Tujina

Knjiga Sarah Palin že dviga prah

Washington, 15. 11. 2009 08.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Med drugim piše o dragih oblekah in sovražno nastrojeni novinarki. 'Kriva' je za odgovor, ki je tudi pristaše Palinove spravil v zadrego: da se spozna na zunanjo politiko, ker iz svoje hiše vidi Rusijo.

Sarah Palin
Sarah Palin FOTO: Reuters

Američani bodo lahko v prihodnjem tednu malce pozabili na resne politične in gospodarske teme ter po televizijah spremljali intervjuje in razprave o nekdanji podpredsedniški kandidatki republikancev Sarah Palin, ki bo v torek izdala svojo prvo knjigo spominov z naslovom Going Rogue.

Palinova je že posnela intervjuja z Oprah Winfrey in Barbaro Walters – na sporedu bosta prihodnji teden – največ časa pa ji bodo posvetili na ameriške televizije Fox, ki zastopajo stališča republikanskih volivcev. Ameriška tiskovna agencija AP je prišla do izvoda knjige že v četrtek in objavljeni deli knjige so že sprožili burno razpravo.

Palinova v knjigi opisuje svojo življenjsko pot in družinsko življenje, največ prahu pa dvigajo opisi lanskoletne predsedniške kampanje. Tako med drugim trdi, da ji je McCainova kampanja zaračunala 50.000 dolarjev za preverjanje preteklosti, kar je nekdanji glavni pravnik pri McCainu Trevor Potter gladko zanikal in menil, da gre za račune od njenih lastnih odvetnikov. V knjigi opisuje tudi spor z McCainovo kampanjo po porazu na volitvah, ko ji niso dovolili imeti lastnega govora. Palinova tudi navaja, da so jo pri McCainovi kampanji silili nositi drage obleke, sama pa bi imela raje takšne, ki stanejo manj.

Ji je novinarka nastavila past?

Zanimivo je, da na 413 straneh ni omenjen nesojeni zet Levi Johnston. To je fant, ki ima otroka s hčerko Palinove Bristol in je nekdanji kandidatki zagrozil, da bo razkril številne neprijetne podrobnosti, če ga bo poskušala omeniti.

V knjigi kritizira voditeljico ameriške televizije CBS Katie Couric, ki naj bi bila proti njej sovražno nastrojena. Predsednik informativnega programa CBS Sean McManus je odgovoril, da intervju govori sam zase in ni potrebna dodatna razlaga. Gre za slavni intervju septembra 2008, ko Palinova ni znala odgovoriti na enostavno vprašanje, katere časopise ali revije bere, svoje izkušnje z mednarodno politiko pa je utemeljila s tem, da skozi okno svoje hiše na Aljaski vidi Rusijo. Palinova v knjigi, za katero je dobila najmanj 1,25 milijona dolarjev predujma, trdi, da so dele intervjuja, kjer je dajala bolj poglobljene odgovore, enostavno izrezali.

Da ji zgodovina ne gre najbolje, dokazuje tudi tokrat. Palinova namreč v knjigi trdi, da se je republikanski predsednik Ronald Reagan soočil s hujšo recesijo kot sedaj demokrat Barack Obama in da so bili davki takrat vseeno nižji. A dejstvo je, da je sedanja recesija, ki se končuje, najhujša od 30. let prejšnjega stoletja, davki pa so danes nižji kot pod Reaganom.

Palinova obtožuje Obamo zaradi reševanja bank, čeprav je bil paket 700 milijard dolarjev za boj proti krizi sprejet pod republikancem Georgem Bushem in ga je lani ob sprejetju podpirala.

Najboljša politična knjiga vseh časov ali patetično obračunavanje?

Sarah Palin
Sarah Palin FOTO: Reuters

Neuradni vodja Republikanske stranke in radijski voditelj Rush Limbaugh je knjigo že označil za najboljšo politično knjigo vseh časov. Nekdanji strateg kampanje Johna McCaina John Weaver pa za malenkostno in patetično obračunavanje in revizijo zgodovine. Knjiga torej že deli republikance, med katerimi velik del upa, da bo Palinova v naslednjih letih naredila pomembno politično kariero in postala tudi njihova predsedniška kandidatka. Demokrati si tega želijo, saj so prepričani, da nima možnosti za zmago. Za zdaj je zanesljivo le to, da bo šla knjiga dobro v prodajo. Na ameriškem knjižnem trgu gredo trenutno za med knjige, ki so kritične do predsednika Obame, še posebej tiste s pravšnjo mero teorij zarote.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

piss
15. 11. 2009 15.03
tota ženska,če jo malo opazuješ pa poslušaš....je tak smotana....sploh neve kaj govori....dali so jo ko lutkico tak kot vse ostale,da zavaja javnost pred resnico,zaj ko se dogajajo zgodovinski trenutki,ki bodo vplivali na naše otroke vnuke....zaj oni govorijo o bivših predsenikih...dobro zavajanje javnosti.... plus tega....ni ne republikanske,ne demokratske stranke...kolko vem so z bushem na oblasti nardili sporazum da sta se levica in desnica združli ampak javnost tega neve...tak da vseeno koga voliš...na koncu bo kak bodo oni rekli......
Bohem
15. 11. 2009 13.08
Tovrstne knjige so čisto patetično obračunavenje, od palinove pa vse do čepinove in murka. Vse to je popolnoma isti rang.
6-5
15. 11. 2009 12.57
A je knjiga že v e-obliki. Kurje branje me vedno pritegne zaradi druge plati. Dandanes so babe na velikih področjih zadost načitane. Tudi če počistite celotni mlin še vedno ostanejo ostanki moke. Jo bo že cia razstavila in očistila, če ni znala tuliti z volkovi Najprej najde zrno nato ga pokonča namesto poje. Neroda
spet-jest
15. 11. 2009 11.53
kura je prlezla tko visok sam zarad lepga perja, kwa ma u glau je pa useen, sej kdo pa od nje lohk prčakuje pamet. na žalost je tud pr nas par takih.
.eu.
15. 11. 2009 11.23
tadejstein@email.si
15. 11. 2009 10.37
he he, kako se ženska smeši... -vidi rusijo iz aljaske -ne pozna časopisov -kritizira obamo za pomoč bankam, pa čeprav je to sprejel njen strankarski kolega bush -davki so sedaj nižjo kot pod reganom, a ona trdi ravno obratno -je ena največjih konzervativk, a njena hčer je kot mladoletna rodila izvenzakonskega otroka (če otrok nebi bil od njene hčere, grem stavit, da bi ga imenovala pankrt) -itd ... ampak kar je žalostno....glupi jenkiji se sploh ne zavedajo, kako je ženska zabita in koliko protislovij je že zmetala ven...
ata_jez
15. 11. 2009 10.37
USA RuLz! Vsi enaki - vsi posebni!
McCreamy
15. 11. 2009 10.34
baba je za v norišnico.
Feels_good_man
15. 11. 2009 10.33
obama se lahko tej koklji zahvali da je zmagal volitve :D ne vem od kje so jo republikanci privlekli
Ulikses
15. 11. 2009 10.17
Kriva' je za odgovor, ki je tudi pristaše Palinove spravil v zadrego: da se spozna na zunanjo politiko, ker iz svoje hiše vidi Rusijo. da pa je prav bushev tip...
1....1
15. 11. 2009 09.24
Ja, kva pa če ma tok dober dalnogled, da vidi Rusijo? Pol pa ja obvlada mednarodno politiko. Bi pa poudarila, da jest tud Rusijo vidim doma na zemljevidu in to celo, pa še brez dalnogleda. Uh, kva sm pol šele jest.....
coyoteugly82@gmail.com
15. 11. 2009 09.11
Za njo bi bilo boljše, če bi posnela kakšen xxx filmček, tam ni potrebno toliko premišljevat ;)