Tujina

Kolumbijska vojna se nadaljuje

Bogota, 10. 08. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

V petkovih silovitih spopadih med gverilskimi uporniki in desnimi paravojaškimi silami na severu Kolumbije je bilo ubitih najmanj 50 ljudi. S tem se kljub imenovanju novega predsednika države 38-letna državljanska vojna z nezmanjšano silo nadaljuje.

Med samo inavguracijo je v Bogoti eksplodiralo nekaj bomb
Med samo inavguracijo je v Bogoti eksplodiralo nekaj bomb FOTO: Reuters

Kot je sporočil kolumbijski general Martin Carreno, so se uporniki Revolucionarnih oboroženih sil Kolumbije (FARC) in Narodne osvobodilne vojske (ELN) v kraju Santa Rosa spopadli s paravojaškimi enotami. Po njegovih podatkih je v spopadih umrlo 30 borcev FARC in ELN ter 20 pripadnikov paravojaških enot. Gverilski uporniki in paravojaške enote se na območju severne pokrajine Bolivar borijo za nadzor nad predeli za pridelovanje droge in rudniki zlata.

Novi kolumbijski predsednik Alvaro Uribe, ki je v sredo uradno prevzel oblast, bo imel še veliko dela pri eni glavnih predvolilnih obljub – koncu državljanske vojne v državi.

Uribe: Mirovni proces v Kolumbiji je v rokah ZN

Novi kolumbijski predsednik Alvaro Uribe ima še veliko dela
Novi kolumbijski predsednik Alvaro Uribe ima še veliko dela FOTO: Reuters

Uribe je napovedal, da je nadaljevanje mirovnega procesa z uporniki v državi "v rokah" Združenih narodov. ZN so sicer Kolumbiji zagotovili, da bodo nadaljevali svojo vlogo "dobrih uslug" v mirovnih pogovorih z gverilci. Imenoval je že nove člane vojaškega vodstva, med drugim načelnika generalštaba kolumbijske vojske. To je general Jorge Mora, ki bo nasledil generala Fernanda Tapiasa. Imenovani so bili tudi novi poveljniki kopenskih in zračnih enot ter vojne mornarice.

"Civilistom ni treba nositi orožja, vendar pa to lahko stori vsak, ki želi," je še dejal Uribe.

V boju proti upornikom je kolumbijski predsednik v četrtek napovedal tudi oblikovanje narodne garde, ki naj bi štela približno milijon članov in s katero naj bi podprli policijo in oborožene sile.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja