Tujina

Ko ne protestirajo proti vladi, ampak da bi jo dobili

Bruselj, 17. 02. 2011 16.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Če ste menili, da je brezvladje mogoče le v državah, ki nimajo razvite demokracije oziroma političnih standardov, ste se motili. Svetovni rekord je namreč v rokah ene izmed članic EU.

V Gentu so protestirali na svojevrsten način, z množičnim striptizom.
V Gentu so protestirali na svojevrsten način, z množičnim striptizom. FOTO: Reuters

Belgija je danes Iraku iz rok vzela neslaven rekord delovanja države brez polnopravne vlade. Brez prave vlade je že 249. dan, ob tej priložnosti pa so študentje po državi pripravili proteste proti maratonski politični krizi, ki so jih poimenovali "revolucija ocvrtega krompirčka". Približno 30 študentskih združenj je pripravilo proteste v vseh večjih univerzitetnih mestih: Bruslju, Anversu, Gentu, Louvainu, Louvain-la-Neuve in Liegeu. Na njih med drugim obljubljajo tudi striptizete in brezplačen ocvrt krompirček, ki je sicer eden od simbolov Belgije.

Protestnika sta se našemila v petelina in leva. Prvi je simbol francosko govoreče Valonije, drugi pa nizozemsko govoreče Flandrije.
Protestnika sta se našemila v petelina in leva. Prvi je simbol francosko govoreče Valonije, drugi pa nizozemsko govoreče Flandrije. FOTO: Reuters

Po vzoru jasminove revolucije v Tuniziji želijo belgijski študentje z "revolucijo ocvrtega krompirčka" izraziti svoje nezadovoljstvo s politično krizo, ki ji ni videti konca, ter posredovati jasno sporočilo proti delitvi države in nacionalizmu. V nasprotju s protesti 21. januarja pod geslom Sramota, ki jih je pripravila peščica študentov in so bili deležni kritik, da niso imeli prave sporočilnosti, naj bi bili tokratni protesti po poročanju belgijskih medijev bolj usmerjeni.

Vzrok za frustracijo so nešteti brezplodni poskusi belgijskih politikov za oblikovanje nove vlade. Devet mesecev po volitvah 13. junija lani se zdi, da ni izhoda iz slepe ulice. Kralj Albert II. je v sredo podaljšal še enega od poskusov posredovanja, ki jih nihče več ne šteje.

Študentje s transparenti zahtevajo končanje politične krize.
Študentje s transparenti zahtevajo končanje politične krize. FOTO: Reuters

Kriza je dosegla takšne razsežnosti, da je profesor prava s Harvarda Robert Mnookin po pisanju časnika Echo predlagal, naj pomaga Nobelovec za mir Martti Ahtisaari, ki je med drugim posredoval pri iskanju rešitve za status Kosova.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prihaja
17. 02. 2011 22.18
teh par ekshibicionistov je pač moralo najti nek razlog da se na ulici slečejo XD Dvomim da bi nek naravni potek dogajanja od leta 91 hitreje spravil na kolena našo državo kot je to uspelo tej in dosedanjim vladam :)
breznican
17. 02. 2011 21.09
boljš da je nimajo, kot pa da je taka kot naša
tinetone
17. 02. 2011 20.10
"...da je profesor prava s Harvarda..." spet se neki bedni američani v svje omejenosti utikajo v ostale... @Antares ja res bi jim lahko kar našo podarili... pa opozicijo tudi
Uporabnik261021
17. 02. 2011 19.36
ma zakaj pa štrajkajo? jim lahko mi podarimo našo vlado, in to brezplačno. če so že skoraj leto dni brez vlade je to samo dokaz da je ne rabijo. kaj jim pa manjka?
Spawn
17. 02. 2011 18.48
Ironija? Nimajo vlade, pa bi jo radi, po drugi strani pa obstajajo države, khm, khm, ki imajo vlado, pa bi bilo boljše, če je ne bi mele... Če bojo kdaj rabil primer kako se z državo NE upravljla, naj pridejo k nam na počitnice. :)
Zapornik
17. 02. 2011 18.00
pa vseen jim je ene 100x boljše ko v sloveniji
odbogaposlan
17. 02. 2011 17.48
Vzrok za frustracijo so nešteti brezplodni poskusi belgijskih politikov za oblikovanje nove vlade. Devet mesecev po volitvah 13. junija lani se zdi, da ni izhoda iz slepe ulice. POLITIKI V SLEPI ULICI, bi bil pravšnji naslov!
igicza
17. 02. 2011 17.26
al pa da gremo ven iz EU. Kaj pa je drugače? Sam slabše je vse skupaj.
Ca6e
17. 02. 2011 17.01
Po tem lahko sklepamo, da so vse vlade višek!!!!