nacionalno konvencijo, so zajele nevihte. Predsednik Obama, ki bo konvencijo sklenil z govorom na odprtem športnem stadionu, namerava nastopiti na prostem, če bo dež ali sonce.

Mesto Charlotte v Severni Karolini so dan pred današnjim začetkom nacionalne konvencije demokratske stranke zajele nevihte, ki se bodo po napovedih nadaljevale vse do konca tedna. To pomeni, da bo demokratska konvencija bolj mokra od republikanske v Tampi na Floridi, ki jo je nekaj časa ogrožal orkan Isaac.

Predsednik Barack Obama, ki bo konvencijo sklenil v četrtek s svojim govorom na odprtem športnem stadionu Bank of America, namerava nastopiti na prostem, če bo dež ali sonce. Demokrati so prepričani, da bo stadion s 74.000 sedeži za Obamov govor poln, čeprav je na konvencijo v Charlotte prišlo skupaj 35.000 delegatov, drugih demokratov, protestnikov in novinarjev.

Oglasni pano za konvencijo ameriške demokratske stranke, na kateri bodo potrdili predsedniško kandidaturo Baracka Obame in podpredsedniško kandidaturo Josepha Bidna.
Oglasni pano za konvencijo ameriške demokratske stranke, na kateri bodo potrdili predsedniško kandidaturo Baracka Obame in podpredsedniško kandidaturo Josepha Bidna. FOTO: Reuters

Charlotte v svoji zgodovini še ni gostil tako velikega dogodka, zato se želijo domačini izkazati s prijaznostjo in ustrežljivostjo. Tako so v ponedeljek pripravili tradicionalno parado ob dnevu dela, ki velja za največjo na ameriškem jugu. Vreme jim zjutraj še ni nagajalo, popoldne pa je mesto zajelo več neviht, ki so pokvarile sejemsko razpoloženje festivala CarolinaFest.

Ta je bil povsem v znamenju Obame in spominkov z njegovo podobo ter konvencije, čeprav so ga obogatili tudi nastopi glasbenika Jamesa Taylorja, igralca Jeffa Bridgesa in pevke Janelle Monae. Charlotte so zavzele tudi pomembnejše ameriške televizije, na čelu z demokratom naklonjeno MSNBC, ki oddaja v živo na enem od mestnih trgov, kjer navdušena množica glasno pozdravlja kritike na račun republikancev.

Dež pa ni prišel do živega velikemu peščenemu kipu predsednika, ki so ga premaknili pod streho. Simbolizem izginjajoče podobe predsednika bi bil preslabo znamenje pred volitvami 6. novembra, na katerih se bo Obama pomeril z republikancem Mittom Romneyjem.

Na sindikalni paradi so nekateri udeleženci sicer še vedno izražali nezadovoljstvo, da je konvencija v zvezni državi, ki prepoveduje sindikalna pogajanja za kolektivne pogodbe javnih uslužbencev, a so obenem menili, da bi jim bilo pod republikanskim predsednikom verjetno še slabše.

Za manjši škandal sta v noči na nedeljo poskrbela delegata iz Kalifornije, ki sta se ga tako napila, da so morali enega izmed njiju odpeljati v bolnišnico, drugega pa so demokrati poslali domov, ker je zmerjal hotelsko osebje in policiste ter se lažno predstavljal za pomembnega kongresnika.

Hujših incidentov ni pričakovati, saj so Charlotte preplavile policijske sile iz vseh ZDA, tudi iz Chicaga, za red in mir pa skrbijo tudi pripadniki tajne službe ter drugih zveznih agencij. Protestniki iz gibanja Okupiraj Charlotte bolj ali manj mirno taborijo v parku nedaleč od Konvencijskega centra, kjer so v ponedeljek delili akreditacije, in dvorane Time Warner Cable, kjer bodo danes in v sredo potekali glavni dogodki in govori.

Med prvimi bosta na vrsti ameriška prva dama Michelle Obama in glavni govornik konvencije župan San Atonia Julian Castro. Demokrati pa bodo imeli težko delo prepričati neopredeljene volivce, naj dajo Obami še eno priložnost, čeprav v prvih štirih letih ni pokazal, kako bo presegel blokado kongresa. Volivce najbolj zanima gospodarstvo, ki okreva počasi, stopnja brezposelnosti pa je na visokih 8,3 odstotka.

Demokrati obljubljajo, da bo njihova konvencija veliko bolj odprta in dostopna, kot je bila republikanska v Tampi na Floridi minuli teden, ko je bil za predsedniškega kandidata potrjen Mitt Romney, za podpredsedniškega pa Paul Ryan. To sicer zagotovo ne bo držalo glede varnostnih ukrepov, ki bodo še strožji, kot so bili v Tampi.

Romney s svojim podpredsedniškim kandidatom Paulom Ryanom obljublja 12 milijonov delovnih mest, demokrati pa si želijo, da bi tudi Obama na konvenciji sporočil kaj pozitivnega. Podpredsednik ZDA Joseph Biden je v Detroitu zavrnil Romneyjevo vprašanje v govoru v Tampi, ali je Američanom danes boljše kot pred štirimi leti, s preprostim odgovorom, da je Osama bin Laden mrtev, General Motors, ki je dobil denar od Obamove administracije, pa živ.

Predsednik kalifornijskih demokratov John Burton je kritike in obljube republikancev zavrnil precej ostreje in se zato znašel v hujših težavah kot njegov delegatski kolega po prekrokani noči. Burton je Ryana za San Francisco Chronicle označil za navadno "konjsko rit", njegove strankarske kolege pa lažnivce, ki se jih ne bi sramoval nacistični propagandni minister Joseph Goebbels. Obamova kampanja se je od teh izjav ogradila, še preden so se z ogorčenjem odzvali republikanci in judovske organizacije.

Če bi bile volitve sicer odvisne od družbene spletne strani Twitter, bi bil Obama že zanesljiv zmagovalec. Romney se je v ponedeljek pohvalil, da mu na Twitterju sledi že milijon ljudi. Vendar ima njegov demokratski tekmec, ki veliko vlaga v kampanjo s pomočjo novih tehnologij, po drugi strani že okoli 20 milijonov sledilcev.

Romney je v ponedeljek počival z večino Američanov, ki so praznovali dan dela. Obama pa je obiskal prizadeta območja po orkanu Isaac v Louisiani, pri čemer je opozoril, da si republikanci prizadevajo zmanjšati sredstva za pomoč prizadetim.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lolipoly
05. 09. 2012 21.38
Stara novica , Obama in vsi drugi bodo pod streho , saj so zamenjaji prostor .
KisloZelje333
04. 09. 2012 15.14
-1
hahahha vau kakšna novica, celo na dežju je pripravljen volilcem ponovno obljubiti vse, kar je obljubljal že prejšnji mandat in še več in seveda skoraj nič od tega ni uresničil...je morda zaprl guantanamo? Morda ni lutka rothschildov in drugih družin, morda ne dela točno tako kot mu oni ukažejo? Kakšen obama, pa kakšen romney, pa te američani majo res slamo v glavi, vsak ki bo šel na volitve
Ramzess
04. 09. 2012 22.52
-1
Da, američani se bodo udeležili iger Volitve, ...drugod po svetu poznajo enake igre. Ste vedeli da so vsi predsedniki Amerike v sorodstvu, da se predsednikovanje ZDA deduje.
KisloZelje333
05. 09. 2012 01.03
kje si pa to pobral? tega pa res še nisem slišal...maš kake dokaze da je to res? Mislim, saj ne bi blo čudno, ampak malce je pa vseeno
Ramzess
04. 09. 2012 12.51
Obama bo v vsakem primeru pod streho, zato je naslov popoln nesmisel.
oneill23
04. 09. 2012 11.05
+2
kako so vsi zagrizeni pred volitvami
Elias47
04. 09. 2012 08.38
+5
.... pripravljan lagati in na-tegovati ljudi v vseh razmerah...
hotchilipoper
04. 09. 2012 08.37
+1
Ta pa je korajžen ala mu vera