Tujina

Kongresniki niso skrivali zamere do BP

Washington, 18. 06. 2010 17.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
K.H./T.Š./STA
Komentarji
6

Pet ur je na vročem stolu med zaslišanjem presedel izvršni direktor BP. Vendar je njegovim opravičilom za nesrečo v Mehiškem zalivu verjel le malokdo. Na zaslišanju so bili zelo glasni tudi protestniki.

Tony Hayward
Tony Hayward FOTO: Reuters

Zaradi najhujše ekološke katastrofe v ameriški zgodovini je kongresni odbor za energijo in trgovino v četrtek kar pet ur zasliševal izvršnega direktorja naftnega giganta BP Tonya Haywarda. V dvorani so ga pričakali tudi protestniki, ki so s seboj prinesli izlito nafto. Med zaslišanjem so na BP letele ostre obtožbe, od laganja do prikrivanja dokazov.

Začelo se je z besom prizadetih prebivalcem in za večino neiskrenim opravičilom drugega človeka BP za katastrofo, ki ni pretresla le ZDA, ampak ves svet. A Haywardova čustvena prizadetost ni ganila kongresnikov, ki niso skrivali zamere do BP. Izvršnega direktorja naftnega giganta so obtožili prikrivanja informacij, laganja, zavajanja javnosti in izogibanja odgovornosti.

Zasliševanje Haywarda se je stopnjevalo iz ure v uro, z vsakim nejasnim odgovorom je nezadovoljstvo kongresnikov naraščalo – prosili so ga celo, naj ne žali njihove inteligence.
Na ogroženih območjih se medtem še naprej borijo s skoraj 450 milijoni litri nafte, ki že osmi teden nezadržno uničuje obalo. Kljub temu je Hayward večinoma ohranil mirno angleško kri.

Glavni razlog za nesrečo hitenje?

Hitenje z odpiranjem vrtine pa naj bi bilo, sodeč po obtožbah kongresnikov, glavni razlog, da je prišlo sploh do katastrofe, zaradi česar se je vodstvo BP v sredo na sestanku s predsednikom ZDA Barackom Obamo strinjalo, da na poseben račun nakaže 20 milijard dolarjev za plačilo odškodnin vsem prizadetim.

Svoje so hoteli povedati tudi protestniki.
Svoje so hoteli povedati tudi protestniki. FOTO: Reuters

Nepričakovano politično darilo predsedniku Obami in demokratom je v četrtek dal republikanski kongresnik iz Teksasa Joe Barton, ki se je Haywardu opravičil zaradi "izsiljevanja" Bele hiše, ker je moral plačati 20 milijard dolarjev pod pritiskom. Barton je namreč od lani dobil več kot 100.000 dolarjev od naftne industrije.

Podpredsednik ZDA Joe Biden je "z veseljem" izrazil ogorčenje nad Bartonovimi izjavami, podobno pa je storil tudi tiskovni predstavnik Bele hiše Robert Gibbs. Dejal je, da je prava sramota, da kongresnika bolj skrbi usoda velike korporacije, kot pa usoda ribičev, majhnih podjetij in skupnosti v Mehiškem zalivu.

Predsednik odbora demokrat Henry Waxman iz Kalifornije je sicer zaslišanje začel s pohvalo podjetja, ker je privolilo v plačilo 20 milijard dolarjev na poseben račun in ker se je začasno odpovedalo plačevanju dividend delničarjem. To je bilo sicer le za uvod, nakar se je vsul plaz kritik kongresnikov obeh strank.

Glavni očitek Haywardu je, da podjetje BP ni namenilo dovolj pozornosti in sredstev varnosti, ampak je hitelo z odprtjem vrtine zaradi stroškov. Waxman je Haywardu dejal, da je odbor pregledal 30.000 pisem, elektronskih sporočil in dokumentov, pa ni nikjer našel niti enega dokaza, da bi koga v vodstvu BP skrbela varnost projekta.

Hayward hoče nazaj svoje življenje

Demokrat Bart Stupak iz države Michigan pa je omenil Haywardovo nedavno izjavo, "da bi rad nazaj svoje življenje". Stupak je izrazil prepričanje, da ga bo Hayward dobil nazaj brez težav in sicer z "zlatim padalom", kar je sinonim za direktorje propadlih podjetij, ki zapuščajo potapljajočo se ladjo s polnimi kovčki denarja.

Hayward je sicer večinoma vztrajal, da ne ve veliko o tehničnih podrobnostih dela na nesrečni vrtini. Kongresnikom je razlagal, da ni inženir, ampak generalni direktor. Ko je republikanski kongresnik iz Teksasa Michael Burgess povedal, da tega ne razume, mu je Hayward odvrnil, da na dan vrtajo na stotine vrtin. Burgess je bil izjemno hiter z odgovorom, da ga je ravno tega strah.

Haywardu je malokdo verjel.
Haywardu je malokdo verjel. FOTO: Reuters

Stupak je opozoril, da je imelo podjetje BP v zadnjih petih letih 760 varnostnih prekrškov, za kar je plačalo 373 milijonov dolarjev. V 5 letih je tudi umrlo 26 ljudi, 700 pa jih je bilo ranjenih. Hayward je zagotovil, da je bilo večino tega pred njegovim prihodom na čelo podjetja leta 2007. Hayward je lani sicer zaslužil 4,7 milijona dolarjev.

"Razumem vso resnost položaja, razočaranje in strahove," je na vse obtožbe po uri hudih kritik odgovarjal Hayward. Zagotovil je, da čuti veliko osebno odgovornost za nesrečo, čeprav je ob vsaki priložnosti zagotavljal, da ni pristojen za to ali drugo podrobnost, ki je domnevno privedla do nesreče. Prav tako je zatrdil, da je še veliko prezgodaj, da bi vedeli za resnične vzroke nesreče.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
20. 06. 2010 02.42
Ali se je ze kdaj zgodila kaksna podobna nesreca? Saj postopajo kot da bi nebi bilo podobnega primera v zgodovini!?
tali?ni tom
18. 06. 2010 22.22
vsi ste pametni kot čmrlji pa naj kateri od vas znanstven ikov pove če nima avta , traktorja , ali karkoli na fosilno gorivo?????graja lahko samo tisti ki nima , najman pa morajo jezikat amerikanci saj od tam dobijo nafto za kakor NJIHOV NAČIN ŽIVLJENJA ki je skregan z logiko ostalega sveta . moj avto žre 5-6,5 litra dizla ekonomičen ameriški pa 10 - do 15 litrov in zato nimajo pravice da javkajo , tragedija je pa rezultat pogoltnosti kapitalistov in naftne industrije ki zavira razvoj čistih pogonskih sredstev in pokupi vse patente in izume samo da ima monopol nad ljudmi, državami in še čim kar počno v glavnem požrešna ZDA. prav jim je , škoda pa je narave in ljudi
carpathian
18. 06. 2010 21.43
kolikor sledim po tujih in alternativnih medijih, ter strokovnjakom po svetu, se mi zdi da te vrtine res ne znajo zapret, saj naj bi bil pritisk izven meja človeške tehnologije. zadnja možna rešitev naj bi bla atomska bomba (kar že dolgo prakticirajo predvsem rusi in po novem tudi francozi), kar pa je tudi zelo zelo tvegano. še mnogo mnogo večji problem od izlivanja nafte pa je sproščanje smrtno strupenih plinov kot so ogljikov sulfid, metilenklorid, benzen, kar se še vedno skriva pred javnostjo. dovoljeno maso so že zdavnaj presegli, dogovarjajo se o skrivnih evakuacijah, nekateri ljudje namreč že kažejo znake zastrupitve. čakam da začnejo poročati še o zdravju prostovoljcev ki čistijo zaliv, da moje besede še potrdijo.
crypt_king
18. 06. 2010 20.08
tragedija brez primere, se mi pa zdi fino, da se je to zgodilo američanom. vedno in povsod imajo polna usta svoje arogance in pametovanja, za povrh bi pa še po celem svetu delali red po svojem vzoru. koliko je bilo že raznih katastrof, ko so razne korporacije škodovale naravi v nekih bolj po domače jebivetr državah, in o tem se itak ne govori. tako da je prav fino, da imajo enkrat sranje pred svojimi vrati.
RikavandenHass
18. 06. 2010 18.06
Tu naj pospravijo svojo svimnjarijo ne pa, da jo širijo po celem svetu.
ninja.subversion
18. 06. 2010 17.52
nafta pa še kar pušča...