Tujina

Kje je Salopek, še ni jasno. Znane pa so podrobnosti o samem poteku ugrabitve

Zagreb/Kairo, 11. 08. 2015 09.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Egiptovske oblasti skrivajo podatke o preiskavi o ugrabljenem Hrvatu Tomislavu Salopeku. Nekateri menijo, da se nahaja nekje na meji med Egiptom in Libijo. Salopeka so ugrabili 22. julija, ko so na osamljenem delu ceste džihadisti zaustavili njegov avto.

Tomislav Salopek
Tomislav Salopek FOTO: Reuters video

Zaradi varnosti ugrabljenega Hrvata Tomislava Salopeka skrivajo podrobnosti o preiskavi in njegovega osvobajanja, je pa znanih vse več podrobnosti, kako je bila ugrabitev sploh izvedena, navaja hrvaški Jutarnji list.

22. julija okoli 16.30 je bil Salopek in njegov voznik samo še nekaj deset kilometrov oddaljen od egiptovske prestolnice. V Kairo sta se vračala iz okoli 300 kilometrov oddaljenih oaz znanih pod imenom Bahareia, kjer se nahaja večina tamkajšnjih naftnih nahajališč.

Po podatkih egiptovskih varnostnih oblasti, ki so se do zdaj pojavili v javnosti, je Salopekov avtomobil na pustem delu glavne ceste od oaze do Kaira ustavil tovornjak. V njemu so bili štirje moški, ki so bili oblečeni v beduinska oblačila - dolge bele halje. Na obrazih so imeli šale z oznakami neke tuje države, katere ni mogoče izvedeti, navaja Jutarnji list, gre namreč za enega izmed podatkov, ki se jih skrbno skriva.

Četverica je bila oborožena, v zrak so izstrelili dva naboja. Napadalci niso govorili, dva sta izstopila iz tovornjaka in se usedla v Salopekovo vozilo. Avtomobil so obrnili in se začeli vračati v smeri oaze, a vozili so se le okoli 15 do 20 minut, še navaja Jutarnji list.

Hrvaški časnik nadaljuje, da sta se avtomobil in tovornjak ustavila in Salopeka so odvedli na tovornjak, vzeli so njegov in voznikov mobilni telefon, nato so se odpeljali v neznano, menda sicer v smeri oaze. Za seboj so pustili njegovega voznika, avtomobil in njegovo prtljago ter kup vprašanj. Glavno vprašanje še vedno ostaja neodgovorjeno, torej, kakšna je njegova usoda in kje pravzaprav je oče dveh otrok.

Voznik, ki si ga pustili, je takoj odšel na najbližjo policijski postajo. Francosko podjetje CGG, za katerega dela Salopek, pa naj bi dobilo elektronsko sporočilo ugrabiteljev. Poslano naj bi bilo nekje iz Libije, nekateri trdijo, da iz Salopekovega elektronskega naslova. Vsebina ni znana, kolikor pa se ve, ugrabitelji niso zahtevali denarja oziroma odkupnine.

Egiptovske oblasti poudarjajo, da so sprožile množično iskanje. Prav zato, ker ga želijo rešiti, ne želijo govoriti o podrobnostih, zagotavlja egiptovski novinar Mahmood Al-Garhy. Zadnja sled je bila zabeležena na območju mesta Al-Almina, kjer vodi tudi glavna cesta v Libijo, kamor naj bi ga po nekaterih informacijah odpeljali. egiptovski preiskovalci se po besedah Al-Garhyja osredotočajo tudi na pesek, na posnetku, v katerem pripadniki Islamske države grozijo z usmrtitvijo Hrvata, če ne bodo izpuščene pripadnice Muslimanske bratovščine.

A pesek je enak na tej in na oni strani meje, dodaja novinar, ki sicer meni, da se nahaja nekje v bližini meje, zato naj bi bili v iskanje vključeni tudi beduini. A zaenkrat nič novega.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3