Tujina

'Končno je padla slovenska blokada'

Zagreb, 03. 10. 2009 09.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hrvaški tisk: Vsako omembo referenduma, ki prihaja "z nacionalistično-radikalne skrajne strani slovenske politične arene, velja gledati z enakim posmehom, kot si ga je zaslužila epopeja slovenskih nogometnih huliganov, ki so na referendumu hoteli povprašati glede hrvaškega vstopa v Nato".

Prijateljski pozdrav s slovensko-hrvaške meje
Prijateljski pozdrav s slovensko-hrvaške meje FOTO: Reuters

Hrvaški tisk danes komentira nadaljevanje pogajanj Zagreba, Bruslja in Ljubljane. Hrvaška je končno dočakala, da je "padla slovenska blokada", čeprav usoda vstopa v EU ni odvisna le od Zagreba, piše današnji Novi list. Medtem Jutarnji list ocenjuje, da ni več razlogov za novo prestavljanje vstopa Hrvaške v EU. Slobodna Dalmacija pa napoveduje novo srečanje premierjev Hrvaške in Slovenije 20. oktobra v Zagrebu.

Novi list: V EU leta 2012

Najpomembneje je, da Hrvaška končno z dnevnega reda umakne svoj del naloge – ladjedelništvo in topniške dnevnike, kar bi sicer morala že storiti, poudarja Novi list. "Če se to zgodi, če bosta Zagreb in Ljubljana kmalu dosegla dogovor o arbitražnem sporazumu, če bo uveljavljena Lizbonska pogodba in če bo Hrvaška pogajanja z EU sklenila v prvi polovici prihodnjega leta, bo Hrvaška leta 2012 lahko postala članica EU, saj bo postopek ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe zagotovo trajal več kot leto dni," ugiba reški časnik.

Jutarnji list: Ni več težkih pogojev

Rok za sklenitev pogajanj do konca pomladi 2010 je zdaj realen in nujno potreben, piše Jutarnji list. Pojasnjuje, da za Hrvaško ni več težkih pogojev, da je veliko nalog že opravila ter sprejela zahteve EU.

Tudi zagrebški časnik izpostavlja, da je treba "zgolj" urediti spor z Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije glede topniških dnevnikov iz akcije Nevihta, privatizirati ladjedelnice na način, kot je to dogovorjeno z EU in biti iskren v procesih za glavne primere korupcije. "Nova prestavljanja niso več niti smiselna niti potrebna, če obstaja resnična želja, da vse tri strani – Hrvaška, Slovenija in EU – pridobijo," sklene zagrebški časnik.

Večernji list: Pokazati resno politično vedenje

Večernji list opozarja, da je Hrvaška za vsako od v petek odprtih pogajalskih poglavij z EU dobila vrsto meril za njihovo zaprtje. Časnik našteva merila, ki jih je največ za poglavja o kmetijstvu ter o pravici, svobodi in varnosti, ko gre za uvajanje schengenskega režima na hrvaških mejah, ki bodo postale zunanje meje EU. "Zdaj je treba nacionalno politično energijo usmeriti v nadaljevanje deblokiranih pogajanj, zmogljivosti pravnih strokovnjakov pa v pripravo arbitražnega postopka, ki se bo začel po dogovoru o arbitražnem sporazumu in njegovi ratifikaciji v obeh parlamentih," poudarjajo.

Dodaja, da so pogajanja o meji za Hrvaško postala le simbolično vprašanje od dneva, ko so deblokirali pogajanja z EU. "Z resnim političnim vedenjem bomo zagotovili, da bodo vsi interesi glede zaščite nacionalne suverenosti zavarovani ter da se vprašanje meje ne bo moglo več zastaviti kot politična ovira hrvaškemu vstopu v EU," ocenjuje Vjesnik.

Sklene, da velja vsako omembo referenduma, ki prihaja "z nacionalistično-radikalne skrajne strani slovenske politične arene, gledati z enakim posmehom, kot si ga je zaslužila epopeja slovenskih nogometnih huliganov, ki so na referendumu hoteli povprašati glede hrvaškega vstopa v Nato".

Slobodna Dalmacija: Sestanek Pahor-Kosor

Pahor in Kosorjeva v Ljubljani
Pahor in Kosorjeva v Ljubljani FOTO: Blaž Garbajs

Slobodna Dalmacija pa je povzela izjavo slovenskega premierja Boruta Pahorja, ki je na petkovem obisku v Podgorici dejal, da pričakuje srečanje s hrvaško premierko Jadranko Kosor 20. oktobra v Zagrebu na velikem poslovnem forumu. Pahor je dejal, da bosta s Kosorjevo poskusila nadomestiti tisto, kar sta državi zamudili v preteklosti, je povzel splitski časnik.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (85)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sbosbo
03. 10. 2009 19.29
mega.fido 03.10.2009, 16:30 -7 Kaj je toliko Hrvatov na forumu, da imam toliko minusov ali pa je toliko pokvarjenih Slovencev. ..ali pa s teboj nekaj ravno ne štima:) Sej jutri je vaš dan, bo vse bolje in boš videl, minusi bodo postali kar plusi:) ...aja še to. Kaj si mi hotel v enem postu povedati, kjer si napisal da "omelavežujem" Slovenijo? Kaj to pomeni, res?? Vprašaj boga jutri, če ti lahko pomaga, ker ti ne gre slovenščina najbolje, pa brez zamere!
tron3
03. 10. 2009 18.24
Kosorjeva je faca, ker ve da Pahor misli z tamalo glavo, s tavelko nikoli ni, ker je prazna!
islampizde
03. 10. 2009 18.16
mega.fido: pejt spat, kle ni placa za neandrtalce, smo bolj napredni kle, gledamo globalno ne pa sebi v rit kot ti.
nash.fido
03. 10. 2009 16.30
Kaj je toliko Hrvatov na forumu, da imam toliko minusov ali pa je toliko pokvarjenih Slovencev.
brado
03. 10. 2009 16.18
Poglej,popglej...kako h - arvate boli resnica !!!! SLS so označili za nacionalistično stranko...hahhaha....sami so pa bili med 2.svetovno vojno Hitlerjevi in Musolinijevi podrepniki......do sedaj so bili tiho ko riti,dokler je bila blokada.....zdaj ko je ni več ....so pa spet nacionalistično nastrojeni proti nam........aaaaampak......varovalke so pa še ostale.....ni še nič dokončno !!
nash.fido
03. 10. 2009 14.45
Sbosbo niti ne bi smel komentirati tukaj, ker omelavežuje Slovenijo.
nash.fido
03. 10. 2009 14.42
Vsi tukaj, katerim se zdi meja nepomembna, ste navadni izdajalci.
nash.fido
03. 10. 2009 14.37
"kot si ga je zaslužila epopeja slovenskih nogometnih huliganov, ki so na referendumu hoteli povprašati glede hrvaškega vstopa v Nato." Kaj oni mislijo, da so kaj več od huliganov.
kocevar2008
03. 10. 2009 14.11
ups....sbosbo...sorry...se opravičujem ;))...zdaj pa res gobeeeeeeeee
kocevar2008
03. 10. 2009 14.09
gobeeeeeee !;))))
kocevar2008
03. 10. 2009 14.08
sem počakal da vidim reakcijo.....berem vas jaz že predolgo časa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!111.....goooooooooobb...
sbosbo
03. 10. 2009 14.06
kocevar2008 03.10.2009, 13:55 0 vinadap,Tonček Balonček in sbosbo...da ne boste počili od nadutosti......pa vi sploh veste kje je Hrvaška? ;)))) Ne bom se več spuščal v vaše ponižujoče debate,ne samo ponižujoče ampak sovražne in egoistične.Meni je vseeno kaj blebetate....veste isti ste kot tisti na hr.portalih(čeprav jih ne berem pa vem da so) ki pljuvajo vse povprek.Nezadovoljni sami z seboj.Najlažje je za naše probleme okrivit druge.Vzamite v roke zgodovino in berite...............lep pozdrav dg1....heheh ne jaz sem Kočevar....in Kočevje meji na Hrvaško in ni nobenih problemov.Gorenjci pa jih imajo...samo s kom pa oni mejijo.Nisem še slišal da bi bila Hrvaška na severu tam nekje namesto Avstrije.. vinadap...bleblabla bla..zakuhali smo mi.Naposlušal sem se tvojih pridig.Slovenija je država od leta 1991 ..prej je bila to SFRJ.Iščeš neke krivce v preteklosti.Najbolje da obtožiš še stare rimljane.Miljonkrat sem napisal ...lahko smo srečni da je Slovenija tako velika kot je!!!!Prej je bila meja nekje na Postojni pa brez prekmurja smo tudi bili.Teorije o tem da je to bila naša zemlja si pa lahko vtaknete nekam.Zemlja je od tistega ki njej vlada in ta meja se je zarisala s krvjo(vojno).Da malo pičim primorce ampak kaj čem tako pač je bilo.Bili so teroristi za takratni Italijanski režim.Poglejte kako je država Kosovo ratala.Nikoli je ni bilo!!!!!!!!!Torej ???...Ajd grem po gobe ,ne mislim dneva z vami ubijat ......lp....pa vi bi šli lahko tudi malce ven....aja na kamnu in betonu ni gob....hm...mogoče bom pa šel na Hrvaško kakšno gobo nabrat...hahahhaah ...dej malo bolje preberi kaj kdo piše, ter kaj kdo želi povedati! Hvala za nasvet, bomo šli tudi ven samo da končamo šiht!:) lp!
kocevar2008
03. 10. 2009 13.55
vinadap,Tonček Balonček in sbosbo...da ne boste počili od nadutosti......pa vi sploh veste kje je Hrvaška? ;)))) Ne bom se več spuščal v vaše ponižujoče debate,ne samo ponižujoče ampak sovražne in egoistične.Meni je vseeno kaj blebetate....veste isti ste kot tisti na hr.portalih(čeprav jih ne berem pa vem da so) ki pljuvajo vse povprek.Nezadovoljni sami z seboj.Najlažje je za naše probleme okrivit druge.Vzamite v roke zgodovino in berite...............lep pozdrav dg1....heheh ne jaz sem Kočevar....in Kočevje meji na Hrvaško in ni nobenih problemov.Gorenjci pa jih imajo...samo s kom pa oni mejijo.Nisem še slišal da bi bila Hrvaška na severu tam nekje namesto Avstrije.. vinadap...bleblabla bla..zakuhali smo mi.Naposlušal sem se tvojih pridig.Slovenija je država od leta 1991 ..prej je bila to SFRJ.Iščeš neke krivce v preteklosti.Najbolje da obtožiš še stare rimljane.Miljonkrat sem napisal ...lahko smo srečni da je Slovenija tako velika kot je!!!!Prej je bila meja nekje na Postojni pa brez prekmurja smo tudi bili.Teorije o tem da je to bila naša zemlja si pa lahko vtaknete nekam.Zemlja je od tistega ki njej vlada in ta meja se je zarisala s krvjo(vojno).Da malo pičim primorce ampak kaj čem tako pač je bilo.Bili so teroristi za takratni Italijanski režim.Poglejte kako je država Kosovo ratala.Nikoli je ni bilo!!!!!!!!!Torej ???...Ajd grem po gobe ,ne mislim dneva z vami ubijat ......lp....pa vi bi šli lahko tudi malce ven....aja na kamnu in betonu ni gob....hm...mogoče bom pa šel na Hrvaško kakšno gobo nabrat...hahahhaah
vinadap
03. 10. 2009 13.37
kočevar - zakuhali so komunisti že leta 1945,1954,1991,1994,kaj bo pa sedaj,bomo pa še videli.
manco-capac
03. 10. 2009 13.32
Kaj pa je narobe s sporazumom Drnovšek - Račan? Zakaj mora vsaka politična garnitura na eni ali drugi strani meje na novo odkrivati toplo vodo?
justime
03. 10. 2009 13.26
a je kocevar tud gorenc?
vinadap
03. 10. 2009 13.19
Oglasil se je dg1,kaj si že pozabil svoj nick ?
vinadap
03. 10. 2009 13.18
kocevar - ne nakladaj,mene briga Slovenija,za delavce mi je hudo,to sigurno,vendar za to so krivi politiki,banke in novodobni kapitalisti.
justime
03. 10. 2009 12.52
vinadap03.10.2009, 10:541 Sicer si pa ti preberi vse tvoje poste,ki si jih napisal do sedaj. Slovenci ne trpimo lopovov in važičev,ter napihnjencev. in kdo se je to oglasil
kocevar2008
03. 10. 2009 12.21
vinadap.....daj ne nakladaj....več kot očitno je da smo vso stvar zakuhali mi zdaj pa se iz te plundre ne znamo ven izvleč.Pa kdo se nam ne bi smejal ko pa smo taki tepci.Skočili smo v konflikt s Hrvati zato da prikrijemo gospodarske probleme pri nas doma.Briga Murine delavce za mejo...oni nimajo kaj jesti,pa gorenje,pa proračun pa bla bla.Si kdaj omislil na to....temu se reče preusmeritev pozornosti!!!!!Evropa nas bo še po prstih zaradi tega...nč bat