Tujina

Koliko bo stalo popravilo dreamlinerja?

London, 15. 07. 2013 10.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Po požaru v dreamlinerju na Heathrowu raziskujejo vzrok. Sumijo, da ni krivda v akumulatorjih. Podrobno bodo pregledali sestavo letala, ki temelji na ogljikovih vlaknih. Največja preizkušnja pa bo popravilo.

Po požaru v letalu dreamliner 787 družbe Ethiopian Airlines na londonskem letališču Heathrow bodo pregledali sestavo letala, ki temelji na ogljikovih vlaknih. Britanski preiskovalci pravijo, da verjetno niso bili krivi akumulatorji.

Dreamliner 787 je izdelan iz ogljikovih vlaken, zato je veliko lažji od drugih letal. Z novimi motorji naj bi porabil do 20 odstotkov manj goriva v primerjavi z drugimi letali. Boeingovi inženirji so vgradili tudi lahek električni sistem, ki je bil malo preverjen, januarja pa so se na dveh letalih pregreli litij-ionski akumulatorji. Letalo je zagorelo tudi leta 2010 med testiranjem.

Tokrat je zagorelo na dreamlinerju letalske družbe Ethiopian Airlines.
Tokrat je zagorelo na dreamlinerju letalske družbe Ethiopian Airlines. FOTO: Reuters

Če se izkaže, da je tokrat zagorelo zaradi napake na elektriki, bi se lahko zgodil podroben pregled vseh dreamlinerjev. Preiskava prihaja v slabem času za Boeing, ki naj bi bil z dreamlinerji 10 let pred drugimi proizvajalci letal in ravnokar gradi novo tovarno za izpolnitev rekordnega naročila. V podjetju ne dajejo izjav o novem incidentu, povedali so le, da sodelujejo s preiskovalci.

Potniki očitno niso zaskrbljeni, saj ni množičnih odpovedi letov z dreamlinerji, pa tudi vrednost delnic se bo po napovedih analitikov dvignila. Pred novico o požaru so se delnice podjetja Boeing namreč podražile na 108,15 dolarja, nato pa padle za 4,7 odstotka, na 101,87 dolarja.

Najhujša preizkušnja za Boeing pa bo popravilo. Osmojeni zgornji del letalskega trupa pri kupcih namreč vzbuja vprašanja, ali lahko poškodovano letalo popravijo hitro in preprosto, predvsem pa za razumno ceno.

Težave na kar dveh dreamlinerjih v enem dnevu

Letalo 787 dreamliner ameriškega proizvajalca Boeing se je moralo v petek, 12. julija, zaradi "tehničnih težav" vrniti na letališče v britanskem Manchestru. Pred tem so na Heathrowu zaradi požara na parkiranem letalu začasno zaprli obe vzletno-pristajalni stezi. Letalo je bilo prazno, zato ranjenih ni bilo. Letališče je bilo zaprto kakšni dve uri, zaradi incidenta pa je nastalo več zamud.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.