Tujina

Konferenca, dolga pol ure

Bruselj, 02. 10. 2009 07.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Hrvaška je po letu dni zastojev odprla šest in začasno zaprla pet poglavij v pogajanjih z EU. Pristopna konferenca je trajala le pol ure.

Pričakujem, da bodo današnji pogovori dobri in da bo storjen bistven premik naprej. Hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković pred pogajanji o meji

Po enem letu zastojev se pogajanja Hrvaške z EU nadaljujejo, znova so jih 'zagnali' v Bruslju na pristopni konferenci, ki je trajala vsega pol ure. Naša južna soseda je na njej odprla šest in začasno zaprla pet pogajalskih poglavij, do katerih je imela Slovenija zaradi prejudiciranja meje doslej zadržke.

Na pristopni konferenci so bili hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković, švedski zunanji minister Carl Bildt kot predstavnik predsedstva EU ter evropski komisar za širitev Olli Rehn, pa tudi stalni predstavnik Slovenije pri EU Igor Senčar.

Kosorjeva: Vstopili smo v končnico

Hrvaška premierka Jadranka Kosor je odpiranje in zapiranje enajstih hrvaških pogajalskih poglavij z EU označila kot vstop Hrvaške v končnico pogajanj Zagreba in Bruslja. "To pomeni, da smo vstopili v končnico pogajanj o vstopu v EU," je ocenila med odprtjem novega otroškega vrtca na Krku.

Predsednica hrvaškega nacionalnega odbora za spremljanje pogajanj med Hrvaško in EU Vesna Pusić pa je v Zagrebu izjavila, da gre za "absolutno dobro novico iz Bruslja". Dodala je, da ima sicer Hrvaška še "veliko dela" in da se še vedno ni rešila problemov, ker Slovenija še vedno blokira odpiranje treh poglavij.

"Torej, imamo še pet poglavij, ki niso odprta, vse skupaj pa še 21 poglavij, ki jih je treba zapreti. Dela je veliko, to pa je le prvi korak," je izjavila Pusićeva, ki se je udeležila okrogle mize "Kako razumemo komunikacijo", na kateri je sodelovala s še štirimi predsedniškimi kandidati.

Hkrati z nadaljevanjem hrvaških pogajanj o vstopu v EU se nadaljujejo tudi slovensko-hrvaška pogajanja o meji.
Hkrati z nadaljevanjem hrvaških pogajanj o vstopu v EU se nadaljujejo tudi slovensko-hrvaška pogajanja o meji. FOTO: Reuters

Žbogar je vesel

Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar je na novinarski konferenci po koncu pristopne konference Hrvaške in EU ter sestanka o slovensko-hrvaški meji poudaril, da je vesel, da Hrvaška nadaljuje pogajanja in da se hkrati nadaljujejo pogovori o arbitražnem sporazumu.

Pri treh poglavjih – ribištvo, okolje ter zunanja, varnostna in obrambna politika, ki so sicer pripravljena za odprtje, pa Slovenija ohranja "vsebinske zadržke", ki po Žbogarjevih besedah niso povezani z vprašanjem meje. Te zadržke sedaj preučujejo in v bližnji prihodnosti bodo rešene tudi težave pri teh poglavjih, je danes povedal minister.

Slovenija je sicer danes na pristopnih pogajanjih Hrvaške z EU k vsem poglavjem, ki jih je Hrvaška danes odprla ali zaprla, priložila svojo enostransko izjavo o zaščiti interesov. V njej naj bi med drugim povzemala izjavo, ki jo je hrvaška premierka Jadranka Kosor po septembrskem srečanju s predsednikom slovenske vlade Borutom Pahorjem poslala švedskemu predsedstvu EU.

K trem od teh poglavij pa je priložila še dodatne enostranske izjave, ki se nanašajo na konkretna vprašanja, ki jih ta poglavja obravnavajo. Gre za izjave k poglavju o prostem pretoku kapitala, varnosti hrane, veterinarski in fitosanitarni politiki ter o vseevropskih omrežjih. Izjava k poglavju o varnosti živil ter veterinarski in fitosanitarni politiki se na primer nanaša na vprašanje kranjske čebele in njene avtohtonosti.

Dokument ščiti slovenski nacionalni interes?

Minister Žbogar je ocenil, da predlog sporazuma rešuje več spremenljivk, kar zadeva zaščito slovenskih vitalnih interesov, in vsebuje vse bistvene zahteve, ki izhajajo iz dosedanjih stališč Slovenije: načelo pravičnosti, stanje na dan 25. junija 1991 in reševanje kopenskega in morskega dela meje v celoti ter stik teritorialnih voda z mednarodnimi vodami.

Novinarji oddaje Svet na Kanalu A pa so se dokopali do dokumenta, ki ga javnost še ni videla. Ugotovili so, da Sloveniji ne zagotavlja, da bo rešila mejno vprašanje s Hrvaško do njenega vstopa v Evropsko unijo. Poleg tega ji ne zagotavlja neposrednega stika z odprtim morjem. To pa sta ključna slovenska nacionalna in strateška interesa.

Takoj po koncu konference so se nadaljevala pogajanja o meji, kjer se je Jandrokoviću, Bildtu in Rehnu pridružil tudi vodja slovenske diplomacije Samuel Žbogar.

Zastoj Hrvaške na poti v EU se je začel lani oktobra, ko je Slovenija prvič javno opozorila na problem prejudiciranja vprašanja meje v pogajalskih dokumentih Hrvaške. Kandidatka je sicer do konca leta še napredovala pri peščici poglavij, a od decembra naprej so njena pogajanja popolnoma zastala. Preboj je omogočil dogovor predsednikov vlad Boruta Pahorja in Jadranke Kosor 11. septembra v Ljubljani o nadaljnjih korakih pri reševanju vprašanja meje.

Odprta poglavja

Tokratna pristopna konferenca je bila prva po decembru, čeprav običajno potekata vsaj dve na pol leta. Hrvaška je doslej odprla 28 in začasno zaprla 12 od skupaj 35 pogajalskih poglavij v pristopnih pogajanjih z EU.

Tri poglavja – ribištvo, okolje ter zunanja, varnostna in obrambna politika, ki so sicer pripravljena za odprtje, pa bodo ostala blokirana. Slovenija ima pri teh poglavjih namreč druge "vsebinske zadržke", ki jih doslej javno še ni podrobno pojasnila. Vsaj pri enem poglavju naj bi sicer ti zadržki služili kot varovalo, da bo Hrvaška izpolnila septembrski dogovor na najvišji ravni, ki je omogočil preboj.

11. septembra sta se v Ljubljani srečala premierja Slovenije in Hrvaške, Borut Pahor in Jadranka Kosor, in klobčič se je pričel odvijati.
11. septembra sta se v Ljubljani srečala premierja Slovenije in Hrvaške, Borut Pahor in Jadranka Kosor, in klobčič se je pričel odvijati. FOTO: Reuters

Med poglavji, ki niso odprta, ostaneta še dve, za katera Hrvaška še ni dobila zelene luči od Evropske komisije: konkurenca, kamor sodi pereče vprašanje preoblikovanja hrvaških ladjedelnic, ter pravosodje in temeljne pravice, kamor sodi sodelovanje z Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu, zaradi katerega ima zadržke še več drugih članic unije.

Pred njimi pa je še ena prepreka: Irci danes znova glasujejo o Lizbonski pogodbi. Če se ponovi njihov 'ne', širitev EU odpade. Vendar pa so tokrat nasprotniki pogodbe v manjšini.

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

A.L.O.
02. 10. 2009 22.30
v pol ure so se zmenili kje bo kateri evropski funkcionar dobil vikend na morju,...
maneno48
02. 10. 2009 19.47
HrvashkoMorje - imaš pa tako, nič privlačno ikono !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Buena Vita
02. 10. 2009 19.08
OLUJA VEŠ-ČE HOČEŠ KUPOVATI,MORAŠ IMETI PENEZE-- PRI VAŠIH POKOJNINAH 300 KUN NEMATE NITI ZA LUFT,ŠE TRGOVINE NE MORETE POGLEDAT ZNOTRAJ,Z BREGOV LAHKO SAMO OBČUDUJETE TRGOVANJE
Buena Vita
02. 10. 2009 19.06
HRVAŠKA BLJUZGA KJE IMATE MORJE VSE STE ŽE RAZPRODALI IN PPPPOJEDLI
Buena Vita
02. 10. 2009 19.05
veste hrvatki,KDOR POD DRUGIM LUKNJO KOPA,SAM V NJO PADE--
Buena Vita
02. 10. 2009 19.04
oluja 1995 kr pojdi domov rane lizat
Buena Vita
02. 10. 2009 19.03
tudi glasu islandije je prisluhnila evropa,jiu
Buena Vita
02. 10. 2009 19.01
pol ure v bruslju pa krah in nič novega,hrvati so hoteli za..je..ba..ti slovence,no mali žbogar ni podpisal čaući hrvatići,nič ,nikamor ne greste prej se odvadite lagat
oluja1995
02. 10. 2009 17.50
Praviš Slovenija do dalmacije i srbi su htjeli veliku srbiju do Karlobag-Karlovac-Virovitica pa su polomili zube dobar tek do DALMACIJE
SLOHaider
02. 10. 2009 17.33
Pred njimi pa je še ena prepreka: Irci danes znova glasujejo o Lizbonski pogodbi. Če se ponovi njihov 'ne', širitev EU odpade. Vendar pa so tokrat nasprotniki pogodbe v manjšini. IRELAND VOICE FOR NO
SLOHaider
02. 10. 2009 17.28
Pahor Pahor potrebno je prekleto dobro premislit o tvoji prihodnosti v politiki ,ker si zelo nesposoben in izdajas lastni narod ,se celo si tistih pustil na cedilu ki so volili zate,zato sem za referendum ,PREHITRO TONEMO IN NASO DRZAVO SPRAVLJAS NA SLABO GLAS
HrvashkoMorje
02. 10. 2009 16.32
Povjesna cinjenica - Slovenija do Dubrovnika !!!
oluja1995
02. 10. 2009 16.31
Slovenija ne odloča o vhodu HR v EU ste premajhni da bi vi odločali o tem ,lahko pa upočasni vhod tako kot je do zdaj in tudi sebi dela veliko ekonomsko škodo.Na Hrvaškem nekupujejo več Slovensko.Vprašajte ekonomiste za kolko se je zmanjšal letos izvoz na Hrvaško.Škoda da si nezavedate da je mednarodno sodišče zato da odloča o tem in velike sile vi EU.
HrvashkoMorje
02. 10. 2009 16.27
@grof1 Vidim ljepo smo naucili slovenshcinu zadnjih par mjeseci :-)
HrvashkoMorje
02. 10. 2009 16.24
Predlazem osnivanje gradjanskog pokreta "Slovenija protiv ulaska Hrvashke v EU". Bez obzira na mejna prashanja. Pahor IZDAJALEC!!!
HrvashkoMorje
02. 10. 2009 16.21
Slovenija ne sme dozvolit da Hrvashka udje u EU !!! Bo referendum in bo bo bo !!!
dannajja
02. 10. 2009 15.58
Saj ! Tako si dovolijo delati, ker točno vedo kako smo Slovenci eden proti drugemu in to tako krasno izkoriščajo v svoje dobro, ker jih popolnoma nič ne briga za zanamce. Kaj za njih? Saj jih še za svoje volilce in Slovence ne! Namesto da bi šli na ceste: razlogov je več kot samo ta, NE, mi se kregamo med sabo kdo ima prav, če priporoča referendum kdo ki vam po izgledu, govoru in pripadnosti stranki ni všeč, vas sploh ne zanima samo vprašanje, ali je to dobro za vas ali ne! Ker vam oseba ni všeč ste proti, pa če zaradi tega pljuvate v lastno skledo! Dragi Slovenci, poglejte tudi sebe, mene je sram, pa ne samo zaradi tega kar danes počne naša trenutna vlada, ki nam bo zadrgnila vrv okoli vratu doživljensko, ampak tudi zaradi tega ker MI to dovolimo in smo še vedno lepo doma, sedimo za računalniki in sejezimo na raznih forumih, dajemo komentarje in pustimo da si drugi mažejo kruh s maslom in smetano. Mi pa mirno pobiramo droptinice in ..... spet NIČ Kako dolgo?
federal
02. 10. 2009 15.18
Dajmo enkrat ljudstvu da odloči na referendumu a je predlog dober a ne. Zakaj se Pahor&Co. čuti tako pomembne in tega vprašanja ne pustijo ljudstvu? Sej če ne bo referenduma o tem vprašanju bo najkasnej referendum pr naslednih volitvah.
Buena Vita
02. 10. 2009 15.07
mi gremo na referendum
Buena Vita
02. 10. 2009 15.06
grof1 primi se za rit,in jokaj v igro je stopila Islandija, no,pa bomo videli kdo bo v evropi,