Tujina

Konec preiskave o Litvinenku?

Moskva/Pariz, 19. 12. 2006 18.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rusko generalno tožilstvo je zaključilo preiskavo smrti nekdanjega ruskega vohuna Aleksandra Litvinenka.

Preiskava o smrti nekdanjega ruskega vohuna Aleksandra Litvinenka, ki je 23. novembra umrl zaradi zastrupitve z radioaktivnim polonijem 210, je potekala v sodelovanju s preiskovalci britanskega Scotland Yarda. Le-ti s sodelovanjem ruskih oblasti niso zadovoljni. Britanski preiskovalci so v Moskvo prispeli 4. decembra, a zaradi ruskih zakonov prič niso smeli zaslišati sami. Šest prič so tako skupaj zaslišali ruski in britanski preiskovalci, nakar so ruske oblasti Scotland Yardu predale vse materiale v zvezi s preiskavo.

Britanski preiskovalci niso zadovoljni s sodelovanjem ruskih oblasti.
Britanski preiskovalci niso zadovoljni s sodelovanjem ruskih oblasti. FOTO:

"Britanski preiskovalci so po navodilu ruskega generalnega tožilca Jurija Čajke prejeli obsežno pomoč. Opravljeni so bili vsi zahtevani preiskovalni postopki, med njimi zaslišanja nekaterih posameznikov, britanski preiskovalci pa so dobili odgovore na svoja vprašanja," navaja poročilo ruskega generalnega tožilstva.

Britanski preiskovalci so medtem za pomoč pri zaslišanju nekdanjega ruskega vohuna Jevgenija Limareva, ki živi v Franciji, zaprosili svojo sosedo. Limarev je namreč po Litvinenkovi smrti povedal, da se boji za svoje življenje ter zaprosil za srečanje z britanskimi ali italijanskimi preiskovalci Litvinenkovega primera. Ali bo Francija prošnji Velike Britanije ugodila, še ni znano.

Litvinenko, znan kritik ruskega predsednika Vladimirja Putina, je zbolel 1. novembra v Londonu. Umrl je tri tedne kasneje. Preiskovalci so doslej ugotovili, da je bil zastrupljen z radioaktivnim polonijem 210, sledi katerega so našli v njegovem urinu. Preiskava je najprej potekala v Veliki Britaniji, kasneje pa se je razširila tudi v Moskvo in Hamburg, kjer so ugotovili, da je bilo radioaktivnemu sevanju izpostavljenih več ljudi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.