Tujina

Kolumbijci zavrnili mirovni sporazum med vlado in gverilci: Mir bo zmagal

Bogota/Oslo, 03. 10. 2016 06.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kolumbijski volivci so na referendumu presenetljivo in v nasprotju z napovedmi anket zavrnili zgodovinski mirovni sporazum med vlado in gverilci Farc, ki bi moral končati 52 let krvave državljanske vojne. Predsednik Santos je pred referendumom povedal, da načrt B ne obstaja. Pokroviteljica pogajanj Norveška je razočarana.

V Bruslju so v odzivu na izid referendum sporočili le, da spoštujejo odločitev kolumbijskega ljudstva in da bodo spoštovali tudi vse njegove nadaljnje odločitve. Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini naj bi še danes kontaktirala predsednika Santosa in v zvezi s tem kasneje dala izjavo za javnost, je povedala njena tiskovna predstavica Maja Kocijančič.

Kolumbijski volivci so presenetljivo in v nasprotju z napovedmi anket zavrnili zgodovinski mirovni sporazum, ki sta ga pred tednom dni v Cartageni podpisala predsednik Juan Manuel Santos in vodja Revolucionarnih oboroženih sil Kolumbije (Farc) Rodrigo Londono. Ob le 37-odstotni volilni udeležbi se je po 99,9 odstotka preštetih glasovnic 50,21 odstotka volivcev izreklo proti sporazumu, podprlo pa ga je 49,78 odstotka. Razlika je bila le 57.000 glasov.

Sporazum, ki bi moral končati 52 let krvave državljanske vojne, je imel v državi veliko nasprotnikov. Vendar pa so bili podpisniki prepričani, da si velika večina prebivalstva želi mir za vsako ceno. To prepričanje so, podobno kot v primeru britanskega referenduma o izstopu iz EU, potrjevale tudi ankete, ki pa so se kot v britanskem primeru izkazale za zgrešene.

mirovni sporazum v Kolumbiji
mirovni sporazum v Kolumbiji FOTO: AP

Santos: Plan B ne obstaja

Santos je pred referendumom povedal, da načrt B ne obstaja. Sporazum med njim in Londonom bi stopil v veljavo po referendumski potrditvi. Kaj bo zdaj, pa je veliko vprašanje.

Pogajalci vlade in Farc se bodo danes spet odpravili na Kubo, da se pogovorijo o položaju, tako predsednik Santos, kot tudi Londono pa sta izrekla zavezo miru. "Večina je rekla ne. Vendar ne bom popustil in si bom še naprej prizadeval za mir do zadnjega dne svojega mandata," je Kolumbijcem po televiziji zagotovil Santos.

"Farc obsoja dejstvo, da je destruktivna moč tistih, ki sejejo sovraštvo, vplivala na mnenje. Farc ostaja zavezan miru in ponovno poudarja pripravljenost za uporabo besed kot orožja za gradnjo v smeri prihodnosti. Kolumbijcem, ki sanjajo o miru, sporočam, da lahko računajo na nas. Mir bo zmagal," pa je sporočil Londono.

Glavni pogajalec kolumbijske vlade v mirovnih pogajanjih z uporniki skupine Farc Humberto de la Calle je po zavrnitvi dogovora na referendumu predsedniku Santosu ponudil svoj odstop. "Če smo storili kakšne napake, sem zanje odgovoren samo jaz," je povedal v predsedniški palači. "Zato sem prišel predsedniku povedat, da ponujam odstop z mesta vodje delegacije, saj ne želim biti ovira za tisto, kar se bo zgodilo," je poudaril.

Odvetnik, ki je v imenu vlade vodil skoraj štiri leta trajajoča pogajanja z Revolucionarnimi oboroženimi silami Kolumbije je predsedniku izrazil "polno podporo". "Predsednik je pokazal pogumno vodstvo. Pogumno, ker je dal miru prednost pred vojno. Pogumno, ker se je podvrgel odločitvi državljanov. Mir ni bil premagan," je zagotovil.

Juan Manuel Santos
Juan Manuel Santos FOTO: AP

Ankete kazale, da bo sporazum potrjen

Zavrnitev sporazuma je velik šok, saj sta še dve zadnji anketi Datexco in Ipsos Napoleon Franco 26. septembra kazali, da bo potrjen z okrog 20 odstotki prednosti.

Ob podpisu sporazuma v Cartageni, o katerem so se več let pogajali s posredovanjem Kube, so bili prisotni voditelji držav Latinske Amerike, generalni sekretar ZN Ban Ki Mun in drugi državniki.

Glavni pobudnik kampanje proti sporazumu je bil nekdanji predsednik Alvaro Uribe, ki je poudarjal, da so jo uporniki s tem prepoceni odnesli za desetletja spopadov, ki so zahtevali več sto tisoč življenj, za ugrabitve in izsiljevanja, kakor tudi preganjanja ljudi z njihovih domov.

Kaj je predvideval sporazum?

Kar 297 strani dolgi sporazum predvideva, da uporniki, ki so zagrešili vojne zločine, ne bodo šli v zapor, ampak bodo po priznanju lahko s prostovoljnim delom odslužili kazen. Nekaj predstavnikov upornikov bo imelo tudi zagotovljena mesta v nacionalnem parlamentu. Okoli 7000 preostalih gverilcev Farc pa se bo po referendumu podalo v 28 za ta namen posebej določenih območij, kjer bodo predali svoje orožje opazovalcem ZN. Sporazum tudi predvideva izvedbo zemljiške reforme v korist revnih, državno prisotnost pa širi na območja, ki so bila desetletja zanemarjena.

Farc je bila ustanovljena leta 1964 in njeni gverilci so se poleg boja proti vladi usmerili tudi v proizvodnjo in trgovino z mamili. Nekdanji predsednik ZDA George Bush mlajši je leta 2006 Farc označil za največji mamilarski kartel na svetu. Uporniki so se s sporazumom temu odpovedali.

Pokroviteljica pogajanj Norveška razočarana nad izidom referenduma v Kolumbiji

Odločitev kolumbijskih volivcev bi lahko vplivala tudi na podelitev Nobelove nagrade za mir, saj sta bila podpisnika sporazuma med resnejšimi kandidati za prejemnike. "V tem kontekstu (...) kolumbijski mirovni sporazum ali kdorkoli, ki je povezan z njim, preprosto ni kandidat za letošnjo Nobelovo nagrado za mir," je povedal direktor Mirovnega inštituta v Oslu Berg Harpviken. Podelitev nagrade bi po njegovih besedah razumeli kot upor proti volji kolumbijskega ljudstva.

Norveška je danes izrazila razočaranje nad odločitvijo kolumbijskih volivcev. Norveška je bila skupaj s Kubo pokroviteljica pogajanj za dogovor, s katerim naj bi se končala 52 let trajajoča državljanska vojna v Kolumbiji.

"Zelo sem razočaran, veliko je na kocki," je za norveško javno televizijo NRK dejal norveški zunanji minister Borge Brende. "Upam, da bomo še naprej gradili na mirovnem sporazumu, da bo prekinitev ognja veljala in da bomo skušali v prihodnjih dneh najti rešitve," je poudaril. Izpostavil je, da bo Norveška še naprej podpirala napore za dosego miru, in dodal, da so norveški diplomati že na poti na Kubo, kjer so potekala pogajanja.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bover
06. 10. 2016 12.32
+2
Zakaj so sploh izvedli referendum,ki je demokraticen potem ga vsi kritizirajo,vsaj tisti ki bi radi da samo njihovo obvelja kar seveda ni demokraticno.Tako kot je napisal Drago Pilsel da Kolumbija drvi v prepad in misli da tudi USA drvi v prepad pri tem ne uposteva demokraticno odlocitev volilcev,prav tako z Brexit,to je demokracijapa ce je vam levicarjem prav ali ne.Vsi vi ki ste istega mislenja kot Drago Pilsel bi raje videli diktatorske odlocitve brez volitev da bi vam ustrezalo.Kolumbijci se bodo z odlocitvijo sprijaznit.Americani bodo novembra glasovali upam da za Donalda Trumpa in se resili prepada z Obamo,Tudi Brexit je za Britanijo boljsa odlocitev Thereza May in Boris Johnson bosta spravila Britanijo na pravilno pot.Pri vas v Evropi boste morali zaceti razmisljati o svojem obstoju kako zascititi Shengen predvsem pa se resiti teh Liberalnih politikov ki edini potiskajo Evropo v prepad.
nevica
03. 10. 2016 16.34
Sedaj pa ne razumem, naprej so hočejo bojevat, čez dvestotisoč mrtvih, pa jim ni zadosti? Jih pa razumem, da če ne bodo kaznovali zločincev, da lčjudem to ni prav. SE bodo spravljali nasednjih sto let.....
spletni_nepridiprav
03. 10. 2016 15.13
referendum o pogajanju z teroristi
vstajnik1941
03. 10. 2016 11.48
+0
Komunajzarje je potrebno zatreti z vsemi sredstvi.
samuray1
03. 10. 2016 10.56
Vse konce vleče ZDA
StašaLoko
03. 10. 2016 10.51
Juan Manuel Santos !! Traidor !!!
deltex
03. 10. 2016 10.28
+1
Referendum, na katerem glasuje manj kot polovica volilcev ne bi smel biti veljaven. Preprosto zato, ker jih predlagateljem ni uspelo zvabiti na volišče. Če jaz organiziram predavanje za 100 ljudi, pride pa jih 30, je to zame neuspeh in se moram vprašati, kaj sem storil narobe.
kemuri
03. 10. 2016 11.06
Torej potem predavanje odpade , če en zbereš več kot 30 % študentov in tudi njihovo znanje je potem nepomembno ?
kemuri
03. 10. 2016 10.02
+4
Čudna odločitev ljudstva..verjetno obstaja dober razlog za takšno odločitev.
StašaLoko
03. 10. 2016 10.46
+1
Zakaj čudna odločitev. Ljudje želijo da se kriminalce kaznuje ne pa da se jim da nagrado za svoje početje.
Anonimnež1
03. 10. 2016 09.44
+7
povsod mešate še slovensko politiko, nehajte že smetit in se pritoževat, delat pejte al pa na ulce, ker za štirimi stenami je vsak izmed vas heroj in vseved.
gunja
03. 10. 2016 09.52
+3
To gre tudi men na živce.ali pa se naj preselijo drugam , če je drugod vse tako porihtano.seveda to pa ne, najlažje je jamrat za računalniki.jamrači gnili.
macro
03. 10. 2016 09.57
+1
Res je. Tudi mene jezi, da se bolj ukvarjajo z Kolumbijo za katero pol folka ne zna pokazat kje lezi, streljanje v Ameriki in po moznosti Kardasijce... Mogoce pa folk s tem kaj druga sporoca... Boli na L za tuje probleme.. Resujmo prvo nase.
deltex
03. 10. 2016 10.31
+0
Macro, svet je veliko večji od Slovenije in če bo v svetu mir, bo tudi pri nas. Mešanje slovenske politike v prav vse teme, je že patološko vedenje. Še malo, pa bomo poltične komentarje brali na portalu okusno.je....
macro
03. 10. 2016 13.15
Kaj te zanima o sloveniji je itak samo pod crno kroniko.
macro
03. 10. 2016 09.40
+2
Imajo torej podobne probleme z anketami kot mi. Tak je to ja ce fake medij 24tiempo objavlja ankete.
GlavniModerator
03. 10. 2016 09.13
-4
referendum ni veljaven, ker je bila le 37% udelezba...
platon26
03. 10. 2016 09.29
+8
To so se samo pri nas v EU izmislili zato, da bi referendumi kot so ga imeli včeraj na Madžarskem propadejo!
appollyon
03. 10. 2016 22.19
Ne izmislili samo v bivših socialističnih republikah imajo tako, ker tako je lažje vladat dalje. Ko polovici folka onemogočiš normalne volitve.
generaL666
03. 10. 2016 08.57
-8
Pr nas imamo tud kartel ki se imenuje sds
TRUMPP
03. 10. 2016 09.17
+18
Več kartelov.......SD....ZL.....Desus,....SMC...pa to...
GlavniModerator
03. 10. 2016 09.22
+16
najmocnejsi karteli so na levem polu, ki sodelujejo z albansko mafijo
platon26
03. 10. 2016 09.29
+7
?asjeza
03. 10. 2016 08.49
+9
tudi pablo escobar jih ni maral te gverilci.......prava nadloga so............
wolfterier
03. 10. 2016 09.23
+6
Banditom je zmanjkalo municije,zdaj bi pa bili socialdemokrati in v parlamentu afne guncali...malo morgen !
DeBill
03. 10. 2016 08.32
+7
jih bodo ffasali oboji, ampak orkester zadaj pa igra svoje