Tujina

Porošenko: Vzhod Ukrajine ne bo nova Somalija

Kijev, 26. 05. 2014 11.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
46

Novoizvoljeni ukrajinski predsednik Peter Porošenko se je pripravljen sestati z ruskim vodstvom, s katerim naj bi se pogovarjal o umiritvi razmer na vzhodu Ukrajine. Tudi Moskva je potrdila, da je pripravljena govoriti z novim predednikom, sestali pa naj bi se že v kratkem.

Peter Porošenko
Peter Porošenko FOTO: Reuters

Novi ukrajinski predsednik Petro Porošenko je danes v Kijevu na prvi novinarski konferenci po nedeljski izvolitvi že napovedal, da bo njegova prioriteta pomiritev upora na vzhodu države, vendar se ne namerava pogovarjati s "teroristi". Kot je dejal, ne bo dopustil, da bi proruski separatisti vzhod spremenili v "Somalijo".

"S teroristi se ne pogaja," je dejal Porošenko. "Njihov načrt je, da se območje Donecka spremeni v Somalijo. Nikomur ne bom dopustil, da to stori naši državi, in upam, da bo Rusija podprla moj pristop," je dejal novi ukrajinski predsednik, ki je na nedeljskih predsedniških volitvah zmagal že v prvem krogu. Kot kažejo popoldne objavljeni uradni rezultati volilne komisije po preštetju 90,01 odstotka glasov, je dobil 54,33 odstotka glasov in tako bil izvoljen za predsednika.

Porošenko je napovedal tudi, da bo obdržal sedanjo začasno vlado pod vodstvom Arsenija Jacenjuka na položaju. "Ne načrtujem menjave predsednika vlade (...) Jacenjuk nadaljuje delo," je dejal.

Sicer je tudi med predvolilno kampanjo napovedoval, da bo sodeloval z Jacenjukom, pa čeprav slednji prihaja iz stranke njegove protikandidatke Julije Timošenko, ki je v nedeljo prejela le 13 odstotkov glasov. To so potrdili tudi uradni rezultati. Predsednik sicer v skladu z ustavo lahko odstavi premiera, a ne brez podpore v parlamentu.

Medtem se je oglasil tudi odstavljeni predsednik Viktor Janukovič, ki je dejal, da spoštuje rezultate nedeljskih volitev.

"Ne glede na to, v katerih regijah in v kakšnih odstotkih so ljudje prišli na volišča in kakšno odločitev ste sprejeli, spoštujem to odločitev, ki je bila sprejeta v najhujših trenutkih naše domovine," je zapisal v sporočilu za javnost.

Toda dodal je, da bi morale volitve potekati tudi na vzhodu države, da bi bile legitimne. "Številni volivci v teh regijah so bili razžaljeni in ponižani zaradi dejanj nelegitimnih oblasti, ki so na oblast prišle z vojaškim udarom," je zapisal.

Rusija pripravljena na pogovore

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je ob izvolitvi Petra Porošenka dejal, da je Rusija pripravljena govoriti z novim ukrajinskim vodstvom. Kmalu za tem pa se je oglasil tudi novoizvoljeni predsednik, ki je dejal, da se bo verjetno z ruskim vodstvom sestal v prvi polovici junija. Ob tem je dodal, da bo za umiritev razmer na vzhodu države potrebna vpletenost Rusije. "Upam, da bo Rusija podprla napore za ureditev položaja na vzhodu," je dejal.

Ponovil je, da se je pripravljen sestati s separatisti, ki bodo odložili orožje, s "teroristi, ki ogrožajo državno varnost", pa se ne bo pogovarjal. Napovedal je tudi uporabo vseh pravnih sredstev za povrnitev Krimskega polotoka, ki je bil priključen Rusiji.

Kličku so se izpolnile sanje

Na včerajšnjih volitvah je bil sicer že v prvem krogu za župana Kijeva izvoljen boksarski šampion Vitalij Kličko je bil že v prvem krogu volitev izvoljen za župana ukrajinske prestolnice. Podprlo ga je dobrih 57 odstotkov volivcev, ob razglasitvi sicer še neuradnih izidov pa je dejal, da so se mu izpolnile sanje. "Prevzelo me je tako veliko zaupanje, ki sem ga bil deležen," je dejal.

Vitalij Kličko je večkratni svetovni prvak v boksu.
Vitalij Kličko je večkratni svetovni prvak v boksu. FOTO: Reuters
Za ta položaj se je namreč že dvakrat potegoval neuspešno. Na položaju bo le leto in pol do naslednjih rednih volitev. Volitve v Ukrajini so bile "dan, ki je naši državi vrnil upanje," je še ocenil Kličko v komentarju na izvolitev Porošenka, ki je dobil skoraj 56 odstotkov glasov podpore. Kličko se je umaknil iz tekme za predsednika države, da bi tako dal prednost Porošenku.

"Dodatni tedni brez demokratično izvoljenega predsednika bi bili v teh razmerah lahko usodni," je še ocenil Kličko glede na to, da ne bo potreben drugi krog, ki bi bil 15. junija.

Napovedal je, da se bo takoj povezal s Porošenkom in bo z njim iskal odgovore na največje težave v državi, skupaj bosta tako vzpodbudila prihod tujih investicij. Predvsem je treba umiriti razmere na vzhodu države, kjer proruski aktivisti grozijo s priključitvo Rusiji.

Ruskega predsednika Vladimirja Putina je pozval, naj prizna rezultate volitev in ustavi podporo proruskim separatistom. Pripravljen se je tudi pogovarjati o "več regionalnih pravicah".

Položaj župana Kijeva je s spremembo zakonodaje leta 2010 precej izgubil na pomenu. To je postala bolj ali manj protokolarna funkcija, saj so pristojnosti za sprejemanje večine pomembnih odločitev v rokah mestnega nadzornika, ki ga imenuje predsednik države. Tako bo tudi Kličko v prihodnje precej odvisen od Porošenka.

Ovse: Volitve potekale v skladu s standardi

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki je imela na volitvah v Ukrajini svoje opazovalce, je sporočila, da je glasovanje potekalo v skaldu z mednarodnimi standardi. Predstavniki opazovalne misije so dodali, da so volitve izpeljali navkljub "sovražnemu okolju" na vzhodu države in kljub poskusom oboroženih skupin, ki so želele spodkopati proces. "Volitve dajejo novemu ukrajinskemu predsedniku legitimnost za vzpostavitev dialoga z vsemi državljani na vzhodu države," je še sporočil opazovalna misija.

Zračni napad v Donecku
Zračni napad v Donecku FOTO: Reuters

Na vzhodu akcija proti separatistom

Medtem so separatisti na vzhodu Ukrajine po zmagi Porošenka razglasili izredne razmere. Glavni namen tega ukrepa je, da se "ozemlje republike Doncek očisti ukrajinske vojske", je dejal vodja samooklicane republike v Donecku Denis Pušlin.

Pušlin je še povedal, da so pripravljeni na "nekakšno obliko dialoga" s Porošenkom, a le "z mediacijo Ruske federacije". Dialog je mogoč "le glede izmenjave vojnih ujetnikov in umika okupacijskih sil," je dodal.

Proruski separatisti so sicer ponoči zasedli letališče v Donecku, ki je zato ponovno zaprto. Ukrajinska vojska je na zasedbo danes popoldne odgovorila z napadom, pri čemer sta bojna helikopterja zadela glavni letališki terminal. Z območja je slišati streljanje, tudi iz težkega orožja, Kijev pa je potrdil, da poteka protiteroristična operacija in da so na območje poslali bojna letala.

V spopadih med ukrajinsko vojsko in separatisti pri Slavjansku pa sta bila danes ubita najmanj dva pripadnika separatistov, še 13 pa so jih zajeli. Separatisti naj bi poskušali prebiti obroč ukrajinskih vojakov okoli Slavjanska, vendar jim to ni uspelo.

V "protiterostični operaciji" ukrajinske vojske proti separatistom na vzhodu Ukrajine je bilo doslej ubitih že več kot sto ljudi.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bozicki
27. 05. 2014 08.27
+6
POROŠENKO je svojo vsodo in vsodo UKRAJINE ZAPEČATIL že v prvih 24. urah. Bye bye enotna Ukrajina pod protektoratom ZDA.
bozicki
27. 05. 2014 08.29
+6
Končal bo kot berač ali izgnanec-vojni zločinec nad svojim narodom.
bozicki
27. 05. 2014 08.25
+7
Kaj naj rečem... Naloga NOVINARJA JE - PRIKAZ VSEH DEJSTEV in DOGODKOV. Ker vemo, da so novinarji politično profilirani, lahko dodajo na koncu svoj komentar in "navijajo" za eno od resnic. Tako delajo PROFESIONALCI. V "demokraciji" pa je na delu navijaštvo in cenzura. Naprimer, v SLO, NE PRIKAŽEJO VSEH DEJSTEV. Novice so SKRBNO SELEKCIONIRANE, Poročila iz istega kraja, pa vsebujejo informacije o ZGOLJ eni strani. O drugi, pa so ZAMOLČANE. No, tudi to bi lahko razumel... Problem pa nastopi, ker je v vsemu tudi TRETJA STRAN - ime ji je CIVILISTI. Žal se naši demokratični mediji pourinirajo PREDVSEM na NJIH. Zamolčani so napadi na CIVILNE ŽRTVE!!! Z namenom... Napad na civilno letališče... (Brnik ali Donijeck, ni razlik, razen, za naše novinarje, granatiranje stavbenih blokov - Slavijansk ali Radgona , NI RAZLIK, razen za naše novinarje, napadi na civiliste s snajperji, spet razlika za novinarje, granatiranje BOLINIŠNIC, napadi na OZNAČENA VOZILA PRVE POMOČI - SRAMOTNO ZAMOLČANO!!!) Žal moram ugotoviti, da je informativni program v Sloveniji na ravni AFGANISTANA!!! Pa še tam so prišli k sebi. Recimo, zamolčana je bila novica, da je PREDSEDNIK AFGANISTANA ODBIL srečanje z OBAMO v Bagramu. Spet ZAVESTNO in Z NAMENOM ZAMOLČANO!!!!
bozicki
27. 05. 2014 08.26
+3
Edina država v Evropi, ki je pa še vedno OKUPIRANA pa je NEMČIJA!!!! Zanimivo bi bilo, če bi izvedli referendum, kaj si prebivalci in državljani Nemčije želijo...
alko82
27. 05. 2014 07.44
+1
Putin se bo pogovarjal z novonastalo nelegitimno vlado. Medtem mu na vzhodu umirajo tud i njegovi ljudje. Na Putina se res lahko zaneseš. Človek se sprašuje od kje vzhodno ukrajinskim regijam volja do upora.
Bruhalnica24
27. 05. 2014 05.37
+5
Ukrajina novo igrišče globalistične tolpe....
Viggen
27. 05. 2014 04.05
+4
Porošenko je že pokazal iz kakšnega testa je - tipična prodana duša. Govori eno, dela drugo. Nauk zgodbe za V/J Ukrajino: ne zaupaj ničemer in nikomur kar prihaja iz Kijeva ...
torkov
27. 05. 2014 00.05
+15
"Ovse: Volitve potekale v skladu s standardi" - nisem vedel, da je standard, da mora biti država v stanju državljanske vojne. In da centralna vlada na kakih 20 odstotkov vseh volivcev v državi pošlje tanke. Vse ostale, ki se z njimi ne strinjajo pa preprosto pošljejo v zapor ali ustrelijo. Se mi zdi, da vem vse malo o standardih, po katerih bi morale potekati volitve.
Viggen
27. 05. 2014 04.02
+4
Pa volitve so "varovali" ultranacionalisti, ki so malo nazaj pražili ljudi v Odesi. Super standardi.
marjanka99
26. 05. 2014 23.42
-3
Bedno. To je dialog? Celo civilne žrtve so padle danes. In to s strani njihovega legitimnega ??? predsednika.
CtrlDelete
26. 05. 2014 23.38
-3
Svetu vladajo zveri! Mi že vemo.
Crazy_Horse
26. 05. 2014 22.38
-1
Ovse: Volitve potekale v skladu s standardi del države v vojni vojska stanki in oklepniki strelja na "soj" narod to so zahodni standardi zanimivo
radependrek
26. 05. 2014 21.36
-2
dj te pokazat mal sestreljene helik. od ukr.vojske pa gune roštilje v tankih
nevski
26. 05. 2014 21.20
+2
Porošenko, zadnji predsednik Ukrajine v obstoječih mejah, ki ga bojo najverjetneje še pred novim letom američani vrgli z novo revolucijo na Majdanu. Tako kot leta 1917 bo tudi sedaj po drugi revoluciji sledila krvava državljanska vojna v Ukrajini in razpad države na dva dela, na zahodno ukrajino in Novorusijo (vzhodno Ukrajino). Vsaka pogajanja z Rusojo ali vzhodno Ukrajino je za američane nesprejemljivo, saj pomeni ruski vpliv na Ukrajino.
CucurbitaPepo
26. 05. 2014 22.05
+7
nevski
26. 05. 2014 22.38
-1
Porošenko je zgolj oportunist, ki je bil minister v vladi tako pod Juščenkom, kot pod Janukovičem. Kot predsednik, pa bo moral začeti dialog tako z Novorusijo, kot z Rusijo, če bo hotel obdržati celo državo, to pa je nesprejemljivo za ZDA. Ukrajina živi od industrije na vzhodu države, katere glavni trg je Rusija. Prav veliko izbire nima, če noče, da država bankrotira in dokončno razpade.
IQ007
27. 05. 2014 00.47
+2
Heretik1
26. 05. 2014 19.42
-14
Okupatorji in teroristi so Ukrajinci!
unclub
26. 05. 2014 21.41
+8
Adminjef
26. 05. 2014 21.46
+0
hahahha lastno državo okupirajo .. hahaha
Mali medo
26. 05. 2014 17.46
+1
a mi kdo razloži kakšna funkcija je predednik,v slo .slovarju besede ni;)
CIKITAAAA
26. 05. 2014 21.17
+0
bojankoder
26. 05. 2014 17.30
+7
EDINA PRAVA ODLOČITEV UKRAJINCEV, TIMOŠENKOVA JULIJA PA Z JANEZOM JANŠO V ZAPOR ALI KO KAJ LJUBOSUMNA URŠIKA BAČOVNIK
skorumpiranpolitik
26. 05. 2014 17.28
-8
Vladimir ti bo kmalu dal bojkot na čokolado, pa bomo videli a boš priznal Krim ali ne, he,he!
IQ007
27. 05. 2014 00.48
+0
LovecNaKomuniste
26. 05. 2014 17.26
+1
Vse drugo kot vsesplošna invazija na sovražno zasedeni Krim je predaja.
IQ007
27. 05. 2014 00.55
+2
ali pa vsesplošna invazija na kijev od Rusov je predaja
jezzek13
26. 05. 2014 15.39
+9
Volilo je 60% Ukrajincev.
marjanka99
26. 05. 2014 17.14
+0
Nemogoče. Samo v vzhodnih delih, kjer niso volili, živi 20% vseh Ukrajincev. Mogoče 60% od tistih področij, ki so volila.
IQ007
27. 05. 2014 00.54
+1
tutankamon86
26. 05. 2014 14.31
+6
Koliko odstotkov Ukrajincev naj bi dejansko volilo? (Nikjer nisem zasledil teh podatkov)
Ate_ist
26. 05. 2014 21.43
-2
.jest
26. 05. 2014 23.05
-2
Morajo natančno preračunati, da ne udarijo preko 100 odstotkov.
tutankamon86
26. 05. 2014 14.27
+1
Koliko odstotkov Ukrajincev naj bi dejansko volilo? (Nikjer nisem zasledil teh podatkov)
tutankamon86
26. 05. 2014 14.16
-3
Donetsk in Lugansk ne se dat! Pojmovanje pravice, resnice, moralnih vrednot in pravice ter želje prebivalcev so postale iluzija.....zavajanje, enostranski pogledi, zatiskanje oči, moč, dvojna merila, obračanje besed.., vse to se zdaj očitno pojmuje za "vrednote".
IQ007
27. 05. 2014 00.49
+0