Tujina

Konec nadzorovane neodvisnosti za Kosovo

Priština, 09. 09. 2012 11.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kosovo bo od ponedeljka polno suverena država, saj se s tem dnem konča njegova nadzorovana neodvisnost. Tudi po polni suverenosti pa bodo tam ostale Natove sile Kfor, ki skrbijo za varnost, in misija EU Eulex, ki jim pomaga pri nadaljnji izgradnji pravosodja, carine in policije.

V skladu z julijsko odločitvijo mednarodne skupine za upravljanje Kosova (ISG) bo Kosovo od ponedeljka dalje polno suverena država, saj se s tem dnem konča njegova nadzorovana neodvisnost.

Prištino naj bi ob tej priložnosti obiskali nekdanji posebni odposlanec ZN za Kosovo Martti Ahtisaari, evropski komisar za širitev Štefan Füle in pomočnik namestnika ameriške državne sekretarke Philip Reeker.

ISG bo imel v ponedeljek sejo v Prištini, na kateri naj bi tudi uradno sprejeli odločitev o koncu nadzorovane neodvisnosti, nato pa bo sledila izredna seja kosovske skupščine, ki se je bodo udeležili tudi številni gostje iz tujine.

Na Kosovu tako odslej ne bo več mednarodnega civilnega predstavnika, ki ga je imenoval ISG. Nazadnje je bil to Nizozemec Peter Feith, ki je ob koncu svojega mandata Kosovo označil za "sodobno, demokratično in večetnično" državo.

Kosovska zastava
Kosovska zastava FOTO: Reuters

Tudi po polni suverenosti pa bodo na Kosovu ostale Natove sile Kfor, ki skrbijo za varnost, in misija EU Eulex, ki najmlajši evropski državi pomaga pri nadaljnji izgradnji pravosodja, carine in policije. Ostaja tudi posebni predstavnik in vodja urada EU na Kosovu, nekdanji slovenski zunanji minister Samuel Žbogar.

Se bo pa končalo štiri leta in pol dolgo obdobje, ko je imela država zgolj omejeno suverenost. Mednarodna skupnost je namreč lahko prek civilnega predstavnika popravljala zakone in druge odločitve.

Mednarodno nadzorovano neodvisnost Kosova je predvideval načrt nekdanjega posebnega odposlanca ZN za Kosovo Marttija Ahtisaarija iz leta 2007. K spoštovanju tega načrta se je Kosovo zavezalo ob razglasitvi neodvisnosti, ISG pa je januarja letos ocenil, da je izvajanje načrta prešlo v zaključno fazo in da je čas za končanje nadzorovane neodvisnosti.

Ahtisaarijev načrt, ki ga je Srbija po večmesečnih pogajanjih zavrnila in so ga zato uveljavili brez njene privolitve, med drugim določa zaščito manjšin, varovanje objektov Srbske pravoslavne cerkve in obširno lokalno samoupravo.

Na severu Kosova, kjer večinoma živijo Srbi, načrta niso izvajali, kosovski Srbi pa tudi ne priznavajo vlade v Prištini. Kosovski premier Hashim Thaci je napovedal, da bo vlada v Prištini po uveljavitvi polne samostojnosti v svoje institucije integrirala tudi Srbe na severu Kosova. V nedavnem v pogovoru za mariborski Večer je odločno zavrnil možnost, da bi kosovski Srbi dobili avtonomijo ali poseben status. Srbi v dvomilijonski državi predstavljajo manj kot deset odstotkov prebivalstva.

Kosovo je samostojnost razglasilo 17. februarja 2008. Doslej jo je priznalo 91 držav, med njimi tudi Slovenija.

Kosovo sicer pestita brezposelnost in revščina. Deleža brezposelnih in revnih naj bi dosegala kar okoli 50 odstotkov. Državljani Kosova veljajo za najrevnejše v Evropi, saj jih več kot milijon živi z manj kot dvema evroma na dan. Težava je tudi zelo razširjena korupcija, je pa Kosovo v zadnjih letih napredovalo v tranziciji v tržno usmerjeno gospodarstvo.
Osrednja zunanjepolitična cilja Kosova ostajata vstop v EU in zvezo Nato. Oboje je povezano z ureditvijo odprtih vprašanj s Srbijo, ki kosovske samostojnosti ne priznava.

V tej luči je nedavno odmevala izjava predsednika Evropskega parlamenta Martina Schulza ob obisku predsednika srbske vlade Ivice Dačića v Bruslju, da bo Srbija za vstop v EU morala priznati Kosovo. Tako Dačić kot evropski komisar za širitev Štefan Füle sta pohitela z odzivom, da EU od Srbije pričakuje normalizacijo odnosov, ne priznanja Kosova.

Beograd je sicer ob tej priložnosti poudaril, da podpira nadaljevanje dialoga s Kosovom pod okriljem EU. Že pred tem je srbska vlada odločila, da bo Beograd poslej sodeloval na regionalnih srečanjih, na katerih sodeluje tudi Priština.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ceda
10. 09. 2012 12.50
+2
"Kosovo bo od ponedeljka polno suverena država" čaki mal kako polna!!??!! 193 držav je v ZN, trenutni režim trdi da jih je priznalo 91 držav + države kot so Guinea-Bissau, Oman, Nigeria, Uganda,... niso priznale samozvano državo Kosovo, kot trdi trenutna oblast na KiM. In dokler sama Srbija ne prizna KiM, od tega nebo nič , to se bo pa zgodilo ko na vrbi zraste noht ! Albanci so trdili ko so nelegalno proglasili nezavisnost, da jih bo v enem mesecu priznalo 100 držav, no že 4 leta so minila in nepolnih 90 jih je priznalo, in ta številka stoji že več kot leto dni... Seveda tudi Amerika bo zgubila interes... popravek ameriška politika, ker sam narod v Ameriki, se zgraža ko vidijo kako so pobijali in rušili cerve in samostane ! Kajti vsi smo kristjani, tako kot pravoslavci in rimokatoličani... 24ur, vi se pa še kr trudte bit ČIM VEČJI hlapci, zakaj ne pišete ko so včeraj albanci streljali na 6 Srbov, k sreči ni noben umrl. Aja ni bla kontra, da bi pisali ups. p.s. NE BRIŠTE KOMENTARJEV, KI NEGREDO VAM V PRID - in to ne samo mojih, tudi ostalih...
HooplaToopla
10. 09. 2012 10.05
+3
Tale kost se bo ne le Evropi, marveč vsemu svetu še grdo zataknila v grlu.
domus
10. 09. 2012 08.24
+2
Medotedo
10. 09. 2012 04.05
+4
Noben problem, če bi bilo Kosovo zares neodvisno. A kaj ko je samo ameriška kolonija in farma gastarbarterjev za Nemčijo (Nemčiji zelo ugaja visoka stopnja brezposelnosti na Kosovu). Dan, ko se bodo znali Albanci in Srbi na lep način med seboj zmenit, bo najbolj črn dan za Ameriko in Nemčijo.
gongash
10. 09. 2012 02.58
+4
banana republjik
SnowmanR
10. 09. 2012 00.43
+8
Ma kakšno Kosovo, kakšn konec nadzorovane nedovisnosti, ta takoimenovana novonastala država, je najbolj siromašna država v Evropi. 90% brezposelnost, korupcija, kriminal, trgovanje in ubijanje za organe, droga, itd... Največji uspeh je teror nad nealbanskim prebivalstvom, čez noč ljudje izginjajo kot da nikoli niso prišli na Kosovo! Nato in Usa so na Kosovu samo zaradi skupnega interesa, samo rudnin je za 20 let kopanja, rudnine ki jih pridobivajo na Kosovu so vredne več miliard ameriških $ to je tisto za kaj so dol, ostalih pooblastil Nato in USA nimajo, jih ne zanima niti pobijanje med Albanci in Srbi, jih ne zanima niti svetovni mir na balkanu, če bi jih zanimal bi spoštovali pravno 1244 rezolucijo. Za vse tiste ki bi radi izvedeli RESNICO o dogajanju na KOSOVU, si poglejte dokumentarni film ˝La Guerra Infinita˝. Dokumentarni film italijanske RAI uno, kjer boste izvedeli vso resnico dogajanja na Kosovu, eden redkih dokumentarnih filmov, ki prikzuje tudi prihodnost Velike Albanije, saj bodo poleg Kosova zavzeli tudi Zahodni del Makedonije, Južni del Črne gore in severni del Grčije, to je cilj vseh albanskih teroristov, kajti teroristična UCK ne namerava odnehati, vse to in še več v ˝La Guerra Infinita˝ najboljšem dokumentarnem filmu o Kosovu!
srebrnibreg
09. 09. 2012 17.32
+5
Kosovo lahko opeva tisti, kateri po vojni ni bil tam ali pa celo nikoli.
Juzni
09. 09. 2012 17.23
+28
Suverena drzava,ki ni clanica ZN,nima svoje reprezentance v nobenem sportu,dobiva elektriko iz Srbije,klicna stevilka je 00381 prav tako kot v Srbiji,nimajo zakonov,lahko ubijes 100 ljudi in ne odgovarjas............. ja res lepa suverena drzava.
Winja
09. 09. 2012 16.58
+3
lahko bi se počas naučli sami sebe varovat=)
Hilarij71
09. 09. 2012 16.05
+5
Europol je objavil poročilo o kriminalnih aktvivnostih na Balkanu in EU, kjer prednjačijo, citiram: "...Albanian-speaking criminal groups remain the most prominent in trafficking heroin to and within the EU...". *
Hilarij71
09. 09. 2012 16.05
+11
... pa še en del tega poročila Europola: "Albanian speaking organised crime is truly poly-drug and poly-criminal. Within the EU, Albanian speaking groups are active in the fields of cocaine, heroin, synthetic drug and cannabis trafficking. The financial resources of these groups have enabled them to interact with criminal organisations in source areas for illicit drugs, as well as to proactively identify new criminal opportunities. Some of their proceeds are reportedly destined for support organisations for the former Kosovo Liberation Army." V kratkem - velik del prihodkov iz prodaje vseh sort mamil se namenja bivši KLA (UCK), kateri pripadniki so v celoti v vladi, policiji in vseh ostalih "državnih" službah in funkcijah na kosovu, s kriminalcem in zločincem Tačijem na čelu. Tako vidimo, da je dejansko edini prihodek te zločinske kriminalne narko "države" Kosovo pridobljen s kriminalom in predvsem z prodajo mamil in z vsemi ostalimi oblikami kriminala, v novejšem času pa celo s krajo in prodajo človeških organov izrezanih iz živih teles žrtev!!! (kriminalna "država Kosovo" tudi sicer ničesar drugega ne izvaža inne proizvaja - razen mamil in usluge transporta in distribucije mamil.) Nič novega sicer - to je že mnoga leta že zdavnaj vsem jasno. In Slovenija je priznala to abominacijo, to kloako. Kakšna sramota.
ToTo25
09. 09. 2012 15.20
-3
Rusi so mi najbolj všeč... nemarajo tujcev in jim dajo to jasno vedet... v Moskvi sicer živi veliko tujcev samo v strahu in tako je tut prav... če jim v vsem ustrežemo se naselijo in nas hočejo podrediti. Slovenija je pa že tako čist podobna bivši jugi... velik val muslimanov iz Bosne po vojni, potem z vstopom v EU pa velik naval Romunov in Albancev pa Kosovarjev, mamo še Srbe in Rome. Približno razmerje je 60% Slovencev in kar 40% tujcev oz. priseljencev. V prihodnosti se bo številka tujcev povečala z rojstvi Kosovskih in Albanskih otrok, tako da bo čez 20 let v Ljubljanski osnovni šoli recimo 30 otrok v razredu in od tega le 10 Slovenskih...
Ofca1A
09. 09. 2012 15.33
+5
Ej dj mal tujce razlikuj,....sam sem bosanc,...lej prilagodu sm se kle,...všeč mi je vaša kultura in vse,....pač všeč mi je slo nasplošno,......
billie_jean
09. 09. 2012 15.44
+2
bobocat
09. 09. 2012 15.12
+18
Kosovo je neodvisna, demokratična in večetnična država z jasnimi mejami, ima utrjene institucije, ima tudi zelo napredno ustavo, kar zadeva demokratične standarde in zaščito človekovih pravic, ima tudi načrte o gospodarskem razvoju in je usmerjena k včlanitvi v mednarodne ustanove Je le 51 Ameriška zvezna država, v kateri se vse vodi iz Washingtona, hkrati je pa tudi ameriška baza v Evropi za vse nelegalne posle, ki jih izvajajo ameriški vplivneži, lobisti
Ofca1A
09. 09. 2012 15.21
+8
Principat
09. 09. 2012 15.09
+6
Fakultet di na Prištin doma imajo vsi fakulteto ostali pa grejo pod krinko za kruhom in pripravljat teren za novo veloko kosovo and albani
srebrnibreg
09. 09. 2012 14.58
+9
Zdi se mi, da je nešteto ljudi od tam pri nas na nelegalen način. Živijo neprijavljeni eni pri drigem huje kot romi.
br.0001s
09. 09. 2012 13.41
+20
nato je svetovni agresor in terorist 1A
br.0001s
09. 09. 2012 13.43
+9
dajte še neodvisnost ostalim tega željnim ljudstvom..
br.0001s
09. 09. 2012 13.45
+13
vprašanje za NATO-hlapce: zakaj nimate jajc priznat Tajvan in Tibet... pa da se peking humanitarno zbombardira? Hlapci od hlapcev hahahahahahahaha bedno.....
Ofca1A
09. 09. 2012 14.01
+4
Tibetanci so lahko nam za vzor,....če se cela svetovna populacija spravi na njih bodo poraženi,.... Oni vse lepo naredijo v miru brez vsakega nasilja in vsakega orožja
CheGaucho
09. 09. 2012 13.33
+10
:D heehehhe to bo pa potem zdaj 3. Švica, če smo mi 2. Švica heheheh
mes
09. 09. 2012 13.16
+12
Ja to pa je zdaj neodvisnost,zdaj ste komaj pravi hlapci.
ANTI SFRJ
09. 09. 2012 13.16
+12
a mi lahko kdo razloži to : hočjo met svojo državo a ta država še za 1kg kruha nima?????
BlueChelsea
09. 09. 2012 13.27
+23
Kako da ne, ce pa z preprodajo organov in droge zasluzijo vec kot nemcija v celem letu.
Tadej Bu?ar
09. 09. 2012 13.32
+4
lol marsikdo se sprašuje, zakaj mamo mi svojo državo, če smo taki revčki, tako da ne pljuvaj čez druge, ker tud Slovenija ni nobena Švica
BlueChelsea
09. 09. 2012 13.38
+4
Revcki smo zato ker sami to dovolimo. Tajkuni, študenti, financna nedisciplina (metanje denarja v cerkev ter za nepotrebne vojaske namene), financna pomoc bankrotiranim drzavam, skupna valuta evro...vse to je krivo za mizerno situacijo v kateri smo zdaj :))
Funky house
09. 09. 2012 12.50
+16
LovecNaKomuniste
09. 09. 2012 12.32
+12
Na kosovu sigurno zgubimo po 300 milijonov € na leto, ko mamo tam vojake. Ukinit vse skupaj. Kaj bomo dajali drugim če še zase nimamo.
m12
09. 09. 2012 12.42
+11
mene ne moti dajati drugim, če sami nimamo nekateri pač umirajo od lakote). ne stranjam pa se z dajanjem vojaške podpre tistim, ki biradi imeli svojo državo. če nisi sposoben preživeti sam, ne rini na svoje
BlueChelsea
09. 09. 2012 13.33
+7
Zelo nesmiseln komentar kot prvo. Kot drugo slovenija je kaplja v morju ko pogledamo lestvico oziroma statistiko svetovne vojaske moci in kapacitete. Naj za kosovo skrbi tisti ki ga je ustvaril, se pravi amerika (s svojimi 2,927,754 vojaki). Ne vidim razloga zakaj bi morala ze tako obubozana drzava kot je slovenija, napenjati svoje misice na tujem ozemlju medtem ko je drzava na robu bankrota.