Tujina

Kolera na Haitiju se bo še širila

Ženeva, 26. 10. 2010 17.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

WHO napoveduje, da se bo kolera na Haitiju še naprej širila, vseeno pa menijo, da zapiranje meja ni potrebno. So pa sosednje države že opozorili, naj bodo pripravljene, če bo bolezen prestopila meje.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes napovedala, da bodo na Haitiju odkrili še več primerov kolere, kljub temu pa ocenjuje, da ni potrebe po omejitvi potovanj. "Predvidevamo, da bo odkritih še več primerov. Najpomembnejša je preventiva," je dejala predstavnica WHO v Ženevi Fadela Chaib. Predstavnik WHO za področje katastrof Paul Garwood je poudaril, da je kolera bolezen, ki se jo da zdraviti.

Kolera na Haitiju
Kolera na Haitiju FOTO: Reuters

Urad ZN za koordinacijo humanitarnih zadev (Ocha) je sporočil, da je sosednja Dominikanska republika uvedla preventivne ukrepe za mejno območje med državama, med drugim je za potnike brez potnih listov zaprla štiri mejne prehode. Chaibova je dejala, da zapiranje meja ni potrebno, poudarila pa je pomen pripravljenosti sosednjih držav, če bi kolera prestopila meje.

Zdravstvene oblasti za zdaj niso prepričane glede izvora izbruha bolezni. Predvidevajo, da je vir epidemije reka Artibonite, ki teče po haitijskem podeželju. Največ okuženih je namreč med ljudmi s podeželja, ki so delali na riževih poljih, kjer teče reka Artibonite, je povedala predstavnica Oche Elisabeth Byrs.

Kolera na Haitiju
Kolera na Haitiju FOTO: Reuters

Haitijske oblasti so sicer sprejele številne ukrepe in opozarjajo na pomen higiene. Državljane k preventivi pozivajo preko lokalnih radijskih postaj, različne organizacije za pomoč pa državljanom pošiljajo tudi kratka mobilna sporočila. Zaradi kolere je na Haitiju v zadnjem tednu umrlo 259 ljudi, haitijsko zdravstveno ministrstvo pa je doslej potrdilo 3342 primerov okužb.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janez6bbb
27. 10. 2010 09.09
Tisti denar oz bolj malo ga je že videlo Haiti, vprašanje če ga bo kdaj.
skydrol7
26. 10. 2010 23.12
le kam je izginil denar in tehnika ki ga je svet tam poslal takoj po potresu ??? ubogi narod.....
dostmamsranja
26. 10. 2010 21.24
le kako (s cim) naj prekuhavajo vodo, ce nimajo ne elektrike, ne plina, ne oglja in ne drv? Ste kdaj leteli cez mejo z Dominikansko Republiko? Tocno se vidi meja tam, kjer se nehajo drevesa. (ker so jih posekali ze pred davnim)
kuzlabreja
26. 10. 2010 18.35
ameriški eksperiment s kolero!