Tujina

Kolera postala 'zadeva nacionalne varnosti'

Port-au-Prince, 10. 11. 2010 16.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Potem ko je dosegla prestolnico Port-au-Prince, na Haitiju zaostrujejo boj proti epidemiji kolere, ki grozi, da bo ušla izpod nadzora. "Izredno nalezljiva bolezen ne predstavlja več le navadne nevarnosti," opozarjajo oblasti.

V glavnem mestu Haitija so zaenkrat zabeležili 115 primerov okužbe in eno smrtno žrtev, še dve osebi pa sta umrli zaradi koleri podobnih sindromov, a bolezni pri njiju uradno še niso potrdili.

"Epidemija kolere, izredno nalezljive bolezni, ne predstavlja več le navadne nevarnosti, ampak je to zdaj zadeva nacionalne varnosti," je ob najnovejšem razvoju dogodkov povedal visok predstavnik haitijskega ministrstva za zdravje Gabriel Thimote.

Iz kraja Gonaives na severu Haitija, kjer naj bi v minulih dneh zaradi kolere umrlo okoli 60 ljudi, medtem poročajo o grozljivih prizorih. Med mrtvimi naj bi bilo več vaščanov, ki niso mogli priti do oddaljenih bolnišnic, ker jih taksisti niso hoteli peljati.

Skupno število smrtnih žrtev epidemije je doslej naraslo na skoraj 600.
Skupno število smrtnih žrtev epidemije je doslej naraslo na skoraj 600. FOTO: Reuters

Skupno število smrtnih žrtev epidemije, ki je izbruhnila 21. oktobra, je doslej naraslo na 643, kakih 10.000 ljudi je trenutno v bolnišnicah. Haitijske oblasti svarijo, da najhujše šele prihaja, če se bo kolera razširila po prenatrpanih revnih naseljih prestolnice, kjer sta oskrba z vodo in sanitarna ureditev izredno slabi.

Še posebej kritične so razmere po januarskem uničujočem potresu na Haitiju, ko se je v že tako prenapolnjeno prestolnico zateklo še približno 1,3 milijona ljudi, ki so izgubili svoje domove.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prerok Sem
13. 11. 2010 17.24
bravo yokereye
Simon Pikato
10. 11. 2010 22.26
Folk zavedajte se tega nezmotljivega dejstva da je človeštvo najprej blo črne polti. In še to znanstveniki lahko pojasnijo s trdnimi dokazi da je homo-sapienz(torej mi) začel nastal v Afriki potem se je začel selit.In ljudje ki so nestrpni si bojo nestrpnost priklicali sam lahko bi malo pomislili kaj je bolj pomembno tvoj ego ali par sitih otrok v afriki.cica_draza upam te Bog blagoslovi da boš v naslednjem življenju temne polti. NAJLAŽJE JE SOVRAŽITI IN LINČATI, KOT PA SPREJETI IN SPOŠTOVATI
Prerok Sem
10. 11. 2010 21.59
saj nima veze kdo so pa kaj so so ljudje hallo tudi nam bo enkrat slabse pa bom potem vprasal kako bo ko bomo videli svoje umirat bog ne daj ampak kam vse skupaj vodi ni več daleč oki lp prerok
Osvald
10. 11. 2010 21.07
Zakaj jim je treba vedno pomagat ne glede kje živijo v ameriki ,afriki ,rajskih otokih povsod je ista slika .Čas bi bil da začnejo sami delat in ustvarjati. Poglej kaj so naredili iz cvetoče Rodesije (zimbabwe),liberije, južno afriška republika je na isti poti in na koncu se vedno izgovarjajo na barvo kože.
HLAPCI.HLAPCI
10. 11. 2010 19.45
cica_draza10.11.2010, 17:23 Taki kot si ti so problem na tem planetu. Ni prostora za rasiste.
vsesmozagonili
10. 11. 2010 17.39
amerika trenira strogoču!
cica_draza
10. 11. 2010 17.23
kokr js slike vidm ni nit enga belca tam, tok da nobene škode....