Tujina

Gaza ostala brez pomoči

Jeruzalem, 08. 01. 2009 08.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
383

Izraelska vojska je ustrelila voznika tovornjaka, ki je v Gazo vozil humanitarno pomoč. Njena dostava je zato ustavljena. O incidentu poročajo tudi z meje z Libanonom, tam nameščeni slovenski vojaki pa so na varnem.

V napadih je doslej umrlo 707 palestincev, 3000 je ranjenih. Vsaj polovica je civilistov. Na drugi strani je enajst žrtev, med njimi osem vojakov. Štirje so padli v prijateljskem ognju.

Med današnjimi palestinskimi rtvami sta tudi brata, stara šest in 13 let. Ubila ju je bomba, ki je zgrešila cilj.

Izrael je še okrepil svojo že skoraj dva tedna trajajočo ofenzivo na območju Gaze, medtem ko Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) judovski državi očita, da ne omogoča pomoči ranjencem. Vojaki naj reševalcem več dni ne bi dovolili do hiše v Gazi, kjer so našli štiri popolnoma izstradane majhne otroke poleg trupel njihovih mater. Prav tako so jim več dni onemogočali dostop do soseske Zejtun v Gazi. Tam je v treh hišah na reševalce čakalo 18 ranjencev, med njimi trije otroci, ki so bili preveč šibki, da bi lahko stali. Našli so tudi 18 trupel. Dostopa do več uničenih hiš v isti soseski še vedno nimajo, trdi Rdeči križ.

"Vojska ni dovolila niti nam niti palestinskemu Rdečemu polmesecu, da bi pomagali ranjenim," je dejal vodja misije Rdečega križa na območju Pierre Wettach. Dodal je, da je to "šokanten incident", saj so se ves čas zavedali, kakšne so razmere na terenu. ICRC meni, da izraelska vojska v tem primeru ne izpolnjuje svojih obveznosti po mednarodnem humanitarnem pravu, ki jo obvezuje, da mora poskrbeti in evakuirati ranjence.

ZN poudarjajo, da je napad na šolo, ki je pod zaščito Združenih narodov, “popolnoma nesprejemljiv”.
ZN poudarjajo, da je napad na šolo, ki je pod zaščito Združenih narodov, “popolnoma nesprejemljiv”. FOTO: Reuters

Izrael priznal: Napad na šolo je bil napaka

Belgija si prizadeva za oblikovanje misije EU, ki bi ranjenim otrokom pomagala zapustiti območje Gaze.

Po podatkih palestinskih zdravnikov je v torkovem izraelskem napadu na poslopje šole na severu Gaze, ki je pod upravo Združenih narodov (ZN), umrlo 43 oseb, več sto pa jih je bilo ranjenih. Predstavnik Združenih narodov je dejal, da je Izrael tujim diplomatom potrdil, da palestinski gverilci iz šole niso izstrelili raket.

Tiskovni predstavnik Agencije ZN za pomoč Chris Gunnes je dejal, da je tovrstna obtožba o izstrelitvi raket iz šole predstavljala “veliko obtožbo zoper nevtralno agencijo ZN, ki se je sedaj pokazala za neutemeljeno”. Glavni tajnik Ban Ki Muna je še dejal, da je napad na šolo, ki je pod zaščito Združenih narodov “popolnoma nesprejemljiv”.

Pomoč - da ali ne?

Izrael je tudi danes za tri ure ustavil napade, da bi tako omogočil dostavo humanitarne pomoči obubožanim prebivalcem območja Gaze. Pri tem pa se je zgodil nov incident, ki je po napadu na šolo še zaostril odnose med ZN in Izraelom. Vojska je namreč ubila voznika tovornjaka, ki je bil namenjen po pošiljke pomoči, še eno osebo pa ranila. Vozilo je bilo opremljeno z znakom in zastavo svetovne organizacije. ZN so po incidentu, ki se je zgodil v času, ko naj bi bili napadi prekinjeni, ustavila dostavo pomoči v Gazo. Kot je pojasnil njihov tiskovni predstavnik Chris Gunness, pomoči ne bodo dostavljali, dokler osebju ZN ne bo zagotovljena varnost.

Nadaljevanje ofenzive

Ofenziva v Gazi se nadaljuje.
Ofenziva v Gazi se nadaljuje. FOTO: Reuters
Izraelske sile naj bi med drugim napadle mošejo v Rafi, ki naj bi Hamasu služila za skladišče orožja.

Ofenziva se nadaljuje, nočne napade prebivalci Gaze pisujejo kot ene najhujših doslej. Letala so napadla več deset ciljev, pri čemer so se osredotočila na predore na meji med Gazo in Egiptom, po katerih naj bi Palestinci tihotapili orožje. Na območju Rafe naj bi bilo po ocenah Izraela okoli 300 tovrstnih predorov. Kopenske enote pa so se medtem prebile do mesta Han Junis. V noči na četrtek naj bi sicer na drugi strani na Izrael padla zgolj ena raketa.

O incidentu poročajo tudi z Zahodnega brega. Policija je ustrelila Palestinca, ki je poskušal zanetiti ogenj na bencinski črpalki v judovski naselbini zahodno od Jeruzalema.

Iz Libanona priletele rakete, Slovenci na varnem

Iz Libanona so na sever Izraela v bližino mesta Naharija danes priletele tri rakete, dva človeka sta lažje ranjena. Izraelska vojska je nemudoma odgovorila s topništvom.

Takoj so se pojavila ugibanja, ali poskuša skrajno libanonsko gibanje Hezbolah - podpira ga Iran - z odprtjem nove fronte razbremeniti Hamas v Gazi. Predstavnik izraelske vlade to zavrača in za incident krivi palestinske skupine v Libanonu, kar pa je Hamas že zanikal. Vpletenost v napade zanika tudi Hezbolah. Vlada v Bejrutu pa je raketni napad na Izrael obsodila, medtem ko mirovne sile ZN v Libanonu (Unifil) dogodek še preiskujejo. Na jug države so po incidentu namestile dodatne enote.

S slovenskega obrambnega ministrstva so sporočili, da slovenski pripadniki Unifila niso bili udeleženi v današnjem incidentu in se počutijo dobro. Ob tem so dodali, da naloge petega slovenskega kontingenta s 14 pripadniki, ki je dolžnosti prevzel konec novembra lani, ostajajo enake. V skladu z resolucijo 1701 še naprej pomagajo libanonski vojski v zahodnem sektorju južnega dela Libanona, njihove naloge pa vključujejo nadzor celotnega območja odgovornosti, vključno z nadzorom razmejitvene črte med Libanonom in Izraelom ter vseh vstopnih točk v južni del Libanona kot tudi pomoč pri reševanju nestabilnih razmer.

Protesti zaradi napada Izraela.
Protesti zaradi napada Izraela. FOTO: Reuters

Še vedno brez dogovora

Varnostni svet ZN po treh dneh intenzivnih pogajanj še vedno ni dosegel dogovora o besedilu o spopadih v Gazi. Arabska stran vztraja pri sprejetju zavezujoče resolucije, po najnovejših podatkih iz New Yorka pa si po novem za to prizadevajo tudi zahodne članicem Francija, Velika Britanija in ZDA.

Egiptovski predsednik Hosni Mubarak je sicer v sredo predstavil novo mirovno pobudo, zunanji minister Ahmed Abul Hejt pa je dejal, da si Kairo prizadeva za končanje spopadov v treh dneh. Po njegovih besedah želijo uresničiti vsaj dve točki mirovnega načrta - kratkotrajno premirje in odprtje mejnih prehodov. Stališče Izraela je, da je treba egiptovsko pobudo, ki ima široko podporo mednarodne skupnosti, še dodelati.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (383)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gesin
09. 01. 2009 17.20
kaj brez humanitarne pomoči tu je za crknt bogi ljudje
klavdijl
09. 01. 2009 16.51
Glavni tajnik Ban Ki Muna je še dejal, da je napad na šolo, ki je pod zaščito Združenih narodov “popolnoma nesprejemljiv”. hja dokler ostanemo le pri besedah popolnoma nesprejemljiv to pomeni da je očitno popolnoma sprejemljiv... reakcija na akcijo sicer alhko z nami pometajo po mili volji
klavdijl
09. 01. 2009 16.47
napad na Gazo ... ok so izzival čeprav je odzip več kot pretiran napad na cilje in tovornjake ZN ... zahtevati bi se moralo izročitev odgovornih ob naslednjem takem incidentu nato letala pričnejo sesuvat Izrael
Anri Tomic
09. 01. 2009 13.16
In potem bodo ubogi judje jokali da se ljudje rastreljujejo na njihovem dvorišču???? Pismo saj sami ustvarjajo sprehajajoče se bombe! Zakoreniniti sovražtvo v človeku je najlažje opravilo na tem planetu! Razširiti ljubezen in sočutje je pa garanje brez primere! Zakaj ne z vzgojo zakaj z bombami???? Torej če želim da nas zradirajo z zemlje je zadosti da v Izraelu vržem petardo in čakam gdaj bo padla bomba???
izbruh@gmail.com
09. 01. 2009 11.17
Ko je bilo treba reagirat proti Somlaskim piratom, ki niso sicer še nikogar ubili, vendar povzročajo gospodarsko škodo, so pa UN v ternutku reagirale in takoj so vsi poslali cele flote za zaščito ladij, ki prevažajo cenen Kitajski pofl na zahodne trge.
kristina3
09. 01. 2009 10.13
mislm kaj se dogaja.... res da je hamas prvi reketiral, ampak izraelci nemorjo redirat celga naroda! in s polno močjo napast tako naseljeno območje, kjer je polno civilistov. da so tok podli, da pobijajo nedolžne, med njimi pa tudi toliko otrok. to pač ni homano. to je sramata! sploh pa povsod mamo take vodje, in pa neke politike, ki ne naredijo nič dobrega za narod. beda
saraseba
09. 01. 2009 09.50
o dobro jutro majda kako si
lesnikovsok
09. 01. 2009 08.20
-1
en pregovor bolje 1000 židov kot en musliman :)
sebo-x
09. 01. 2009 08.18
anrol In kaj bi naredil ti ? Čakal, da te raketa zadane v glavo ?
Anri Tomic
09. 01. 2009 08.09
+1
unikat je res da so začeli raketirati iz gaze! Ampak to ne daje ljudem povod da zaradi enega mrtvega izraelca zradirajo cel narod! To ni obramba ampak čisto navaden genocid in poskus izbrisanja enega ljudstva ki živi na tem območju že stoletja! Torej ne nakladaj o obrambi ker to namreč ni to! Preveč gledaš ameriške filme in si očitno popolnoma pod njihovo filozofijo saj samo pri njih velja načelo če te jaz napadem z fračo bom jaz tebe z bombo!
unikat.33
09. 01. 2009 06.56
Kdo pa je začel z napadi?! Kolikor vem, Hamas iz Gaze. Izraelci pa se samo branijo. Kdo je na meji z Libanonom začel, Libanon. Arabci se znajo samo vojskovat, maltretiral ženske, drugače so navadni lenuhi in so nevoščljivi pridnim Izraelcem in jih hočejo zbrisat.
Alexxsaso@yahoo.ca
09. 01. 2009 06.52
No pa smo zopet pri definiciji kdo je zdaj tu res terorist. Ubiti soferja, ki prevaza humanitarno pomoc za sestradan narod je teroristicno dejanje. Kje ste zdaj kavbojci, ki vtaknete svojo rit v vsak prepir pod pretvezo, da resujete ubogi narod... Dokazite zdaj, da so vse spekulacije kako ste na kriznh zariscih prisotni le zaradi lastnih interesov, izmisljene in resite nedolzne ljudi pred zanesljivo smrtjo. Blablabla... Gaza je sramota za ves svet, ker samo stoji in gleda...
kekci
09. 01. 2009 03.17
dobr je pršli so slovenci rešeni so usi
saraseba
09. 01. 2009 02.55
Lhko noč srečno IDF
saraseba
09. 01. 2009 02.44
el-maida09.01.2009, 02:321 No srečno na faxsu čez 10let pa se pomenma . To , da si muslimanka in to živeča v sloveniji potrjuje tvojo nevednost gllede vere . Moj arabski kolega se je prav zgražo nad to zaigrano bosanko vero . Nikoli pa nisi odgovorila zakaj so sedaj krivi Israelci , ne raje si daš plus in meni minus . ČE GREŠ PA SPAT POTEM ASLAM
saraseba
09. 01. 2009 02.33
EGIPT NAJ NAHRANISVOJE BRATE SAJ SO SOSEDI
saraseba
09. 01. 2009 02.29
AL MAJDA zdej šepa reč da ste domoroi v bosi in , da je bosna muslimanka zemlja
saraseba
09. 01. 2009 02.26
saraseba... dj mir prosim te... moja strpnost je dokaj visoka na nivoju glede na tvoje obnasanje in na tvoje besede... ti pa res nisi prava oseba ki nam bo pametovala o strpnosti .... brez zamere v komentarjih nism nestrpna temveč bi rada na čim boljši način dokazala da vera Islam ni NEČISTA kot ti blebetaš. če ti nimaš bontona ne pomeni da ga nima nihce. in nauci se sam spostovati mnenje drugih nato pa lahko o tem predavaš dalje MISLIM ČE JE TOLE ZA TEBE STRPNO PA RES NE VEM KE ŽIVIŠ , UPAM DA NE V SLOVENIJI el-maida09.01.2009, 02:01-3 Zidje so morilci...kratko in jasno :) el-maida09.01.2009, 02:02-3 če bo pomagal Islamski svet bo Izrael zbrisan z zemljevida
saraseba
09. 01. 2009 02.22
Zlobni09.01.2009, 02:110 Moja slovnica je dobra glede na leta preživeta v Sloveniji . Glede dvorišč je pa mišleno 8000 ktjuš v zadnih 6 let. In ne želim smrt otokom ampak trenutno mije bolj hudo za 10 Israelci kakor za 700 palastiini , VE SE KDO JE ZAČEL. Dons pa še libanon a pol bomo tud jokal ko bo padal po libanonu
saraseba
09. 01. 2009 02.12
el-maida09.01.2009, 02:010 Zidje so morilci...kratko in jasno :) Ti si bolana govoriš o miroljubni veri in strpnosti a v komentarjih si zelo nestrpna in poizkusaš bii preveč muslimanska . Te vabim med muslimane , da vidiš kak je to,