Tujina

Kolera dosegla kubansko prestolnico

Havana, 08. 07. 2012 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kubanske oblasti zatrjujejo, da imajo razmere pod nadzorom, vprašanje pa je, ali je izbruh kolere v državi povezan z dejstvom, da številni kubanski zdravstveni delavci pomagajo bolnim na Haitiju, kjer so izbruhi kolere že običajni.

Oblasti zatrjujejo, da je izbruh bolezni pod nadzorom, novinarji britanske televizijske hiše BBC pa poročajo, da so prvi primer kolere zabeležili tudi v Havani. Sicer so pred dnevi zaradi bolezni na jugu države umrli trije ljudje. V mestu Manzanillo je okuženih več kot 50 ljudi, okoli 1000 pa je poiskalo zdravniško pomoč.

Tako prebivalci Haitija čakajo na preiskave v bolnišnici, kjer dela kubansko zdravstveno osebje. Bolnišnica je specializirana za zdravljenje kolere.
Tako prebivalci Haitija čakajo na preiskave v bolnišnici, kjer dela kubansko zdravstveno osebje. Bolnišnica je specializirana za zdravljenje kolere. FOTO: Reuters

V kubanski prestolnici so v štirih bolnišnicah pripravili oddelke, kjer bodo lahko izolirali okužene bolnike. Oblasti pravijo, da so se ljudje okužili z vodo, ki so jo pili iz vodnjakov. BBC sicer poroča, da ta trditev še vedno ni uradno potrjena. Zanimivo pa je, da je največ primerov okužb na območju province Granma, ki leži več kot 750 kilometrov od Havane. Zdravniško osebje iz omenjene regije vse od leta 2010, ko je Haiti prizadel uničujoči potres, odhaja v to državo in nudi pomoč v bolnišnicah. Znano je, da se je tudi Haiti boril in se še vedno bori z izbruhi kolere.

Dopisnica BBC iz Havane poroča, da že dober teden zdravniki obiskujejo svoje paciente in iščejo morebitne simptome bolezni. Prednost dajejo slabotnim, starejšim in nosečnicam. Tako so tudi odkrili prvi primer kolere v Havani. Gre za 60-letno žensko, ki so jo v bolnišnico sprejeli že v sredo. Ženska je stabilna, saj so zdravniki bolezen odkrili pravočasno.

Zdravstvene oblasti pravijo, da imajo vsa potrebna sredstva, s katerimi bi nudili morebitno pomoč ljudem. Prav tako pa njihovi zaposleni na terenu jemljejo vzorce pitne vode, dodajajo pa tudi sredstva, s katerimi čistijo vodo. Na kubanskem ministrsvu za zdravje so dejali, da je bil v državi zadnji izbruh kolere takoj po koncu revolucije leta 1959.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
09. 07. 2012 06.12
Dohtarji so v redu, kje pa je ostalo?
Faust
08. 07. 2012 10.05
+3
Bojo že zrihtal, sej majo najboljše dohtorje