Tujina

Zamude zaradi stavke v Frankfurtu tudi na Brniku

Ljubljana/Frankfurt, 16. 02. 2012 10.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na letališču v Frankfurtu je potekala stavka kontrolorjev letenja. Številne lete so zato odpovedali, spremembe so bile tudi pri letih Adrie Airways z brniškega letališča. Vsekakor pa se potniki morali soočiti z dolgimi zamudami.

Na tretjem največjem evropskem letališču je zaradi stavke pričakovati prometni kaos.
Na tretjem največjem evropskem letališču je zaradi stavke pričakovati prometni kaos. FOTO: Reuters

Okoli 200 kontrolorjev letenja na frankfurtskem letališču, ki usmerjajo letala na in s parkirnih prostorov, je stavkalo med 15. in 22. uro. Člani sindikata kontrolorjev letenja (GdF) zahtevajo višje plače in krajši delovni čas, za stavko pa so se odločili, ker jim ni uspelo doseči dogovora z upraviteljem frankfurtskega letališča, družbo Fraport.

Fraport je ob tem opozoril potnike, da predvidevajo zamude in odpovedi letov, v družbi pa predvidevajo tudi, da jim bo uspelo zagotoviti več kot polovico vseh predvidenih letov. Kot je napovedal predstavnik podjetja, si bo Fraport v času stavke pomagal z dodatnim osebjem, ki so ga usposobili za ta namen.

Največji nemški letalski prevoznik Lufthansa je zaradi stavke že odpovedal 100 letov, in sicer 50 vzletov in 50 pristankov. Zagotovili so, da bodo potniki, ki jih bo stavka prizadela, lahko dobili povrnjen denar za karto ali brezplačno rezervirali drug let.

Na relaciji Ljubljana–Frankfurt vendarle spremembe

Za zdaj spremembe voznega reda letov v in iz Frankfurta niso napovedane.
Za zdaj spremembe voznega reda letov v in iz Frankfurta niso napovedane. FOTO: Sani Karič

Če je še dopoldne veljalo, da na letih iz Ljubljane v Frankfurt ne bo prišlo do sprememb, naj bi se to vendarle zgodilo. V Frankfurt sta predvidena dva leta; dva pa sta predvidena v obratni smeri. Kot je za 24ur.com povedala vodja korporativnega komuniciranja Brigita Zorec, naj bi se letalski prevoznik Adria Airways odločil, da leta združi.

Adrijino letalo bi moralo poleteti proti Frankfurtu ob 16.30. Kot so za 24ur.com povedali pri letalskem prevozniku, so dobili nov čas za vzlet letala. To bo predvidoma ob 18.20. Takrat bi moralo vzleteti še drugo letalo v smeri nemškega letališča, a so tega odpovedali. V primeru združenega leta Adriia leti z večjim letalom. ''Zaenkrat še nimamo podatkov, da bi morali lete odpovedati,'' so nam povedali pri Adrii. Svoje potnike so obvestili, da bo lahko danes in jutri prišlo do daljših zamud, kljub temu pa pri Adrii potnike naprošajo, da se na svojem odhodnem letališču pravočasno zglasijo za prijavo na let.

 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.