Tujina

'Kolera se je najverjetneje razširila iz baze ZN'

Ljubljana, 08. 12. 2010 08.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Francoski znanstvenik je proučeval izbruh kolere na Haitiju in ugotovil, da se je bolezen najverjetneje razširila iz baze mirovnih sil Združenih narodov. ZN pa vztrajajo, da konkretnega dokaza za take ugotovitve še ni.

Haiti
Haiti FOTO: Reuters

Epidemiologa Renaud Piarroux je na Haiti poslala francoska vlada, da bi tamkajšnjim zdravstvenim uslužbencem pomagal ugotoviti, kje je bil vir izbruha kolere, zaradi katere je umrlo najmanj 2000 ljudi.

V svojem poročilu je zapisal, da je vir kolere najverjetneje pri pritoku reke Artibonite, kjer ima kontingent Združenih narodov bazo. V poročilu Piarroux poziva k nadaljnji preiskavi izbruha, izboljšanju zdravstvenega nadzora in sanitarnih ukrepov za sile ZN ter boljšo podporo haitijskim zdravstvenim uslužbencem.

Poročilo sicer ni javno, ameriška tiskovna agencija AP ga je dobila od neimenovanega uradnika, ki ga je posredoval pod pogojem anonimnosti. Piarroux je potrdil, da je napisal poročilo, a ni želel komentirati svojih ugotovitev. Predstavnik ZN Martin Nesirky je novinarjem dejal le, da še vedno ni nobenega konkretnega dokaza, da je bila prav baza vir izbruha.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TV-MindControl
08. 12. 2010 15.22
absurd, ZN nekaj takega nebi nikoli dovolil ,oni so tam da pomagajo ljudjem!tk nam oni hočejo predstavit organzacijo,delajo pa čist drugo. tam ki je ZN in podobne skupine , je ponavadi VEČJE št.mrtvih. upam da se pride zadevi do konca in da nekdo odgovarja za genocid ali terorizem.
Ramzess
08. 12. 2010 12.16
Se strinjam, m12, naključij ni. Indal, Tesla je s temi poskusi bojda nehal po dogodku v Tunguski, ker se je ustrašil, da ima on oz. njegov poskus kaj pri tem, kar kaže na to da se je še predobro zavedal posledic. Sistem HARRP na Aljaski, pod upravo vojske ZDA, izhaja iz njegovih poskusov. Ni pa ta sistem edini v svetu, še nekaj jih je. In kdo ve kaj so po Teslovih iznajdbah, poskusih, tajno, potem ko so njegovo delo skrili v tajne arhive ZDA in Rusije, le nekaj je ostalo doma, še razvili, in poo drugih njegovoh somišljenikih.
lotion
08. 12. 2010 11.10
Assange ...kje si?
rko
08. 12. 2010 10.53
Vi vsi se pomoje sploh ne zavedate da ljudje tam umirajo ? Bolano
m12
08. 12. 2010 10.39
a ni lani na vlaku prišlo do poškodbe sodov, ki so shranjevali virus "nove gripe" v naključja pač žal več ne verjamem...
Toxiclove
08. 12. 2010 10.20
...in farmacevtska industrija bo spet ogromno zaslužla z prodajo raznih zdravil, to so nadzorovani izbruhi s katerimi se fain zasluži ;)
indal
08. 12. 2010 10.05
Tahiti so Amerikanci sami stresli. Kdor pozna izum NIkola Tesle dobro ve kaj je bil on sposoben. Proti koncu 19. stoletja se je veliko ukvarjal z mehanskimi vibracijami in tako je nekega dne leta 1898 v svoji hotelski sobi preskušal elektromehanski oscilator. Povezal ga je z železnim stebrom pred oknom svoje sobe, ga vklopil, sedel in začel zapisovati, kar je opazil. Medtem ko je Tesla zapisoval svoje opombe, ni vedel, da se vibracije po stebru, vkopanem v peščena tla, širijo v vse smeri po vsem Manhattnu. Ljudje so brezglavo bežali na ulice, ko so se začela tresti okna in majati zgradbe. Depopulacija je zelo popularna med takoimenovano elito ali illuminati. Najprej so stresli Tahiti na to pa njem še zasejali kolero! Vzrok, da so sploh šli sresti tahiti je zelo velik transfer denarja...ampak o tem kdaj drugič, ker spet se bodo oglasili razni pametnjakoviči in solili pamet. Banda pokvarjena!
janez6bbb
08. 12. 2010 09.57
kje je sedaj 900 milijonov glasneži:)?
0Artur0
08. 12. 2010 09.20
Na totalno porušenem in obubožanem Haitiju potem KOLERA izbruhne iz baze ZN? Seveda, ampak le, če je nekdo malce "pomagal" temu izbruhu. Žalostno, v kakšnem svetu živimo.
lalive@email.si
08. 12. 2010 09.17
sama mafija povsod, lahko bi mirno rekli da je bil namerno podtaknjen "izbruh" bolezni...
selector
08. 12. 2010 09.14
Hehe, sej vemo za koga dela ZN :P Že dolg časa ne delajo v korist ljudi- ves ta humanitarni mambo jambo je le lepa oblika kako lahko vodilni v ZN svojim otrokom priskrbijo dobre službe in kanale za krajo humanitarnega denarja (primer je od Anana sin, ki je kradel keš za Afriko)..