Tujina

'Kje je predsednik EU, ko države kršijo temelje Unije?'

Strasbourg, 07. 09. 2010 17.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Evropska komisija se sooča s številnimi kritikami, ker naj ne bi ustrezno reagirala ob izgonu Romov iz Francije. Dokazati je treba, da listina o temeljnih pravicah ni le mrtva črka na papirju, je bilo slišati iz poslanskih vrst.

Romska deklica
Romska deklica FOTO: Reuters

Evropska komisija je oblikovala delovno skupino za Rome, ki bo ocenila, kako države članice porabljajo sredstva EU, namenjena podpori ukrepov za integracijo Romov. Prav tako bo proučila načine za bolj učinkovito porabo teh sredstev, so sporočili iz Strasbourga.

Skupina, ki jo sestavljajo predstavniki različnih oddelkov komisije, bo prve ugotovitve predstavila do konca leta. Od 27 držav članic ima 12 članic, med njimi tudi Slovenija, vzpostavljene programe, ki so namenjeni podpori romskega prebivalstva. Vrednost teh programov znaša 17,5 milijarde evrov, od tega jih je Evropski socialni sklad prispeval 13,3 milijarde, kar znaša 27 odstotkov skupnega proračuna tega sklada.

Evropska komisija je poleg tega belgijsko predsedstvo pozvala, naj čim prej pripravi skupno zasedanje ministrov za pravosodne in socialne zadeve, na katerem bi opredelili bolj usmerjeno porabo evropskih sredstev za spodbujanje socialne in ekonomske integracije Romov. Temu srečanju bi morala nato vsako leto slediti zasedanja na ministrski ravni. Komisija bo pripravila tudi redna srečanja visokih javnih uslužbencev, na katerih bi pregledali integracijo Romov v vseh državah članicah EU.

Kritike zaradi neukrepanja ob izgonu Romov

Francija - 3
Francija - 3 FOTO: Reuters

Medtem pa se Evropska komisija sooča s številnimi kritikami evropskih poslancev, ki so od nje zahtevali jasen odgovor glede tega, ali je Pariz z izgonom Romov iz Francije kršil evropsko zakonodajo.

Evropska komisarka za pravosodje Viviane Reding je v nastopu pred evropskimi poslanci izpostavila določilo listne o temeljnih pravicah, da v EU nihče ne sme postati tarča diskriminacije zaradi etnične pripadnosti. Še posebej listina prepoveduje kolektivne izgone.

Povedala je še, da skupaj s komisarjem za socialne zadeve Laszlom Andorjem in evropsko komisarko za notranje zadeve Cecilio Malmström pripravljajo pet ukrepov v zvezi z največjo etnično manjšino v Evropi. Gre za nadzor skladnosti ukrepov držav članic ter spremljanje napredka in vzpostavitev delovne skupine za Rome na visoki ravni. Kot tretji ukrep je komisarka omenila bolj ciljno porabo sredstev EU za integracijo Romov. Napovedala je še, da bo prihodnja predsedstva EU pozvala, naj okrepijo aktivnosti glede integracije Romov, države članice pa, naj preučijo problematiko trgovine z ljudmi.

'Priprava terena za podobne ukrepe v drugih državah'

Tanja Fajon je zapisala, da je prepoved prostega gibanja Romov v EU nesprejemljiva. Poslanka je prepričana, da morajo EU in države članice deliti odgovornost za izboljšanje integracije Romov. EU mora po njenem mnenju zagotoviti varno okolje, okolje, v katerem bo spoštovana različnost in v katerem so šibke in ranljive skupine najbolj zaščitene, ne sme pa dovoliti nobene stigmatizacije etnične skupine. Imamo predsednika Evropske komisije in predsednika EU – kje sta, ko določene države enostransko kršijo temelje Unije, ne vem, je dodala.

Večina parlamentarcev je Redingovi in Evropski komisiji očitala neustrezno ukrepanje. Hannes Swoboda iz skupine socialistov in demokratov (S&D) je menil, da so izgoni Romov v Franciji priprava tal za podobne ukrepe v drugih državah. "In komisija tu sodeluje, česar moja politična skupina nikakor ne sprejema," je poudaril. "Prenehajte se izogibati odgovornosti in si zatiskati oči pred realnostjo," pa je komisijo pozvala poslanka Zelenih Helene Flautre.

"To je preizkus vaše koristnosti. Vi morate dokazati, da listina o temeljnih pravicah ni le mrtva črka na papirju," je še opozorila Bruselj.

Renate Weber iz skupine liberalcev (Alde) je opozorila, da Francija izkorišča najmanj izobraženo populacijo in trdi, da Romi odhajajo prostovoljno. "EU mora dokazati, da je resnično varuh evropskih načel in evropske zakonodaje," je pozvala.

Cornelia Ernst (GUE/NGL) pa je poudarila, da so Romi v Evropi doma, so del EU in tako mora ostati. Menila je še, da EU potrebuje skupno evropsko strategijo za vse Rome.

Številni so tudi opozorili, da se Romom podobno kot v Franciji dogaja tudi v drugih članicah Unije.

Livia Jaroka pa je v imenu Evropske ljudske stranke (EPP) izpostavila, da sta revščina in socialna izključenost Romov težavi na evropski ravni in da zanju potrebujemo evropsko rešitev.

'Naj ne kradejo po tujih hišah'

Romi
Romi FOTO: Reuters

Slišati je bilo tudi zagovornike francoskih oblasti in njihovega ravnanja z Romi. Mario Borghezio iz Evrope svobode in demokracije (EFD) je tako dejal, da je Romom treba "povedati, naj se obnašajo kot gostje in naj ne kradejo po tujih hišah". Samostojni poslanec iz Francije Bruno Gollnisch pa je namignil, da se Romi nočejo integrirati v družbo. "Edini način je, da se Rome vrže iz Evrope," je bil oster.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

porka.malorka
08. 09. 2010 09.45
Liberalnost nas bo uničla in uničla bo tudi prihodnost naših potomcev. Problem je v tem da je samo ena stran liberalna. Priseljenci pa ne. In tukaj se kreše
Libra77
08. 09. 2010 08.45
A EU določa zakon samo za državo, ne pa tudi za romsko skupnost? Državo obsodijo, ker ne ravna lepo z njimi, njih se pa nobeden ne upa ogovorit, postaviti meje itd.
victoriosus
08. 09. 2010 00.17
17 milijard evrov za integracijo romov.... veliko preveč stran vrženega denarja. V vsako družbo se vključi tisti, ki to le hoče, in si romi tega NE želijo.
deni80
07. 09. 2010 23.47
Sej so tud pr nas v sloveniji romi pravi reveži. Ubožci nimajo nobenih služb, denarja jim tudi primankuje, živijo v podrtijah brez vode ,elektrike itd... Tako je bilo včasih. sedaj ne vidim takoimenovanega roma ki bi bil brez avta. Pa ne kakršnegakoli avta. Ponavadi znamke Audi ali BMW...... Največja ironija pa je ,da se ravno s takimi avti pripeljejo do centra za socialno delo po svojo podporo. Sej pravim ubožci. Treba jih je naterat delat pa bo. Pa tudi zakon naj bo za vse enak. KDOR NE DELA NAJ NE JE!!!!!!!!!!!!!!!!
ekolog
07. 09. 2010 23.00
Liberalci...to misliš diplomante in študente FVD, kjer se šolajo v naziv hanžek?
luciluk
07. 09. 2010 21.40
Edina pravična kazen za ROme bi bila da jih naselijo v okrožja kjer prevladujejo liberalci ki jih tako močno podpirajo. Naj bodo prijatelji skupaj!!! Hkrati pa naj država nagažira skupinico antropologov in sociologov, ki bo preučila masoven preobrat teh kvazi liberalce v zadrte hujskaže in Romske homofobe. Liberalcem je še vedno najljubše lajanje od daleč, namesto da bi pomagali.
xczyx12
07. 09. 2010 21.11
Pa kaj je s tem narobe? Če je človek žleht in če ne spoštuje zakonov in države v kateri živi (po možnosti še nelegalno) ga je potrebno kaznovati, pa nima veze ali gre za Nemca, Slovenca, Francoza, Poljaka, Roma ali kogarkoli! Izgon nazaj se mi zdi zelo pametna odločitev in tudi pri nas bi morali začeti s tem. Temelji Unije so, da smo vsi enakopravni, ampak to pomeni da imamo tudi enake dolžnosti!!! Dost imamo te wannabe liberalnosti, kjer na koncu še vedno nekdo trpi (v tem primeru Francozi, saj se romi (pa še kaki priseljenci) očitno izživljajo nad njimi). S prihodom v katerokoli državo se moraš zavedati, da boš spoštoval njihovo kulturo in zakone, če ne pa se mi zdi edina pametna odločitev, da se take osebke nažene tja, kamor spadajo!
carpathian
07. 09. 2010 20.37
nič od tega ni dobro. ne nestrpna politika do "romov" (ta izraz uporabljam le takrat ko prave besede ne smem uporabit), še manj pa obnašanje večine "romov" po evropi, ki na vso moč zlorabljajo svojo nedotakljivost in lahko delajo pravzaprav vse kar se jim zljubi.
potamoser
07. 09. 2010 20.28
EU je Romuniji donirala 80.000.000 € za pomoč Romom. Kam je šel denar? K Romom sigurno ne.
Niko_K
07. 09. 2010 20.24
"Številni so tudi opozorili, da se Romom podobno kot v Franciji dogaja tudi v drugih članicah Unije." Hmmm.. Ob tem navedku se je pa zamisliti. In mogoče malce tudi v tej smeri, da so si za to tudi "okvirji" (to najdeš v Slovarju slovenskega knjižnega jezika, če iščeš geslo "rom") sami krivi, da so tako stigmatizirani, ker se obnašajo, kot da družbene norme za njih ne veljajo, pa še nagrajeni hočejo biti zato...
potamoser
07. 09. 2010 20.18
Francosko vlado podpira 2/3 prebivalcev države, torej vsi Francozi. Proti so priseljenci. Kje pa piše, da mora Francija ali katerakoli druga država preživljati romunske in bolgarske Rome?
zahod.west
07. 09. 2010 19.56
socialisti vedo, da jih volijo samo še priseljenci, zato forsirajo nezakonito priseljevanje.....
Audy
07. 09. 2010 19.48
"Številni so tudi opozorili, da se Romom podobno kot v Franciji dogaja tudi v drugih članicah Unije." A da bi se pa vprašali ZAKAJ se to dogaja, ne, to je pa že rasistično in nestrpno do Romov. Levičarji, gabite se mi.
MERDE-AVE-MERDE
07. 09. 2010 19.27
Desktop.Messiah07.09.2010, 18:21 -4 STOP nestrpnosti, STOP rasizmu! Liberté, égalité, fraternité so preživele francosko revolucijo, bodo tudi sarkozijevo vladavino ksenofobije in stereotipov? Bodo. Sarkozy se je sam odpisal, francozi ga niso imeli radi zdaj ga imajo še manj.
titovka
07. 09. 2010 18.58
po moji presoji mislim, da spi!!
titovka
07. 09. 2010 18.54
sram vas bilo, pa evropa ni BALKAN...to se je dogajalo samo v jugoslaviji!!!!!!
Nad.oblaki
07. 09. 2010 18.53
Naj pridejo živeti v Slovenijo, bodo obogatili naš kulturni prostor in družbo.
robba
07. 09. 2010 18.29
hehehe, so se mal zaj..., ti nomadi, ker so šli v francijo.bi moral prit v slo, tu se delijo vile...
Desktop.Messiah
07. 09. 2010 18.21
STOP nestrpnosti, STOP rasizmu! Liberté, égalité, fraternité so preživele francosko revolucijo, bodo tudi sarkozijevo vladavino ksenofobije in stereotipov?
ktk
07. 09. 2010 18.15
"Kje je predsednik EU, ko Avstrija kršijo temelje Unije? (KOROŠKI SLOVENCI)??????"