Tujina

Končni volilni izidi potrdili zmago Muslimanske bratovščine

Kairo, 21. 01. 2012 17.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Muslimanska bratovščina oziroma njeno politično krilo, stranka Svoboda in pravičnost, je z osvojenimi 47,18 odstotka oziroma 235 od 498 poslanskih sedežev zmagovalka parlamentarnih volitev v Egiptu.

Vplivna Muslimanska bratovščina oziroma njeno politično krilo, stranka Svoboda in pravičnost, je z osvojenimi 47,18 odstotka oziroma 235 od 498 poslanskih sedežev zmagovalka parlamentarnih volitev v Egiptu, so potrdili končni izidi volitev, ki jih je objavila egiptovska volilna komisija.

Stranka salafistov Al Nur, ki je v primerjavi z zmerno islamistično Muslimansko bratovščino radikalno islamistična, je s slabimi 25 odstotki oz. 121 poslanskimi mandati na drugem mestu, s slabimi devetimi odstotki ji sledi liberalna stranka Vafd, še bolj zadaj pa je pristal sekularni Egiptovski blok, je sporočil vodja volilne komisije Abdel Moez Ibrahim.

Stranka salafistov Al Nur je dobila 25 odstotkov, liberalna stranka Vafd pa devet.
Stranka salafistov Al Nur je dobila 25 odstotkov, liberalna stranka Vafd pa devet. FOTO: Reuters

Islamisti so tako veliki zmagovalci maratonskih volitev, ki so potekale v treh fazah, velik poraženec pa je liberalna in sekularna struja, ki je bila sicer gonilna sila lanskih protestov, ki so zrušili režim dolgoletnega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka.

Stranka Svoboda in pravičnost je 127 poslanskih sedežev osvojila na podlagi glasov za svojo strankarsko listo, 108 pa z neposrednimi glasovi posameznim kandidatom. Vsak volivec je namreč lahko oddal glas tako za stranko, na ta način sta se razdelili dve tretjini mandatov, kot tudi neposredno za enega od kandidatov, na podlagi česar se je razdelila preostala tretjina mandatov.

Na podlagi volilnih izidov so sicer razdelili 498 sedežev v spodnjem domu egiptovskega parlamenta, ljudski skupščini, medtem ko bo vladajoči vrhovni vojaški svet imenoval še deset članov spodnjega doma.

Ustanovna seja bo potekala v ponedeljek, ko bodo novi poslanci med drugim izvolili predsednika parlamenta. Pričakovati je, da bo na ta položaj izvoljen generalni sekretar Svobode in pravičnosti Saad al Katatni, za podpredsednika pa najverjetneje člana strank Vafd in Al Nur.

Mnogi v Egiptu predvidevajo, da bo vrhovni vojaški svet obdržal del oblasti v svojih rokah.
Mnogi v Egiptu predvidevajo, da bo vrhovni vojaški svet obdržal del oblasti v svojih rokah. FOTO: Reuters

Ko se bodo februarja zaključile še volitve v zgornji dom parlamenta, svet šure, bosta oba domova skupaj zbrala stočlansko ustavodajno skupščino, katere naloga bo pripraviti novo egiptovsko ustavo. Novi predsednik Egipta bo nato izbran na volitvah, ki bodo predvidoma potekale junija.

A mnogi v Egiptu predvidevajo, da bo vrhovni vojaški svet, ki je oblast v državi prevzel po strmoglavljenju Mubaraka februarja lani, tudi po predsedniških volitvah, s katerimi naj bi se uradno zaključila tranzicija z vojaške na civilno oblast, obdržal del oblasti v svojih rokah.

 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zigoollo
22. 01. 2012 11.55
pa bo egipt propadu...
European22
22. 01. 2012 18.00
+1
Točno tako zelo slabo za sosedske dnose! Vsi vemo kakšne plane in načrte ima muslimanska bratovščina, to ni nč drugega kot še ena klerofašistična stranka!
User771747
22. 01. 2012 00.26
+1
bratovščina anonimnih alkoholikov. Pomoje bi se z njimi bratsko povezovala večina slovencev
Krimsky
21. 01. 2012 17.42
+6
K zmagi je zagotovo pripomoglo tudi ime, izraz »bratovščina« deluje navdihujoče in povezovalno. Veljalo bi poskusiti tudi pri nas na naslednjih volitvah ... mogoče kakšna Anonimna bratovščina ...
Iniesta
21. 01. 2012 23.51
-2
He-he. Leva ali Desna bratovscina .... Ti dve stranki bi morali obstajati pri nas ... Samo ti dve!