Tujina

Konec omejitve vnosa tekočin na letala?

Bruselj, 08. 11. 2008 10.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Že leta 2010 bi lahko v EU odpravili omejitve pri vnosu tekočin na letala. Vse je odvisno od nove tehnologije, ki bi razlikovala eksplozivno sredstvo od neškodljivih snovi.

Airbus A320
Airbus A320 FOTO:

Na Evropski komisiji so ta teden napovedali možnost odprave omejitev pri vnosu tekočin na letala v EU že z letom 2010, če bodo na letališčih do takrat začeli uporabljati najnovejšo generacijo varnostnih rentgenov, ki razlikujejo eksplozivna sredstva od neškodljivih snovi. Novo tehnologijo trenutno preizkušajo v ZDA, Franciji in Veliki Britaniji.

"Verjamemo, da bo uporaba te tehnologije na letališčih v EU mogoča že leta 2010,"
je poudaril tiskovni predstavnik komisije Jens Mester.

Mester je pojasnil, da so na odpravo omejitev pristale tudi članice EU, pod pogojem, da bodo delovali novi varnostni rentgeni. Ni pa še jasno, če se bodo za odpravo odločile tudi ZDA in druge države.

Po poskusu terorističnega napada na letalih na liniji med Veliko Britanijo in ZDA s tekočim eksplozivom avgusta 2006 so v EU omejili vnos tekočin na letala.

Spomnimo ...

Uredba, ki omejuje vnos tekočin na letala, je stopila v veljavo novembra 2006 in določa, da lahko potniki na varovano območje letališča in na letalo vzamejo le tekočine v embalaži, ki ne sme biti večja od sto mililitrov, slednjo pa morajo spraviti v litrsko prozorno plastično vrečko.

Omejitev velja za vse tekočine, od gelov, past, losjonov in zobnih past do pijač, juh in sirupov. Izjeme veljajo samo za tekočine, ki se med potovanjem uporabljajo iz zdravstvenih razlogov ali zaradi posebnih prehranjevalnih zahtev, in tekočine, pridobljene na nadzorovanem delu letališča ali na varnostnem območju omejenega gibanja.

Trenutno je tako dovoljeno na letalo nesti le omejeno količino tekočine, ne glede na to, ali je ta nevarna ali ne in ali bi lahko bila uporabljena v terorističnem napadu. Evropski parlament se je že zavzel za odpravo teh omejitev, ki naj ne bi prispevale k večji varnosti.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

laba_laba
08. 11. 2008 18.28
Shpely, to o čemer ti govoriš se imenujejo Duty-free trgovine. Preden greš skozi varnostne rentgene in kontrolo tvojega potnega lista ne smeš imeti v ročni prtljagi nikakršnih tekočin razen zdravil in hrane za dojenčka itd. Če imaš v torbi kakšen parfum ali pa tekoče milo, ne sme presegati volumna 100 ml, poleg tega pa mora biti zapakirano v prozorno plastično vrečko. Po varnostni kontroli pa se ti na letališčih odpre širok spekter trgovin, v katerih lahko kupuješ kolikor ti srce poželi, saj so vsi artikli PREGLEDANI in PREKONTROLIRANI, tako da ne vsebujejo tekočih eksplozivov ali kakšnih drugih nevarnih substanc.
pipilongstock
08. 11. 2008 18.18
ja ampak ti te parfume sami zapakirajo in označjo, k so valda pregledani.
shpely
08. 11. 2008 15.54
ta praviw je itaq butast, k ko prideš čez un rentgen maš pa trgovino pol in lahka kupuješ parfume in ne vem kaj še use...