Tujina

Kljub dežju požari še naprej gorijo

Moskva, 11. 08. 2010 09.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Moskvo je ponoči presenetilo deževje, ki je z ulic očistilo večino dima. Čeprav so ljudje lažje zadihali, pa vročinski val ne pojenja in tudi ognjeni plameni še niso pogašeni.

Po nočnem deževju, ki je izpralo večino zadušljivega dima, ki je rusko prestolnico mučil več dni, je Moskva končno lažje zadihala. A rekordni vročinski val še ne pojenja in v okolici mesta še vedno gori šota, zato vremenoslovci opozarjajo, da se bodo razmere v prihodnjih dneh najverjetneje znova poslabšale.

Smog v Moskvi
Smog v Moskvi FOTO: Reuters

Ena najhuje prizadetih regij je Ryazan, ki leži 200 kilometrov južno od Moskve. Večina gozdov v regiji je še vedno v plamenih, lokalni reševalci pa delajo brez prestanka že tri tedne. Trudijo se namreč ukrotiti rdečega petelina, ki pa ne kaže znakov popuščanja.

Zaradi večtedenske hude vročine se je po pisanju ruskega dnevnika Rosijska Gazeta v Rusiji precej podražila hrana, in sicer od 15 do 20 odstotkov. To bo verjetno tudi vplivalo na zvišanje inflacije v Rusiji.

Situacija v regiji je namreč kritična, tudi zato je premier Vladimir Putin včeraj obiskal regijo. Svojo pomoč pa je ponudil tudi britanski veteran, gasilec Daniel Collier, ki je v pismu, ki ga je poslal Putinu, ponudil svojo pomoč. Collier pa ni edini, ki je Rusiji ponudil pomoč v boju z rdečim petelinom. Ponudili so jo številni ljudje z vseh koncev sveta.

Najhujši požari v zgodovini Rusije, ki so večinoma posledica vročinskih valov, se sicer tudi danes ne umirjajo. Po vsej državi jih divja še okoli 600. Po navedbah ruskega ministrstva za civilno zaščito je zgolj v zadnjih 24 urah izbruhnilo 290 novih požarov, pogasili pa so jih okoli 300. Z ognjenimi zublji se bori okoli 165.000 ruskih gasilcev in vojakov, pomaga pa jim tudi 550 strokovnjakov iz tujine.

Požari se širijo na radioaktivna območja

Požari v Rusiji - 6
Požari v Rusiji - 6 FOTO: Reuters

Obsežni gozdni požari v Rusiji pustošijo tudi v radioaktivno onesnaženih delih države. Samo v okolici mesta Brjansk blizu meje z Belorusijo in Ukrajino so pred dnevi našteli 28 požarov, so danes sporočile pristojne ruske oblasti. Ta regija po nesreči v jedrski elektrarni v Černobilu leta 1986 velja za eno najnevarnejših na svetu.

Požari so po navedbah oblasti divjali ali pa še gorijo tudi v drugih radioaktivno onesnaženih območjih Rusije, med drugim v okolici Čeljabinska na Uralu, kjer je več jedrskih objektov.

Oblasti so podatke o požarih na radioaktivno onesnaženih območjih sporočile po pogostih očitkih okoljevarstvene organizacije Greenpeace, češ da prebivalcev ne obveščajo o nevarnosti radioaktivnega sevanja zaradi gozdnih požarov. Greenpeace je tudi opozoril, da bi požari lahko razširili radioaktivne snovi z nekaterih območij, kot je okolica jedrskega centra Majak, kjer med drugim predelujejo jedrske odpadke.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MrRudi333
12. 08. 2010 00.20
Uredništvo,lahko noč.Saj ne bomo mogli še dolgo pisati.Pride ta dan,zagotovo,je na pragu.Negativnosti je preveč.Samo Izbiro imamo,kaj pomaga če nimamo Modrosti da prav izberemo.Ego je nasprotje od naše Božje narave.Zato je že 50 000 000 večjih civilizacij šlo.Za Planete je boljše da se ščisti kot da zgnjije,mar ne.Nobeden ne mara Gnojnih ran.Ljubezni in Sočutja vsem želim!!!
MrRudi333
11. 08. 2010 23.50
Vsak si lahko pomaga,če bi Sočutje na Ljubezni zgradil,vendar za mnoge je to preveč.Zato ...Molim da vidimo Bistvo Spreminjanja v Boljše Ljudi.Zemlja je na meji,zaradi nas.
Dejan Ribnikar
11. 08. 2010 19.46
@janing pred čem že ščitijo avstrijske alpe pa pohorje? kokr jest vem je v sloveniji tok naravnih katastrof da kr glava boli....od toče, do zemeljskih plazov, poplav, potresov, kar češ.... živim pa na finskem zadnje 2 leti in pol....ti povem...nobenih alp, nobenga pohorja, večinoma ravnina, sm pa ke kšn kribček......takih nalivov, toče, potresov, lpazov....ni sploh v vsem tem času k sm tuki, sm vidu samo 1 močnejši naliv....močnejši u tem primeru pomen da je eno celo uro dž padou pa mau so strele švigale sm pa ke....pa so se vsi finci čudil kaj je pa to zdej, kej tacga pa tuki nismo vidl že 30 let...... lepo slovenijo ščitijo alpe, ni kej
brada88
11. 08. 2010 12.56
a požari gorijo? čudno.. jz sm pa mislu da požar pomeni da neki gori...
Love2XLR8
11. 08. 2010 10.59
haha bog jim bo pomago, kolk si star no. pomagal jim bojo gasilci ali pa padavine!
Kajla1st
11. 08. 2010 10.26
naj jim bog pomaga ...
Raizo
11. 08. 2010 10.04
ne bi si mislu da bojo kdaj imeli v hladni rusiji takšne probleme z požari ...
kavagre
11. 08. 2010 09.34
res je hudo kar se dogaja v Rusiji ampak saj se po celem svetu dogajajo naravne katastrofe. kaj pa tiste najrevnejše države, ki ležijo na najbolj čudnih lokacijah na zemlji, ker imajo pač tako podnebje ko jih pestijo poplave pa je tudi veliko mrtvih? zdaj samo Rusijo propagirate, da bodo rusi nazadnje res mislili, da jim je to poslal zahod?! žal pač nekateri živimo na res lepih lokacijah, naprimer nas ščiti pohorje in avstrijske alpe. sicer pa se nikoli ne ve kaj nas čaka.
Roxy79
11. 08. 2010 09.18
Nenapovedano deževalo? Bodo zato razpustili meteorološko službo zaradi neznanja??