Tujina

Komisar Hahn za evropsko konfederacijo z lastno vojsko

Dunaj, 02. 04. 2016 10.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Komisar za evropsko sosedsko politiko in širitvena pogajanja Johannes Hahn pravi, da bi se morala Evropska unija preobraziti v evropsko konfederacijo z zunanjo in varnostno politiko in lastno vojsko.

Johannes Hahn, komisar za evropsko sosedsko politiko in širitvena pogajanja, se je v pogovoru za avstrijski dnevnik Die Presse zavzel, da bi se Evropska unija preobrazila v evropsko konfederacijo z zunanjo in varnostno politiko in lastno vojsko. Sedanja EU je po njegovih besedah zgolj "konstrukcija lepega vremena", ki je usmerjena navznoter.

Johannes Hahn, komisar za evropsko sosedsko politiko in širitvena pogajanja
Johannes Hahn, komisar za evropsko sosedsko politiko in širitvena pogajanja FOTO: Reuters

Pri tem je EU po besedah Hahna prezrla, kako se razvija svet zunaj unije. "V tem globalnem svetu ne obstajajo samo obdobja lepega vremena. Zastaviti si moramo vprašanje, ali si želimo ohlapno gospodarsko povezavo s svobodo potovanja ali evropsko konfederacijo z zunanjo in varnostno politiko. Sam sem za slednje," je dejal evropski komisar.

Menil je še, da politična tvorba, ki je primerna za vse vremenske razmere, ne more biti samo mehka sila, ampak mora razviti tudi trdno silo. "Zato se ne bomo mogli izogniti skupni evropski obrambni in varnostni strukturi, vključno z vojsko. Moramo imeti razpravo o tem," je še dejal.

V luči begunske krize in teroristične grožnje je evropski komisar še dejal, da je treba ponovno vzpostaviti celovit nadzor nad zunanjimi mejami EU. "Moramo imeti tudi obrambne sile, ki bodo našim državljanom in državljankam zagotavljale varnost. Varnost svobodnega življenja."

Na vprašanje, ali se po terorističnih napadih v Bruslju ne počuti varnega, je dejal, da temu ni tako. "Prej vidim razmere kot izziv. Gre za novo obliko grožnje, na katero moramo mi kot Evropa ustrezno odgovoriti," je opozoril evropski komisar.

Obrambni ministri srednjeevropskih držav za vojaško okrepitev Frontexa

Agencija EU za zunanje meje (Frontex) še ni zadosti močna in zato bi jo morali podpreti z novo civilno-vojaško misijo za zaščito meja in vračanje migrantov, so sicer včeraj ob koncu dvodnevnega neformalnega srečanja na Dunaju predlagali obrambni ministri držav Srednje Evrope.

obrambna ministrica Andreja Katič
obrambna ministrica Andreja Katič FOTO: SD

"Menimo, da Frontex svojih nalog ne bo mogel izpolnjevati dovolj hitro in primerno trenutnim razmeram," je poudaril avstrijski obrambni minister Hans Peter Doskozil po srečanju s kolegi iz desetih držav, med katerimi je bila tudi obrambna ministrica Andreja Katič. Povedal je, da bi nova civilno-vojaška misija delovala v Grčiji ali drugih članicah Evropske unije, če se bodo migracijske poti spremenile. Ob tem ni pojasnil, koliko opreme in vojakov bodo prispevale države, ki podpirajo predlog.

"Dogodki iz lanskega leta se ne smejo ponoviti," je bil še odločen avstrijski minister. Skupno civilno-vojaško misijo EU srednjeevropski ministri predlagajo tudi zato, ker se besedah Doskozila "veliko govori o evropskih rešitvah," ki pa jih ni nikjer opaziti.

Predlog bodo v skupnem pismu, ki naj bi ga oblikovali do 12. aprila, posredovali visoki zunanjepolitični predstavnici EU Federici Mogherini. V njem bodo pozvali, da bi o predlogu razpravljali tudi na naslednjem zasedanju obrambnih ministrov EU 18. aprila v Luksemburgu, na katerem bosta navzoča tudi obrambna ministra Nemčije in Grčije, ki ju na srečanju na Dunaju ni bilo.

Na srečanju na Dunaju so sodelovali obrambni ministri Avstrije, Hrvaške, Slovaške, Češke, Madžarske, Slovenije in Poljske. Zasedanja so se udeležili tudi ministri Srbije, Makedonije in Črne gore, saj je migrantska kriza, ki je bila osrednja tema zasedanja, prizadela predvsem države na t. i. zahodnobalkanski poti.

Kot so sporočili z obrambnega ministrstva, je ministrica Katičeva v razpravi izpostavila, da je Zahodni Balkan z nedokončanimi stabilizacijskimi procesi še posebej občutljiv na morebitne varnostne posledice neobvladovanega migracijskega vala. Kot je povedala, Slovenija zagovarja potrebo po nadaljnjem omejevanju nelegalnih prehodov meja, kar lahko dosežemo predvsem z odpravo vzrokov za migracije v državah izvora, okrepitvijo nadzora na zunanjih mejah Evropske unije in enotnim delovanjem. Istočasno je treba ohraniti fleksibilen pristop za preprečitev morebitnega odpiranja novih poti nezakonitih migracij.

Poudarila je še, da je Slovenija odgovorna članica schengenskega območja, zato bo njen prispevek za obvladovanje problematike tudi v prihodnje odločen in ustrezno odmerjen. Pri tem je spomnila, da je k obvladovanju problematike pristopila že s prispevkom v operacijo EU Sophia. Temeljni interes Slovenije pa po njenih besedah ostaja učinkovito delovanje schengenskega sistema, kar posledično pomeni tudi odpravo začasnih mejnih kontrol na notranjih mejah. Opozorila je tudi, da se naloge mednarodnih organizacij, predvsem Evropske unije in zveze Nato, pri obladovanju migracij ne bi smele podvajati.

Ministri so se na Dunaju seznanili tudi z izvedenimi skupnimi aktivnostmi od zadnjega srečanja na Brdu pri Kranju maja lani, načrtovanimi projekti in pobudami. Podpisali so pismo o nameri o uporabi vojaških sredstev ob odzivu na nesreče in možnosti izboljšanja čezmejnega sodelovanja, s katerim bodo imele države poleg mehanizma civilne zaščite EU za sodelovanje držav in pomoč ob večjih nesrečah na voljo tudi regionalni mehanizem. Ob koncu zasedanja so se ministri dogovorili za skupni obisk v BiH, s katerim bi izkazali podporo prizadevanjem držav v regiji pri približevanju evroatlantskim integracijam, so še sporočili z obrambnega ministrstva.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

luciluk
02. 04. 2016 20.37
+3
Upam da ustanovi EU lastno vojsko ker tili naši skavti so mal premalo oboroženi za našo obrambo.
Frane Šajn
02. 04. 2016 19.55
+4
Pameten predlog in to brez strička Sama. Samo mi Slovenci raje ostanimo samostojni izven teh domislic , mislim , da nas je članstvo v natu dodobra izsušilo in izučilo!
luciluk
02. 04. 2016 20.39
+1
z članstvom v NATo gre iz proračuna >1% BDP, če bi bili brez NATA bi šlo iz proračuna ~10% BDP tako da prosim ne laži. O tem je že bil članek na POPTV, poišči ga. Edino seveda če ne podpiraš neoborožene SLO, seveda kot ovce ki čakajo da jih pojejo Italjan.
kameltrajbar
02. 04. 2016 15.53
+2
..edino prawilno...združene države ewrope...:)))
luciluk
02. 04. 2016 20.40
+0
ZDEU hahah, kar koli bo qool, sam da ni YU
Elias47
02. 04. 2016 15.38
+6
že nekaj let se v krogih "teoretikov zarot" govori, da bodo EU 666 fašisti skušali, tik preden bodo razglasili 666 Nov Svetovni Red, ustanoviti Združene Države Evrope in 100 000 glavo "enotno" Evropsko vojsko. Očitno se niso motili! Izscenirani teroristični napadi jim pridejo še kako prav kot izgovor. Sedaj je verjetno lahko vsakemu jasno, zakaj tako pridno uvažajo đžihadiste. Kot je nekoč izjavil smrdljivipsihopatskimorilskidihur David Rockefeller: "ustvarili bomo okoliščine, da ne samo, da nam boste dovolili, da vas zasužnjimo; ampak nas boste celo sami prosili da to storimo!" Njegova desna roka Đžorđž Soros pa je tako in tako lani javno prisegel, da nam bo vsako leto poslal vsaj 1 milijon migrantov v Evropo. Krožijo govorice, da ima 800 000 migrantov pripravljenih v Libiji, da nam jih letos, ko bo za to najbolj ugoden trenutek, pošlje v Evropo.
ivan.z Doba
02. 04. 2016 15.26
+5
Skupna vojska?! Zakaj? Zato, da se lahko bruseljski aparat še poveča? Za zaščito vladajočih klik? Kvazi demokracije?
luciluk
02. 04. 2016 20.40
-1
Sam Il
02. 04. 2016 14.19
+4
NWO v polnem zamahu. Še pred dvema letoma smo se temu smejali ...
nevica
02. 04. 2016 12.09
+5
In kje bo potem Nemčija z Merklco? Ta je privlekla terorizem v EU. Prej se muslimani niso toliko upali, dokler niso začeli lezti na vse strani...
ivan.z Doba
02. 04. 2016 15.30
-1
Terorizem je bil v Evropi dosti prej preden je Merklova začela vabiti migrante. Brigade rose, ETA, IRA, BM....Vsekakor bo Nemčija tudi iz skupne vojske dobila priložnost za dvig svoje gospodarske rasti.
DIWG
02. 04. 2016 11.48
+10
Je že prepozno. Varnost Evrope se je končala z dnem ko je Angela odprla meje ekonomskim turistom. Več kot milijon jih je že v Evropi. Ne le varnostna grožnja pač pa tudi ekonomska. V prihodnosti Evropi grozi finančni zlom saj države ne bodo sposobne financirati tako velikega števila odjemalcev državnih transferjev. Še posebej če bodo svoj razmnoževalni trend nadaljevali tudi v Evropi.
nevica
02. 04. 2016 12.10
+2
Uporabnik113189
02. 04. 2016 11.36
+5
Vsekakor bi potrebovali državnike, ki bi videli prihodnost EU. Konfederacija ima zelo slab prizvok in povzroča mnogim državam resne pomisleke. Vendar je konfederacija samo beseda, bistvena je njena vsebina. Ni dvoma o tem, da EU potrebuje svojo zunanjo politiko, brez katere je tudi vsaka skupna vojska brez pomena. Na tem področju potrebujemo temeljne razmisleke o strateškem pozicioniranju EU glede ZDA, Rusije, Kitajske in s tem v zvezi nameščanja enot ZDA po EU. Skratka svojo politiko vojaške obrambe. Mislim pa, da bi morali v tem trenutku veliko več pozornosti posvetiti NOTRANJI POLITIKI IN SKUPNI POLICIJI TER VARNOSTNO OBVEŠČEVALNIM SLUŽBAM..V današnjih časih res ne potrebujemo neke vsemogočne centrale, bi pa potrebovali SKUPEN informacijski sistem, kjer bi bili podatki dostopni vsaki članici enako..Varovati bi morali svoje komunikacije proti prisluškovanjem, vohunstvu, industrijskemu vohunstvu, terorizmu itd. Vedno bodo obstajali šibki členi (države), ki ne spoštujejo skupno dogovorjenih pravil. Trdnost EU ni odvisna od moči centralne oblasti ampak od pripadnosti članic skupnim vrednotam. Torej bi morali preverjati predvsem koliko se država članica trudi za skupno varnost ali pa dela samo za svojo korist in prelaga breme varnosti na druge. Pri tem bi morali ohraniti pravico veta ali obratno, vse države morajo soglašati s standardi kako te službe povezati v celoto brez centralizacije oblasti..
nevica
02. 04. 2016 12.11
+2
Precej brez veze, če bo v EU Turčija, pa Bosna in Srbija, sami taki, ki imajo radi vojne in ali pa so muslimani....Ne, hvala.
ivan.z Doba
02. 04. 2016 15.32
-2
nevica, EU se bo skrčila na Zgornjesavsko dolino. Samo, da boš ti zadovoljna. Menda še prvega soseda ne maraš.
LLLEPI
02. 04. 2016 11.34
+2
Tako bi bilo tudi prav da ima ue SVOJO VOJSKO. V endar vam ZDA ne bo tega dovolila. Kaj boste torej naredili?? NIC
Uporabnik113189
02. 04. 2016 11.19
+3
Če je kdo opazil, je Obama sklical posvetovanje glede ogroženosti sveta če bi v roke teroristov padlo jedrsko orožje ali radioaktivni materiali. Pri tem je "pozabil" povabiti Rusijo, kjer se nahaja vsaj polovica tega blaga. Pozabilj je tudi omeniti da se je ISIS do jedrskih materialov dokopal že dve leti nazaj v Iraku ko je zasedel laboratorije, pa so jih pustili pri miru, ker so bili "zmerni".
PIKAPOLONICA1994
02. 04. 2016 10.24
+9
Zadeva je propadla že v štartu, ko niso uspeli pokazati vsaj 10000 vojakov , ko se je začela "Ukrajinska kriza".....imajo neke kvazi ideje tolk , da nekaj bluzijo v tri dni....
PIKAPOLONICA1994
02. 04. 2016 10.37
+1
Johannes Hahn, komisar za evropsko sosedsko politiko in širitvena pogajanja................nazivb ministrtsva pove, da so v globoki temi...kaj az enega birokratskega aparat ima ta zblužena EU, mi bedaki pa to podpiramo
LLLEPI
02. 04. 2016 11.36
+4
Jap cas je da taksna EU ki je sedaj propade saj ne sluzi nicemur RAZEN POLITIKOM