Tujina

Aretiran vodja Gadafijeve obveščevalne službe

Tripoli, 20. 11. 2011 09.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
16

V Libiji so aretirali enega od visokih predstavnikov Gadafijevega režima Abdulaha al Senusija, za katerimi je Mednarodno kazensko sodišče izdalo tiralico. Načrtovano oblikovanje nove libijske vlade pa so prestavili za 48 ur.

Množica ljudi, ki je ob pristanku letala s Saifom na krovu v Zintanu želela videti sina nekdanjega libijskega voditelja.
Množica ljudi, ki je ob pristanku letala s Saifom na krovu v Zintanu želela videti sina nekdanjega libijskega voditelja. FOTO: Reuters

Le dan potem ko so aretirali sina Moamerja Gadafija Saifa al Islama, so libijske nove oblasti danes prijele tudi vodjo Gadafijeve obveščevalne službe Abdulaha al Senusija, je sporočil predstavnik libijskega nacionalnega prehodnega sveta. Za al Senusija je mednarodno kazensko sodišče (ICC) konec junija sicer izdalo zaporni nalog.

Al Senusija naj bi aretirali v regiji Al Guira na jugu države, je razkril predstavnik libijskih prehodnih oblasti, ki pa ni želel navesti, kdaj se je aretacija zgodila.

Podpredsednik prehodnega sveta Abdelhafid Goga je pozneje na novinarski konferenci povedal, da so al Senusija danes aretirale enote nekdanjih upornikov v hiši njegove sestre, pri aretaciji pa se ni upiral. Goga je še povedal, da je imel al Senusi pri sebi nekaj kosov osebnega orožja.

62-letni al Senusi je veljal za Gadafijevo desno roko, bil pa je tudi njegov svak. Pristojen je bil za varnost v Libiji in je bil eden vodilnih pri zatiranju upornikov, ki so od začetka leta zahtevali padec režima. Odgovoren pa naj bi bil tudi za pokol kakih tisoč ljudi v zaporu Abu Salim v Tripoliju leta 1996.

'Bil je prestrašen, bal se je, da ga bomo ubili'

Saifa al Islama, ki je javno obljubljal, da se bo boril do konca, so borci iz Zintana na podlagi namiga anonimnega informatorja ujeli v noči s sobote na nedeljo, ko je v spremstvu treh telesnih stražarjev v vozilu bežal proti Nigru. Predal se je brez boja.

Enota je vozilo ustavila s streljanjem v zrak in pred vozilo. Ko je poveljnik enote moža, za katerega je mislil, da je najpomembnejša oseba v vozilu, vprašal, kdo je, je dobil odgovor ''Abdelsalam''. Ime v arabščini pomeni glasnik miru. Kjub temu so ga borci prepoznali kot Saifa.

''Na začetku je bil močno prestrašen. Bal se je, da ga bomo ubili,'' je dejal Ahmed Amar, eden od 15 borcev, ki so sodelovali pri prijetju Saifa al Islama. ''A smo ga prijazno nagovorili in ga uspeli sprostiti, potem ko smo mu zagotovili, da ga ne bomo poškodovali.''

Na letalu se je Saif pogovarjal z borci, ki so ga ujeli.
Na letalu se je Saif pogovarjal z borci, ki so ga ujeli. FOTO: Reuters

Borci iz Zintana bi lahko Saifa al Islama uporabili kot močan pogajalski adut pri merjenju moči med različnimi skupinami, ki si prizadevajo za svoj delež moči v novi Libiji. Prav oni so tudi bili tisti, ki so opravili odločilno delo pri prodoru, napadu in osvojitvi prestolnice, zaradi česar želijo, da jim nova oblast prizna njihove zasluge.

Libijci verjamejo, da Saif al Islam ve, kje so skrite milijarde libijskega denarja, ki ga je nakopičila Gadafijeva družina. Ko je bil prijet, so pri njem našli okoli 4000 dolarjev.

"Ljudstvo hoče, da mu sodijo doma"

Libijski nacionalni prehodni svet je sicer danes sporočil, da al Islama ne bodo izročili Mednarodnemu kazenskemu sodišču (ICC) v Haagu, temveč mu bodo sodili doma. Kot so poudarili v prehodnem svetu, je to zahteva libijskega ljudstva. "ICC je zgolj sekundarno sodišče in narod ne bo dopustil, da bi Saifu al Islamu sodili v tujini," je dejal libijski minister za informiranje Mahmud Šamam. Dodal je, da bo do začetka sojenja preteklo nekaj časa, kar pa je normalno.

Sodišče v Haagu je konec junija izdalo mednarodni zaporni nalog za Gadafijevega sina zaradi zločinov proti človečnosti med nasilnim zatrtjem protivladnih protestov v Libiji oziroma za "obsežne in sistematične napade" na libijske civiliste. Če bi ga sodišče spoznalo za krivega, bi mu grozila dosmrtna ječa, medtem ko mu na sojenju v Libiji grozi smrtna kazen.

Zaradi aretacije prestavili oblikovanje vlade

Podpredsednik libijskega Nacionalnega prehodnega sveta Abdelhafid Goga je zvečer sporočil, da so za danes načrtovano oblikovanje nove libijske vlade preložili za največ 48 ur. Vzrok za preložitev naj bi bila sobotna aretacija Saifa al Islama.

"Predvideno je bilo, da bo začasni premier Abdel Rahim al Kib danes predstavil vlado. Vendar pa je od prehodnega sveta zahteval največ 48-urni odlog," je dejal Goga.

Zagotovil pa je, da bo vlada oblikovana v okviru rokov, to je najkasneje mesec dni po razglasitvi osvoboditve države, ki je bila 23. oktobra.

Težka naloga za novega mandatarja

Javnosti malo znan elektroinženir in profesor Abdel Rahim al Kib, ki je po smrti Gadafija postal začasni premier nove vlade, je napovedal, da bodo vlado sestavljali tehnokrati, vendar bo spričo pritiskov različnih libijskih plemen in oboroženih skupin težko držal svojo obljubo.

Začasni libijski premier Abdel Rahim al Kib
Začasni libijski premier Abdel Rahim al Kib FOTO: Reuters

Svoje mesto v začasni vladi so zahtevali tudi nekdanji uporniški borci. Nekdanji džihadist Abdelhaim Belhadž, ki vodi vojaški svet v Tripoliju, je tako pred dnevi sporočil, da je bil dosežen dogovor z nacionalnim prehodnim svetom o položajih za predstavnike upornikov v začasni vladi. Belhadž sicer velja za glavnega kandidata za položaj obrambnega ministra.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vzhod
21. 11. 2011 02.07
in kje ao tiati kupi zlata o katerih lazejo americani in EU ? lagali so da se gadafi skriva v meki vili in od dalec opazuje vojno...padel je na prvi liniji fronta in ustvaril miit ! saif je dalje codil bitko po s,ri svojega oceta...tega nam mediji niso kazali.bitka se vedno traje!
vzhod
21. 11. 2011 01.27
sodili mu bodo zaradi zlocinov na zacetku protestov.ljudjeee! ze zdavnaj je dokazano da je vse zrezirano! tisto niso bili protestniki ampak obrozeni ljudje ki so napadali ubijali,klali! ojska je morala posredovati!ce bodo kdaj pri nas taksni neredi upam da bo vojska takoj posredovala in ustavila nasilje!
regiusx2
20. 11. 2011 21.23
Lahko bi napisali 2x 24ur, da si naredite malce reklame..:D
tinetone
20. 11. 2011 20.55
"...ačrtovano oblikovanje nove libijske vlade pa so prestavili za 48 ur..." neskončno prestavljanje se je začelo...
kalif001
20. 11. 2011 20.42
bogi, pa samo dobr je hotel...
katejazvem
20. 11. 2011 18.21
senusi bo dobil smrtno kazen, saif pa večdesetletno
Kunar
20. 11. 2011 16.52
BogatunLOL 20.11.2011, 11:05...Ti bom jaz povedal da z podprtjem zakona o medijih neboš naredil ničesar, sam sem študent medijskih komunikacij in sem sam imel seminarsko o medijskem lastništvu v Sloveniji in svetu. Kljub temu da je medij privatiziran ali državni(javni), bo vsebine določal njegov direktor oz. lastnik, ki pa je lahko politik ali pa ekonomist in oba bota medij izkoriščala v svoj prid. Tak da tukaj ni rešitve žal. To je offtopic, sedaj pa glede same novice...Prehodni svet je že zatajil Evropo in Nato, kjub temu da so jim pomagali v vojni jim sedaj nočejo izročit gadafijevega sina.
Dr Kova?i?
20. 11. 2011 14.29
+1
on ni nič kriv..pač živel je kot mu je bilo dano...eni bi mu pa kr nohte pulili...
vzhod
20. 11. 2011 14.09
sojenje nebo pravicno in ne more biti pravicno.isto kot za seselja v hagu kjer je larla del ponte sama rekla: mediji so med cojno toliko lagali da srbe moramo obsojati.
janez.jalen10
20. 11. 2011 14.07
najprej so s puljenjem nohtov in ščipanjem in rezanjem prstov iz njega zvlekli gesla računov v tujini. enega so mu pustili v zameno, da ne izda, da so pobrali desetine libijskih milijard.
malipandit@email.si
20. 11. 2011 13.33
Kako naj porocajo objektivno ce je njihov lastnik predsednik svetovnega jzidovskega kongresa, ameriski milijarder in zid Ronald Lauder.
BogatunLOL
20. 11. 2011 11.05
Morda 24 UR sodeluje v tako imenovani specialni vojni... Demokratični mediji naj bi bili neodvisni..... Naj bi bile nivice resnične, ne pa da cel0o sami namensko sodelujejo v dezinformacijah. Vsekakor bom podprl naovi zakon o medijih, ki vam bo spodrezal krila!!!! Pa brez jokanja, da ni demokratičen, saj že sedaj niste!
tekavcminka56
20. 11. 2011 10.50
24ur oz pop tv, kot vidite je stanje čez lužo čedalje slabše, mislim da bi bil čas, da se uprete ameriškemu vplivu poročanja in zavajanja ljudstva....mislim da vam bo v nasprotnem primeru čez leto ali 2 močno žal, ni še prepozno. Lp
malipandit@email.si
20. 11. 2011 10.09
zanimivo da so sliko saifa, kjer sedi v letalu na naslovnici 24ur.com, preden kliknete da bi prebrali clanek. orbnili na drugo stran, tako da izgleda da ima na desni roke prste leva pa je prekrita z obleko. Na vcerajsnji slikah pa je bilo obratno. Obstajajo pa tudi slike na katerih se vidi da so mu uporniki odrezali vse prste na rokah. So mar mediji dobili ukaz da nas zdaj preslepijo da to pozabimo?
MOSSAD003
20. 11. 2011 09.34
K bojo Jureta Jankovića tkola lajhal,bo imel pri sebi vsaj 50.000 €...ejga Nek se vidi razkoš...pa to
audirs4900
20. 11. 2011 09.34
Pa kaj se spravljajo na reveza saj ni on nic kriv pa se brez denarja je.Hehe