Tujina

Koga so Američani postavili na čelo Agencije za zaščito okolja? Človeka, ki se je strinjal, da je segrevanje ozračja laž

Washington, 18. 02. 2017 08.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kljub nasprotovanju okoljevarstvenikov in demokratov je Ameriški senat v petek z 52 glasovi za in 46 proti potrdil nekdanjega pravosodnega ministra Oklahome Scotta Pruitta na položaj vodje Agencije za zaščito okolja (EPA). Do nedavnega se je ta strinjal s Trumpom, da so trditve o segrevanju ozračja potegavščina Kitajske.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Kakšen je učinek Donalda Trumpa na mednarodno skupnost?
    09:53
    Iz 24UR ZVEČER: Kakšen je učinek Donalda Trumpa na mednarodno skupnost?
  • Iz 24UR ZVEČER: Diskreditacija medijev
    02:48
    Iz 24UR ZVEČER: Diskreditacija medijev
Scott Pruitt je postal vodja Agencije za zaščito okolja.
Scott Pruitt je postal vodja Agencije za zaščito okolja. FOTO: AP

Ameriški senat je v petek z 52 glasovi proti 46 kljub dramatičnim svarilom okoljevarstvenih organizacij in demokratov potrdil nekdanjega pravosodnega ministra Oklahome Scotta Pruitta na položaj vodje Agencije za zaščito okolja (EPA). Senat je doslej tako potrdil 14 od 22 kandidatov za visoke položaje v novi vladi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na zaslišanjih zatrjeval, da se ne strinja več s Trumpom

Pruitt je tesno povezan z naftno in plinsko industrijo. Do nedavnega se je strinjal s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom, ki je ocenil, da so trditve o segrevanju ozračja potegavščina Kitajske, ki želi s tem uničiti ameriško gospodarstvo in delovna mesta. Na senatnih zaslišanjih je Pruitt zatrjeval, da se s tem več ne strinja, vendar pa nasprotnikov ni prepričal.

Kot pravosodni minister je vložil najmanj 14 tožb v korist naftne industrije in ostalih onesnaževalcev

Na položaju pravosodnega ministra Oklahome je vložil najmanj 14 tožb proti EPA v korist naftne industrije in v korist podjetij, ki onesnažujejo okolje. Pruitt skupaj z večino republikancev meni, da okoljske regulacije zavirajo gospodarsko rast in niso potrebne. Zato so mu nasprotovali praktično vsi zaposleni v EPA.

Tudi republikanci glasovali proti Pruittu, na drugi strani pa sta zanj glasovala dva demokrata

Proti Pruittu je glasovala tudi republikanska senatorka Susan Collins iz Maina, John McCain pa je trenutno v Evropo. Vendar pa so republikanci na svojo stran pridobili dva demokrata - Heidi Heitkamp iz Severne Dakote in Joeja Manchina iz Zahodne Virginije, ki je Trumpa s prisotnostjo podprl tudi med podpisom zakona, ki omogoča ponovno odmetavanje rudniških odpadkov v reke in potoke.

Demokrati so bojkotirali glasovanje o njegovi potrditvi v pristojnem senatnem odboru, ker so zahtevali objavo elektronske pošte med njim in naftnimi podjetji. Na sodišču v Oklahomi so zmagali, vendar pa je sodnica ukazala, da ima Pruitt deset dni časa za predajo pošte. Z opozarjanjem na republikansko obsedenost z elektronsko pošto Hillary Clinton so zahtevali odlog glasovanja, vendar pa jih je vodja večine Mitch McConnell gladko zavrnil.

Medije označil za sovražnike ljudstva

Ameriški predsednik sicer tudi po prisegi 20. januarja nadaljuje z nekaterimi dejavnostmi, ki so podobne tistim med kampanjo. V Melbournu na Floridi bo imel danes veliko zborovanje podpornikov, v petek je obiskal tovarno letal Boeing v Južni Karolini, medije pa je označil za sovražnike ameriškega ljudstva.

Trump je v ponedeljek odpustil svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna, ker je ta podpredsedniku ZDA Miku Pencu lagal o svojih stikih z ruskim veleposlanikom. Predsednik je za izgubo svetovalca na četrtkovi novinarski konferenci okrivil medije in tiste, ki jim dajejo informacije, ter obljubil, da bo odslej svoja sporočila prenašal neposredno.

Na novinarski konferenci v četrtek je tudi izrazil začudenje, da novinarji poročajo o zaupnih zadevah na podlagi informacij, ki jih dobijo iz zaupnih virov, in napovedal lov na izdajalce.

Na medije se je nato spravil na Twitterju. Kot je sporočil s tvitom, so mediji sovražniki ameriškega ljudstva. "Mediji z lažnimi novicami niso moj sovražnik, so sovražnik Američanov," je zapisal, med medije, ki jih je imel v mislih, pa uvrstil New York Times, NBCNews, ABC, CBS in CNN.

V petek si je tudi ogledal proizvodnjo boeingovih letal 787 dreamliner in dejal, da ima rad ameriškega delavca in ga bo tudi zaščitil. Delavci v tovarni so mu navdušeno ploskali, ko je zahteval kupovanje ameriškega in zaposlovanje v Ameriki. Danes bo nagovoril množico privržencev v Melbournu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (147)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Annunakii
19. 02. 2017 10.35
+1
Kaj je globalno segrevanje ? če še niste opazli z tem zelo zelo pritiskajo na sovražne države...ko so lani ali pred lani bli v parizu na tisti konferenci je isti trenutek samo v franciji delovalo 36 nukearnih elektrarn...ampak seveda...če nemoreš z politiko nadzorovat gospodartsva boš pa gnjavil za globalno segrevanje da bi probal omejit gospodarsko rast določenih držav in to je to...samo poskus zajezitve gospodarstva isto kot sankcije...glavno pobudnik sankcijh jih nikdar ne občuti,ostali svet jih ( eu-rusija ) sankcije pa dajo američani...vidite vzorec ?
hle
18. 02. 2017 16.51
+0
Ali je globalno segrevanje laž ali ne bi težko sodil vsekakor pa je postalo dogma nekaj v kar je prepovedano dvomiti in vsakomur ki mu je pomembna resnica bi tukaj morala zasvetit rumena če že ne rdeča luč
M_teorija
18. 02. 2017 16.26
+1
Pa kaj če izsekajo brazilske pragozdove. Po Trumpu bi blo zato več Las Vegasov, več Trumpovih igralnic!?
ToJeToZaZdaj
18. 02. 2017 16.08
+0
Kolk je tip smesen..:) Pravi cirkusant. Prva opica med opicami...:) Ti je car..:)
trumpet2018
18. 02. 2017 15.52
-2
zmešane levake zdrma vsaka malenkost :) , Ivanka je namreć objavila fotografijo, na kateri sedi na Trumpovem predsedniškem stolu. še bolj norijo na CNN-u, ko je Trump včeraj objavil na twiterju, da so fake news CNN,ABC,NBC sovražniki ameriškega naroda, hahahaha, bravo Trump, na tiskovki jih je pa discipliniral kot majne otroke ( dobili so nekaj vzgojnih v slogu - sit down!, quiet! ).povsem pravilno, zakaj se sploh novinar vstane, če še ni prišel na vrsto,pa tisti bedak J. Acosta prekinja predsednika med govorjenjem, hahaha, najboljša tiskovka doslej, tako se še nisem nasmejal
frako
18. 02. 2017 16.07
+0
Jst se vsakič najbl nasmejem k tramp pravi bigly ki sicer ni beseda, kt da bi reku večkejši. (admin glede na to da bigly ni beseda ne brisat), pa tm sm crkavou od smeha k je tramp reku uran to je slabo, s nijm se delajo slabe zadeve nuki in neke dobre zadeve. besedni zaklad prvošolca.
frako
18. 02. 2017 20.27
-1
K uživa v tem da folk nat... am jim laže, med tem k sm jst pošten.
paracelsiuss
18. 02. 2017 14.39
+2
OEANI, KATERIH JE 70% NA PLANETU, POD VPLIVOM SONČEVE AKTIVNOSTI, DNEVNO IZPUSTIJO TOLIKO CO2, KOT VSI ČLOVEŠKI IZPUSTI V POL LETA!...................
frako
18. 02. 2017 15.40
+3
Pa pinki gravitacijkse vile nas držijo na zemlji. Oceani srkajo co2 ne izpuščajo. Pa zdavnaj smo presegl kapaciteto kolk lohka posrkajo.
frako
18. 02. 2017 15.45
+2
Zihr ne veš tega ga je zemlja najbližje soncu januarja pa najdle julija. razlika med razdaljama je 3,3 %
paracelsiuss
18. 02. 2017 14.30
-5
Segrevanje ozračja NI laž, JE pa laž, da so vzrok izpusti co2, vzrok JE izključno v aktivnosti sonca. Neomajni dokazi: historična paleontološka analiza.....
frako
18. 02. 2017 15.42
+4
To veš da sončna aktivnost v povprečju pada od 80'tih dalje, pa da ma cikl maximumou in minimumou aktivnosti na 11 let. Pa ni vidnih efektov na 11 let.
Netajkun
18. 02. 2017 13.58
+1
Tudi v Sloveniji so politični izgubili kompas . . največji zagovorniki EU in prostorgovinskih sporazumov ter NATA . . . podpirajo tudi Trumpa . Seveda je tudi obratno . . . EU skeptiki , protiNATOvsko usmerjeni , nasprotniki sporazumov in zagovorniki večje avtonomnosti Slovenije . . so hkrati tudi zagovorniki migracij in prostih ( tudi ilegalnih ) prehodov meja . . . hkrati pa pljuvajo po Trumpu . Narobe svet .
Fifi 24
18. 02. 2017 13.57
+0
In?? Če je obama postavil za šefa ofdelks un za človekove pravice saudijce lahko tudi ta poveljuje
ToJeToZaZdaj
18. 02. 2017 13.49
+2
Kolk me ta Trump nasmeji me niti profesionalni klovn ne. Hvala Donald za tole burlesko. Tip je car, sam se rdeci nosek mu manjka. No je vsaj kravata...:)
frako
18. 02. 2017 13.59
-1
Jah sej veš predsednik zda ponavad diktera moško modo, tko da po novm mormo vsi met predolge kravate.
nikhrast
18. 02. 2017 15.03
-1
Trapist
18. 02. 2017 13.46
+0
To je tako, kot če bi postavili dilerja na čelo DEA.
frako
18. 02. 2017 13.57
Boljša primerjava bi bla če bi el chapota dau na čelo DEA
frako
18. 02. 2017 13.46
+1
Walter Forsyth v marelagu je meu hudo perspektivo na dogajanje tam ko je tramp slišal kaj dela severna koreja. In citiram sicer prevedeno: "jaz sem hotel samo lepo, mirno večerjo pa so pri sosednji mizi neotesani visoki državni uradniki kar naprej drli o TAJNIH političnih pobudah. " Ampak klintonovo je treba zapret k je tajne dokumente pošilala prek svojega serverja. Med tem k so trampu kelnarji s svojimi mobiteli svetil da je lohka tajne dokumente bral še dobr da telefoni nimajo kamer.:D
Netajkun
18. 02. 2017 13.44
+3
Pred 1 letom si niti v najtemnejših in morečih sanjah niso mislili . . . da se jim bo zgodil Brexit . . in nato še Trump . Če so ustoličili Bushe , Clintone , Blaire , EU vodstvo , Obamo . . . če so odlično delovali vojaški posegi v svetu ( v dobro njihovih orožarjev ) če se je podpisovalo trgovinske sporazume ( v korist njihovih multinacionak ) , na polno globaliziralo ( v izogib plačevanja davkov ) , če so preko finančnih instrumentov nadzorovali in disciplinirali narod ( tudi nas ) , če so preko medijev , znanosti in tehnologije , kemije in farmacije . . uspešno manipulirali z ljudmi ( in mastno služili ) . . . . . se jim je zgodil Brexit in Trump . Vidim pa , da je kar nekaj komentatorjev izgubilo kompas . . verjetno iz nevednosti " navijajo " za svoje sovražnike . . in pljuvajo po napačni osebi . Motiti se . . je človeško ( samo da preveč ne stane )
M_teorija
18. 02. 2017 12.15
-3
Blair pravi, da državljani VB v primeru brexsita niso imeli pojma in da morajo imeti popravca. A bodo imel v Ameriki tud popravca!?
trumpet2018
18. 02. 2017 13.14
+4
levaki spet jokajo za Killary, popravec bo samo v vaši bolani domišljiji. kaj sploh omenjaš blaira, izgleda kot globalistični zombi, sorošev hlapec
Ka pa mislis
18. 02. 2017 13.29
+0
Za svet je bols trump. Glupi ljudje rabijo glupega vodjo. Kilari pa tud ni dalec od tega...ze to da hranis isis pove veliko o njej.
Netajkun
18. 02. 2017 13.51
+1
Če je Blair ( kot član Bilderbergov ) za " popravni izpit " v Združenem kraljestvu . . je vsekakor tudi za popravni izpit v ZDA , to ti je ista linija
M_teorija
18. 02. 2017 12.07
+3
Po novem so kozli najbrž nabolj ogrožena vrsta k jih je Donald že tolk ustrelu!?
puspan
18. 02. 2017 12.39
+2
CNN, odstrupljanje tvojih misli bo zelo težavno, bo treba najmanj trikrat ponoviti.
M_teorija
18. 02. 2017 12.06
+2
Dokler je bil nepremičninar in gradil stolpnice ni nihče vedel kako sposoben in pameten je. Šele zdaj je prišel do izraza cel njegov arsenal sposobnosti!?
nikhrast
18. 02. 2017 15.06
+0
M_teorija
18. 02. 2017 11.47
+2
Škoda za Donalda, da ne obstaja Nobelova za neumnosti. No še sreča, da obstaja Ginesova knjiga rekordov!?
M_teorija
18. 02. 2017 12.02
+1
AlternativeFacts
18. 02. 2017 11.46
+2
George mlajši jih je pokal kot po tekočem traku, ampak Donald je pa izvenserijski....Človek se malo da ne na pamett uči dnevno vsebino Fox tvja,.... :))
M_teorija
18. 02. 2017 11.43
+4
Ampak res, zakaj mediji pišejo, da Donald laže. Donald ne laže, on je laž!?
puspan
18. 02. 2017 11.50
+2
Pa ne samo to. Sedaj se že vsepovsod, tudi v Ameriki že javno omenja, da ekscentrični in iz dneva v dan bolj neumen novi ameriški predsednik ne bo imel dolgega mandata v Beli hiši. Amerika v kratkem času njegovega mandata razpada hitreje, kot bi si lahko največji skeptik sploh predstavljal. Če bo s tem nadaljeval, ga lahko že v letu 2018 najdemo v ropotarnici zgodovine, se pa bo zagotovo kmalu znašel v muzeju voščenih lutk, saj tam vsaj nobene škode ne bo mogel več delati.
I G N O R A N T
18. 02. 2017 11.59
+2
Zato ker je vse skupaj ena manipulativna laž.No jaz osebno ne verjamem in ne zaupam absolutno nikomur.Zivljenske izkušnje pač.
puspan
18. 02. 2017 12.41
+1
pizzamargerita
18. 02. 2017 11.40
+3