Tujina

Kmalu bo znano, ali gre Pistoriusov primer na višje sodišče

Johannesburg, 09. 12. 2014 16.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodnica je tri ure poslušala argumente obrambe in tožilstva zoper sodbo in izrečeno kazen južnoafriškemu paraolimpijcu Oscarju Pistoriusu. Tožilstvo namreč vztraja, da je petletna zaporna kazen absolutno premila in povsem neprimerna. Ali gre primer na višje sodišče, bo znano v sredo.

Sodišče v južnoafriški Pretorii je danes poslušalo argumente za in proti pritožbi zoper sodbo in izrečeno kazen južnoafriškemu paraolimpijcu Oscarju Pistoriusu. Ta je bil konec oktobra spoznan za krivega nenaklepnega uboja svojega dekleta Reeve Steenkamp.

Tožilstvo vztraja, da je petletna zaporna kazen, ki jo je določila sodnica Thokozile Masipa, absolutno premila in zahteva ostrejšo kazen. V apelu na razsodbo tožilstvo Pistoriusovo kazen označuje z besedami "šokantno blaga" in "povsem neprimerna". Prav tako se jim zdi sporno, da je bil spoznan za krivega nenaklepnega uboja, in ne umora. Sodnica je namreč menila, da Pistorius ni mogel predvideti, da bi lahko nekdo umrl, ko je začel streljati.

Oscar Pistorius - 5
Oscar Pistorius - 5 FOTO: Reuters

A če bo tožilec Gerrie Nel, ki za Pistoriusa zahteva minimalno deset let zapora, želel uspeti s pritožbo, bo moral dokazati, da je bil Pistoriusov primer v primerjavi z ostalimi podobnimi obravnavan drugače in z večjo toleranco. Če mu bo sodnica prisluhnila, bo šel primer na višje sodišče v Bloemfontein, ki bi Pistoriusu lahko prisodilo ostrejšo kazen.

Sodnica je argumente obrambe in tožilstva poslušala skoraj tri ure, nato pa obljubila, da bo pred jutrišnjo odločitvijo, upoštevala obe strani.

June Steenkamp: Upam, da bomo našli manjkajoče delce

Reevina mama June je pred obravnavo novinarjem povedala, da daljša kazen za Pistoriusa njej in njeni družini ne bo prinesla nobenih sprememb, upa pa, da bodo nadaljnja zaslišanja razkrila stvari, ki še vedno niso jasne. "Razpravljali bodo o odločitvi sodnice, ki se meni ni zdela primerna. Na to nimam vpliva. Želim pa si izvedeti resnico. Pri tej sestavljanki manjka nekaj delcev. Samo dva človeka vesta, kaj se je zgodilo tiste noči. Ena od njiju je moja hčerka, ki je ni več z nami," je povedala.

Reeva Steenkamp - 2
Reeva Steenkamp - 2 FOTO:

Že po desetih mesecih bi ga lahko pogojno izpustili

Po južnoafriških zakonih mora Pistorius v zaporu odslužiti najmanj eno šestino dosojene kazni, kar je deset mesecev, preden lahko zaprosi za milejšo obliko prestajanja kazni, kot je na primer hišni pripor.

Paraolimpijski zvezdnik, ki se današnje obravnave ni udeležil, se je sicer ves čas sojenja zagovarjal, da ni šlo za umor, temveč da je streljal v samoobrambi oziroma v prepričanju, da se za zaprtimi vrati skriva vlomilec. Na usodno noč je namreč štirikrat ustrelil skozi vrata kopalnice in pri tem ubil svoje dekle.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mucek17
10. 12. 2014 10.57
+0
Ima pa res zelo lep obraz. Samo očitno v glavi nima vse pošlihtano.
Infraping
09. 12. 2014 18.29