Tujina

Kmetje blokirajo ceste, protestniki pa mesta

Zagreb, 07. 03. 2011 13.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hrvaško pretresa val nezadovoljstva. Za protestne akcije so se odločili tudi kmetje, ki so s traktorji že blokirali nekatere ceste v državi. Napovedujejo še več akcij.

V mestu Čakovec danes potekajo protivladni protesti, na katerih se je zbralo najmanj 1000 zelo glasnih ljudi.

Na Hrvaškem so na ceste stopili tudi kmetje, ki so nezadovoljni z vladno kmetijsko politiko. Odločili so se, da bodo s traktorji blokirali ceste, trenutno pa poteka blokada dveh državnih cest pri Varaždinu in Požegi. K uporu se jim bodo pridružili tudi sotrpini iz drugih delov države.

V bližini Požege so razočarani kmetje s traktorji blokirali ceste, ki vodijo do hrvaških mest Našice, Slavonski Brod in Požege. Popoldne jih bo prišlo še več, tako da bodo blokirali državno cesto Požega–Našice. Trenutno je na cestah približno 70 traktorjev. V bližini Varaždina pa je cesto preplavilo približno 20 traktorjev, kmetje pa čakajo na še dodatno okrepitev.

Kaj zahtevajo kmetje?

Tako je bilo lani, ko so kmetovalci blokirali ceste na Hrvaškem in se borili za svoje pravice. Čeprav so jim oblasti marsikaj obljubile, pa je ostalo le pri obljubah. Lani so se kmetovalci tudi spopadali s hrvaško policijo.
Tako je bilo lani, ko so kmetovalci blokirali ceste na Hrvaškem in se borili za svoje pravice. Čeprav so jim oblasti marsikaj obljubile, pa je ostalo le pri obljubah. Lani so se kmetovalci tudi spopadali s hrvaško policijo. FOTO: dnevnik.hr
Včeraj se je protestov v središču Zagreba udeležil tudi predsednik Sindikata hrvaških kmetov Tomislav Pokrovac. Dejal je, da ga oblasti ne morejo kupiti. "Res je, da ne moremo priti na Markov trg, lahko pa gremo kmetje jutri na ulice in pomembnežem blokiramo vse dostope do tja," je dejal Pokrovac. Postavil je tudi ultimat – od vlade želi točen datum volitev, sicer sledi še več protestov. Spomnimo, da so na Markovem trgu, kjer sta stavbi vlade in parlamenta, z zakonom prepovedani protesti.

Kmetovalci menijo, da država potrebuje strategijo kmetijske proizvodnje, zato predstavnike države pozivajo, naj se lotijo njenih priprav. Prav tako ne razumejo, zakaj oblast vztraja na politiki tolikšnega uvoza, ki naj bi po njihovem mnenju uničevala kmetijsko proizvodnjo v državi. Poudarjajo, da je hrvaška zemlja rodovitna, da so kmetje vztrajni in da bi lahko prehranili celotno državo. Ostalo pa bi še za morebitni izvoz.

Prav tako poudarjajo, da bi moralo biti dizelsko gorivo cenejše, vztrajajo pri brezplačni legalizaciji kmetijskih farm, največ štiriodstotnih obrestih na posojila, pri znižanju cen zakupa kmetijskih zemljišč ter pri izplačilu kapitalskih vlaganj za leti 2008 in 2009.

Na tisoče traktorjev v pripravljenosti

Zato so se odločili, da bodo pri blokadi cest vztrajali do izpolnitve zahtev. Predsednik Koordinacije kmetijskih društev Dragutin Dukić je poudaril, da bo kmalu na cestah v vseh hrvaških županijah več kot tisoč traktorjev in protestnikov. Jutri bodo postavili blokade na območju Vukovarja, v sredo pa tudi na osiješkem območju.

Kmetovalci so sporočili, da bodo skozi blokado spuščali le vozila nujne medicinske pomoči, gasilce in druga vozila na nujnih intervencijskih vožnjah. Prav tako šolske avtobuse.

"Utapljamo se v težavah, država pa se ne želi resno ukvarjati s težavami kmetovanja,“ je dejal predstavnik kmetov Dukić, ki je dodal, da kmetje zahtevajo le tisto, kar jim po zakonu tudi pripada. Dejal je, da ga je kmetijski minister Petar Čobanković danes poklical in ga prosil, naj ne protestirajo. Prav tako jih je povabil na pogovor v prestolnico. Kmetje so to možnost zavrnili in ministra povabili na teren. Minister je privolil, sestanek pa bo jutri. Sicer pa je minister danes dejal, da ne razume protestov in protestnikov. Pred dnevi je za Facebook proteste, ki že dlje časa potekajo v Zagrebu in po drugih hrvaških mestih, dejal, da "se na teh protestih zberejo dva ali trije tipi, ki po mestu povzročajo izgrede".

Kmetje so sicer sprva nameravali proteste začeti že prejšnji teden, a jim je hrvaški predsednik Ivo Josipović obljubil pomoč v okviru svojih pooblastil. Pričakovali so tudi pogovore s premierko Jadranko Kosor, a jih niti ona niti kmetijski minister nista želela sprejeti. Zato so s traktorji danes začeli zapirati ceste, podobno kot lani, ko je prišlo tudi do spopadov s policisti.

Nekateri hrvaški mediji poročajo, da je med vladno ekipo že čutiti strah, saj bi se protestniki lahko začeli združevati. Njihove bojazni so upravičene, saj Facebook protestniki želijo skupne proteste.

Hrvaška vlada se sooča z valom protestov v vseh večjih hrvaških mestih, v katerih protestniki zahtevajo takojšnji odstop hrvaške vlade pod vodstvom Kosorjeve. Tako imenovani Facebook protestniki so se odločili, da jih bodo v boju podprli.

In ko smo že pri Facebooku – nekateri hrvaški mediji so objavili novico, da se je vodstvo hrvaške nacionalne televizije danes odločilo, da svojim zaposlenim blokira dostop do tega omrežja, prav tako do Twitterja. Novinarji naj bi bili v šoku, saj so spletne družbene mreže vir informacij in kontaktov, ki so pri ustvarjanju novic zelo pomembne. Zakaj se je vodstvo danes odločilo za ta korak, še ni znano.

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dolenjc3
09. 03. 2011 09.36
Bravo, Hrvatje, sesujte pokvarjeno politično elito, da bo šla v progastih oblekah jarke kopat. Pa zavrnite vstop v EU, nategnjeni Slovenci smo to priložnost zamudili, pot iz EU pa bo, kot zgleda, težja kot iz YU. Ohranite vsaj dostojanstvo in se ne dajte nategovat Bruslju, bolje biti lačen in svoboden.
bunto
08. 03. 2011 05.48
Ma kakšen facebok. Van persien na letalu za Barcelono Salburžani kaznovani, tekma bo Ronaldinjo zvezda karnevala. Država propada, majmuni pa se ukvarjajo z butalci.
Juzni
07. 03. 2011 23.39
Dokler so protesti mirni je se super ma,ko bodo zaceli leteti kamni proti vladi ipd. bo hudic. Mislim da bo Hrvaska prva drzava v kateri bo ljudstvo zavrnilo vstop v EU. Mislim da bi to bila dobra lekcija za celo EU.
major1
07. 03. 2011 23.15
HDZ = učitelji
skodelica kave
07. 03. 2011 23.03
povemvsem
07. 03. 2011 22.14
HDZ je ekvivalent SDS-a!!!!
major1
07. 03. 2011 22.01
Kosorjeva in njena HDZ klika pa mirno spi in sama sebi laže, kako je uspešna. Ni slučajna podobnost z našo vladno ekipo.
justime
07. 03. 2011 20.25
nam bodo pa lopovi tko bencin podražil da še z traktorji na barikade ne bomo mogli.
Danijel Fric
07. 03. 2011 19.59
Hrovati ko se bunte, saj v EU bo še slabši
cau-curaku
07. 03. 2011 19.28
Največja gospod, ki ne plačujejo dajatev in imajo vsega na pretek so, kmetje... *
Marija Krebs
07. 03. 2011 19.28
Se mi zdi, da gre že za navadno kolonizacijo revnega juga.
kumunalc
07. 03. 2011 19.14
Pri nas eni podpirajo leve,eni desne barabe,takih,ki pa smatramo,da je baraba baraba je pa premalo za punt,zato pa tako delajo z nami.
Edina Golotic Hasic
07. 03. 2011 19.11
Slovenija ima talent, da lahko ljudje z 450e preživijo. Po tem sklepam da mi nerabimo protestov, zapore cest itd... Bravo Hrvati ne se zgledovat po nas sosedih Slovencih ki si nič ne upamo!!!
mlutherking
07. 03. 2011 19.05
Zakaj hrvaška uvaža, zakaj mi jemo in koristimo tujo robo. EU je preprosto aparat kako spraviti kmete in delavce na kant. Če pogledamo vsako gospodarsko politiko ali kmetijsko politiko vidimo, da vodi v prisilo revščine in posledično sužnjelastniški kapitalizem.
vidaw
07. 03. 2011 18.54
VSAKA ČAST HRVATOM!!! DOBRO SO SE ORGANIZIRALI IN STOPNJUJEJO SVOJE ZAHTEVE!!! KO NIMAŠ VEČ ZA V LONEC, KLJUB TEMU, DA DELAŠ VSAK DAN PO OSEM UR, KO SI PA NEKATERI KOPLJEJO V NAŠEM DENARJU, JE TREBA TEMU NAREDITI KOOOONEC!!!!
poslanka sexs
07. 03. 2011 18.46
SLOVENCEM JE DOBRO IMAJO VELIKO PENZIJO KMETJE VSE PRIDELKE PRODAJO VSI DELAVCI IMAJO DOBRE IN REDNE PLACE NIMAMO NOBENEGA CLOVEKA NA SOCIALU IN ZAKAJ BI ISTO POSTOPALI KOT HRVATI V ENI BESEDI DOBRO NAM JE IN PUSK NIMAMO KER JUTRI JE PUST DAN ZA VSE SLOVENCE
m_t_h
07. 03. 2011 18.41
hrvaska. v EU. ja, pa ja da.
majlo5
07. 03. 2011 18.37
Mi lahko kupimo od hrvatov ves sladkor in ga prodajamo evropejcem.To bi bil zdaj biznis
cvelbar
07. 03. 2011 18.36
Slovenci pa še kr čakamo kaj bo naredila država dokler se nebomo tako zapufali da bomo tiste dolgove odplačevali še 100 let. Hrvati so se opogumili in stopli skupaj tudi mi bi se morali in izgnat vse politike ,ki so sedaj na prestolo opozicijo in koalicijo:!!
korintos1
07. 03. 2011 18.10
Kam bodo pa izvažali?