Tujina

Konec 'vojne proti terorizmu'?

Washington, 27. 05. 2010 16.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ameriški predsednik Obama naj bi zavrnil doktrino "vojne proti terorizmu" svojega predhodnika Busha. Toda pozor: Obama ne namerava Busheve strategije zavreči v celoti.

Obama in Bush
Obama in Bush FOTO: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama bo danes razkril novo doktrino ameriške nacionalne varnosti, v kateri naj bi zavrnil doktrino "vojne proti terorizmu" svojega predhodnika Georgea Busha. V skladu z novo strategijo naj bi bila uporaba sile zadnje sredstvo reševanja sporov, hkrati pa ne zavrača Busheve doktrine preventivne vojne.

Obama je v predhodnih izjavah o novi strategiji nakazal, da se bodo v novi doktrini poskušali ograditi od idej predhodnika, republikanskega predsednika Busha, in se osredotočili na globalno sodelovanje, razvoj širšega partnerstva na področju varnosti in pomoč tretjim državam pri njihovi obrambi.

Kljub temu pa Obama ne namerava Busheve strategije zavreči v celoti, zaradi česar naj bi postal tarča kritik ameriške levice, ki je upala na bolj neposredno zavrnitev doktrine preventivne vojne. Tako naj bi besedilo tudi opozarjalo Iran in Severno Korejo pred še večjo osamitvijo, če ne razkrijeta svojih jedrskih programov.

Bush in Obama
Bush in Obama FOTO: Reuters

Poleg tega se dokument osredotoča tudi na naraščajoče število v ZDA rojenih islamskih skrajnežev in opozarja pred nevarnostmi širjenja jedrskega orožja. Kljub temu pa dokument vsebuje tudi številne novosti, kot so diplomacija, gospodarsko okrevanje, razvojna pomoč in izobraževanje.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

antitrust08
27. 05. 2010 19.05
Ste na PopTv že slišali za demokracijo ? Če cenzurirate komentarje je vseeno, če jih v celoti ukinete!
Google_Chemtrails
27. 05. 2010 18.53
vojna proti terorizmu? vojna proti samemu sebi, hm....a se je že kdo kdaj v zgodovini boril proti samemu sebi, no ja Amerika kao se...oz. ne, bori se za eno svetovno vlado, eno denarno enoto, enega predsednika itd. itd., ali morda za kratenje človekovih pravic oz. za lažno demokracijo, ki se je gredo že kar nekaj časa...židje židje, treba vam bo banke zapret in jih deprivatizirat, tako ne gre več naprej, da služite na naivnem narodu in iz nič, zaračunavate še celo obresti, bomo vas počasi razkrinkali, samo malo še, bomo prisilili medije, da bodo pisali o vas barabah, ne pa o malih ribicah za drogo, nad katero imate popoln svetovni nadzor;)