Tujina

Gruzija pripravljala vojaški napad?

Moskva, 30. 08. 2008 13.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Gruzija je pripravljala vojaški napad na Južno Osetijo, ukazala pa je tudi napad na speče južnoosetijske civiliste. Do teh ugotovitev naj bi prišli vojaški opazovalci Ovseja.

Gruzija naj bi svojim vojakom ukazala napad na speče južnoosetijske civiliste.
Gruzija naj bi svojim vojakom ukazala napad na speče južnoosetijske civiliste. FOTO: Reuters

Poročilo opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) naj bi potrdilo, kar trdi Rusija vse od začetka rusko-gruzijskega spopada. Kot poroča nemški tednik Der Spiegel, ki se sklicuje na vire znotraj nemške vlade, naj bi Gruzija intenzivno pripravljala vojaški napad na Južno Osetijo, ki pa so ga onemogočile ruske sile, ki so skozi predor Roki vstopile v Južno Osetijo. V poročilu naj bi vojni opazovalci pisali tudi o domnevnih gruzijskih vojnih zločinih, med njimi tudi o ukazu napada na speče južnoosetijsko civilno prebivalstvo.

Stalni svet Ovseja je v torek sprejel odločitev o takojšnji napotitvi 20 novih vojaških opazovalcev v Gruzijo. Po navedbah predsedujočega Ovseju, finskega zunanjega ministra Alexandra Stubba, naj bi ti v Gruzijo dopotovali do ponedeljka. Glede na omenjeno odločitev Ovseja, ki sta jo sprejela tako Moskva kot Tbilisi, bi lahko v Gruziji namestili do 100 neoboroženih vojaških opazovalcev.

Putin obljublja umik

Putin namige o ruski invaziji še v Ukrajino zavrača kot provokacijo.
Putin namige o ruski invaziji še v Ukrajino zavrača kot provokacijo. FOTO: Reuters

Nekdanji ruski predsednik Vladimir Putin je v pogovoru za nemško televizijo ARD v petek zatrdil, da se bo ruska vojska sčasoma umaknila iz tamponskih con v Gruziji, vendar šele, ko se bo situacija umirila.

Putin je tudi ostro zavrnil namigovanja, da so v ozadju ruske intervencije v Južni Osetiji drugi razlogi in ne zaščita tamkajšnjih prebivalcev. Če bi bilo to res, "bi bili mi tisti, ki bi sprožili to vojno, vendar je nismo," je še dodal. Ruski premier je zanikal tudi načrtovanje invazije na Ukrajino, kar je po njegovem le provokacija. "Meje Ukrajine smo priznali že davno," je pojasnil Putin.

Putin se je dotaknil tudi ponedeljkovega vrha EU, kjer naj bi razpravljali tudi o sankcijah proti Rusiji zaradi vdora na gruzijsko ozemlje. EU je pozval, naj zavzame "razumno stališče". "Vprašanje sankcij za nas ni nepomembno. Upamo, da bo prevladal razum," je dejal. Putin je EU tudi pozval, naj bo na ponedeljkovem srečanju "resnično objektivna".

EU naj bi na ponedeljkovem vrhu sicer obsodila ravnanje Moskve, vendar pa evropski voditelji po navedbah neimenovanega predstavnika francoskega predsedstva EU ne bodo sprejeli sankcij proti Rusiji. Kot je pojasnil omenjeni vir, "čas za sankcije še ni prišel". Sankcije naj bi zavrnile Španija, Bolgarija, Grčija in Nemčija.

Nič več turističnih vizumov za Ruse

Mihail Sakašvili zatrjuje, da poostritev zakonov ne bo zmanjšala pravic državljanov.
Mihail Sakašvili zatrjuje, da poostritev zakonov ne bo zmanjšala pravic državljanov. FOTO: Reuters

Gruzijsko zunanje ministrstvo je medtem sporočilo, da ruski državljani, ki bodo hoteli vstopiti v Gruzijo, ne bodo mogli več pridobiti vizumov na letališčih in mejah. V prihodnje jih bodo lahko kupili le na diplomatskih misijah in v konzularnih predstavništvih v tujini.

Obenem bodo lahko za vizume zaprosili le Rusi, ki bodo v Gruzijo potovali z namenom obiskati svojce, iz človekoljubnih razlogov ali zaradi posla. "Vstopni vizumi za Gruzijo bodo izdani izključno na podlagi originalnih kopij povabil," so še sporočili z gruzijskega zunanjega ministrstva. To pomeni, da Rusi ne bodo mogli dobiti turističnih vizumov. Nova pravila bodo v veljavo stopila 8. septembra.

Gre za nov gruzijski ukrep proti Rusiji, potem ko je Tbilisi v petek pretrgal diplomatske odnose z Moskvo, kar pomeni, da bodo morali ruski diplomati zapustiti državo. Tbilisi bo ohranil le konzularne stike.

Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili, ki napoveduje poostritev zakonov, je sicer znova obtožil Rusijo, da je načrtovala nasilno strmoglavljenje gruzijskega vodstva, kar je ruski premier Vladimir Putin označil za popolno laž. Po njegovih besedah bi moral Sakašvili takoj odstopiti, saj "ne bi smel biti v javni službi".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

12543
03. 09. 2008 20.52
ad book, se strinjam rusija ima dobro obveščevalno službo, kar nakazuje pripravljenost na intervencijo...so opozarjali pred več dnevi na gruzijske premike, ki jih je uradna gruzija tajila! NIKARAGUA priznala republiki!
Russkij
01. 09. 2008 12.13
Pozdravljeni! redinmir, ruskih vojakov v Osetiji do 08.08.08 je bilo 500 (to so samo ruski mirovnikii), se 500 osetijskih in 500 gruzijskih mirovnikov. Gruzijski mirovniki so umaknili za 1 uro pred napadom na Tshinval. Vsi mirovniki niso imeli tezkega orozja. PS. Se opravicujem za mojo slovenscino.
Russkij
01. 09. 2008 11.50
vetlan
31. 08. 2008 23.55
redinmir, saj ne govorim, da lažeš. Samo imaš \"čudne\" podatke. 5000 vojakov je prispelo šele na 3.dan in to na mejo z Osetijo, na mejo z Abhazijo pa celo 10 tis. in kasneje še dodatnih 5 tis., če si temu sledil. V Osetiji je delovala OSETIJSKA vojska, na ozemlje Osetije pa so vstopili le ruska tankovska enota in letalstvo, pehote sploh ni bilo. No, domnevam, da pa le jih je bilo saj \"par\". Mirovnikov pa je bilo kot sem že omenil cca 150, beri bolj natančno. Gabi se ti ? Kaj pa ameriška politika, ki vsiljuje celemu svetu svojo voljo, ter nočni napad gruzijske vojske na civila se ti ne gabita ? In kakšno politiko od Gorbačjova naprej vodi Rusija ? Mogoče se ti gabi, da ne vodijo kje vojne in ne postavljajo raketne baze po celem svetu za razliko od Amerike, se ne vmešavajo v tuje zadeve dokler jim ne stopiš na žulj, so priznali neodvisnost republik, razpustili so Varšavski blok, ne dobavljajo ti nafte in plina zastonj ? Mogoče bi ti bilo všeč, ko bi se pustili še je... vsakemu kdor se spomni ? Veš, ruska mentaliteta ni hlapčevska, mogoče zato se ti gabi ?
redinmir
31. 08. 2008 20.09
Dobro, Pirates. Praviš, da je zabavno, edino pazi da si ne izpahneš čeljusti, če boš prišel preveč v resonaco. Ali govorim resnico ali laž bo vetlanu težko pojaniti, enako tebi, ker bosta našla cel saržer idej za pobijanje tega kar napišem. Vetlan zakaj nisi napisal da so bili pri zadnji večerji in da jih je bilo desetkrat 12. Mimogrede bi lahko zasledil podatek, fda jih je v osetiji več kot 5000 Ruskih vojakov. Že, če logično pogledašbi bili res naivni, da postavijo tam par tabornikov za podporo Osetijcem. Prosim nehajte nakladati kar nekaj, samo da bi Ruse spravljali v lepšo luč. Dejstvo je, da so še vedno v Potiju in da čakajo samo dober izgovor, da se vrnejo in dokončajo zamišljeno. Meni se taka Ruska politika gabi in bi rekel, da nisem sam v tem.
klavdijl
31. 08. 2008 18.17
rednimir: zabavno branje... neresnično ampak zabavno :) etnično čiščenje na področju Gruzije močno dvomim da je bilo razen če mi upaš zagotovit da se je nardilo etnično čiščenje v tako kratkem času in se tako dobro prikrilo da tega ni opazit... plus če bi bilo to res, kdo bi potem jamral o napadih milice če Gruzijcev ne bi bilo več na ozemlju... aja ko smo že pri tem - če je to etnično čiščenje kaj je bil pa potem Gruzijski poseg ? Gruzijski konflikt deluje nesmiselno - zakaj bi Gruzija dregala v tako močo državo kot je Rusija... 12543 ima v tem primeru prav ... ozadje oz. pravi nameni se bodo kmalu pokazali - rusija ali dobi prisotnost na kavkazu ter dve vazalni državici ali pa jih preda nazaj Gruziji v zameno za druge usluge mednarodne skupnosti - zda so pridobile zaupanje vzhodnih držav, ki bodo v strahu pred namišljeno grožnjo pristopile k izgradnji protiraketnega ščita (če so zda v ozadju tega konflikta je bil to najbrž glavni razlog ... dobili so osnovo za posatvitev ščita na poljski, češki in mogoče celo tako globoko proti rusiji kot ukraina) pa ne mi tukaj blodit z 3. svetovno zarad take nepomembne države kot je gruzija kar se pa tiče raznih ukrepov ... lepo pravijo da jih ne bo saj je za obe strani sodelovanje trenutno prepomembno
klavdijl
31. 08. 2008 17.57
zanima me predvsem Gruzijski odziv na tole novico
vetlan
31. 08. 2008 14.51
redimir, daj nehaj si sramoto delati, ker resnično ispadaš totalno tele. Mirovnikov je bilo cca 150 "zelencev", ki jih po skupni večerji poklali gruzijski "mirovniki.
vetlan
31. 08. 2008 14.45
redinmir, "Ovc je na žalost vedno večina". he he Samokritika je čedna stvar.
redinmir
31. 08. 2008 13.54
O pametnosti napada na Ostijo nima smisla govoriti, ker so Gruzijci že tajikoj vedeli, da gredo v boj proti Rusiji. Druga stvar je tudi spoštovanje volje tamkajšnjih ljudi, če izvzamemo vse Gruzince, ki so jih Osetijci ob pomoči Rusov odstranili iz tamkajšnjega oemlja. Temu se reče nasilno etnično čiščenje. Kako so mogli biti tam Rusi nekaterim ne gre v glavo? Seveda so bili, saj so že vseskozi pod imenom "mirovniki". Rusiji so vse metode domače, sploh ker je njihov namen podrediti nekdanje satelite iz časov Varšavskega pakta. Komunizem ni nič drugega kot mafija na oblasti, vedno deluje kar se da nasilno in kar se da prikrito, vsaj večino ljudi je mogoče zavajati. Ovc je na žalost vedno večina.
killi-123@hotmail.com
31. 08. 2008 13.33
redinmir, a ti to resno misliš, ali se zaj.....aš?
vetlan
31. 08. 2008 13.23
Slabo gre Ameriki, ker v svoji želji po prodaje orožja seje v svetu že najbolj neumno propagando. "Preoblečeni Rusi" hahaha svašta Načrt je delno uspel, Poljska je hitro odločila, tudi Ukrajina bo pohitela z vključevanjem v NATO in seveda s postavitvijo raketne baze . Samo eno malenkost ni upoštevala ...3.svetovna vojna je v "zraku". Sicer briga jo, saj bo na tujem ozemlju kot ponavadi. Se zavzema za "pravičnost", sama pa je na tujem ozemlju, saj domačine je iztrebla ali pa strpala v rezervate.
zlatko2007
31. 08. 2008 13.07
Seveda Redinimir, Rusi so pristali na Gruzijskih letališčih in s Suhoji poleteli na Osetijo, še pred tem pa so iz gruzijskega mesta Gori sredi noči bombardirali prestolnico Južne Osetije. Potrebno je še dodati, da so se Rusi pred tem o vsem dogovorili z Ameriko.
zlatko2007
31. 08. 2008 13.02
Mislim, da je vse popolnoma jasno. Rusija je šla po poti Srbije na Kosovu. Genocid, etnično čiščenje in kdo ve kaj še vse, zato lahko pričakujemo "junaške" NATO napade. Ja, potrebno je spoštovati mednarodno pravo in teritorialno suverenost Gruzije. Kosovo pa je poseben primer, ki za druge separatistične pokrajine ne velja. .....lepa pravljica, le da Rusija ni Srbija...
stafordcic@email.si
31. 08. 2008 12.51
večina smrtnh žrtev so v Osetiji povzročili preoblečeni Rusi " R E T A R D I R A N E C
vetlan
31. 08. 2008 12.47
3www, ha ha tudi jaz na začetku nisem razumel. Čudno mi je bilo, da si se čez noč spreobrnil.
vetlan
31. 08. 2008 12.44
redinmir, si res bedak in pol. "večina smrtnh žrtev so v Osetiji povzročili preoblečeni Rusi " Zamešati Rusa z Gruzinom je tako kot belca s črncem. Njihov jezik pa sploh. Taka ovca kot si ti lahko nasede najbolj neumni propagandi. In kakšno je to nazadnjaško ravnanje ? Kot sem opazil, Rusi so precej bolj izobraženi in razgledani od večine zahodnih in ameriških cepcev, tudi niti malo niso nazadnjaški. No ja zate so mogoče nazadnjaški, ker ti ne delajo družbe pri maši, raje gredo v knjižnico. Kar se tiče politike seveda so "nazadnjaški". He he "nazadujejo" za Ameriko po številu vojn in ostalega sra*ja, ki jih je začela.
3www
31. 08. 2008 12.39
padalec Res si padalec. Preberi vse kaj sem napisal.
bostjan@kocevje.com
31. 08. 2008 12.08
JURKO_22
31. 08. 2008 11.10
@redinmi Daj mal preber kaj se je dogajalo z Gruzijo. Malo prebrskaj po zgodovini. Pa kdo s kom manipulira...