Tujina

Policija o napadih v Kölnu: Vse skupaj je videti kot nekaj dogovorjenega

Köln, 06. 01. 2016 07.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.M./V.L./STA
Komentarji
0

Policija je sporočila, da obravnavajo tri osumljence, ki bi lahko pripadali večji skupini, ki je na silvestrovo pred železniško postajo v Kölnu nadlegovala in napadala ženske. Policija je prijela že okoli 100 prijav o spolnem nasilju in dve prijavi o posilstvu.

Županja Kölna Henriette Reker je postala tarča ostrih kritik. Ženskam je namreč svetovala, naj na ulicah ohranjajo določeno fizično distanco do tujcev in se zadržujejo v skupinah, da bi se tako zaščitile. Županji kritiki zato očitajo, da krivi žrtve. Obenem jo pozivajo, naj se raje osredotoči na okrepitev varnosti in preganjanje storilcev.

Po spolnih napadih in ropih več deset žensk na silvestrovo v nemškem Kölnu je policija našla prve sledi za storilci. Po besedah notranjega ministra zvezne dežele Severno Porenje-Vestfalija Ralfa Jägra obravnavajo tri osumljence, aretirali pa niso še nikogar. Dopuščajo sicer možnost, da bi za napadi stala organizirana kriminalna združba.

Trije preiskovani moški bi lahko pripadali večji skupini, ki je na silvestrovo pred železniško postajo v Kölnu nadlegovala in napadala ženske. Policija poleg tega preiskuje morebitne dogovore pred napadi v Kölnu in podobnimi incidenti v Hamburgu.

"Vse skupaj je videti kot nekaj dogovorjenega," je danes povedal zvezni pravosodni minister Heiko Maas. Po njegovih besedah se kaj takega ne zgodi kar iz nič in mora za tem nekdo stati.

Okoli 1000 moških, ki naj bi bili po navedbah prič in napadenih žensk arabskega in severnoafriškega videza, se je na silvestrovo v Kölnu razporedilo v manjše skupine, ki so nato obkolile ženske, jim grozile, jih otipavale in tudi oropale. Policija je prijela že okoli 100 prijav o spolnem nasilju in dve prijavi o posilstvu.

Policija je sicer danes zanikala medijske torkove navedbe o 1000 storilcih. Kot je pojasnila, se je kakih 1000 moških res zbralo v bližini glavne železniške postaje v Kölnu, a vsi niso bili vpleteni v napade.

Vodja policistov Wolfgang Albers je novinarjem razložil, da "so policisti na prizorišču prejeli izjave, da so bili napadalci mladi moški, stari od 18 do 35 let, in da so arabskega ali severnoafriškega videza," je dejal. Albers je vse priče in žrtve javno pozval, naj se zglasijo na policijskih postajah in pomagajo pri reševanju primera. Ker so številni snemali dogajanje tik pred in po polnoči, ko naj bi se napadi odvijali, je prosil ljudi za posnetke.

Medtem je policija v Düsseldorfu sporočila, da posebna policijska enota preiskuje 2000 oseb, ki so povezane s severnoafriško kriminalno združbo iz Düsseldorfa, in preverja, ali so morda povezane z napadi v Kölnu. Ta kriminalna združba je policistom znana že leto in pol.

V Hamburgu so sicer zabeležili 53 prijav zaradi podobnih incidentov. Od tega je 39 primerov spolnih napadov in 14 primerov ropa. A hamburška policija je danes razkrila, da za zdaj niso odkrili povezav z napadi v Kölnu.

Nemška javna televizija ZDF se je opravičila za zakasnelo poročanje o zgodbi. Uredniki večerne informativne oddaje "heute" na ZDF so na Facebooku zapisali, da je bila napaka, da niso vsaj v ponedeljek poročali o napadih, temveč so se odločili poročilo preložiti na torek.

'Podrobnosti še niso znane, zaključki so preuranjeni'

Nemška javnost napade ostro obsoja, a razprava se nato odvije v različne smeri. V Nemčiji so ti resni incidenti, ki so jih označili za "novo dimenzijo organiziranega kriminala", namreč sprožili razpravo o zmožnosti države, da integrira večje število migrantov in beguncev. Nekateri menijo, da za napadi stojijo prebežniki, ki so v državo prišli z valom beguncev in migrantov.

Na drugi strani pa policisti in nekateri predstavniki oblasti opozarjajo, da za zdaj ni znakov, da bi pijani moški, ki so nadlegovali in kradli, prihajali iz centrov, v katere so v Kölnu namestili številne prosilce za azil. Preuranjene trditve, da je šlo pri napadalcih za begunce, je županja Kölna Henriette Reker označila za "nedopustne". Moški naj bi bili namreč arabskega ali severnoafriškega videza.

Vodja desničarske stranke Alternativa za Nemčijo (AfD) Frauke Petry sprašuje, ali je to kozmopolitska in barvasta Nemčija, o kateri je govorila nemška kanclerka Angela Merkel, ko je prepričevala državljane, da sprejmejo begunce in migrante.

Andreas Scheuer iz stranke Angele Merkel je dejal, da je nesprejemljivo, da so na nemških ulicah in trgih ženske ponoči spolno nadlegovane in okradene s strani "mladih migrantov". "Tisti, ki ne želijo sprejeti naših pravil o skupnem življenju, med njimi je tudi spoštovanje do žensk, nimajo prostora v naši družbi," je ostro opozoril.

Spet drugi incidente obsojajo, a dodajajo, da je preuranjeno delati zaključke in za vse obtožiti begunce in migrante, če pa podrobnosti napada še niso znane. Na to opozarja županja Kölna Rekerjeva, prav tako predstavnik Zelenih Cem Ozdemir. Slednji poudarja, da se morajo ženske počutiti varne, ne glede na to, kje so. Napade je označil za grozne in nagnusne.

Prizorišče napadov v Kölnu
Prizorišče napadov v Kölnu FOTO: AP

Zaradi napadov protesti

Včeraj zvečer so se pred katedralo v Kölnu zbrali protestniki, ki so napad obsodili in zahtevali takojšnje ukrepanje oblasti. Zbralo se je okoli 300 protestnikov. "Gospa Merkel, kje ste? Kaj boste povedali? To je grozljivo," je bilo zapisano na plakatu ene izmed protestnic.

Spomnimo, da je tiskovni predstavnik nemške kanclerke dejal, da je Merklova zgrožena nad "nagnusnimi napadi in spolnim nasiljem". Ob tem je pristojne organe pozvala, naj čim prej storilce privedejo pred roko pravice.

Nemški pravosodni minister Heiko Maas pa je poudaril, da napadi ne smejo biti zlorabljeni za protibegunsko in protimigracijsko agendo. V kazenskem zakoniku je pomembno to, da se zločin dokaže, pred zakonom pa so vsi enaki, je dodal minister in poudaril, da ni pomembno, od kod nekdo prihaja, temveč to, kaj je storil in kaj mu lahko dokažejo, da je storil.

Nemške oblasti so že večkrat zavrnile trditve nasprotnikov, da je begunsko-migracijski val v državo prinesel tudi povišano stopnjo kriminala. Pri tem pa poudarjajo, da so v zadnjem letu zabeležili višanje primerov napadov na begunce in migrante.

Tako so včeraj policisti sporočili, da so prijeli 26-letnika, ki je v Köln potoval z mesarsko sekiro. Policistom je dejal, da gre v mesto, da vidi, kaj se je dogajalo s spolnimi napadi na ženske. Pri tem pa da potrebujejo mesarsko sekiro. Policisti so ga odpeljali v psihiatrično ustanovo.

Bojijo se, kaj se bo zgodilo na karnevalu

Naslednji mesec se bo v Kölnu odvijal vsakoletni karneval, ko v potokih teče alkohol, na ulicah pa se odvijajo divje zabave. Županja Rekerjeva je poudarila, da bodo morali ljudem, ki prihajajo iz drugih kultur, bolje razložiti pomen karnevala. Prav tako, da sproščenost in opitost nista znak razuzdanosti in pripravljenosti na morebitne spolne odnose.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3