Tujina

KOMENTAR: Kaj Slovenci sploh hočemo od Nata?

Bruselj, 06. 02. 2015 07.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Jure Tepina
Komentarji
596

Obrambni ministri so se na zasedanju v Bruslju dogovarjali o boljši zaščiti članic, o grožnjah zavezništvu z juga in vzhoda. In če povprečni Slovenec še razume, da so islamski skrajneži slabi, ga Rusija in Ukrajina že malo zmedeta.

Slovenci NATA ne razumemo in ga nočemo razumeti. In razumem zakaj ga nočemo razumeti. Tako nam je precej bolj udobno.

Jure Tepina, redaktor oddaje 24ur
Jure Tepina, redaktor oddaje 24ur FOTO:

Veliko lažje je verjeti v teorije zarote, v sioniztične, prostozidarske, orožarske lobije, v chemtraile. Odnos Slovencev do NATA je precej podoben odnosu do otroških cepiv. Ne NATO, ne cepiva nista brez stranskih učinkov, a empirični dokazi se nesorazmerno nagibajo v korist NATA ali cepljenja. Res je načelni pacifizem neprimerljiv z načelnim zavračanjem aksioma medicinske znanosti, a če je v nas le kanček realizma in zavedanja svoje okolice, potem je lahko NATO za Slovenijo edina sprejemljiva odločitev.

Bodimo pošteni, NATO je vojaška organizacija. Brutalen, megalomanski vojaški stroj, največji in najsmrtonosnejši stroj v zgodovini človeštva. Čeprav sem v zadnih letih videl precej življenj, ki so jih rešili vojaki s slovenskim grbom in grbom zveze NATA na uniformi je specialnost NATA nedvomna. Njegova ekspertiza je vojna in s tem ubijanje.

BRUSELJ - 4
BRUSELJ - 4 FOTO: BRUSELJ

Še pomite, tovariši?

A vojna in ubijanje sta realnost našega življenja. Tudi današnjega. Če se ne želimo spomniti, kdaj se je vojskovalo in morilo po naših krajih, to še ne pomeni da se to ne dogaja prav v tem trenutku, ne tako daleč stran. Slike z obeh strani ukrajinske vojne so na las podobne tistim z Vukovarja ali Knina, Zagreba ali Beograda. Le dve desetletji sta minili, odkar se je v vojni pobijalo v naših krajih. Se spomnite posnetka malega fantka, ki v Gornji Radgoni tolaži solze mame po tem, ko jim je tank ostrelil pol hiše.Vojna je skrajno umazana stvar.

Generacija, ki je videla drugo svetovno vojno je doživela smrt 6,5 odstotka slovenskega prebivalstva, skoraj 100.000 Slovencev. Mar je naš spomin res tako kratek? Ker spomin naših babic in dedkov, ki so to doživeli zagotovo ni. Ko si pred realnostjo zatiskamo oči, jim delamo jim sramoto.

Vojne so nedopustne in nemoralne, a realnost človeške duše. Tako je sedaj ključno vprašanje, kako pristopamo do te realnosti.

Imamo več možnosti:

Ena je, da je ne priznavamo. Lahko se odločimo živeti v vzporedni resnici. Odločimo se za neuvrščenost, za nevtralnost. Pustimo pri strani, da je bila nevtralnost Švice ob grozovitosti druge vojne posebne vrste zločin. Lahko se razglasimo za miroljubni narod, ki bo gandijevsko raje izginil s planeta, kot prijel za orožje. Pozabimo na sramoto, ki bi jo naredili vsem očetom, dedom in pradedom, prednikom, ki so dali življenja za to našo pravico. Prav tako ne bi imeli pravice biti presenečeni, ko bi se naš obstanek v hipu končal. Za gandijevstvo Slovencev pač ni toliko kot Indijcev.

Druga možnost je, da se odločimo da smo oaza v puščavi, da bomo povsem neodvisni in samostojni pri svoji obrambi, da imamo spet naborniško vojsko in strategijo splošnega ljudskega odpora. Kot Avstrijci ali Švicarji. Tudi to je povsem legitimna možnost, a marca 2003 smo se Slovenci odločili, da vstopimo v Severnoatlantsko zavezništvo. Slovenija ni bila razdeljena na pol, glasovalo je 60,43 odstotka volilnih upravičencev in 66,08 odstotka teh je bilo ZA vstop v zvezo NATO. 637.822 glasov od 965.345.

Torej smo se odločili za tretjo možnost in danes, po 12ih letih izkušnje dokazujejo, da smo se odločili povsem pravilno.
Spomnimo se na izjave takratnih nosilcev javnega mnenja:

dr. Tine Hribar, filozof, Delo, 15. marec 2003:
“Čustveno sem proti Natu, ampak navsezadnje sem se odločil za zdravo pamet, za veljavnost dokazov. Nato je sicer zlo, a nujno zlo. To ni dobrina kot taka, to ni nekaj samo po sebi dobrega. Toda sem za to, da ne bi bilo še slabše."

dr. Gregor Tomc, sociolog, Dnevnik, 15. marec 2003:
“Slovenci smo tako majhen narod, da moramo biti na prepihu, v čim več mednarodnih organizacijah, sicer se bomo požrli med seboj. Člani mednarodne organizacije moramo biti enostavno zato, da nam te postavljajo standarde odločnosti, ki se jih moramo držati."

dr.Franc Rode, Radio Slovenija, 13. marec 2003:
"Bežen pogled na Balkan nas prepriča, da varnost nikoli ni povsem zagotovljena. Kdo bi mogel pred 20-imi leti predvideti kaj se bo zgodilo na Balkanu, pa se je in to na zelo krut način. Varnost torej nikoli ni povsem zagotovljena in vsaka država ima temeljno dolžnost, da zagotovi varnost svojih državljanov."

Janez Stanovnik, Odmevi 6. marec 2003:
"Poglavitni argument za to, da se gre v Nato, je, kar je rekel ruski predsednik Putin, in sicer, da je svetovno ravnotežje sil izven ravnotežja, zaradi česar moramo ustvariti novo svetovno arhitekturo. In tu je zdaj vprašanje, ali bomo mi zraven, ali pa ne bomo. Ko se bo ustvarjala nova svetovna arhitektura, moramo biti zraven, drugače bomo objekt, ne pa subjekt svetovnega dogajanja."

Gre za izjave, ki so 12 let kasneje še povsem aktualne. Ne gre torej za razkol med levimi ali desnimi, mladimi ali starimi, gre za vprašanje pragmatičnosti pristopa in priznavanje realnosti sveta. Gre tudi za nacionalno zrelost, za odločitev med slabimi možnostmi, a nujno mora iti za odločitev, cincanje in stanje med vrati ne pride v poštev.

Ta odločitev nam je omogočila uporabo in urjenje na najbolj naprednih in učinkovitih sistemih obrambe na svetu.

Ta odločitev je omogočila tisočim vojakom kakovostnejše in učinkovitejše urjenje za obrambo Slovenije.

Ta odločitev je omogočila večji (ali vsaj obstoječi) politični vpliv na dogodke, ki se zgodijo preko plota naše kmetije ali vasi.

Ta odločitev je ustvarila skoraj 10.000 vojakov z izkušnjami z vojnih območij. Gre za vojake z misij, novodobne španske borce, na katerih bi temeljila vojna obramba. Najučinkovitejši poveljniki in partizanski borci so bili tisti, z izkušnjami s španske državljanske vojne.

Ta odločitev nam je prihranila na desetine milijonov evrov.
Gradnja lastnega, neodvisnega in delujočega obrambnega sistema bi nas stala nekajkrat več, kot danes namenimo za obrambo, govorimo o 3-6% BDP na leto. Potrebovali bi neprimerno več oborožitve in imeli bi neusahljiv vir orožarskih afer. Danes za obrambo države namenimo 0.98 odstotka. S tem režemo – ne vejo na kateri sedimo – ampak celo deblo pri zemlji.

Od zveze NATO smo tako dobili neprimerno več, kot smo ji prispevali. Od slovenskega vojaškega prispevka h kolektivni obrambi zavezništvo nima prav veliko in čeprav vsak glas 28ih članic šteje enako, smo v NATU zelo nekredibilna članica. Ne le da že desetletje obljubljamo, da bomo za svojo (ne zavezniško, svojo!) obrambo namenili vsaj 2 odstotka bruto domačega proizvoda, z manj kot odstotkom smo v družbi z Luksemburgom, Latvijo, Litvo, Madžarsko in Češko. A najhujši je trend razmerja med stroški in investicijami v naši obrambi. Praktično ves denar gre za plače, po investicijah smo še slabša vojska od Albanske in Bolgarske, na dnu NATA.

BRUSELJ - 2
BRUSELJ - 2 FOTO: BRUSELJ

Na zadnjem vrhu zveze NATO v Wallesu je (teden dni preden je izgubila službo) predsednica vlade Alenka Bratušek mirno obljubila, da bo Slovenija zmogla v desetletju vendarle spraviti skupaj zloglasna 2 odstotka. Včeraj je minister Janko Veber že omilil politiko in za prvi korak zadovoljno postavil ustavljanje padca obrambnega proračuna.

BRUSELJ - 3
BRUSELJ - 3 FOTO: BRUSELJ

Tako smo obrambo države spravili na kolena. Na eni strani lažemo zaveznikom in prijateljem, da se bomo zresnili in se držali obljub in zavez, na drugi strani pa je doma precejšnje nasprotovanje sodelovanju v zavezništvu. V državnem zboru se je obravnavala peticija o ukinitvi vojske, taiste inštitucije, ki ji državljani po raziskavi javnega mnenja najbolj zaupajo, a pljuvajo po njej na vsakem anonimnem spletnem forumu.

J'Accuse

In tega so krivi politiki. Kredit in kredibilnost obrambne politike sta bila na vrhuncu prav ob referendumu ob vstopu v zavezništvo, potem so vsi pozabili in zaspali na zaslugah udobne uradniške postelje. Vsi, od prvega do zadnjega, ki so ravnali z obrambnim sitemom kot s političnim monopolijem. Gre za prakso z začetka osamosvojitve in prakso, ki se nadaljuje tudi danes. Diletantno politično prakso, kjer je obrambna stroka na zadnjem mestu, kjer je ministrstvo za obrambo najhujša deponija političnih zaslužnikov.

BRUSELJ - 6
BRUSELJ - 6 FOTO: BRUSELJ

Na ministrstvu za obrambo je na upravnem delu zaposlenih okoli 1200 ljudi. Interni dokumenti ministrstva za obrambo govorijo o neodvisnih študijah zavezništva, ki so večkrat prijazno svetovala, da bi slovensko obrambno ministrstvo imelo od 400 do 600 zaposlenih povsem dovolj. Da bi ves ta denar za plače lahko porabili pametneje. Vir z ministrstva, ki ne želi biti imenovan mi celo razkriva, da je še nedavno na ministrstvu za obrambo okoli 50 ljudi med drugim skrbelo tudi za avtomatsko registriranje prisotnosti. Toliko o avtomatskem sistemu.

Na ministrstvu za obrambo ima večina organov v sestavi svojo kadrovsko službo, v teh organih ima večina oddelekov svojo kadrovsko službo in dokler traja reorganizacija vojske (ta traja sicer v nedogled), se nihče ne bo lotil reorganizacije in racionalizacije upravnega dela MORSa. Medtem je povprečna starost uslužbenca upravnega dela MORSa krepko nad 50 let.

In tega so krivi politiki. Status Q jim ustreza, saj se na nobenem drugem ministrstvu ne morejo tako igrati in deliti služb po strankarskih potrebah. Nihče od dosedanjih ministrov se ni resno lotil pospravljanja Avgijevega hleva, če so že imeli namen in željo jih je sistem od znotraj ali od zunaj ustavil in nihče ni vztrajal. Bodisi niso imeli podpore kolegov v stranki in vladi, bodisi tega niso znali.

Dejstvo, da so od dvanajstih ministrov za obrambo bili le štirje obramboslovci, govori veliko o veljavi stroke. Za ministra so imeli strokovnjaka za vodovod in kanalizacijo, pedagogiko, elektrotehniko, gradbeništvo. Lahko gre za dobrohotne ministre, a dobri nameni še nikoli niso reševali zapletenih sistemov, za to je potrebno znanje.

Verjetno se kaj podobnega ne bi moglo zgoditi na ministrstvu za zdravje, tam od enajstih ministrov štirje niso bili doktorji medicine. Na ministrstvu za finance je bilo vseh enajst ekonomistov.

Da bi videli kaj lahko naredi strokovnjak na mestu ministra za obrambo ni potrebno daleč.

BRUSELJ - 5
BRUSELJ - 5 FOTO: BRUSELJ

Hrvaški minister za obrambo Ante Kotoromanović je izvrsten politik, nekdanji general, vojni heroj in specialec. Za razliko od naših ministrov ga ne zanimajo ne govori na povojnih srečanjih, ne gasilske veselice. Raje se sredi vojne mirno odpravi v Erbil na obisk h kurdskemu predsedniku Barzaniju. In Hrvaška, ki je že tako med 25 največjih izvoznic orožja v lanskem letu še poveča izvoz orožja za 25 %, na rekordnih skoraj 200 milijonov evrov. Puške VHS2, 30mm ostrostrelske puške, čelade, neprebojni jopiči in pištole, ki jih je posvojil svetovno znani Glock so za hrvaško gospodarstvo v krizi neprecenljiv vir davkov in delovnih mest. Kotoromanović je prav tako našel način za veliko število ameriških donacij – od 212 oklepnih vozil MRAP, do obljubljenih 16 helikopterjev Kiowa. Z denarjem, zasluženim v Afganistanu, so kupili novo protipožarno letalo, od Nemcev kupujejo 12 novih havbic in načrtujejo nakup dveh novih ladij - minolovk. Nedvomno ima hrvaški obrambni sistem svoje, hude težave. A gotovo je razlika, če sistem vodi nekdanji specialec ali pa minister, ki ima hude težave že pri sporazumevanju v angleščini ali francoščini, v uradnih jezikih zveze NATO.

"Lahko smo veseli, da razpravljamo ali imamo vojsko ali jo ukinemo," je dejala ena redkih obramboslovk med ministri, edina ministrica za obrambo.  "Lahko smo veseli, da razpravljamo ali je prav, da smo v zvezi NATO ali ne. Predstavljajte si, da bi si vsa Slovenija želela imeti zaščito NATA." Res, predstavljajte si, da bi bili v položaju, kjer bi dali 5% BDP-ja za vojsko in bi morali to še podvojiti. Če ne bi imeli v Sloveniji privilegija razprave o smiselnosti članstva v zvezi NATO in razprave o ukinitvi vojske ... takrat bi šele tanko piskali. Ukrajina je namreč danes prav v tem položaju, za obrambo bo namenila 2,5 mrd evrov.

Relativen mir v katerem živimo zagotavlja demokracijo in zagotavlja različna mnenja. A že Platon je dejal, da demokracija ni za ljudi. Zavračal je atensko demokracijo, saj so zamenjali svobodo za anarhijo. Demokracije kot je bila Atenska, so anarhične družbe brez notranje enotnosti. A alternativa po Platonu je oligarhija, kjer volijo in odločajo le elitneži in sodeč po odzivu večine Slovencev smo res zmedeni. Imeli bi demokracijo, a simpatiziramo z oligarhijo.

Še zdaj se ne ve ali je bil Winston Churchill ali George Orwel, tisti, ki je dejal: "Mirno spimo v svojih posteljah, ker so robustni možje pripravljeni biti nasilni do tistih, ki nam želijo slabo." Poznam veliko mož in deklet v uniformah, ki ne bi omahovali in bi takoj dali svoje življenje za iste ideale, kot so za njih umirali naši očetje in dedki. Umirali bi za pravico do demokracije različnih mnenj. Zato si kljub notorično nesposobni politiki zaslužijo več kot anonimno pljuvanje po spletnih forumij. Veliko več.

Slovenci smo precej shizofreni, vztrajamo, da bi imeli sonce ponoči in luno podnevi. Radi bi jajce, ne bi pa razbili lupine. Slovenci bi radi bili varni, le z vojsko in zvezo NATO pa raje ne bi imeli nič.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (596)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Elias47
09. 02. 2015 09.30
-2
jaz osebno hočem od NATO-a, da gre ta teroristična organizacija čimprej k hudiču... ker edino kar še dela je genocid, zgago in preprodajo otrok in človeških organov... NATO je postala čista teroristična plačanska vojska, ki skrbi le še za pokvarjene potrebe pokvarjene vatikansko zionistično jezuitske masonske "elite", vse ostale ljudi pa le izkorišča in terorizira...
antinovinar
08. 02. 2015 18.33
+0
Najboljši del komentarja: "Slovenci smo precej shizofreni, vztrajamo, da bi imeli sonce ponoči in luno podnevi. Radi bi jajce, ne bi pa razbili lupine. Slovenci bi radi bili varni, le z vojsko in zvezo NATO pa raje ne bi imeli nič." Namenjeno vsem glupim komentatorjem spodaj.
4200religij
27. 02. 2015 20.37
+0
Zakaj so lahko avstrijci varni brez nata in vojske?
DomoljubinPatriot
05. 03. 2015 18.05
antinovinar
07. 03. 2015 21.59
Ker imajo sistem ki pod orožje spravi milijon ljudi, ker vlagajo v orožje in opremo. Če si nevtralen, nebo noben zrtvoval svojih sinov za tvojo državo.
zgubaslovenska
07. 02. 2015 13.39
+3
Mi nočemo nič. NATO pa veliko. Predvsem denarja, ker si z našo "vojsko" ne morejo kaj dosti pomagati.
Brrr1111
07. 02. 2015 15.52
+2
Vsi Slovenci si želimo varnosti, saj varnost predstavlja okvir v katerem lahko potem gradimo socialo, gospodarstvo, zdravstvo in vse ostalo. Vendar pa nam trenutna situacija miru in znamenit slovenski kratkoročni spomin dajeta varljiv občutek, da bo tako za vedno, pri čemer pa vojsko dojemamo samo kot represivni aparat, ki žre davkoplačevalski denar (sploh če ne vemo kako malo dejansko Slovenija zapravi za obrambo v primerjavi z ostalimi resorji). Tudi zdravnika ne potrebuješ, dokler ne zboliš.
štrekeljc
07. 02. 2015 18.05
+3
Zakaj tako vztrajno ponavljaš, da NATO za Slovenijo predstavlja nekak varnostni okvir? Mogoče bi to veljalo v primeru, da bi bil NATO evropska zadeva, nikakor pa to ne more veljati, dokler ga vodi ZDA. NATO zagovarja interese Amerike, torej ga za varnost male Slovenije boli kopulacijski organ!
Brrr1111
07. 02. 2015 21.00
-1
Slovenija si lahko varnost zagotavlja sama, vendar bi to pomenilo precej večje stroške (vsaj 3-5% BDP), pa še potem bi bili verjetno na slabšem, kot če smo v Natu. Novinar je takšne misli lepo strnil v zgornji članek, ki je res vreden branja.
antinovinar
08. 02. 2015 18.30
+1
jebadolenjska ne govori v množini. Lahko se odseliš tja v Centralno Afriško Republiko....
4200religij
27. 02. 2015 20.38
-1
Zakaj so lahko avstrijci varni brez nata in vojske mi pa ne bi mogli biti?
Brrr1111
07. 02. 2015 11.39
+2
Odličen komentar, ki zadane bistvo! Hvala Jure Tepina, kvalitetnih člankov je v slovenskem novinarstvu premalo.
štrekeljc
07. 02. 2015 11.55
-2
Sarkazem? Ai mogoče pri Tepini, kajti nihče resen ne bi navajal Rodetovega komentarja.
Brrr1111
07. 02. 2015 15.56
+1
V celotnem članku najdeš en citat s katerim diskreditiraš ne samo članek, temveč samega novinarja. Z Rodetovim citatom, skupaj z ostalimi citati, ki jih navaja novinar, je moč razbrati vso politično širino podpore Slovenije pri vstopu v NATO pred desetimi leti. In predlagam štrekeljc, da namesto iskanja napak dejansko prebereš (in v glavi predelaš) članek.
štrekeljc
07. 02. 2015 17.33
+1
Saj sem, in ugotovil, da gre za naročen EPP!
štrekeljc
07. 02. 2015 17.39
+2
dodatek: nevtralnost Švice svojevrsten zločin? Kaj pa Švedska nevtralnost, ta pa ni zločinska zato, ker v senci sodeluje z Natom? In odstavek Še pomnite tovariši? Seveda pomnimo, zato pa ne bi radi, da se zaradi NATA in Ameriške kolonialistične politike to ponovi. Ali pa ti mogoče naivno misliš, da med NATO=USA ni enačaja? Ker namreč je!
Brrr1111
07. 02. 2015 21.05
+0
Zakaj je novinar izpostavil samo Švico moraš vprašati njega. Pod črto je Nato za Slovenijo še vedno najcenejša oblika zagotavljanja varnosti.
Sirius.2
07. 02. 2015 11.17
+1
NATO potrebujemo zaradi zaščite pred nas pred nami.
Sirius.2
07. 02. 2015 11.18
+2
Indijanez
07. 02. 2015 10.33
+7
"Na eni strani bo država vložila 40 milijonov evrov v vojaško letališče, ki ga ne potrebuje. V isti sapi pa je država prodala civilno letališče, ki je imelo na leto od pet do deset milijonov evrov dobička."
Brrr1111
07. 02. 2015 11.47
-3
antinovinar
08. 02. 2015 18.23
ti AbdelHakimAwyan se morda kje vidiš v članku? Tam v zadnjih treh stavkih. Vidi se da nisi ravno strokovnjak iz tega področja. Že France Prešeren je rekel: "Le čevlje sodi naj Kopitar!" ...Če nisi prespal šole boš vedel zakaj...če ne pa ti internet lahko pomaga. :)
štrekeljc
07. 02. 2015 10.28
+6
Zakaj ta članek nima oznake "oglasno sporočilo"?
antinovinar
08. 02. 2015 18.28
+3
4200religij
27. 02. 2015 20.39
+1
Nemogoče, že takoj v začetku stavka je subjektiven in se zadeve niti ne loti objektivno skozi oči vseh strani.
Indijanez
07. 02. 2015 10.02
+6
... vsako pisanje o vojaški organizaciji ima za sabo nekl namen, agendo, ... prikrit vzrok.
slavito12
07. 02. 2015 10.22
+4
Dan danes ze skoraj vsaka objava na internetu.Ne samo o vojaski organizaciji.
StopTTIP
07. 02. 2015 03.36
+6
No.... nov USA veleposlanik... in takoj nov ritoliznik, ki mu hoče s takimi neumnostmi zlesti čim globje v zadnjično odprtino..... patetika, da gre že pošteno na bruhanje......
cirenij
07. 02. 2015 09.08
+2
Ne reče se zadnjična odprtina ampak r..............
antinovinar
07. 02. 2015 01.18
+3
Odličen komentar! Takoj vidiš anonimneže in kvazi strokovnjake, ki jim je komentar "stopil na žul".....Nisem zdravnik in zato ne pametujem kirurgom na forumih.....Zato kvazi strokovnjaki, odidite komentirat telenovele!
4200religij
27. 02. 2015 20.40
+1
Potem tudi ti ne piši o tem, da drugi ne vedo, ker nisi strokovnjak za druge.
Klimova
07. 02. 2015 01.08
+8
5 ur so se pogovarjali v Kremlju Angela, Oland in Vladimir. Bla, bla bla in potem so se dali poslikati novinarjem brez besed in spet bla bla bla, na koncu pa je jasno samo to, da bo barak odločil ali bo poslal orožje v Ukrajino ali ne. Meni je vse jasno. Don't you dare...
Klimova
07. 02. 2015 01.10
+4
Indijanez
07. 02. 2015 08.16
+4
Si videla veličasten sprejem na letališču ko sta Merklova in Francoz pristala? ... aja, nisi, ker ju nihče ni sprejel na letališču,
Indijanez
06. 02. 2015 23.11
+19
Ker globalni teroristični zvezi NATO vztrajno pada splošna podpora - kot izvemo v tem članku, da tudi zaradi kemtrejlanja in vojaške podpore le določenim multikorporacijam in bankam, so se na portalu 24ur strumno odločili, da jim namenijo posebno pozornost in jih poskušajo prikazati v kar najboljši luči z eno lepo spisano propagandno objavo - kako je NATO oh in sploh zveza in da je njihova vojaška zaščita za Slovenijo nujna. Ne znajo pa točno povedati, pred kom pa naj bi nas pravzaprav ščitili. Za ta korak se je odločil kar glavni redaktor oddaje 24ur Jure Tepina, ki nam s tem nazorno pokaže, komu in kakšnim načelom so prav po pasje zvesti v medijski hiši Pro-Plusa. Saj NATO pa je ja super in s kemtrejli nam le sipajo rožice v znak ljubezni in sprave. Go NATO, Go Pro-Plus ... back in U.S.A.
Indijanez
06. 02. 2015 23.11
+1
Indijanez
07. 02. 2015 08.02
+7
Indijanez
06. 02. 2015 23.06
+11
nak, ni mi všeč, agresor mi nikoli ni bil všeč, in NATO je agresor ..
slavito12
06. 02. 2015 22.40
+19
Taksen clanek je samo dokaz,da jih ze skrbi koliko ljudi je odprlo oci..
Roman Hren
06. 02. 2015 22.37
+19
Vsaka vojna služi koristi tistim, ki jih ustvarjajo! Nato ne služi naši varnosti, je naša grožnja: ali ste z nami ali proti nam! Z vstopom v to zvezo smo stopili med okupatorje, ki puščajo za sabo žrtve! Vse ostalo je izgovarjanje!
BegunceNaLadijeInvAMERIKO
06. 02. 2015 22.12
+8
@gavin beri zdaj dobro kaj ti bom napisal: Vse to kar si napisal bi ti verjel, samo jaz dobro poznam slovence, Slovenci so pa polni faušije in škodoželjnosti poglej si samo primer Tina Maze zmaga in pol komentatorjev bruha ven faušijo škodoželjnost in takih primerov je na milijone v Sloveniji. Tako da ti ne bodi naiven da boš meni govoril da niso imeli izbire skoraj vedno je izbira ampak raje povej da jih je večina izkoristila priliko kako preko oblasti enih ali drugih pridobiti prednost in možnost da se uniči soseda, sonarodnjaka ali koga drugega. Zato ODPRI OČI in si ODMAŠI UŠESA in samo opazuj in boš videl, da na žalost je preveč ljudi v Sloveniji takšnih.Niso na srečo vsi, ampak vseeno mnogo preveč. Tote fore glede nemcev in partizanov so se povečini šli škodoželjni in faušljivi ljudi tudi danes je polno takih primerov in če bo kakšna nova vojna prišla bo spet isto sranje.Sem sam slovenec vendar sem zaradi tega tudi razočaran da jih je večina takšnih. Samo preberi si malo po 24 ur komentatorje pa ti bo vse jasno, da je vse res kar sem napisal.
Andrej Merljak
06. 02. 2015 21.40
+30
Naslov clanka je, sorry malo butast. Bolj pravilno bi bilo, kaj hoce NATO od Slovencev.
flojdi
06. 02. 2015 22.19
+12
megimegi 1
06. 02. 2015 23.58
+7
Sem spodaj prebrala nekaj komentarjev in ne vem kaj si naj mislim.Sem Slovenka ,ampak me ni sram priznati,da sem vec kot polovico zivljenja prezivela v Jugoslaviji.Bila je moja drzava in tako,kot sem danes ponosna Slovenka,sem bila prej ponosna Jugoslovanka.Tudi moji otroci so se rodili v Jugoslaviji.Na referendumu smo se odlocili za samostojnost,ceprav moram priznati,da nam ne gre nic bolje,kvecjemu nam gre slabse.Pa se to ,nekdo je napisal,da je bila Jugoslavija raj za lenuhe,kar sploh ni res.V Jugoslaviji je vsak,ki je hotel sluzbo,to tudi imel,kar pa danes ni vec mozno,ker tovarn ni vec.
nora_ovca
06. 02. 2015 20.57
+19
Kaj ti bo gora orožja, če nimaš za kruh?!
flojdi
06. 02. 2015 22.20
+15
.tisti, ki ga prodajajo, majo potico in jahte
antinovinar
07. 02. 2015 01.35
-8
flojdi
07. 02. 2015 16.36
.anti...ce pc ozko vidni. ZAKAJ Sposoben ( po Stanju dosežene Norme) dobi odpoved, ostajajo pa taki , ki je ne dosežejo niti pol ? Ne Trobit o sposobnosti, če pa ima in delo in plačo Ogromno NESPOSOBNIH..
Balki30
06. 02. 2015 20.04
+5
No, predsedniku države mormo nabavt rdeči gumb in ga povezat z vsemi patrijami, tak da vse naenkrat začnejo streljat.Na ta poceni način sprmenimo taktično orožje v strateško.Sam je treba še patrij nabavt in to vlk ejga.Pol pa ne rusi ne ameri ne bojo mrdal pa to..
BegunceNaLadijeInvAMERIKO
06. 02. 2015 19.46
-5
CITIRAM:: Odnos Slovencev do NATA je precej podoben odnosu do otroških cepiv. Ne NATO, ne cepiva nista brez stranskih učinkov, a empirični dokazi se nesorazmerno nagibajo v korist NATA ali cepljenja. Res je načelni pacifizem neprimerljiv z načelnim zavračanjem aksioma medicinske znanosti, a če je v nas le kanček realizma in zavedanja svoje okolice, potem je lahko NATO za Slovenijo edina sprejemljiva odločitev.----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------->>> jaooo vald,a da se neom cepo, če pa naši predniki niso poznali cepiv pa so bili bolj zdravi kot mi. Katastrofa kaj pišejo nekateri tukaj gor.Najboljše da smo vsi kar kiborgi, trotli,
Andrej Merljak
06. 02. 2015 22.00
+3
Ce se ze gres anglescino jo vsaj razumljivo uporabljaj. Tvoj komentar pa je zame nerazumljiv, Fajn zuraj se naprej. Lep pozdrav kolegov s FDV.