Tujina

Cameron potrdil prve ministre nove vlade

London, 08. 05. 2015 06.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

David Cameron, ki bo Britancem vladal z absolutno večino, je že potrdil štiri ministrska imena v novi vladni ekipi. Drugi človek v vladi bo postal George Osborne, ki ostaja finančni minister. Prvaki opozicijskih strank – Miliband, Clegg in Farage – pa so po porazu na volitvah odstopili.

Po prepričljivi zmagi na četrtkovih parlamentarnih volitvah je britanski premier David Cameron sporočil, da bo George Osborne ostal finančni minister v novi vladi, postal pa bo tudi njen drugi človek. V vladi bodo ostali še notranja ministrica Theresa May, obrambni minister Michael Fallon ter zunanji minister Philip Hammond.

Na Twitterju je Cameron še sporočil, da bo Osborne, tvorec zadnjega varčevalnega programa vlade, postal tudi prvi državni sekretar, kar pomeni drugi človek v vladi, kar je bil v sedanji vladi namestnik premiera, liberalni demokrat Nick Clegg.

Dodal je, da so omenjena štiri imenovanja vsa, ki jih bo danes objavil.

Po preštetih glasovih Cameronova stranka močno premagala tekmece

Končni volilni izidi so potrdili zmago konservativcev premierja Davida Camerona in še povečali njihovo prednost, saj so osvojili kar 331 od 650 sedežev v spodnjem domu parlamenta in bodo lahko tako brez težav samostojno oblikovali vlado.

Torijci so tako osvojili 24 sedežev več kot na zadnjih volitvah leta 2010. Sledijo jim veliki poraženci volitev – laburisti. Javnomnenjske raziskave so napovedovale napeto volilno tekmo med konservativci in laburisti, a so slednji na koncu dosegli zmago v le 232 okrožjih in bodo tako v parlamentu izgubili 26 sedežev.

Davida Camerona in njegovo ženo Samantho so pričakali na Downing Streetu.
Davida Camerona in njegovo ženo Samantho so pričakali na Downing Streetu. FOTO: Reuters
Na tretjem mestu so s 56 sedeži dokaj presenetljivo škotski nacionalisti iz SNP, ki so pred petimi leti osvojili le šest sedežev. Največji poraženci pa so liberalni demokrati, ki so izgubili 49 sedežev in jih bodo obdržali le osem.

Severnoirski stranki DUP je uspelo zasesti osem sedežev, valižanski Plaid Cymru pa tri.

Evroskeptični Ukip, ki je sicer prejel 12,6 odstotka vse veljavnih oddanih glasov, pa se bo moral zadovoljiti le z enim sedežem, saj je samo v enem okrožju njihov kandidat osvojil večino glasov. Nekaj manjših strank je pobralo še preostale sedeže.

Konservativci so sicer dosegli 36,9 odstotka vseh glasov, laburisti 30,4 odstotka, liberalni demokrati 7,9 odstotka, SNP 4,7 in Zeleni 3,8 odstotka. A zaradi britanskega večinskega volilnega sistema, t. i. first past the post, se ti rezultati drugače izrazijo v številu sedežev v parlamentu.

Nov britanski parlament naj bi se na prvi seji predvidoma sestal 18. maja, ko bo tudi volil svojega novega predsednika. 27. maja pa naj bi po načrtih v parlamentu sledil uradni govor kraljice Elizabeta II., ki ga napiše zmagovalna stran.

Konec maja ali v prvem tednu junija bo nato parlament glasoval o kraljičinem govoru, kar velja za neke vrste glasovanje o zaupnici novi vladi. Če bi poslanci glasovali proti govoru, bi imela opozicija na voljo dva tedna, da pripravi nov govor. A ker so Cameronovi konservativci osvojili večino sedežev v spodnjem domu parlamenta, večjih ovir nova vlada verjetno ne bo imela.

David Cameron po zmagi
David Cameron po zmagi FOTO: Reuters
Cameron bo moral izpolniti svojo obljubo o referendumu o članstvu v EU

Britanski premier David Cameron se je sicer že srečal s kraljico Elizabeto II. S tem naj bi po zmagi njegovih konservativcev na volitvah tudi njegova ponovna izvolitev za premierja postala uradna.

Cameron bo lahko sicer vladal več kot udobno, z veliko zmago si je namreč njegova stranka zagotovila absolutno večino  v 650-članskem parlamentu.

Cameronu se je "ljudska" kampanja očitno izplačala.
Cameronu se je "ljudska" kampanja očitno izplačala. FOTO: Reuters

Ob ponovni izvolitvi Camerona čaka izpolnitev ene njegovih osrednjih obljub – izvedba referenduma o članstvu v EU do leta 2017.

Nova vlada se bo poleg tega morala soočiti z izjemnim porastom podpore škotskih nacionalistov (SNP) na Škotskem, ki so zmagali v kar 56 od 59 okrožij. Približno osem mesecev po referendumu o škotski neodvisnosti to kaže, da je vprašanje o položaju Škotske znotraj Združenega kraljestva vse prej kot rešeno.

Štetje glasov se je vleklo tako dolgo, da so nekateri vmes omagali.
Štetje glasov se je vleklo tako dolgo, da so nekateri vmes omagali. FOTO: Reuters

"Dobra noč je bila"

David Cameron je seveda pozdravil "zelo močno podporo", ki jo je dobila njegova konservativna stranka.

"To je bila očitno zelo dobra noč za konservativno stranko," je  dejal Cameron, ki se mu jasno obeta dodatnih pet let na čelu britanske vlade.

Medtem ko je Cameron iz volitev izšel kot veliki zmagovalec, sta predsednika laburistov in liberalnih demokratov, Ed Miliband ter Nick Clegg, kot največja poraženca teh volitev že odstopila s položajev vodij strank. Še pred njima se je za ta korak odločil tudi vodja evroskeptičnega Ukipa Nigel Farage, ki se mu ni uspelo prebiti v parlament.

Liberalci, dosedanji koalicijski partnerji konservativcev, so doživeli hud poraz.  Vodja liberalcev Nick Clegg je sicer obdržal svoj sedež v parlamentu, a je že priznal, da je bila to "zelo kruta noč za liberalne demokrate". Sredi dneva je nato odstopil z vrha stranke.

Da je za njim "zelo težka noč, polna razočaranja" pa je po tistem, ko so rezultati vzporednih volitev presenetljivo pokazali na zmago konservativcev, dejal šef britanskih laburistov Ed Miliband.

"Nismo dosegli napredka, ki smo si ga želeli v Angliji in Walesu, na Škotskem pa vidimo porast nacionalizma, ki je preplavil našo stranko," je v prvem odzivu dejal Miliband, ki je bil sicer znova izvoljen za poslanca. Nekaj ur kasneje je odstopil, vsem članom njegove stranke, ki so bili izvoljeni v parlament pa zaželel, da bi jim uspelo na novo zgraditi močno laburistično stranko, ki bi lahko prevzela državo.

Ed Milliband
Ed Milliband FOTO: Reuters

Mladenka premagala izkušenega političnega mačka

Britanski parlament je po volitvah dobil tudi najmlajšo poslanko po letu 1667 - to bo komaj 20-letna študentka Mhairi Black iz Škotske nacionalne stranke.

Blackova je v okrožju Paisley in Renfrewshire prepričljivo premagala pomembnega laburističnega politika Douglasa Alexandra, ki je bil med drugim celo "minister" v laburistični vladi v senci.

V parlament pa je bil izvoljen tudi 31-letni Alan Mak, član konservativne stranke, ki bo prvi britanski poslanec kitajskega porekla. Njegovi starši so se iz Kitajske v Veliko Britanijo priselili v 60. letih dvajsetega stoletja. Izvoljen je bil v okrožju Havant na jugu Anglije. Dobil je več kot 51 odstotkov glasov.

Evroskeptiki brez uspeha

Voditelju britanske evroskeptične stranke Ukip Nigelu Farageu se ni uspelo prebiti v parlament. Njegova stranka, ki je slavila na lanskih evropskih volitvah, se bo očitno morala zadovoljiti z le enim poslanskim sedežem. Tudi Farage se je že poslovil z vrha stranke, a bi lahko bilo slovo le začasno.

Po skorajda vseh preštetih glasovih s četrtkovih volitev je Ukip osvojil 12,6 odstotka glasov. A to jim je glede na britanski volilni sistem, po katerem se v parlament uvrsti le kandidat tiste stranke, ki v posamičnem okrožju osvoji največ glasov, prineslo le enega poslanca. Ankete so jim jih tudi sicer napovedale le od enega do največ pet.

Farage, ki trenutno zaseda položaj evropskega poslanca, je v okrožju South Thanet na jugovzhodu Anglije proti kandidatu konservativcev izgubil za nekaj manj kot 2800 glasov.

51-letni politik je po objavi izidov dejal, da mu je "z ramen padlo težko breme". "Mislim, da je prišel čas za resnično radikalno politično reformo," je še dejal in opozoril na dejstvo, da je njegova stranka osvojila na milijone glasov po vsej državi, a ostala z le enim sedežem.

V preteklem mandatu je imela dva, a je oba dobila na nadomestnih volitvah po prestopu dvojice poslancev iz vrst konservativcev v Ukip.

 

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (97)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
09. 05. 2015 14.03
V letu 2013 je revščino in socialno izključenost tvegalo 24,8 % britancev , v Sloveniji za primerjavo 20,4 % po podatkih Eurostat, socialna neenakost se pa povečuje v obeh deželah, socialna varnost umira
steirer5
08. 05. 2015 20.39
-1
Ta-levi so dobili taksno, da jih bo se 50 let neslo v desno...!
Levji
08. 05. 2015 19.51
+4
ante-fante 08.05.2015 14:47:12 9 145Voditelji poraženih strank so vsi po vrsti odstopili še isti ali najkasneje naslednji dan. Pa naš Majer? Po desetem volilnem porazu, se še vedno drži predsedniškega mesta luzerske stranke kot klop. Jap, demokrat, da mu ni para.:). Ja to je možno samo pri SDS, Belorusiji in Severni Koreji.
jakec1575
08. 05. 2015 19.41
+8
Ljudje smo iracionalna bitja. kar nam prodajo medijski spini. Makiaveli. Kitenje bogatih vedno ljudstvo občuduje in nagradi. Tipični primer Berlusconi več kot desetletje. Čeprav je uničil Italijo. Cameron skrbi za elite. Vse bačne dolgove je vrgel na ljudstvo, Toliko zacasnih zaposlitev in toliko izbrisanih iz statistik brezposelnih še ni bilo. Negotovost in plače. Toliko revščine v Britaniji še ni bilo. Res je kapital zaradi cistih bilanc prej zacel vlagati, a osnovni greh ostaja. Striženje ovc se je v celoti preneslo na srednji razred. Kapital je tam dokončno zmagal. Pri nas ni dosti drugače. Prostituiraj se toliko časa dokler ne dobis lucky srečke in prides na drugo stran enacbe. Naši liderji so še slabši. Kimajo.in so všečni. Všečnost menjajo za spoštovanje. Nihče ne spoštuje tistih, ki hočejo biti všečni za vsako ceno. V alfa svetu ne. Vsak tujec si potiho misli svoje. Vsa podjetja v tuji lasti so in bodo počasi postala zaradi majhnosti našega trga in neodločnosti politike le še podružnice kvalitetne in poceni delovne sile. Ostalo, knowhow in uprave bodo drugje. Vsi delamo le še za mezdo, razen tistih srečnežev, ki so se s trdim delom prebili na svetovni trg. A zdajsnji kapitalizem je prase. Ne spostuje obraza. Če bi se morali kaj iz narodosvobodilnega boja nauciti je to, da se je potrebno boriti, tudi ko na prvi pogled ni upanja. Vera v nemogoče premika gore. In to smo kot narod pozabili. Nekaj posameznikov štrli ven, a kritične mase še zdaleč nismo dosegli. Nemogoče narediti mogoče. Druga Švica nismo ker v to nismo verjeli in nič naredili, ampak dovolili čustveno hendikepiranim,da uničijo desetletja dela in prdsvem smo si dovolili zaspati na lovorikah. In zdaj bo težko in trdo. Vendar je treba verjeti v nemogoče in grarati. Predvsem pa se nehati zafrkavati na političnem podiju. In se naučiti reči ne na mednarodnem podiju.
Zaboljsijutri
08. 05. 2015 20.15
+5
Se strinjam. Dodal bi se to da bodo Slovenci v Sloveniji postali manjsina. Sedaj se marsikdo cudi kaj se dogaja v Angliji glede imigracije in se norca dela glede muslimanov in njihove moci.
Zaboljsijutri
08. 05. 2015 20.16
+4
Se marsikaj vec sem napisal ampak je bilo vs zbrisano. Ne da se mi se enkrat pisat vsega...
KML
08. 05. 2015 21.14
+3
Se podpišem. Odlično napisano in zelo resnično. Naj nas lepo preseneti čim prejšnje oblikovanje kritične mase!
slovenc59
08. 05. 2015 22.07
Na zalost resnično, na dolgi rok nas bo pojedel mednarodni kapital in bomo postali eni navadni mezdarji za takšen denar, kolikor se bo kapitalistu zdelo dati
Ka pa mislis
08. 05. 2015 19.14
+4
A pri nam tud odstopijo ko izgubijo volitve? Nekaterim 4 porazi se kr niso dovolj.
King 1
08. 05. 2015 19.05
+3
A to je ta da je islam del vb?
TheGrayMask
08. 05. 2015 18.51
-1
Tam so razlike med levico pa desnico enake kot pri nas, ni jih. Demokratičen socializem je alternativa samo bo trajalo še vsaj 50 let da bomo skapirali.
Bruhalnica24
08. 05. 2015 18.47
+1
Njihov večinski sistem je zelo demokratičen, nikoli se ne bo nič spremenilo.... Še ena kvazi demokracija...
ONniON
08. 05. 2015 17.26
+0
Anglija ima nizko brezposelnost , Slovenija pa ne
Zaboljsijutri
08. 05. 2015 16.40
+5
Zdaj imajo Skoti v rokah moc. Refurendum 2017 verjetno ne bo povzrocil izstopa, namrec Skoti so bolj pro EU kot pro UK. Tako, da bo njihov glas imel veliko tezo. Skoti bodo med tem zarezali v svoj kos potice in si ne smemo zatiskati oci, da so bili do sedaj vecino izkorisceni. Imajo dovolj in kot Skot je SKot se ne bodo dali. In to so tudi pokazali na teh volitvah. Cameron pa jim bo moral ustreci, saj to je bil dogovor.
LLLEPI
08. 05. 2015 17.03
-5
Skoti se vedno pokakajo ko je trba sprejeti odlocilno odlocitev
SleepyHollow
08. 05. 2015 17.45
-6
glede na volilno udelezbo se je na skotskem na volitvah bilo potrebno 600k glasov da je stranka zmagala, medtem ko je skotov 5 miljonov. Ne ravno velika volilna udelezba.
Zaboljsijutri
08. 05. 2015 16.26
+8
Se strinjam z izjavami spodaj ''pkorosec''
Zaboljsijutri
08. 05. 2015 16.22
+10
Cameron je pametno izkoristil predlog za referendum leta 2017 in s tem zagotovil se en mandat. Nigel Farrage pa je govoril o izstopu ze dolgo casa nazaj, se ko je bil V EU parlamentu. imel je pogum povedati nekaj krepkih. Na zalost pa je njegova stranka vsebovala nekaj norcev in ti so odvrnili pogled UKIP manifesta. Volivni sistem po sebi je zelo ne fer namrec: SNP z glasovi nekaj 4 miljone dobi 56 sedezev in UKIP nekaj cez 3 miljone dobi en sedez.
ONniON
08. 05. 2015 18.03
+0
v angliji je nizka brezposelnost ( med nižjimi v europski uniji )
Costaa10
08. 05. 2015 16.14
+5
To je resna država, to so resni politiki. Poraz na volitvah in takoj ponujen odstop, pri nas pa imamo dosmrtne voditelje strank ne glede na rezultate
taft01
08. 05. 2015 16.03
+5
Aleluja! In sedaj bodo britanci lahko še naprej glavni evropskii zaveznik ameriških in judovskih pudljev v boju proti "teroristom" , katere so ustvarili prav sami.
Zaboljsijutri
08. 05. 2015 15.53
+9
Cameron ne bo mogel izpolniti, kar je dal ljudstvu za ugriznit. Ve se da skrbi za elito. Npr v kaksno korist bo HS2 normalnemu drzavljanu. Poleg tega se lahko pricakuje se vec vojn; saj je on bil eden prvih za napad na Libijo, ter Sirijo, ki je temu za las usla, ker se je vecina parlamenta uprla. Imel sem upanje za UKIP in Green Party, da bi dobili vec sedezev, ceprav neidealni. Razocaran sem nad U turnom Russell Brand-a, ki je prepriceval svoje sledilce naj volijo Labour sele potem, ko se je vecina odlocila, da se en bo registrirala za volitve saj jim je tako svetoval od samega zacetka. Hudi casi bodo.
AtaAufbiks
08. 05. 2015 15.42
+8
Velika Britanija je itak 51. ameriška zvezna država in ne vem, kaj sploh še počne v EU.
CucurbitaPepo
08. 05. 2015 16.03
+6
Amerika je osamosvojena Angleška kolonija.
LLLEPI
08. 05. 2015 17.06
+3
V.B.pobira denar iz eu in na racun tega lepo zivi.Slo obubozan narod pa polni Eu blagajno
ante-fante
08. 05. 2015 14.47
+10
Voditelji poraženih strank so vsi po vrsti odstopili še isti ali najkasneje naslednji dan. Pa naš Majer? Po desetem volilnem porazu, se še vedno drži predsedniškega mesta luzerske stranke kot klop. Jap, demokrat, da mu ni para.:)
BobbyP
08. 05. 2015 14.27
+3
Niso Britanci neumni, da bi volili laburiste.Takšne in podobne debilne opcije so za nerazvite države kot je Slovenija.
dostojevski II
08. 05. 2015 14.29
+7
Upajmo, da se bodo na referendumu odločili za izstop iz EU.
Fredi34
08. 05. 2015 15.40
-1
Zakaj bi se pa ti tega tako veselil. Kaj imaš od tega... A mogoče boš zelo ponosen, ko bo tvoj euro začel še in še izgubljati na vrednosti? Ne razumem takih komentrajev.
dostojevski II
08. 05. 2015 16.27
+2
Še marsikaj ne razumeš. VB sploh nima evra. Tvoja grožnja, da bo evro izgubljal, če VB izstopi iz EU pa je smešna.
Explainator
08. 05. 2015 16.33
+1
vb ne bo izstopila saj podpiše smrtno obsodbo
LLLEPI
08. 05. 2015 17.07
hondica
08. 05. 2015 13.44
+3
Bravo, Britanija bo še močnejša, kadar levaki na forumih cvilijo, je to lahko samo dober znak.
dostojevski II
08. 05. 2015 14.26
+9
Ob ponovni izvolitvi Camerona čaka izpolnitev ene njegovih osrednjih obljub - izvedba referenduma o članstvu v EU do leta 2017. To je zagotovo dobra novica !!! Upajmo, da ne bo požrl dane besede.
valjhunsinkajtimara
08. 05. 2015 12.55
+12
Odospila? no to je nekaj kar naši en poznajo
Vixen 1
08. 05. 2015 15.40
+1
"Odospila" pa res ne! Čeprav se strinjam:)