Tujina

Ko Ipod Touch postane orožje

London, 12. 05. 2009 11.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Applov Ipod Touch postaja vse bolj praktično orožje, ki ga ameriški vojaki v Iraku redno uporabljajo. Ameriška vojska meni, da iPod potrebuje vsak vojak.

Ameriški vojaki so navdušeni nad vsestransko uporabo iPoda Touch, saj ga lahko uporabljajo kot učinkovito orožje ali pa orodje za reševanje človeških življenj. Ipod Touch se lahko poveže na brezžično mrežo, na njem pa je mogoče poslušati glasbo in gledati videe. Njegova cena se giblje okoli 200 dolarjev.

Ipod Touch
Ipod Touch FOTO:

 Ipod Touch ima vgrajeno možnost za dekodiranje položajev in GPS, tako da ga vojaki lahko uporabljajo za navigacijo. Komunikacijske možnosti so skoraj nemomejene, v področju, kjer so WiFi brezžične mreže, pa ga uporabljajo kot taktično komunikacijsko sredstvo. Ameriški vojaki lahko uporabijo iPod Touch na kontrolni točki v Bagdadu, saj lahko z njim v zelo kratkem času preverijo tisoče fotografij sumljivih oseb.

Ameriška mornarica se je odločila, da bo svoje marince opremila z Ipodi, več denarja pa bodo vložili v ugotavljanje njegove vsestranske uporabnosti. Polkovnik ameriške vojaško-obveščevalne službe Jim Ross pa je dejal, da je iPod Touch električna naprava, ki jo potrebuje vsak vojak.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BlazLJ
12. 05. 2009 19.38
Ne vem zakaj se pod člankom o dlančniku pogovarjate o telefonih ampak ok. Sam imam iPhone ze eno leto. Kupil sem ga v ameriki. Po prblizno tri cetrt leta mi je crknil wifi, non-stop se sesuva, resetira, zadnje dni opazam tudi da je baterija ze bolj boga. iPhone je igraca na katero nalozis vse mozne aplikacije o katerih lahko drugi samo sanjajo. Divx filme lahko gledas v vecih formatih, MMS ni problem.. je pa pac to za zahtevnejse uporabnike. Sam telefon kot je originalen je pac telefon z dodatkom mp3 playerja pred katerim se lahko ostali zal skrijejo. Cisto dovolj za navadnega uporabnika. Za zahtevnejsega pa instaler/cydia pa uzivaj v instaliranju appov ki jih nikoli ne zmanjka. Da zakljucim.. ceprav mi zadnje case precej nagaja, ga ne bom zamenjal za kaj drugega kot novi iPhone.. ker je zaenkrat, in oblikovno in tehnolosko dalec pred ostalimi. Probal sem tudi Omnio in HTCje ter Blackberry-je... ne hvala. LPB
Uros321
12. 05. 2009 16.08
gixxer.... ne moti me sam telefon kot tak.... motijo me ljudje, ki zaradi dobrega marketinga desegajo že fanatične lastnosti, le zaradi ene firme. Medtem, ko druge firme ne vlagajo toliko v marketing, delajo veliko boljše produkte, a se jih sploh ne omenja. Tako kot sem rakel, verjamem, da so določene zadeve že popravl, ampak veliko zadev še ostaja. Veliko zadev, katere konkurenca že ima vgrajene a stanejo produkti do 50% manj. Pač, mediji, filmi, serije pumpajo neko iluzorno histerijo do IPhona, pa čeprav je po kvaliteti, kakovosti in inovativnosti kar daleč zadaj.
gixxer
12. 05. 2009 15.27
Uros321.... razviti sem dal že ogromno fotografij narejenih z iPhonom, če bi ti jih zdajle pokazal nebi uganil katere so narejene s fotoaparatom in katere z iPhonom. MMS ima. Pišeš lahko tudi vertikalno. Divx predvaja. Pozimi deluje čisto normalno...za razliko od drugih touch-screen telefonov. Z Google maps sem se še vedno dobro znašel. Kaj je problem dobiti iTunes račun? Ga imam, brez problema. Copy/paste malo moti včasih, ampak itak prihaja v naslednjem updatu...skupaj še z dosti drugimi malenkostmi. MicroSD...zakaj bi ga rabil...vedno imam naložene vsaj 3-4 filme in ne vem koliko muske ter slik pa je redko preko 3/4 poln disk. Lahko iščeš napake kokr češ...sprobal sem praktično vse kar je zunaj na touch-screen in ta mi je še najbolj. Če te pa to tako moti....ti ne znam pomagat!
Uros321
12. 05. 2009 15.11
gixxer..... nočem se spuščat v dolgo debato, ampak samo ene par zadev... IPhone... nima multitaskinga slab, v bistvu zelo slab foto nima msm ne moreš pisat vertikalno ne morš over clockat ne predvaja divx filmov ne podpira stylota, hkrati ti bo pozimi zelo otežena uporaba Iphona ker uporablja termo dotik da ne govorim o neuporabnosti GPSa, ki podpira le google maps o tem , da rabiš Itunes račun, tudi če hočeš samo zastonjske programe downloadat kje je copy/paste nima microSD podpore in še in še praktično je ta zadeva le draga igračka... če imaš ta denar je na trgu polno telefonov, ki so bljši in v bateriji in podpirajo vse naštete velike pomanjkljivosti. Mislim, da vsak, ki se pozanima lahko vidi, da je IPhone kar lep nateg.
rico1986
12. 05. 2009 14.49
sj hardware ni od mac-a v mac-u :}
gixxer
12. 05. 2009 14.34
makaronflajsch...probaj tiščati ikono dokler ne začne migetati in potem pritisneš na X v zgornjem desnem kotu. Če bi rada več funkcijo fotoaparata si pa snemi kako drugo aplikacijo iz Cydii za fotoaparat...imena sedaj ne vem, ker mene ni nikol motila odsotnost zooma. Ti pa priporočam Cycorder za snemanje videov ;)
Ugly Pussy
12. 05. 2009 14.20
js ga tud mam ene pol leta, pa sem razočarana. Mi je zelo lep in tu se končajo vse dobre lastnosti tega telefona. Fotoaparat slab, niti zooma nima. Baterija mi ne zdrži dolgo. Mi je kr žav da sem ga kupla. Še dobro da ni bil drag. Gixxer daj povej mi kako hudiča si lahko izbrišeš ikone iz zaslona. Sem gledala nek oglas in sem hotla shranit sliko, pa sem jo pomotoma tako shranla, da se mi pokaže na zaslonu poleg ostalih ikon. Me to zelo moti.
Vipauc
12. 05. 2009 14.15
Ma ko enkrat imaš Maca in se navadiš nanj, niti pogledaš več ne Microsoftovih OS, ker so prava kriza, je pa res da nekaterih programov ne dobiš za OS X, in zato si prisiljen uporabljati MS OS, ne moreš pa dati MS OS na Maca ker izgubiš vse kar ima apple kot celota, ravno v tem je finta da je na applu vse od apple in ne od 15 različnih firm. Jaz vem da ne menjam mojega maca, drugače pa vsak po svoje, kar mu bolj paša...
gixxer
12. 05. 2009 14.13
Deyco...že skoraj dve leti uporabljam iPhona...še noben telefon ni tako dolgo zdržal, pri tem pa ostal tako nepoškodovan, kljub temu da je že dostikrat padel po tleh.
gixxer
12. 05. 2009 14.11
@Uros321...vse kar sem napisal so moje osebne izkušnje. iPhona in Maca ne bi zamenjal za nič!
An?elina ?oly
12. 05. 2009 14.10
ni čudn da je ameriška vojska skrajno butasta, prepolna takih in drugačnih eksesou, če pa imbecili nams prave vojaške opreme ipod uporablajo....sej ne morš vrjet!
Deyco
12. 05. 2009 14.09
Uros321 se popolnoma strinjam... Verjetno je gixxer ravnokar nabavil iPod, prej pa je imel Siemens M65! Sicer pa za vojsko (in predvsem ameriško) obstaja nešteto veliko bolj profesionalnih in TEMU namenjenih napravic ne pa kak običen iPod... Halo - marketing (marketing za telebane)!
Uros321
12. 05. 2009 14.03
gixxer....a si ti plačan za tole? ;) Drugače pa, kar govoriš so totalne bedarije..... A to vse prepisujš iz Apple brošure?
gixxer
12. 05. 2009 14.01
Sploh pa Apple je ''fensi'' pri nas...v Ameriki pa čisto obična stvar. Če bi bil folk kej pameten bi tudi pri nas lahko že enkrat opustil to sranje na Windowsih!
gixxer
12. 05. 2009 13.59
noben od ostalih podobnih telefonov ni toliko odporen kot iPhone...poleg tega si pa vojak glih ne more privoščiti da mu telefon z Windows mobile ali Symbian zamrzne sredi akcije :)
Uros321
12. 05. 2009 13.59
solidsnake.... Apple v osnovi sploh ni slaba firma.... a glede na ceno, ki jo imajo njihovi produkti, plačas do 50% več kot za podoben izdelek katerega drugega podjetja. Pač fensi firma za "fensi" ljudi. Lokar56.... vem, da ni telefon, ravno moja poanta je, da ima to vse že skoraj vsak drug telefon.
JanZiska
12. 05. 2009 13.55
Kupite delnice Jabolka...
mc_burek@email.si
12. 05. 2009 13.52
to mi deli, nj jo ma vsak vojak potem im bomo lahko lepo na izi prisluškoval, brskal podatke itd....uglavnm to za vojsko je največji idiotizem
Sloncek_boncek
12. 05. 2009 13.50
kira bedna reklama .. skor vsak drug telefon že ima GPS and stuff
orangensaft
12. 05. 2009 13.38
tako je, vsakemu vojaku ipod gor pa pesem the roof is on fire, a ne da?