Tujina

FOTO: V Bruslju gorelo seno, letala so jajca. Bo kmete pomirilo 500 milijonov evrov pomoči?

Bruselj, 07. 09. 2015 14.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Bruselj so zavzeli jezni kmetje, ki so protestirali zaradi padajočih cen mleka in izgube dobička. Pred stavbo, kjer so zasedali kmetijski ministri EU, so zažgali bale sena, policiste obmetavali z gnilo zelenjavo in jajci. Evropska komisija predlaga sveženj ukrepov v vrednosti 500 milijonov evrov.

Evropska komisija je na izrednem zasedanju kmetijskih ministrov EU predlagala celovit sveženj ukrepov v vrednosti 500 milijonov evrov za takojšnjo pomoč evropskim kmetom, ki medtem v Bruslju protestirajo zaradi perečih razmer na trgu mleka, mesa ter sadja in zelenjave.

Kmetje so zavzeli bruseljski trg, kjer so se spopadli s policijo. Ta je uporabila tudi vodni top.
Kmetje so zavzeli bruseljski trg, kjer so se spopadli s policijo. Ta je uporabila tudi vodni top. FOTO: Reuters

Sveženj, ki ga je podpredsednik komisije Jyrki Katainen pred kratkim predstavil na izrednem zasedanju kmetijskih ministrov EU, je osredotočen na reševanje finančnih težav kmetov, težav v delovanju prehranske verige in za stabilizacijo trgov.

Komisija predlaga, naj bo glavni del celovitega svežnja namenjen vsem članicam v nacionalnih ovojnicah v podporo mlečnemu sektorju. Pri razdeljevanju pomoči bo komisija zagotovila, da bo to pošteno, ciljno in učinkovito, pri čemer bo posebna pozornost namenjena najbolj prizadetim državam.

V finančno podporo kmetom predlaga tri ključne ukrepe: prvi je ciljna pomoč v obliki nacionalnih ovojnic za vse države za ublažitev krize v mlečnem sektorju. Porazdelitvenega ključa še ni dorekla, posebno pozornost bo pri tem namenila najbolj prizadetim državam.

Drugi ukrep je akontacija neposrednih plačil. Članice bodo lahko do 50 odstotkov nacionalne ovojnice porabile že od 16. oktobra, ne šele od 1. decembra, če bodo izvedle potrebne kontrole. Komisija predlaga tudi povečanje deleža s 50 odstotkov na 70 odstotkov.

Tretji predlagani ukrep za finančno pomoč kmetom je akontacija nekaterih plačil v sklopu programa za razvoj podeželja. Članice že lahko pospešijo nekatera plačila, in sicer do 75 odstotkov od 16. oktobra. Komisija sedaj predlaga zvišanje deleža na 85 odstotkov.

V komisiji ob tem tudi poudarjajo, da je treba današnji sveženj upoštevati v kontekstu znatne pomoči, ki je že namenjena kmetijskemu sektorju v odziv na ruski embargo, in splošne letne neposredne pomoči kmetom in pomoči za razvoj podeželja, ki znaša več kot 50 milijard evrov.

Predlog je še nedodelan, opozarja Židan

Policiste so protestniki obmetavali z jajci in gnilo zelenjavo.
Policiste so protestniki obmetavali z jajci in gnilo zelenjavo. FOTO: Reuters

Kmetijski minister Dejan Židan je kritičen do predlaganega 500-milijonskega svežnja Evropske komisije v pomoč kmetom, ki se soočajo s težavami zaradi padca cen mleka, ker je še zelo nedodelan. Pozdravlja vključitev dveh slovenskih predlogov - za pomoč beguncem in ukrepa za razdeljevanje mleka v šolah.

Predlog komisije v vrednosti 500 milijonov evrov je minister komentiral z besedami, da se to morda zdi veliko, a ko se porazdeli po državah, ni tako. V tem trenutku po Židanovih besedah ni jasno niti, koliko od teh 500 milijonov evrov je sploh namenjenih kmetom. Sveženj namreč vključuje več ukrepov, tudi dodatne spodbude za skladiščenje in dodatno promocijo.

Znana ni torej niti krovna številka pomoči kmetom, kaj šele razdelitev po članicah. O merilih za opredelitev ovojnic se še pogovarjajo. Slovenija se zavzema, da ne bi bilo specifičnih kriterijev, ampak da bi se upoštevalo število goveda oziroma kmetij.

"Ljudje morajo vedeti, da je kmetom dejansko težko," je poudaril minister. Svoje besede je ponazoril z izračunom kmetijskega inštituta Slovenije - da zelo intenzivna kmetija s povprečno mlečnostjo 6500 litrov mleka pokrije samo 79 odstotkov vseh stroškov.

Kmetje so se spopadli s policisti

V bruseljskem predelu Schuman, kjer so zasedali kmetijski ministri EU na izrednem sestanku zaradi krize na trgu mleka, mesa, sadja in zelenjave, so se spopadli kmetje in policisti.

Kmetje, ki so se v Bruselj pripeljali s traktorji, da bi protestirali zaradi padajočih cen in izgube dobička, so zažgali bale sena, policiste obmetavali z gnilo zelenjavo in jajci, leteli pa so tudi tlakovci. Policisti so skušali protestnike umiriti in razgnati, zato so uporabili vodne topove in solzivec.

Belgijske oblasti po poročanju lokalnih medijev doslej niso aretirale nikogar, v protestih sta bila ranjena dva policista. Ko so nekateri traktorji poskušali prebiti cestne zapore, so policisti uporabili vodne topove.

Protestniki so v policiste metali opeke in tlakovce.
Protestniki so v policiste metali opeke in tlakovce. FOTO: Reuters

Na protestih so se zbrali pretežno kmetje iz Belgije, Francije in Nemčije, v mesto pa se je več tisoč kmetov pripeljalo s traktorji. Promet v mestu je močno ohromljen.

Kot poročajo tuji mediji, so protestniki na poti v belgijsko prestolnico s traktorji zjutraj povzročili približno 200 kilometrov zastojev.

Zakaj padec cen?

Padajoče cene mleka, svinjine in govedine so posledica več dejavnikov - ruskega embarga na evropske proizvode v odziv na sankcije zaradi ukrajinske krize, upočasnitve rasti in povpraševanja na Kitajskem, poletna suša in tudi spremenjene prehrambne navade ljudi. Mlekarji pa za svoje tegobe krivijo tudi odpravo mlečnih kvot aprila letos.

Cena mleka je v poletnih mesecih v povprečju v EU v primerjavi z lanskim letom padla za 20 odstotkov, v Sloveniji za 20,5 odstotka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (215)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dean Druzeta
08. 09. 2015 18.00
ma kdaj je padla ta cena???
finec
08. 09. 2015 07.40
-2
Pri nas kmete najbolj motijo visoke toršarine na luksuz.
NoviceResnice
08. 09. 2015 07.30
+1
Pri nas pa jokcajo in si žile režejo.....Slovenija je nakbolj hvaležna dežela za vladanje...
LOPOVI V AREST
08. 09. 2015 00.15
+7
Očitno tudi Bruselj ni dost drugačen od Majdana! Vse je skorupirano!
LOPOVI V AREST
08. 09. 2015 00.11
+22
Dokazano sankcije proti Rusiji, so EU kmetistvo pripeljale na rob preživetja, še enkrat BRAVO Bruseljski HLAPCI!!!
jzkzfzmz
08. 09. 2015 07.10
+4
IN Putin je uredil samooskrbo... tak da smo totalno v k...
RoccoS
08. 09. 2015 00.09
+6
Vsi se upirajo, samo naši kmetje so tiho. Ne upajo pisnit od leta 45, ker niso pozabili, kaj se je dogajalo! Malo se še bo treba navadit na demokracijo!
FailNation
08. 09. 2015 21.07
+1
lej bi se uprl nazaj ni problem, nas je dovolj samo ne bo tko k v franciji, pr njih jih sindikat ščiti, pr nas pa ko gremo stavkat kazen takoj iz prve, pa še pendreki po hrbti
LOPOVI V AREST
08. 09. 2015 00.08
+7
Bravo kmetje!! Bruselske hlapce pa na cesto kamor spadajo, itak samo ta zadnjo ližejo Američanom.
Našvasan_zob
07. 09. 2015 23.42
+10
Zdej bi mogl vse tiste paradajze in čebule k jih ne morjo v Rusijo prodat, EUrodijotim v glavo zmetat tm v Bruslju..
LOPOVI V AREST
08. 09. 2015 00.12
+4
DržavniSekretar
07. 09. 2015 23.11
+11
Kako, da se na Židana noben ne sprav, pa po 70 ton paradajza stran mečejo.
Našvasan_zob
07. 09. 2015 23.44
+0
To bi loh Putin kupu.. pa ga bomo raj v greznco pometal, ker vam je očitno tko bolj fino...
konstruktor
07. 09. 2015 22.52
+10
Sam pišuka, jajca in opeke bi zaslužili ministri, zaradi mene bi bil Židan lahko taprvi na spisku, ne pa žandarji....
pravica1234
07. 09. 2015 22.49
+12
Ljudje se nezavedajo da vse kar kupijo v raznih supermarketih je moral nekdo pridelat!! Namesto da bi služili kmetje z poštenim delom služijo trgovci!!! ŽALOSTNO kje živimo!! katastrofa
sime sime
07. 09. 2015 22.46
+10
Bravo kmetje borit se je treba za svoje dostojanstvo...če nebojo kmetje naredel reda v evropi ga nebo nihče...
k3x
07. 09. 2015 22.19
+33
Vsakič ko protestirajo kmetje in se pripeljejo z novejšimi traktorji se najdejo mestni brihtneži ki komentirajo subvencije in traktorje, češ: Kmet je bogat nič jim ne manjka. Naj vam povem noben traktor na sliki ni bil zastonj, nobena kravica v štali ni prišla sama od sebe, nobena njiva ni bila podarjena. Prav tako delo na kmetiji poteka 24 ur na dan skozi celo leto. Tu ni dopustov oz bolniških ipd. Kmetje delajo po cele dneve vi pa tistih 8 urc komaj zdržite na šihtu potem pa tu pametujete, gama,d ničvredn,a. Malo seštejte vse tiste Mcdonaldse ki jih spravite vase v prostem času in pa vse brezvezne izlete na morje vsakih 14 dni v avtomobilu iste vrednosti kot traktor potem pa pametujte. Ko pridem v fabrko po 15 minutah opazovanja točno vidim kdo je iz kmetov in kdo ne, kmet dela mestni vrleži pa kavico ali čik držijo v roki vsakih 15 minut in se pritožujejo kolko je za delat....
King 1
07. 09. 2015 22.31
+10
+++++ ko se tele rojeva more it kmet vsake 15min v stalo celo noc hodt... Nobene povisice ne nic... Da negovorimo da nemore it na dopust pa se da si verjetno ta traktor kupi na kredit
tali?ni tom
07. 09. 2015 22.33
+7
glej , veliko imaš prav , veliko pa ne! sam se zafrkavam po hribih kjer ne moreš peš , niti koza dobro ne stoji brez keten in imamo traktor , tri , če sem natančen , ampak najmlajši je star 18 let , kupili rabljenega , ostala dva sta iz jugoslavije , imt , en letnik 1986 en 1988! na drugi strani imamo ene tri tipe ki imajo nove traktorje , balirkein mulčarje! če boš razumel! ne delajo pa nič napram meni! in kot zanimivost , en tak soliden traktor vendar nižjega cenovnega razreda , se pravi "oskubljen" košta 35 do 45 tisoč evrov! kako lahko kmet brez subvencij kamor meriš kupi tak stroj? sam hodim na ših , stari tut pa ma včeraj 68 let pa mamo samo staro kramo! subvencije pa 500 evrov kar ni niti za laks in bencin za kosilnico da pokosiš meje med njivami ! skratka kar se tiče subvencij , tle je krivica da spodnjice trga! in ne bluzi če ne veš
King 1
07. 09. 2015 22.41
+5
Služba + kmetija je danes smrtonosna kombinacija
pravica1234
07. 09. 2015 22.47
+3
k3x se strinjam z tem kar si napisal in to popolnoma drži. Takoj se vidjo delavne navade človeka in morm priznat da jih ljudje v mestih povečini nimajo!!!
k3x
07. 09. 2015 22.59
waco lej lahko se prerekava v nedogled, tudi pri meni ni rožnato ampak tole kar si napisal je čista slovenska foušija. Ne govori da sosed ne dela nič pa ima vse, ti pa garaš troizmenski šiht pa nimaš nič. tudi v iznajdljivosti je nekaj. tudi sam delam na kmetiji veš? prav tako hodim v službo in tudi mi nimamo doma novih strojev je pa res da imamo kmetijo hobi program 25 govedi, in grem stavit da je pri vas isto tako da temu primerna tudi oprema. Ne bluzi če ne veš.
tali?ni tom
08. 09. 2015 01.08
daleč od foušije k3x! hočem poveda da najbolj vpijejo tisti ki največ potegnejo na suho! vse ostalo debatiranje je brezveze! mimogrede , a si vidu da se je kateri kmet v bruselj pripeljal s trideset,dvajset let starim fendom! in ne , ne mi o foušiji! drži pa star pregovor da ko mačku stopiš na rep zamijavka! sosed pa nima nič razen zemlje! nobene glave govedi! mimogrede!
tali?ni tom
08. 09. 2015 01.08
edino kar ma je dovolj hektarjev in prava stranka!
tali?ni tom
08. 09. 2015 01.14
pa še to , kar se strojev tiče , imamo mi kar dobre glede na potrebo , glavni stroj je nobl da je kaj neglede da je star 18t! problem je v tem da subvencije delijo glede na posnetke ,ne na dejansko uporabo zemlje! če seveda dojameš!
slonicka
08. 09. 2015 20.48
tudi belavci v podjetjin so smeti to pomeni da smo postali suznji temu gnilemu kapitelizmu
ONniON
07. 09. 2015 22.16
+4
politika evropske unije je samo za odpis, gospodarske rasti pa ni za občutit
txoxnxy
07. 09. 2015 22.07
+19
Miljarde za begunce kmetom pa drobiž !
Farmer43
07. 09. 2015 21.51
+7
no kaj boste pa zdej rekli vsi ki svražite kmete in nam pod nos mečete subvencije,francozi in nemci imajo tut subvencije in kaj počnejo protestirajo,lejga zlomka kaj pa zej a se nej tut slovenci mal dvignemo ????
FailNation
11. 10. 2015 00.36
pa same fendte, pa johne okol vidmo pa mečejo kamne ne :D
King 1
07. 09. 2015 21.29
+5
V času kateremu se reče tudi srednji vek ali temačno obdobje je človek plačeval desetino, v času ki se mu reče sodobnost in demokracija vlada človek plačuje petino vsega kar ima državi v sloveniji celo več kot petino.
LuckyBastardo
07. 09. 2015 21.16
+11
dokler bo evropi diktirala amerika bo samo še huje
luckyss..
07. 09. 2015 20.56
+1
"V Bruslju gorelo seno, letala so jajca."..........Če tukaj mislite naše pilatuse, potem imate prav - drugače pa so jajca kvečjemu letela.....
vetlan
07. 09. 2015 20.34
+17
Zdaj bo treba \"berlinski zid\" graditi na novo, da se zaščitimo, Madžarska je že začela...pametno