Tujina

Albert postal knez

Monaco, 12. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Monaški princ Albert II. je na monaškem prestolu tudi uradno nasledil svojega očeta Rainierja III., ki je umrl aprila letos.

Bodo Monačani Alberta ljubili tako, kot so ljubili njegovega očeta? (Foto: Reuters)
Bodo Monačani Alberta ljubili tako, kot so ljubili njegovega očeta? (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Monaškega princa Alberta II. so danes ustoličili za novega monaškega kneza. Na prestolu žepne kneževine je tako uradno nasledil svojega očeta, kneza Rainierja III., ki je umrl aprila. Albert II. Je s tem pri 47 letih postal trideseti suveren dinastije Grimaldi, ki tej sredozemski državici vlada že od 13. stoletja.

Princ Albert je priznal, da je oče malega Alexandra
Princ Albert je priznal, da je oče malega Alexandra FOTO: Reuters

Po trimesečnem žalovanju za umrlim 81-letnim knezom Monako danes slavi s fanfarami, ognjemetom in večernim slavjem v pristanišču. Slovesnosti, ki bodo trajale ves dan, so se začele z mašo v monaški katedrali, ki jo je vodil monaški nadškof Bernard Barsi. Zvečer pa bo monaški župan princu Albertu simbolično predal mestne ključe, monarh pa bo priredil sprejem, na katerem bo imel uradni govor.

Ob ustoličenju so pripravili tudi koncert filharmoničnega orkestra iz Monte Carla, gala ples na prostem ob obali ter seveda ognjemet. Slovesnosti bodo minile predvsem v krogu rodbine Grimaldijevih in prebivalcev kneževine, za 19. november pa je napovedana še ena uradna slovesnost ob ustoličenju, na katero bodo povabljeni tudi tuji državniki in monarhi.

Kdo je novi monaški knez?

Princ Albert, ki so ga razglasili za enega najbolj zaželenih samskih moških v Evropi, se je rodil 4. marca 1958. Šolal se je v Monacu in ZDA, kjer je študiral politične znanosti, delal je v Parizu in New Yorku, vojsko pa je služil v francoski mornarici.

Nekoč je sanjal o karieri nogometaša, leta 1985 se je udeležil dirke Pariz – Dakar in ima črn pas v judu. Štirikrat je zastopal Monaco na zimskih olimpijskih igrah, kjer je bil član reprezentance v bobu, udeležil pa se je tudi nekaj svetovnih prvenstev, kjer se je uvrstil najvišje na sedmo mesto.
Je tudi član Mednarodnega olimpijskega komiteja.


Albert ima nezakonskega sina

Pred kratkim je Albert II., sicer zaprisežen samec, javno priznal, da je oče 22-mesečnega fantka Alexandra. Čeprav je to njegov edini otrok, pa nezakonski sin Aleksander po obstoječi monaški ureditvi ne more kandidirati za prestol. Njegova mati je temnopolta Nicole, stevardesa iz Toga.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja